Stravovanie

5 dôležitých potravín pre zdravé kĺby

Nezáleží na tom, či máte 15 alebo 75 rokov, či športujete alebo nie.

Problémy s kĺbmi môžu v súčasnosti postihnúť každého. Tak ako v mnohých iných prípadoch, aj tu zohráva veľkú úlohu strava.

Viete však, aké potraviny sú pre vaše kĺby vhodné a čo jesť, aby ste predišli problémom? Preskúmame ich v nasledujúcom článku.

1. Voda

Voda je základom života a o jej význame pre človeka boli napísané stovky článkov. Poďme si teda v krátkosti predstaviť niektoré z dôležitých výhod:

  • Vyplavuje toxíny z medzibunkového priestoru, obličiek a pečene
  • Pomáha udržiavať stabilnú telesnú teplotu
  • Znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny
  • Zabezpečuje správne fungovanie imunitného systému
  • Rozvádza všetky dôležité látky do celého tela

A práve tento posledný bod je pre tento článok veľmi dôležitý. Voda je najdôležitejším transportným prostriedkom, pretože zabezpečuje distribúciu nielen vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ale aj ďalších makroživín do celého tela - vrátane kĺbov. V ideálnom prípade by ste mali denne vypiť 2-3 litre vody, najlepšie aspoň 60 % ráno. Dôležité je tiež nevypite naraz príliš veľa vodypretože by to preťažilo obličky a v extrémnych prípadoch hrozí smrť.

Ak sa chcete dozvedieť viac o rizikách nadmernej spotreby vody, určite si pozrite toto skvelé a jednoduché video Martina Rotu, ktorý túto problematiku dokonale vysvetľuje:

2. Potraviny bohaté na polynenasýtené MK

Potraviny s vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín sa neodporúčajú pre nič za nič. Zo všetkých ich zdravotných benefitov nás v tomto článku najviac zaujíma ich schopnosť znižovať zápal v tele, čo oceníte pri problémoch s kĺbmi.

Ktoré potraviny sú však najlepšie zo všetkých?

Ryby

Ryby (a recepty z rýb) by nemali chýbať v jedálničku žiadneho zdravého človeka vrátane kulturistov a športovcov.

Sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a už spomínaných polynenasýtených mastných kyselín. Práve tie majú vďaka obsahu EPA a DHA pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, podporujú správne fungovanie mozgu a regulujú hladinu cholesterolu v krvi.

Z vitamínov sú prítomné najmä vitamíny A a D, ktoré pomáhajú správnej tvorbe kostného tkaniva a zabraňujú osteoporóze.

Ryba na kĺboch
Ryby sú dôležité nielen pre zdravé srdce, ale aj pre správne fungovanie pohybového aparátu.

Oriešky

Ďalšou nevyhnutnou potravinou v strave sú orechy a kôstkové orechy, ktoré sa väčšinou považujú za orechy (mandle, vlašské orechy atď.). Existuje mnoho rôznych druhov orechov a každý z nich má iné zdravotné účinky.

Napríklad pekanové orechy obsahujú vysoké množstvo selénu, ktorý je nevyhnutný pre dobrú imunitu a reguláciu metabolizmu, mandle sú bohatým zdrojom vápnika a vitamínu E, kešu oriešky obsahujú vysokú dávku železa a vlašské orechy sú prospešné pre oči a srdce.

Mandle ako skvelá potravina pre kĺby
Mandle obsahujú veľa vápnika, horčíka, vitamínu E, antioxidantov a v neposlednom rade vlákniny.

Semienka chia

Semienka chia, známe aj ako semienka šalvie hispánskej, sú prírodnou superpotravinou bohatou na bielkoviny, omega-3 a 6 mastné kyseliny a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok sa v nich najviac vyskytuje vápnik, železo, draslík a fosfor.

Okrem toho sa chia vďaka svojej neutrálnej chuti môže pridávať do všetkých jedál, od pudingov až po zeleninové šaláty. Môžete si nimi tiež ochutiť raňajkové cereálie alebo vaječnú omeletu.

Chia semienka ako skvelá potravina pre kĺby
Ak trpíte problémami s kĺbmi, určite vám odporúčame zaradiť do svojho jedálnička semienka chia.

3. Ovocie

Ovocie je zdrojom mnohých dôležitých látok, najmä vitamínov, minerálov a vlákniny. Niektoré druhy ovocia sú však veľmi vhodné aj pre kĺby. Pozrime sa na ne.

Papája

Nielenže výborne chutí, ale je tiež bohatá na enzýmy papaín, chymopapín a karotenoidy. Obsahuje tiež draslík, horčík, provitamín A a vitamín C. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že ovocie a zelenina bohaté na karotenoidy pomáhajú znižovať zápal v tele.

