Amix HydroPure Whey: špička medzi bielkovinovými hydrolyzátmi? [recenzia]

Posledná úprava: 5. júla 2022

Horúca jazda v testovaní srvátkových hydrolyzátov pokračuje a dnes som sa rozhodol vyskúšať hydrolyzovaný srvátkový izolát od svetoznámej značky Amix. Áno, je to HydroPure, na ktorý som v poslednom čase počul samú chválu. Ide o proteín, ktorý je vychvaľovaný a používaný poprednými profesionálnymi športovcami, ako sú Milan Šádek alebo Dominik Trkan, takže som viac ako zvedavý. Preto som si povedal, že nemôžem nič nechať na náhodu a musím proteín vyskúšať, aby som mal na vec objektívny názor.

Amix HydroPure Whey Protein
Publikované: 5. júla 2022
Upravené: 5. júla 2022
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
8.0/10
Rozpustnosť
9.0/10
Stravitelnosť
10.0/10
Zloženie
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre Amix HydroPure Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 52,38
€ 49,76 s kupónom

Amix je jednou z najväčších a najobľúbenejších značiek, ktoré nájdete na našom trhu. Je to značka, ktorá je známa, uznávaná a široko používaná v celej Európe. Zaslúžene si vydobyla svoje miesto medzi špičkou, kde sa drží už niekoľko rokov. Z môjho pohľadu sa Amix v poslednom čase začal zhoršovať a úprimne neviem, čo si o tom mám myslieť. Dúfam, že budem mať viac jasno po preskúmaní ich proteínu HydroPure, ale pokiaľ ide o kvalitu, nemám žiadne pochybnosti o Amixe a viem, že používajú najkvalitnejšie dostupné zložky. Ale dosť úvodných slov, poďme sa venovať samotnej recenzii.

Zložky zamerané na maximalizáciu anabolizmu a naštartovanie proteosyntézy

1) Nikoho neprekvapí, že hlavnou a jedinou bielkovinovou zložkou HydroPure je hydrolyzovaný srvátkový izolát, ktorý je dokonca označený ako Hydrovon. Ide o čiastočne predtrávený proteín so stupňom hydrolýzy DH 8, ktorý považujem za úplne ideálny stupeň hydrolýzy, pretože je v podstate dokonalým medzistupňom medzi klasickým srvátkovým izolátom a vysoko predtráveným hydrolyzátom so stupňom DH 32, ktorý sa v mnohých prípadoch považuje za príliš rýchlo vstrebateľný zdroj bielkovín (porovnateľný s intravenóznym podaním). Preto je trieda DH8 ideálnou voľbou medzi týmito dvoma možnosťami, pretože ponúka synergickú kombináciu extrémne rýchlo vstrebateľných bielkovín a zdravotných výhod, ktoré ponúkajú izoláty CFM.

2) Na druhom mieste sú v produkte obsiahnuté peptidy jednotlivých aminokyselín. Konkrétne ide o aminokyselinové peptidy L-leucín, L-tryptofán a samostatne o peptidy BCAA. Pridaním týchto aminokyselín výrobca dosahuje okamžité naštartovanie anabolizmu a mTOR po tréningu, pretože tieto peptidy sa dostanú do svalov ako prvé a hneď po nich nasleduje samotný zdroj bielkovín, t. j. proteín Hydrovon. Treba dodať, že množstvo pridaných peptidov je absolútne primerané a určite si všimnete rozdiel v štarte mTOR a proteosyntézy.

3) Na treťom mieste Amix zaradil aj unikátny bylinný a minerálny komplex založený na mineráloch, ako je fosfor, horčík, draslík alebo vápnik (všetky tieto minerály strácame počas tréningu, preto je skvelé ich doplniť). Pokiaľ ide o bylinný komplex, pozostáva zo zložiek, ako je extrakt z kôry vŕby bielej a extrakt z senovky gréckej. Tieto bylinky majú nespočetné množstvo pozitívnych účinkov, ale do tohto proteínu sú zahrnuté najmä preto, aby sa zabezpečila maximálna absorpcia a využitie všetkých zložiek proteínu. Okrem toho môžu mať obe tieto byliny pozitívny vplyv na trávenie, vitalitu, plodnosť, spaľovanie tukov, nárast svalovej hmoty a mnohé ďalšie. Tu si vzhľadom na množstvo obsiahnutých bylín netrúfam povedať, či budú podobné výhody badateľné, ale určite budú badateľné z hľadiska využitia živín.

