Ostatné

Syndróm vyhorenia: príznaky, príčiny a možné riešenia

V dnešnom uponáhľanom svete čoraz viac ľudí bojuje so syndrómom vyhorenia. Tento spočiatku nenápadný psychický stav z vás môže v krátkom čase vysať všetok život a chuť čokoľvek robiť. Čo to však je, ako ho rozpoznať a aké sú jeho príčiny a možné riešenia? Na to všetko vám odpovieme v našom dnešnom článku. Tak čítajte ďalej.

Čo je to syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia prvýkrát opísal v roku 1974 americký psychoanalytik Herbert J. Freudenberger, ktorý svojím príspevkom v časopise Journal of Social Issues položil základy pre jeho ďalší výskum.

Tento psychický stav bol oficiálne zaradený medzi psychické ochorenia v roku 2019, hoci v niektorých krajinách bol uznaný o niečo skôr. Najčastejšie sa opisuje ako dlhodobý stres spôsobený rozdielom medzi pracovnými očakávaniami a skutočnými výsledkami. Existujú však aj definície, ktoré ho označujú ako úplnú stratu profesionálneho záujmu alebo postupnú stratu záujmu o prácu.

Ohrozené sú všetky vekové skupiny v rámci všetkých profesií. Zdá sa však, že mladí ľudia sú na ňu náchylnejší na pozíciách, kde sa kladie veľký dôraz na zodpovednosť. V posledných rokoch sa na ňu upozorňuje najmä v súvislosti so zdravotníckymi pracovníkmi, ktorí sú podľa štúdií najviac ohrozenou skupinou.

príznaky syndrómu vyhorenia
Syndróm vyhorenia ovplyvňuje váš pracovný a súkromný život pomerne hlboko.

Príznaky syndrómu vyhorenia

Nech je vyhorením postihnutý ktokoľvek, príznaky sú takmer vždy rovnaké. Stretávame sa s nimi:

  • Emocionálna únava a postupný pokles pracovného výkonu
  • Depresia a úzkosť
  • poruchy koncentrácie
  • nespavosť
  • Nespavosť
  • Sexuálne poruchy
  • Znížená sebadôvera
  • Sklony k zneužívaniu návykových látok (alkohol, cigarety, prípadne drogy)

Keď sa syndróm vyhorenia rozbehne naplno, je mimoriadne ťažké vyrov nať sa s ním v každodennom životeJe to veľmi zložité obdobie, v ktorom sú obmedzené prakticky všetky činnosti, nielen pracovné.

Príčiny syndrómu vyhorenia

Príčiny syndrómu vyhorenia sa môžu mierne líšiť, ale vo všeobecnosti ide o chronický pracovný stres v kombinácii s nezdravým životným štýlom, nedostatkom spánku alebo náročnými pracovnými podmienkami. Často postihuje ľudí, ktorí si nedokážu vytvoriť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, čo v konečnom dôsledku vedie k zanedbávaniu seba na úkor práce.

Z biologického hľadiska je potom syndróm vyhorenia spojený s kolísaním hladiny kortizolu a dysfunkciou nadobličiek. Podľa niektorých štúdií dochádza dokonca k zmenám imunitného systému a chronickým zápalom.

Fázy syndrómu vyhorenia

Syndróm vyhorenia má celkovo 4 fázy, v rámci ktorých sa objavujú rôzne príznaky. Tieto fázy nastupujú spočiatku pomaly, preto nie je ľahké vyhorenie odhaliť okamžite. Mnohí ľudia si ho mýlia napríklad s jarnou únavou, ktorá je v mnohých ohľadoch podobná, ale zvyčajne sa vyrieši v priebehu niekoľkých týždňov.

Fázy nasledujú v tomto poradí:

0. Fáza 1 - človek sa snaží pracovať zo všetkých síl, ale pomaly sa dostavuje pocit, že jednoducho nemôže.e dosiahnuť všetko, čo sa od neho žiada, a jeho úsilie neprináša želané výsledky.

Fáza 1 - práca začína strácať systém, objavuje sa roztržitosť a nesústredenosť a práca začína "stáť na mieste". Človek je veľmi unavený a začína sa objavovať aj frustrácia z nedostatočného ocenenia v práci.

Fáza2 - začínajú sa objavovať príznaky úzkosti až depresie, správanie osoby sa stáva chaotickým a pomaly začína strácať záujem o prácu. Objavuje sa aj nespavosť, nechutenstvo a zvýšená náchylnosť k zneužívaniu návykových látok.

Fáza3 - nadšenie pre prácu sa úplne vytratilo, osoba má pocit, že nič nepotrebuje, a upadá do hlbšej depresie. Dochádza k úplnej strate záujmu o prácu, absolútnemu vyčerpaniu a podráždenosti voči iným ľuďom.

syndróm vyhorenia depresia
Syndróm vyhorenia môže byť okrem iného spojený s depresiou.