Horčík je nevyhnutný pri prevencii svalových kŕčov a draslík chráni telo pred toxínmi.

TIP: Rebríček 23 najlepších kníh o fitness výžive a tréningu

Banány

Banány sú doslova nabité vitamínmi a minerálmi. Okrem toho však obsahujú aj značné množstvo tzv. rezistentnej vlákniny, ktorá dokazateľne znižuje citlivosť na inzulín.

Pokiaľ ide o kĺby, banány môžu znížiť ich opuch a zabrániť prípadným svalovým kŕčom.

Banány ako skvelá potravina pre kĺby
Banán môžete zmiešať aj s chia semienkami a vytvoriť tak lahodné a zdravé smoothie, ktoré ocenia vaše kĺby.

Šípky

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že šípky sú skvelým zdrojom vitamínu C. Ale vedeli ste, že pôsobí aj protizápalovo a zabraňuje tvorbe voľných radikálov, čím chráni chrupavky pred trvalým poškodením?

Obsahujú tiež provitamín A, vitamíny P, K, E, niektoré vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, draslík, železo a dokonca aj fosfor. Nie nadarmo sú šípky súčasťou ľudovej medicíny už stovky rokov.

Šípky ako skvelá potravina pre kĺby
Šípky obsahujú nielen vitamín C, ale aj celý rad ďalších telu prospešných látok.

4. Zelený čaj

Podľa starovekej legendy objavil zelený čaj čínsky vodca Šeng Nong, ktorý vládol okolo roku 2750 pred Kristom. Odvtedy sa zelený čaj stal veľmi obľúbeným.

Zároveň má množstvo výhod. Obsahujú vysoké množstvo polyfenolových zlúčenín nazývaných katechíny, ktoré nielenže bojujú proti rakovine a srdcovým chorobám, ale podľa niektorých dôkazov môžu aj znížiť hmotnosť a predchádzať poraneniam kĺbov.

Iné štúdie dôkazy ukázali, že pravidelná konzumácia zeleného čaju môže znížiť zápal v tele, čím sa urýchlia všetky regeneračné procesy.

Zelený čaj je zdravý pre kĺby
Zelený čaj môže znížiť hmotnosť, zápal v tele a riziko rakoviny

5. Korenie

Určite ste si všimli, že v našom katalógu nájdete aj korenie. Nielenže dodáva každodenným jedlám, ako je mäso, skvelú chuť, ale aj mnoho zdravotných výhod. Niektoré z nich sú dokonca užitočné ako prevencia proti bolesti kĺbov.

Kurkuma

Kurkuma je známa najmä pre svoje protizápalové účinky, ktoré preukázateľne mnohé vedecké štúdie. Niektoré zistenia dokonca zaznamenali zlepšenie kognitívnych procesov. Znižuje tiež hladinu cholesterolu, zlepšuje trávenie, zmierňuje opuchy kĺbov, znižuje bolesť kĺbov a podporuje správnu činnosť pečene

Kurkuma ako skvelá potravina na kĺby
Kurkuma je bežnou zložkou kari korenia, ktoré ochucuje mäso, zemiaky alebo ryžu.

Ginger

Koreň zázvoru doslova prekypuje éterickými olejmi a polyfenolmi, ktoré majú mimoriadnu liečivú silu. Športovci však najviac oceňujú jeho schopnosť znížiť bolesť kĺbov a vďaka látke nazývanej gingerol dokáže zmierniť aj bolesť svalov, čo ocenia najmä siloví športovci.

Zázvor ako skvelá potravina pre kĺby
Zo zázvoru si môžete okrem iného pripraviť aj lahodný čaj.

Na záver treba povedať, že strava je aj v tomto prípade veľmi dôležitá, a ak sa chcete vyhnúť bolesti kĺbov, mali by ste dbať na konzumáciu potravín s vysokým obsahom vápnika, vitamínu D, E a ďalších vyššie uvedených látok.

Ak ste aktívny športovec, určite je vhodné doplniť výživu kĺbová výživa. Ak chcete ušetriť, odporúčame namiešajte si vlastnéale ak hľadáte najúčinnejšie doplnky na trhu, určite navštívte náš rebríčky.

Dúfame, že sme vám v tomto článku priblížili, aká dôležitá je správna strava pre kĺbový systém, a predstavili sme vám niektoré potraviny, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička. Ak máte na túto tému nejaké otázky, môžete sa nás opýtať v komentároch, radi vám odpovieme.

Pokračovanie: Citrulín pod drobnohľadom

Veľký test kĺbovej výživy (VIDEO):

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.