4) A nakoniec, proteín obsahuje aj pridané patentované značkové probiotiká Lactospore. Tie sú tu zahrnuté kvôli lepšiemu tráveniu a využitiu bielkovín, ale osobne si skôr myslím, že sú pridané hlavne kvôli etikete a veľa úžitku z nich nebude. Napriek tomu oceňujem túto snahu. Samozrejme, existujú zložky, ako sú rôzne stabilizátory, zahusťovadlá (guarová guma), pridaná soľ, emulgátor (sójový lecitín) alebo pridané arómy, ktoré nie sú nijako špecifikované. Nepochybne teda ide o umelé arómy.
Žiadna z týchto zložiek nie je nezvyčajná ani nebezpečná pre telo. Stručne povedané, sú to celkom bežné zložky používané v potravinárskom priemysle a napríklad v prípade guarovej gumy môžu byť prospešné pre telo a zdravie (guarová guma je prírodná vláknina, ktorá podporuje trávenie).

5) Nakoniec sa dostávame k použitým sladidlám. Tu som v zložení našla celkom tri rôzne sladidlá, medzi ktorými boli steviol-glykozidy, sukralóza a acesulfam K. Nie som si úplne istý, v akom obsahu sa jednotlivé sladidlá používajú, ale ak sa dá veriť poradiu, v akom sú sladidlá uvedené, na prvom mieste sa objavujú glykozidy steviolu. Ak je to pravda, je to pre mňa obrovské plus, pretože je to najlepšie prírodné sladidlo, ktoré dokonca dokáže zlepšiť črevný mikrobióm alebo zvýšiť citlivosť na inzulín. Na druhom mieste je sukralóza, ktorá je tiež veľmi kvalitným sladidlom, ktoré sa používa pomerne často. Nachádza sa v 90 % iných doplnkov stravy a je úplne bezpečný. V najmenšom množstve sa pridáva acesulfam K, ktorý je tiež najkontroverznejší, ale ani tu by som ho nerobil veľkým mínusom, pretože nie je možné, aby vás v takom malom množstve nejako ovplyvnil.

Zloženie výrobku Amix HydroPure nemá veľa chýb.
Zloženie výrobku Amix HydroPure nemá veľa chýb.

Výživové hodnoty? Je to takmer čistý proteín!

Výživové hodnoty sú veľmi prekvapivé. Predstavte si, že na celých 100 g výrobku nájdeme neuveriteľných 89 g bielkovín, keď k tomu pripočítame peptidy v množstve 2 g (tie sa nesmú započítavať do celkového množstva bielkovín, pretože nie sú plnohodnotné), dostaneme sa na krásnych 91 g bielkovín na 100 g výrobku. Priznám sa, že takéto množstvo som nikdy nevidel v žiadnom inom proteíne.

Okrem bielkovín obsahuje zanedbateľné množstvo sacharidov 3,5 g a zanedbateľné množstvo tukov 1,2 g. Celkovo 100 g výrobku obsahuje približne 380 kcal, čo je príjemná hodnota. Zároveň, ako je zvykom, plusové body samozrejme získava výrobca za úplné zverejnenie aminokyselinového spektra bielkovín.

Chuťovo bol proteín bohužiaľ sklamaním

HydroPure je k dispozícii v celkovo štyroch rôznych príchutiach, a to čokoláda, vanilka, jahoda a arašidové maslo/sušienky. Snažil som sa pre vás vyskúšať viac variantov, ale bohužiaľ som nemohol kvôli globálnej cene doplnkov, ktoré sú stále drahšie. Preto som pre vás vyskúšala aspoň tú najklasickejšiu, čokoládovú.

  • Čokoláda (6/10) - musím povedať, že som bola mierne sklamaná z chuti. V poslednom čase som testoval proteíny, ktoré chutili na oveľa lepšej, rafinovanejšej úrovni, takže som asi čakal viac. Na druhej strane nemôžem povedať, že chuť je nejako zlá. Je to typická čokoládová príchuť, ktorá nie je v žiadnom prípade chemická, ale bola pre mňa zvláštne a veľmi sladká.
    Po krátkom čase sa touto príchuťou určite predávkujem a budem potrebovať nejakú zmenu, takže si nemyslím, že táto príchuť je najlepšou voľbou pre dlhodobé riešenie. Pokiaľ ide o čokoládové príchute, stále má čo doháňať.

