Suplementy

Vitamín D3 pod drobnohľadom: Na čo je to dobré? Ako ho užívať? Ako si vybrať tú najlepšiu?

Vzhľadom na súčasnú situáciu v súvislosti so šírením koronavírusu je určite vhodné zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Jedným z najdôležitejších, ale bohužiaľ aj najviac zanedbávaných vitamínov je jednoznačne vitamín D. Preto by som sa v tomto článku chcel venovať tomuto vitamínu a pokúsiť sa vám čo najlepšie vysvetliť, ako vlastne funguje, na čo sa používa a z čoho sa dá získať.

Prečo je tento vitamín pre nás taký dôležitý?

V prvom rade je potrebné spomenúť, že existuje niekoľko foriem tohto vitamínu. Okrem vitamínu D3 existuje aj vitamín D2, ktorý sa nachádza najmä v rastlinných zdrojoch, napríklad v hubách. Nie je však ani zďaleka taký účinný ako vitamín D3.

Vitamín D pôsobí v našom tele na mnohých úrovniach. Pomáha udržiavať rovnováhu minerálov a fungovanie celého tela a podľa súčasných výskumov pôsobí aj ako hormón. To znamená, že v podstate všetky tkanivá a bunky v ľudskom tele sú receptormi tohto vitamínu, a preto ho potrebujú pre svoje správne fungovanie. Vitamín D je tiež zodpovedný za reguláciu viac ako 2 000 génov v našom tele a za udržiavanie zdravých kostí a svalov. Je tiež veľmi dôležitý v procese delenia buniek a najmä pre zdravie nášho imunitného systémuNiektoré štúdie dokonca sa uvádza, že dostatočný príjem vitamínu D môže mať pozitívny vplyv na športový výkon a rast svalov.

Z vedeckého hľadiska to teda funguje zhruba takto. Pomocou cholesterolu sa vitamín D metabolicky premieňa na aktívny metabolit nazývaný kalcitriol. Kalcitriol je jedným z najúčinnejších stimulátorov absorpcie vápnika a fosforu v čreve, látok potrebných na stavbu kostí a zubov. Je teda zodpovedný za mineralizáciu kostí a syntézu dôležitých bunkových proteínov v našom tele. Okrem toho kalcitriol pozitívne pôsobí na náš imunitný systém a tiež na delenie epitelových buniek kože.

Náš tip
Multivitamíny, ktoré odporúčame, obsahujú aj vitamín D3. Ak teda chcete mať istotu, že každý deň prijímate dostatok vitamínu D3, najlepšou voľbouvopred pripravené multivitamíny.
Z vlastnej skúsenosti odporúčame roztok Vita Solution alebo Reflex Nexgen Pro.

Odkiaľ získam vitamín D3?

Vitamín D3 je známy ako "slnečný vitamín", pretože najprirodzenejším spôsobom jeho získavania je pobyt na slnku. Naša holá pokožka ho dokáže prirodzene syntetizovať pod vplyvom UVB žiarenia.

Okrem slnečného žiarenia však môžeme vitamín D3 získavať aj zo živočíšnych zdrojov. Nachádza sa v potravinách, ako sú vaječné žĺtky, kaviár, mlieko, pečeň, rybí tuk a tučné ryby, napríklad losos a makrela.

V súčasnosti má čoraz väčšie percento populácie nedostatok vitamínu D3. Hlavným dôvodom je, že ľudia sú dnes bežne celý deň zavretí v kanceláriách a jednoducho už nemajú čas byť na slnku. Samozrejme, môžeme ho získať aj z potravín, ktoré som spomenul vyššie, ale je ho len obmedzené množstvo a sám o sebe jednoducho nestačí. Okrem toho je väčšina týchto potravín bohatým zdrojom nasýtených mastných kyselín, takže by sme to s nimi rozhodne nemali preháňať. Dopĺňanie vitamínu D3 je preto rozhodne na mieste a nemalo by sa podceňovať.

Náš tip
Vaša holá pokožka musí byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu aspoň 10 až 15 minút, aby sa začal produkovať vitamín D3.

-
Vaječné žĺtky? Určite ich nevyhadzujte.

Ako zistím, že mám nedostatok vitamínu D3?

Vo väčšine prípadov je pre človeka veľmi ťažké zistiť, či má nedostatok vitamínu D. Preto tu chcem uviesť aspoň niekoľko možných signálov, ktoré môžu naznačovať nedostatok.

1. Bežné choroby

Ako som už spomenul vyššie, vitamín D udržiava váš imunitný systém silný a má pozitívny vplyv na bunky, ktoré bojujú proti infekciám. Problém potom nastáva najmä v zimných a jesenných mesiacoch, keď sme vystavení oveľa menšiemu množstvu slnečného svetla ako v lete. V dôsledku toho môže dôjsť k oslabenie imunitného systému a tým aj vyššiu náchylnosť na infekčné ochorenia, ako je napríklad chrípka.

2. Únava a depresia

Nedostatok vitamínu D môže byť tiež úzko spojená s pocitom únavy alebo dokonca depresie Niektoré štúdie v skutočnosti sa ukázalo, že dostatočný príjem vitamínu D môže úspešne bojovať proti depresii. Takže tento vitamín vám tiež môže pomôcť zlepšiť váš doterajší život.

3. Bolesť kostí a kĺbov

Bolesť kostí a kĺbov môže byť častým signálom nedostatku vitamínu D. Ako sme už spomenuli, vitamín D pomáha vstrebávať látky, ako je vápnik a fosfor, a tak má veľmi pozitívny vplyv na zdravie našich kostí a kĺbov.

