Suplementy

Zinok pod drobnohľadom | Prečo je pre nás taký dôležitý?

Zinok je spolu s horčíkom jedným z najdôležitejších minerálov pre naše telo. Pozitívne ovplyvňuje širokú škálu rôznych reakcií v našom tele, bez ktorých by sme jednoducho nemohli existovať. Na čo slúži zinok, kedy ho treba dopĺňať a prečo je dôležitý? To všetko sa dozviete v našom článku.

Na čo slúži zinok?

Zinok sa nachádza v každej bunke nášho tela a zúčastňuje sa až 300 rôznych biochemických reakcií. Zohráva dôležitú úlohu napríklad pri správnom fungovaní metabolizmu bielkovín, sacharidov alebo vitamínu A. Zohráva tiež nezastupiteľnú úlohu pri tvorbe imunitných buniek a má množstvo priaznivých účinkov na duševné zdravie a pohodu. Podporuje tiež správny spánok a regeneráciu a je tiež veľmi účinným antioxidantom. Hoci je zinok pre naše telo mimoriadne dôležitý, bohužiaľ ho nedokáže syntetizovať a musí sa dopĺňať zo stravy alebo prostredníctvom rôznych doplnkov.To je dôležité najmä pre aktívnych športovcov. Je to spôsobené najmä tým, že sa z tela vylučuje najmä potom.Na športovcov má však väčšie účinky, a ak to s cvičením myslíte vážne, rozhodne by ste ich nemali podceňovať.

doplnok zinku

Nedostatok zinku | Ako sa prejavuje?

Vzhľadom na množstvo procesov, na ktorých sa zinok podieľa, môžu byť príznaky nedostatku zinku pomerne rozsiahle a veľmi nepríjemné. Medzi najčastejšie prejavy nedostatku zinku patria:

  • Únava a celkové vyčerpanie,
  • lámavé vlasy a nechty,
  • suchú pokožku, ekzémy a akné,
  • oslabená imunita,
  • znížené libido,
  • horšie hojenie rán,
  • zhoršená kvalita spánku,
  • zvýšené hladiny cukru.

Dlhodobý nedostatok zinku môže viesť k zhoršeniu a postupnej strate zraku, poruchám erekcie a vypadávaniu vlasov. Môžu sa vyskytnúť aj ochorenia ako ateroskleróza alebo zlý krvný obeh. Príznaky nedostatku zinku by sa rozhodne nemali podceňovať. Ak sa u vás vyskytnú, je vhodné dať si urobiť krvné testy, aby sa zistilo, či sú skutočne spôsobené nedostatkom, a čo najskôr začať s doplnkovou výživou.

Dávkovanie zinku

O najlepšom dávkovaní zinku sa stále vedú rozsiahle diskusie. Všeobecne však platí, že dospelý a zdravý človek by mal denne prijať 10-15 mg zinku. U športovcov, tehotných a dojčiacich žien môže byť táto dávka o niečo vyššia. Je tiež zvýšená, ak vám bol diagnostikovaný nedostatok, žijete extrémne nezdravý životný štýl (fajčenie a alkohol) alebo napríklad veľké vypadávanie vlasov.

Dávka zinku sa tiež líši v závislosti od veku. Väčšina hovorí o jeho význame počas puberty, keď pomáha nastaviť správnu hormonálnu rovnováhu. Odporúčané dávkovanie sa postupne znižuje s vekom, ale aj tu veľa závisí od aktivity a zdravotného stavu človeka. Doplnky zinku je dobré užívať približne mesiac a potom ich na 14 dní vysadiť, aby ich telo mohlo bez problémov spracovať.

zinok v tabletách
Je dôležité dopĺňať zinok predovšetkým zo stravy, doplnky sú len doplnkom.

Predávkovanie zinkom

Predávkovanie zinkom je veľmi zriedkavý jav, s ktorým sa v praxi takmer nestretávame.Na akútne predávkovanie by ste museli naraz užiť viac ako 170 mg, čo je prakticky nemožné, ak ste to neurobili zámerne. Predávkovanie môže byť aj dôsledkom dlhodobého nadmerného užívania, preto sa vždy snažte užívať zinok s mierou.