Vynikajúca stráviteľnosť, nulová penivosť a bezproblémová rozpustnosť

Ako vždy som postupoval podľa pokynov výrobcu a rozmiešal 33 g proteínu v 300 ml vody. Výsledný nápoj mal skôr vodovú konzistenciu. Neočakávajte nič krémové, pretože hydrolyzované proteíny nemajú takéto vlastnosti. Veľmi príjemne ma prekvapilo, že aj po príprave v šejkri výsledný nápoj ani v malom množstve nepenil, dokonale sa rozpustil a bol pripravený na okamžitú konzumáciu. Stráviteľnosť HydroPure bola absolútne bezkonkurenčná. Často bývam citlivá na trávenie srvátkových bielkovín, ale tieto hydrolyzované zložky sú pre mňa ideálnou možnosťou, ako zo srvátky získať maximum a zároveň si zachovať dokonalé trávenie. K tomu napomáha aj pridanie probiotík Lactospore, čo chválim.

Stráviteľnosť HydroPure je naozaj špičková.
Stráviteľnosť HydroPure je naozaj špičková.

Kedy je najlepšie používať HydroPure?

Keďže HydroPure od spoločnosti Amix obsahuje už čiastočne predtrávený proteín vo forme hydrolyzovaného izolátu (stupeň DH8), je nepochybne najvhodnejší na použitie bezprostredne po akejkoľvek fyzickej námahe alebo v čase, keď je vaše telo najviac ohrozené katabolizmom. Ja osobne som si tento proteín veľmi rada pridávala do jedál klasicky počas dňa a bola som s ním maximálne spokojná. Obzvlášť sa mi osvedčila v ovsených alebo ryžových kašiach, kde ani nenarušila krásnu hustú štruktúru kaše.

Jediný prípad, keď som sa HydroPure vyhýbal, bolo použitie na noc pred spaním, kde by jeho extrémne rýchla stráviteľnosť a vstrebávanie bolo skôr na škodu a uprostred noci by som sa budil hladný. Ak však HydroPure zmiešate napríklad s tvarohom a kvalitným orechovým maslom, tento problém vyriešite a budete využívať jeho výhody aj v tomto období. Aj keď v týchto prípadoch odporúčam používať micelárny kazeín alebo viaczložkový proteín.

Rozhodne najlepší hydrolyzát z hľadiska pomeru cena/výkon

V súčasnosti sa každý proteín zdá byť na prvý pohľad drahý, však? Musíme si jednoducho zvyknúť na novú éru, v ktorej musíme za kvalitu zaplatiť oveľa viac. Každopádne, verte tomu alebo nie, cena HydroPure nie je vôbec vysoká. Naopak, v pomere cena/kvalita/výkon si dovolím tvrdiť, že lepší proteín na českom (ani slovenskom) trhu nenájdete.

Cenová tabuľka pre Amix HydroPure Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 52,38
€ 49,76 s kupónom

Záverečné hodnotenie

Oplatí sa teda investovať do proteínu HydroPure od spoločnosti Amix? Nemusím nad touto otázkou ani dlho uvažovať a hneď môžem povedať áno! Keď tento proteín porovnám s jeho konkurentmi v oblasti hydrolyzátov, tento vychádza naozaj najlepšie zo všetkých. Jeho najväčšou výhodou a dôvodom, prečo je taký jedinečný, je skutočnosť, že obsahuje také veľké množstvo bielkovín s pridanými peptidmi a prísadami pre maximálne využitie všetkých látok. Podľa môjho názoru je tento proteín jedným z najviac anabolických, ktoré môžete použiť po tréningu. Som rada, že Amix v mojich očiach vystrelil nahor, pretože som už začínala strácať nádej na túto značku, ale teraz môžem povedať, že ak tomuto proteínu čoskoro neprídem na chuť (čo je bohužiaľ dosť možné), zaradím ho do svojho arzenálu natrvalo. Môj celkový pocit z výrobku je veľmi pozitívny, ako ste už videli, a nemôžem ho dostatočne odporučiť. Bohužiaľ, chuť je o niečo horšia.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.

5% zľava na váš nákup

Close
Zľavový kód:
SF5
(Kliknite sem a použite)
Ako používať kupón: