Ostatné

"Ak sa sústredíte na všetko, nemôžete byť najlepší v jednej veci," hovorí sedemnásobný majster sveta Vlastimil Kužel (rozhovor)

Vlastimil Kužel je nepochybne jednou z najvýraznejších osobností českého powerliftingu. Viete však, ako si táto hviezda spomína na svoje začiatky, ktorý úspech má pre Vlastíka najväčší význam a kde po toľkých rokoch berie motiváciu? Vy nie? Potom je dnešný rozhovor určený práve vám!

Vlastik, mohol by si sa najprv predstaviť? Ako by ste sa predstavili niekomu, kto vás vôbec nepozná?

Ahojte, volám sa Vlastimil Kužel, súťažím v tlaku na lavičke RAW, som niekoľkonásobný majster sveta, držiteľ niekoľkých svetových rekordov naprieč federáciami, člen Extrifit Teamu a Extrifit Power Teamu. V súčasnosti vážim 110 kg a meriam 189 cm.

Keď ste povedali "viacnásobný šampión", máte predstavu, koľko medailí ste získali, koľko titulov, celkových víťazstiev...?

Mám sedem titulov majstra sveta, tri tituly majstra Európy, sedem titulov majstra Českej republiky a asi tri tituly absolútneho majstra sveta.

A ktoré z týchto víťazstiev má pre vás najväčšiu hodnotu?

Najväčšiu hodnotu má vždy najväčší výkon, a to sa mi podarilo na majstrovstvách Európy v Grécku vo federácii GPA, kde som vo váhe do 110 kg vyhral 262,5 kg, takže som vyhral aj celkovo.

Práve ste spomenuli federáciu GPA, teraz sme na majstrovstvách sveta federácie WUAP, pred pár dňami ste boli na súťažiach GPC a WRPF. Mohli by ste povedať, ktorá z týchto federácií je podľa vás najlepšia? Ktorá sa najlepšie stará o súťažiacich, poskytuje dobré podmienky a možno má aj nejakú prestíž?

Väčšinou to závisí skôr od organizátorov, konkrétnej krajiny a ľudí. Napríklad WUAP na Slovensku je skvelý, nedá sa porovnávať s českým, ktorý je oveľa nižší. Pokiaľ ide o nejakú prestíž, určite sú najlepšie WRPF, GPC, GPA, sú vyššie a musíte nejako nominovať svoj výkon na súťaže.

Vlastimil Kužel - víťaz WUAP Trnava 2018
Vlastík vyhral aj majstrovstvá sveta WUAP, kde sme s ním urobili tento rozhovor, s dobrým prehľadom.

V ďalšej otázke by som sa rád opýtal na vaše začiatky. Pamätáte si ešte, ako dávno ste začali trénovať, čo ste robili zle, čo si pamätáte?

Začal som cvičiť v 14 rokoch a bol som chudý chlapec, ktorý chcel byť väčší. Asi v 22 rokoch som zistil, že mám silu na bench, pretože som už vtedy dvíhal 200 kíl, čo bol pre mňa v tom čase strašný úspech. Prvé preteky som absolvoval až v 31 rokoch, predtým som ani nevedel, že nejaké preteky existujú.

Odkiaľ teda pochádza motivácia? Povedali ste, že chcete osloviť dievčatá?

Áno, začala som cvičiť, aby som vyzerala dobre, a ľudia sa mi smiali, že som vychudnutá. Chcel som im ukázať, že sa dá zväčšiť. A asi do piatich rokov som sa im začal smiať.

Kde beriete motiváciu po toľkých rokoch? Stratili ste ho niekedy?

Teraz som trochu demotivovaný, pretože všetko vyhrávam o kus a vo svojej váhovej kategórii nemám konkurenciu. Plánujem však prestúpiť do vyššej váhovej kategórie, takže dúfam, že tam budem mať nových súperov a vytvorím nové rekordy.

