Suplementy

Tribulus pod drobnohľadom: môže skutočne zvýšiť hladinu testosterónu?

Tribulus terrestris sa odporúča ako jeden z produktov, ktoré môžu zvýšiť hladinu testosterónu u mužov na maximum. Ale je to naozaj tak? Aké účinky má tribulus v skutočnosti a je dobré ho dopĺňať? Na všetky tieto pálčivé otázky vám odpovieme v nasledujúcom článku.

Čo je Tribulus terrestris?

Tribulus terrestris (český názov: kotvičník zemní) je jednoročná bylina s výraznými žltými kvetmi, ktorá rastie prakticky po celom svete. Keďže je pomerne nenáročná, pestuje sa hojne v rôznych častiach našej planéty vrátane Českej republiky. Vo voľnej prírode sa najľahšie vyskytuje na suchých miestach s piesčitým podložím.

Používa sa už od staroveku v tradičnýchČínska a indická medicína na rôzne ochorenia. Tieto alternatívne lieky ho používajú na zvýšenie libida, odstránenie opuchov a liečbu močových ciest. V súčasnosti je súčasťou mnohých výživových doplnkov a homeopatík na zvýšenie hladiny testosterónu.

tribulus a testosterón
Tribulus možno poznáte z doplnkov na zvýšenie hladiny testosterónu.

Tribulus a testosterón | Funguje to naozaj?

Najviac zo všetkého nás samozrejme zaujíma, či je Tribulus naozaj zázračný doplnokktoré môžu zvýšiť hladinu testosterónu v krvi a nepriamo viesť k väčšiemu rastu svalov a sily. Ale bohužiaľ vás musíme sklamať, štúdie ukázali, že tribulus nemá prakticky žiadny účinok na mladých mužov, pokiaľ ide o zvýšenie hladiny testosterónu. Môže mať určité účinky na starších mužov s klesajúcou hladinou testosterónu, ale štúdie v tomto prípade nie sú úplne presvedčivé.

Môže teda pôsobiť skôr ako testosterónový booster, ktorý pomáha udržiavať hladinu testosterónu a všetkyvšetky správne funkcie, ale určite nepomáha zvyšovať ju u mladých mužov. Bohužiaľ, tribulus tiež nemá žiadny vplyv na výkon, zvýšenie sily alebo rýchlejšierast svalov, ako sa mnohí ľudia domnievajú a ako nám často prezentujú výrobcovia výživových doplnkov. Jeho skutočné účinky sú teda v trochu inej sfére.

Skutočné účinky sardely

Hoci sa môže zdať, že sardely sú vlastne zbytočné, nie je to až také zlé. Pravidelné užívanie Tribulusu preukázalo nespočetné pozitívne účinky, ktoré jednoducho nemožno ignorovať. Medzi ne môžeme zaradiť:

Hoci Tribulus nemusí tak dobre fungovať pri zvyšovaní testosterónu, jeho pozitívne účinky nie sú vôbec zlé. Najmä ak trpíte poklesom sexuálnej túžby, napríklad v dôsledku veku alebo nadmerného stresu. Na sebe sme tiež zaznamenali mierne zníženie únavy a pocit väčšej energie. Toto tvrdenie však nie je úplne podložené štúdiami a môže ísť o čisto subjektívny pocit.

Keď k tomu pridáme skutočnosť, že tribulus nemá prakticky žiadne vedľajšie účinkya zvyčajne nestojí viac ako niekoľko stoviek, každý si ho môže aspoň vyskúšať.Okrem toho niektoréštúdie naznačujú aj pozitívny vplyv na zmiernenie bolesti, zápalu alebo imunitného systému. Výskum na túto tému však ešte nie je úplne presvedčivý a zatiaľ sa uskutočnil len v laboratórnych podmienkach na zvieratách.

Kotvenie a testosterón - použitie
Hoci to úplne nepomáha na testosterón, nie je to vlastne zbytočné.

Záver

Ak by mal tribulus skutočne také účinky, ako sa tvrdí, každý športovec by si ho doma pestoval na kilá. Hoci u zdravých mladých mužov nemá žiadny vplyv na hladinu testosterónu, jeho pozitívne účinky nemožno ignorovať. Ak chcete zvýšiť testosterón v tele, môžete použiť niektorý z produktov z nášho porovnania najlepších testosterónových stimulantov, ale aj tu treba povedať, že u mladých mužov do 30 rokov nemajú prakticky žiadny účinok a sú v podstate zbytočné.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.