4. Bolesť svalov

V niektorých prípadoch môže byť bolesť svalov spôsobená aj nedostatkom vitamínu D. Receptory vitamínu D sa nachádzajú aj v nervových bunkách nazývaných nociceptory, ktoré pri podráždení spôsobujú bolesť Niektoré štúdie potom sa ukázalo, že nedostatok vitamínu D môže viesť k väčšej citlivosti týchto nociceptorov vo svaloch, a teda k väčšej svalovej bolesti.

Koľko jednotiek vitamínu D treba užívať

Množstvo vitamínu D, ktoré potrebujeme denne prijať, závisí od mnohých rôznych faktorov. Odporúčaná denná dávka sa často líši, ale vo všeobecnosti sa pohybuje okolo 400 až 800 IU (10 až 20 mcg).

Niektorí odborníci odporúčajú denný príjem viac ako 2 000 IU, aby sa dosiahla optimálna hladina vitamínu D v krvi, ktorá sa pohybuje od 20 do 35 ng/ml. Vyšší príjem vitamínu D potom môže byť potrebný najmä u starších ľudí, tehotných žien, ľudí tmavej pleti alebo dokonca u ľudí s nadváhou.

Niektoré štúdie tiež ukázali, že optimálna hladina vitamínu D v krvi, teda spomínaných 20 až 35 ng/ml, môže znížiť riziko srdcových ochorení alebo rakovina hrubého čreva.

Denný príjem vitamínu D by vo všeobecnosti nemal presiahnuť 4 000 IU. Samozrejme, ide len o všeobecné odporúčania, ktoré sa môžu v mnohých prípadoch líšiť.

Náš tip
Určite sa nemusíte obávať dlhodobého pobytu na slnku, pretože váš denný príjem vitamínu D je príliš vysoký. Ak máte dostatok tohto vitamínu, vaše telo ho jednoducho prestane syntetizovať v pokožke.

-
Najprirodzenejšou možnosťou je užívanie vitamínu D3 zo slnka. V zime však môžu pomôcť špecializované doplnky.

Ako si vybrať najlepší vitamín D

Ako už vieme, v súčasnosti trpí nedostatkom vitamínu D čoraz väčšie percento populácie. Ideálnym spôsobom, ako doplniť potrebný vitamín D a predísť mnohým možným zdravotným problémom, je jeho suplementácia. Ako si však vybrať ten správny doplnok? V súčasnosti existuje množstvo značiek a produktov a pre laika je často veľmi ťažké nájsť kvalitný doplnok za rozumnú cenu. Preto by som vám rád poskytol štyri pravidlá, ktorými by ste sa mali pri výbere riadiť.

1. Vyhľadajte certifikáty

V prvom rade by ste si mali vyberať doplnky stravy len od overených a certifikovaných výrobcov a značiek, ktoré zaručujú výrobu doplnkov stravy napríklad v súlade s normou ISO 9001. Práve certifikáty ako ISO potvrdzujú kvalitu doplnkov a dodržiavanie určitých noriem pri ich výrobe.

Pri výbere kvalitného doplnku sa teda okrem ceny a zložiek zamerajte aj na certifikáty. Medzi certifikované a overené značky patria Reflex Nutrition alebo Czech Virus.

-
Väčšina kvalitných multivitamínov dnes už obsahuje vitamín D3.

2. Výber správnej formy

Vitamín D možno doplniť prostredníctvom suplementácie v dvoch formách, a to vo forme vitamínu D2 alebo D3. Pre nás je vitamín D3 vo všeobecnosti účinnejšou formou. Túto formu dokáže naše telo prirodzene produkovať prostredníctvom slnečného žiarenia, takže je pre nás oveľa prirodzenejšia a ľahšie sa vstrebáva.

Preto si najprv vyberte doplnky stravy s vitamínom D3, ktorý je oveľa aktívnejší ako vitamín D2.

3. Väčšia suma nie je vždy to hlavné

S nedostatkom vitamínu D je teda spojených mnoho potenciálnych zdravotných problémov alebo komplikácií. Problémy však môžu nastať aj pri nadmernom príjme vitamínu D. Často sa odporúča nechať si skontrolovať hladinu vitamínu D v krvi a len v prípade potreby začať s jeho doplnkami.

Pri dopĺňaní vitamínu D si dávajte pozor na príznaky intoxikácie vitamínom D, ako je nevoľnosť alebo únava.

4. Doplnenie vitamínu D po mastnom jedle

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch. Preto naše telo potrebuje dostatočné množstvo kvalitných tukov získaných zo stravy na ich správne vstrebávanie. V určitý výskum dokonca sa zistilo, že ľudia, ktorí užívali vitamín D po jedle s vysokým obsahom tuku, mali o 32 % lepšiu absorpciu tohto vitamínu ako ľudia, ktorí ho užívali po jedle s nízkym obsahom tuku.

Preto sa pred doplnením vitamínu D snažte jesť kvalitné potraviny bohaté na tuky, ako sú vajcia, avokádo alebo tučné syry.

Náš tip
Vitamín D3 je vhodné užívať v kombinácii s vitamínom K2. Vitamín K2 totiž pomáha vitamínu D3, aby sa správne vstrebával a využíval. V tomto doplnku od spoločnosti BigZone je vitamín K2 dokonca vo forme MK-7, čo je určite najlepšia a najkvalitnejšia forma.

Ktoré doplnky vitamínu D3 sme vyskúšali? Odporúčame tieto:

A to je všetko o vitamíne D3. Dúfame, že sa vám tento článok páčil a že vám objasnil, ako tento vitamín vlastne funguje a na čo sa používa. Ak máte nejaké otázky, určite sa pýtajte v komentároch.

Predchádzajúce časti:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.