Ako vyzerá váš tréning? Väčšina ľudí si pravdepodobne nevie predstaviť, ako vyzerá tréning niekoho, kto robí len bench press

Keď som mimo tréningu, trénujem všetko normálne. Ale počas prípravy robím len to, čo potrebujem na lavičke - teda chrbát, ramená, hrudník a triceps. A preto sa mi darí tak dobre. Keď sa sústredíte na všetko, nemôžete byť TOP v jednej veci.

Vlastimil Kužel obrovské ruky
Hoci Vlastík nerobí kulturistiku, jeho ruky by mu mohol závidieť každý kulturista.

Takže je asi zbytočné pýtať sa, koľko dvíhate pri drepoch a mŕtvych ťahoch, že?

Raz v živote som robil mŕtvy ťah s Jirkom Tkadlčíkom, ktorý prišiel do mojej posilňovne. Zdvihol som 200 kg, Jirka sám povedal, že by som zvládol možno 250 kg, ale bojím sa zranenia a nepotrebujem si nič dokazovať. Ani 250 kg by nestačilo na súťažnú úroveň. A nikdy som nerobil drepy. Robím predné drepy, legpress, drepy,... mám vážne problémy s kolenami kvôli atletike, ktorú som kedysi robil. Ale hádam budem musieť začať drepovať, aby som sa mohol pohybovať v laviciach.

V ďalšej otázke by som sa vás rád opýtal na váš názor na benchpress v drese. Vyskúšali ste to niekedy? Ako sa vám darilo a aké to boli pocity?

Samozrejme, že som to skúsil. Bolo to v čase, keď som RAW bench pressingom vytlačil asi 230 kg a v jednovrstvovej katane som zvládol 300 kg, ale potom som mal 3-4 mesiace problémy s končatinami, pretože na rukách nemám tuk, len svaly.

Takže vás táto možnosť neláka?

Som si istý, že nie. Podľa môjho názoru to nie je čistá sila, poznám dosť lavičkárov, ktorí zdvihnú viac ako 300, ale nedokážu zdvihnúť 150 kg RAW. Je to veľa o dobrom drese, technike a o tom, ako ste tučný. Čím ste tučnejší, tým viac sa dres vyhrnie. A rozhodne nechcem byť tučná.

Ste vzorom pre mnohých ľudí, ale máte ešte niekoho, ku komu vzhliadate?

Určite boli mojimi vzormi Lada Kurčíková a Arnold Schwarzenneger, vďaka ktorým som začal cvičiť. Zo silákov asi László Meszáros, ktorý na svoj vek stále dvíha neuveriteľné váhy a je ikonou benčpresu.

Arnold Schwarzenegger tapety
Arnold Schwarzenegger je vzorom pre väčšinu cvičencov. A Vlasta Kuželová nie je výnimkou.

Je v silovom trojboji ešte niečo, po čom túžiš a čo sa ti ešte nepodarilo?

Hej, určite chcem zdvihnúť 300 kg RAW. Verím, že keď budem väčší, zvládnem to. V posilňovni som už vytlačil 280 kg pri váhe 119 kg, ale to sa samozrejme nepočíta. Napriek tomu viem, že je to reálne.

Čo si myslíte o ľuďoch, ktorí berú drogy a sú mladší ako 18 rokov?

Vôbec to nepodporujem, najmä nie u tak mladých ľudí. Zničia si zdravie. Netvrdím, že všetci v tomto športe sú čistí, ja určite nie, ale ak by to ľudia mali brať, malo by to byť v neskoršom veku, keď už výkony nejdú nahor. Ale poznám veľa ľudí, ktorí začali v pätnástich, ale sú z nich de*enti a nič nedosiahli.

Aká je vaša strava? Dodržiavate prísnu diétu alebo máte určitú voľnosť?

Vôbec nedodržiavam diétu, jem strašne a všetko. Teraz som to však trochu zmenil. Pomohol mi s tým Vojta Koritenský, začala som jesť viac sacharidov a je pravda, že mám oveľa viac energie.

Vlastimil Kužel nestráži stravu
Ako vidíte na fotografii, Vlastík to s jedlom naozaj vie.