Medzi príznaky predávkovania zinkom patria:

  • Bolesť brucha, nevoľnosť a vracanie,
  • zhoršená metabolická funkcia,
  • akútny nedostatok medi.

Vo veľmi extrémnych prípadoch môže nadmerné používanie zinku spôsobiťV extrémnych prípadoch môže zinok spôsobiť zlyhanie obličiek alebo iných orgánov, čo môže viesť k smrti. Tento stav sa však spája so skutočne nadmernými dávkami a za normálnych okolností je prakticky nemožné ho dosiahnuť.

Kedy, s čím a v akej forme užívať zinok?

Nikdy neužívajte zinok ráno na lačný žalúdok. Nie je to preto, že by sa znížila jeho účinnosť, ale preto, že zinok sa užíva nalačno.spôsobuje u väčšiny ľudí nepríjemné podráždenie žalúdka. Pozor si dávajte najmä na pikolinát zinočnatý, ktorý môže viesť až k vracaniu. Preto sa odporúča užívať zinok napríklad počas raňajok alebo obeda, keď žalúdok nie je taký citlivý.

Zinok by sa mal užívať spolu s meďou, pretože jeho suplementácia znižuje hladinu medi v tele. Meď prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému a spolu so železom pomáha aj pri tvorbe červených krviniek. Na druhej strane, pri užívaní doplnkov stravy s obsahom zinku a železa sa preukázali niektoré negatívne účinky. Vzájomne si prekážajú pri vstrebávaní, takže ani jeden doplnok nemôže byť dostatočne účinný.

Za najlepšiu a najlepšie vstrebateľnú formu zinku sa považuje bisglycinát zinočnatý. Zinok je tu zastúpený v chelátovej väzbe s vynikajúcou biologickou dostupnosťou. Vďaka tomu dokáže telu dodať potrebnú dávku minerálu bez toho, aby spôsoboval tráviace problémy. Citrát zinočnatý a pikolinát zinočnatý sú tiež vhodné formy zinku, ale odporúčame ich užívať po jedle. Na druhej straneje potrebné vyhnúť sa anorganickým formám, ako je oxid zinočnatý alebo síran zinočnatý.

Nesmieme však zabúdať na kvalitnú stravu, pretože telo nemôžeme zásobovať len doplnkami. Najvyšší obsah zinku sa nachádza v:

  • morské plody a najmä ustrice;
  • tmavé mäso,
  • vnútornosti,
  • semená,
  • orechy,
  • mliečne výrobky.

Hoci je využiteľnosť zinku z potravy nízka, je to pre telo najprirodzenejšia forma. Bohužiaľ však platí, že najmä pre športovcov je veľmi ťažké získať dostatok zinku zo stravy, preto je potrebné užívať doplnky zinku.

Ako si vybrať najlepší zinok?

Pri výbere zinku je najdôležitejšie zamerať sa na obsah účinnej látky. Táto dávka by mala byť vždy minimálne rovnaká ako odporúčaná denná dávka a počas náročného tréningu môže byť ešte vyššia.Okrem množstva samotného zinku nesmiete podceniť ani výber vhodnej formy, kde, ako sme už uviedli, najlepšou formou je bisglycinát zinočnatý. Je tiež lepšie, ak je doplnok dodávaný s inými minerálmi a vitamíny, ako je meď alebo vitamín C, ktoré ďalej podporujú funkciu zinku.

Ak si nie ste istí výberom najlepšieho doplnku zinku, nezúfajte. V rámci nášho porovnania najlepších doplnkov zinku sme pre vás otestovali tie najlepšienajlepších doplnkov zinku na trhu, takže si stačí vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

Záver.

Či už ste tvrdo trénujúci športovec, alebo sa športu vôbec nevenujete, bez dostatku zinku sa jednoducho nezaobídete. Dopĺňanie zinku vám pomôže budovať imunitu a udržiavať metabolizmus v plynulom chode. Zároveň sa zbavíte nadmernej únavy a urobíte niečo pre zdravie svojej pokožky, nechtov a vlasov. Nezabúdajte však ani na ďalšie dôležité vitamíny a minerály, ako sú horčík, meď a minerály.a vitamín C, ktoré ďalej podporujú funkciu zinku a prispievajú k mnohým telesným procesom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.