Ako predchádzať syndrómu vyhorenia?

Syndróm vyhorenia by sa rozhodne nemal podceňovať, pretože môže človeku spôsobiť veľmi ťažké chvíle, ktorých sa potom ťažko zbavuje. Najdôležitejšie je preto dbať na prevenciu. Nižšie sa budeme venovať tomu, čo musíte urobiť, aby sa u vás toto ochorenie vôbec nerozvinulo.

Kvalitný spánok

Spánok je absolútnym základom všetkého. Dokáže dobiť telu batérie, zahojiť drobné rany a predovšetkým vo svojej hlbokej REM fáze dokáže znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, ktorý je hlavným biologickým faktorom prispievajúcim k prepuknutiu syndrómu vyhorenia.

Ak máte problémy so spánkom a nemôžete sa dobre vyspať, vyskúšajte tietojeden z našich 21 tipov na lepší spánok a skúste si oddýchnuť. Ak ani tieto tipy nezaberajú, vyskúšajte niektorý z doplnkov na spanie, ktoré pomáhajú navodiť dobrý spánok prostredníctvom prírodných zložiek.

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom

Syndróm vyhorenia najčastejšie postihuje ľudí, ktorí majú sklon k workoholizmu alebo perfekcionizmu v práci. Ak mu chcete účinne predchádzať, musíte nájsť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Nájdite si čas na svoje koníčky, z času na čas si vezmite voľno a nepracujte zbytočne nadčasy. Uvidíte, že sa nakoniec budete v práci oveľa lepšie sústrediť a vo výsledku urobíte viac práce, ako keby ste sedeli dlho do noci.

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sú pre naše celkové zdravie absolútne nevyhnutné. Nejde len o fyzické zdravie. Hrajú tiež zásadnú úlohu vo fyziologických procesoch, ktoré ovplyvňujú duševnú pohodu, únavu a náladu.

Najväčšiu úlohu v spektre minerálov zohráva zinok, ktorý stabilizuje hormonálne procesy v tele a je druhým najrozšírenejším minerálom v našom organizme. Pokiaľ ide o vitamíny, v boji proti únave zohráva kľúčovú úlohu vitamín C, ktorý tiež posilňuje aj imunitný systém, ktorý je pri syndróme vyhorenia oslabený. Kľúčovú úlohu zohrávajú aj vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú produkovať serotonín a ovplyvňujú energetický metabolizmus organizmu. Vitamín D sa tiež považuje za prírodné antidepresívum.

Pravidelné cvičenie a pohyb

Hladinu hormónu šťastia (serotonínu) môžete zvýšiť nielen zvýšením príjmu vitamínov skupiny B, ale aj pravidelným cvičením. Pohyb má pozitívny vplyv na fyzickú a duševnú kondíciu a môže účinne zabrániť vyhoreniu.

Bojovať proti nemu môžete napríklad kardio cvičením, ktoré tiež účinne znižujea so zlepšením postavy sa určite zlepší aj vaša duševná pohoda. Samozrejme, môžete zaradiť aj rôzne formy silového tréningu, aby ste si vybudovali svaly. Vyskúšajte napríklad obľúbený Korteho tréning.

Zdravá a kvalitná strava

Kvalitná strava je pre celkové fyzické a duševné zdravie absolútne kľúčová a bez nej to jednoducho nejde. Váš jedálniček preto musí obsahovať veľa ovocia a zeleniny. Strava musí byť dostatočne vyvážená a obsahovať správny pomer makroživín. Vyhýbajte sa rafinovaným cukrom a mastným jedlám, ktoré vo všeobecnosti výrazne zhoršujú únavu a celkový zdravotný stav.

Ak si nemôžete dopriať stravu s dostatočným množstvom vitamínov, môžete zaradiť multivitamínové doplnky, ktoré pomôžu obnoviť ich hladinu v tele. V ideálnom prípade by však čo najviac zdrojov vitamínov malo pochádzať z vašej stravy.

Čo ak sa už dostavil syndróm vyhorenia?

Samozrejme, ideálne je začať liečiť syndróm vyhorenia v jeho počiatočnom štádiu. Zamerajte sa na stresory vo svojom okolí a naučte sa vnímať stres a lepšie s ním pracovať. Najlepšie je začať si prácu rozdeľovať a vytvárať si časové úseky, v ktorých budete striedať prácu s prestávkami.

Ak však už máte pocit, že sa u vás objavili vážnejšie príznaky, napríklad depresia alebo úzkosť, pravdepodobne bude lepšie obrátiť sa na odborníka. Najdôležitejšie však je priznať si, že máte problém s duševným zdravím. Rozhodne to nie je hanba a treba to riešiť skôr, ako sa to začne prejavovať na vašom fyzickom zdraví.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.