A myslíte si, že je to dôležité pre výkon?

Som si istý, že je to tak, ak nemáte sacharidy, nemáte energiu. Bielkoviny nie sú až také dôležité, ale bez nich by ste strácali hmotu a tú tiež potrebujete na výkon, takže samozrejme prijímam dostatok aj toho.

Pretože pre mnohých ľudí je silový trojboj synonymom toho, že môžu jesť, čo chcú. Takže si to nemyslíte?

Je to tak. Nesmiete tam však dávať čokoládu a podobné veci, ale používať komplexné sacharidy, dokonca aj gainery. Ale ak chcete vyzerať dobre, nemôžete jesť príliš veľa. Je to však veľmi individuálne, každý má iný metabolizmus.

Keď už ste spomenuli doplnky výživy, ktorý z nich je pre vás najdôležitejší?

Takže užívam hlavne BCAA, nejakú pumpu (Actinox, arginín,..), po tréningu proteín/sacharid. A určite vitamíny a minerály, pretože tie by nemali chýbať nikomu.

Takže hovoríte, že je pre vás dôležitý gainer? Pretože má príliš veľa odporcov

Nemôžem hovoriť za kulturistov, pretože sa kulturistike nevenujem. Keď sa chcem dostať do formy na dovolenku pri mori, nepoužívam ho veľmi často, ale naštartuje mi metabolizmus tak rýchlo, že ak ho vysadím, za pár dní som z formy.

Vlastimil Kužel - sponzoring s firmou Extrifit
Vďaka svojmu sponzorovi, spoločnosti Extrifit, nemá Vlastík núdzu o doplnky výživy.

Keďže sa pomaly blížime ku koncu nášho rozhovoru, rád by som sa vás opýtal na Extrifit PowerTeam, ktorý vediete. Ako sa dá dostať do tohto tímu? Musím len povedať, že chcem pretekať, alebo musím mať nejaké TOP výsledky?

Extrifit PowerTeam je skôr pre vybraných pretekárov, takže určite potrebujete mať nejaké výkony. Ak niekto ešte nejazdil, musí mi poslať e-mail so svojím výkonom, ja ho porovnám s mojou tabuľkou a podľa toho sa rozhodnem. Ak niekto nemá tieto predstavenia zapísané, chcem, aby mi ich prišiel ukázať. Hodnotenie rozhodne nie je prísne, ide o to, aby sa zvýšilo.

Skôr ako skončím, rád by som odbočil a opýtal sa vás na vaše hodnotenie výkonu Petra Petráša, ktorý súťažil na Big Dogs. Čo si myslíte, čakali ste, že vyhrá?

Samozrejme som vedel, že vyhrá. Sledoval som jeho výkony a samozrejme poznám jeho súperov. Malaničev tam nebol kvôli zraneniu, takže mi to bolo jasné. Myslel som si však, že dá trochu viac. Mŕtvy bod mu nevyšiel, pretože má problémy s uchopením a zvyčajne vypadáva, ale myslím, že budúci rok bude niekde inde.

Stále ma zaujíma, či si myslíte, že powerlifting je podceňovaný šport. Veď máme veľa športovcov ako ty, Peťo Petráš, Jirka Tkadlčík, ktorí patria k najlepším na svete, a napriek tomu ich to v podstate neuživí

Určite je to tu podceňovaný šport. Keby sme žili v Rusku alebo Austrálii, určite by to bolo inak. Ľudia o ňom veľa nevedia a povedzme si na rovinu, že tento šport je dosť nudný, pokiaľ sa neuskutočnia mimoriadne veľké výkony, potom je veľmi zaujímavý. Za posledné dva roky sa však posunula o veľa ďalej a možno príde čas, keď bude týchto chlapcov živiť.

Ďakujeme vám za tento rozhovor a v mene celého tímu SvetFitness vám želáme veľa úspechov v budúcnosti, a to nielen v športe, ale aj v osobnom živote.

Druhý videorozhovor na našom kanáli YouTube:

Ďalšie rozhovory so zaujímavými osobnosťami:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.