Alavis Maxima Protein - Proteín, ktorý neurazí, ale ani neohromí (Recenzia)

Posledná úprava: 22. júla 2021

Čo sa vám vybaví, keď sa povie Alavis? Je mi jasné, že je to pravdepodobne tá nie príliš chutná kĺbová výživa, ktorú mnohí športovci považujú za najlepší kĺbový doplnok. Veď aj my sme ho v našom spoločnom porovnaní výživy zaradili na prvé miesto. Ten istý výrobca však nedávno uviedol na trh rad ďalších doplnkov, ktoré už nie sú primárne určené pre kone, ale sú zamerané na športovcov, kulturistov a všetkých ostatných aktívnych športovcov.

Jedným z týchto doplnkov je proteín Alavis Maxima. Samozrejme, že sme nemohli zostať pozadu a boli sme jedni z prvých, ktorí proteín otestovali. Aké to teda bolo? Oplatí sa do nej investovať? Chutí lepšie ako kĺbová výživa? Zistite to v dnešnej recenzii.

Alavis Maxima Whey Protein
Publikované: 26. mája 2019
Upravené: 22. júla 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Proteíny
Chuť
7.0/10
Rozpustnosť
10.0/10
Stráviteľnosť
9.6/10
Zložky
8.5/10
Cena
8.8/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov
Najlepšiu cenu pre Alavis Maxima srvátkový proteín nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu

Na začiatku je potrebné upozorniť na jednu zvláštnosť. Proteín je k dispozícii len v neochutenej verzii. Výrobca sa tak vyhýba používaniu aróm, farbív, konzervačných látok a všetkých ostatných prídavných látok a rovnako ako pri kĺbovej výžive si zakladá na maximálnej čistote a maximálnej účinnosti výrobku. Či to má nejaký významný vplyv na chuť, sa dozviete v dnešnej recenzii.

Zložky, ktoré neurazia žiadneho športovca

Ktorá zo zastúpených zložiek vás pri kúpe srvátkového proteínu zaujíma najviac? Predpokladám, že ide o obsah srvátkového koncentrátu (alebo izolátu/hydrolyzátu, v závislosti od typu, ktorý ste si vybrali). A práve na to vsadil výrobca tohto proteínu. Pretože tu nenájdete nič iné ako srvátkový proteínový koncentrát. Žiadne príchute, žiadne farbivá, žiadne arómy. Skrátka, úplne čistý proteín, ktorý má rozhodne čo ponúknuť. Koniec koncov, chuť nie je hlavným dôvodom nákupu doplnkov. A ak majú dva doplnky rovnaký účinok, ale jeden z nich neobsahuje žiadne kontroverzné, zbytočné alebo nefunkčné zložky, malo by vám byť jasné, ktorý z nich si vybrať

Na druhejstrane však môžeme poskytnúť aj kritický pohľad na bielkoviny. Napríklad taký Pure Elite CFM, ktorý sme pred časom tiež preskúmali, skutočne ponúka hneď 5 tráviacich enzýmov pre maximálnu stráviteľnosť. Takéto látky okamžite dávajú výrobku nový rozmer. Najmä ak ide o výrobok z rovnakej cenovej kategórie. Úprimne si myslím, že keby mal Alavis Maxima Protein niečo ako tráviace enzýmy, bol by pre mňa voľbou číslo 1. V súčasnej podobe je to však proteín, ktorý okrem čistoty a dobrého spektra aminokyselín nemá veľmi čo ponúknuť.

Alavis Maxima proteínová a kĺbová výživa
Ako vidíte, spoločnosť Alavis už nevyrába len kĺbovú výživu, ale pridala aj proteín a mnoho ďalších doplnkov pre športovcov.

Chuť, ktorá sa určite nebude páčiť každému

Väčšinu z vás pravdepodobne najviac zaujíma chuť. Úprimne mám z toho trochu zmiešané pocity. Ako vždy som použila 300 ml vody a musím povedať, že proteín chutil ako mlieko zriedené vodou v pomere 1:1. Ak znížite množstvo vody, chuť mlieka je logicky intenzívnejšia.

V žiadnom prípade netvrdím, že nechutí dobre, len nemôžete očakávať mimoriadne dobrú chuť, na ktorú sa tešíte po každom tréningu. Ak však od svojich doplnkov očakávate maximálnu čistotu, určite vám môžem odporučiť Alavis Maxima Protein.

náš tip!
Ak nemáte radi príliš intenzívne a umelé proteínové príchute, môžete po tréningu zmiešať polovičnú dávku proteínu Alavis Maxima s polovičnou dávkou akéhokoľvek iného proteínu s príchuťou. Výsledná zmes tak bude mať dobrú chuť a zároveň nebude taká sladká.

Alavis Maxima proteínová chuť
Hoci Alavis Maxima rozhodne nepatrí medzi najchutnejšie proteíny, ak nemáte radi umelé príchute, môže vám dokonale vyhovovať.

Viac-menej zhodná cena

Alavis Maxima Protein sa dodáva len v jednom balení, a to 2200 g, za ktoré zaplatíte približne 1100 Sk. Za jednu porciu teda zaplatíte približne 15 Kč, čo je cena, ktorú majú mnohé iné proteíny, výrazne horšie aj o niečo lepšie.

Napríklad model Pure Elite CFM, o ktorom sme dnes už raz hovorili, je cenovo porovnateľný. Ten obsahuje extra tráviace enzýmy, ale na druhej strane má samozrejme aj niektoré extra "zbytočné" látky (t. j. nie priamo zbytočné, ale také, ktoré nemajú vplyv na budovanie svalovej hmoty, ale slúžia napríklad na dochutenie výrobku). Preto je pomerne ťažké porovnať tieto dva proteíny. Ak chcete úplnú čistotu, vyberte si Alavis, ak chcete najlepšiu stráviteľnosť, siahnite po Pure Elite CFM. Tak či onak, z hľadiska ceny nie je tomuto proteínu čo vytknúť.

Najlepšiu cenu pre Alavis Maxima srvátkový proteín nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu

Jednoduchá príprava vďaka vynikajúcej rozpustnosti

Ak by som mal na tomto proteíne vyzdvihnúť len jednu vec, určite by to bola bezchybná rozpustnosť. Postupovala som v podstate rovnako ako pri predchádzajúcich recenziách - pri prelievaní proteínu zo šejkra do pohára som ho precedila cez sitko. Tentoraz však sitko nezachytilo ani jednu hrudku alebo nerozpustenú čiastočku. Tri odmerky (asi 30 g) Alavis Maxima stačilo niekoľkokrát pretrepať v šejkri s vodou a proteín bol okamžite pripravený na pitie, nepenil sa ani netvoril hrudky.

-
-
-

Záverečné hodnotenie - Proteín, ktorý neurazí, ale ani nepoteší

Ja osobne sa vždy najviac pozerám na funkčnosť doplnku. A práve preto ma Alavis Maxima Protein zaujal. Nepotrebujem lesklý obal, rovnako ako nepotrebujem dvanásť príchutí na výber. Chcem do seba počas dňa dostať ľahko stráviteľné bielkoviny, a to mi tento proteín poskytuje. Navyše, vďaka skvelému spektru aminokyselín ho nemožno prehliadnuť.

Ak si však nemyslíte to isté, proteín vás nemá čím zaujať. Nemá X tráviacich enzýmov ani mimoriadne úžasnú chuť. To však nič nemení na tom, že tento proteín môžem odporučiť každému, kto uprednostňuje čisté a účinné produkty pred lesklými obalmi a prepracovaným marketingom.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.