Prírodné potraviny Anapur - ďalší výživový nezmysel alebo dobrá náhrada stravy? (Recenzia)

Posledná úprava: 22. júla 2021

Ako asi viete, môj postoj k akejkoľvek náhrade pestrej a vyváženej stravy je veľmi negatívny. A ešte horšie je, keď výrobca šetrí na surovinách a všetky peniaze minie na prepracovaný marketing. Istý čas po tom, čo sme prevzali MANU, ma oslovil výrobca Anapuru s otázkou, či by som nechcel vyskúšať aj ich výrobok.

Chvíľu som o tom premýšľal, niekoľkokrát som si podrobne preštudoval zložky a nakoniec som ponuku prijal. Začal som však premýšľať o tom, ako túto recenziu vlastne spracovať, aby to nevyzeralo, že propagujem niečo, proti čomu som ešte pred mesiacom bojoval. Dospel som k záveru, že najlepšie bude poukázať na základné rozdiely medzi Anapurem a väčšinou iných náhrad jedla, ktoré sa len podobajú. Tak sa do toho pustite.

Anapur
Publikované: 29. mája 2019
Upravené: 22. júla 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Nápoje
Chuť
9.1/10
Zložky
9.0/10
Cena
7.2/10
Stráviteľnosť
8.9/10
Efekt nasýtenia
7.0/10
Celkové hodnotenie
8.2
z 10 bodov

Kde kúpiť?

Hneď na úvod treba dodať, že môj postoj k nahrádzaniu pevnej stravy tekutou je stále rovnaký. Na rozdiel od MANA však Anapur nepredstiera, že je 100 % náhradou pevnej stravy, ale situačným doplnkom. Zamerajme sa teda v dnešnom prehľade na to, ako môže Anapur fungovať ako príležitostná náhrada stravy v situáciách, keď nedodržiavame pevnú diétu

Anapur Slovensko

Čím sa teda Anapur líši od iných náhrad jedla?

Keď porovnáte Anapur s drvivou väčšinou konkurenčných produktov patriacich do tejto kategórie, zistíte minimálne jednu zaujímavú vec. Zložky v Anapure sú spracované úplne minimálne. Samozrejme, niektoré zložky sa musia ďalej spracovať, pretože v surovom stave by boli horšie stráviteľné, ale výrobca zachováva zložky v čo najprirodzenejšom stave. Pozrime sa na niekoľko zložiek, ktoré veľmi dobre ilustrujú moje myšlienky

  • Camu camu namiesto syntetického vitamínu C - určite ste si všimli, že 90 % výrobcov používa syntetickú kyselinu l-askorbovú. V Anapure však nájdete prášok Camu Camu ako zdroj vitamínu C, ktorý má oveľa širšie spektrum účinkov. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, znižuje krvný tlak, bojuje proti depresívnym stavom a je veľmi dobrým pomocníkom pri chudnutí
  • Oriešky namiesto oleja - zatiaľ čo niektorí výrobcovia pridávajú olej (buď z orechov, alebo z morských rias) priamo do nápojov, Anapur používa priamo orechy. Samozrejme, vyhnete sa tak zbytočnému chemickému spracovaniu, ale na druhej strane je tiež dôležité si uvedomiť, že orechy obsahujú predovšetkým mastné kyseliny ALA. Na rozdiel od EPA a DHA naše telo túto mastnú kyselinu nedokáže využiť, a preto ju ešte musí premeniť na tieto dve kyseliny. Problémom je, že táto premena je veľmi nehospodárna a na EPA a DHA sa premení najviac 10 % ALA. V tomto prípade by som možno predsa len radšej použil morské riasy
  • Mak namiesto vápnika - v podstate rovnaký prípad ako camu camu. Zatiaľ čo drvivá väčšina konkurentov siaha po uhličitane vápenatom alebo podobnom zdroji vápnika, spoločnosť Anapur používa makové semená. Opäť má ďalšie výhody, ako je obsah linolových a mastných kyselín, vlákniny a bielkovín s pomerne dobrým spektrom aminokyselín
  • Ovsené vločky namiesto maltodextrínu - keď sme pred časom robili recenziu podobnej náhrady tuhej stravy, spomenuli sme, že výrobca používa najlacnejšie dostupné suroviny. Samozrejme, ani ovsené vločky nie sú závratne drahou surovinou, ale ich použitie ako zdroja sacharidov je miliónkrát príjemnejšie ako maltodextrín.
  • Dva rôzne zdroje bielkovín - prevažná väčšina podobných náhrad stravy obsahuje len jeden zdroj bielkovín. Zvyčajne je to sójový proteín, ktorý je najlacnejší. Obsahuje však len minimálne množstvo niektorých aminokyselín, ktoré v súlade s Rubnerovým a Wolfovým zákonom o esenciálnych aminokyselinách výrazne znižujú množstvo AMK zabudovaných do bielkovín pri dlhodobej konzumácii. Anapur kombinuje sójový proteín s mandľovým proteínom, ktorý síce obsahuje menšie množstvo metionínu, lyzínu a cysteínu, ale obsahuje pomerne veľa tryptofánu, čím skvele dopĺňa aminokyselinové spektrum sóje, takže ide o kompletné a vyvážené jedlo z hľadiska obsahu aminokyselín.
  • Prirodzene sa vyskytujúce vitamíny a minerály - Je celkom zaujímavé, že všetky minerály a vitamíny v Anapure sa vyskytujú prirodzene, takže ich zdrojom sú prírodné zložky tohto nápoja. Je to príjemná zmena oproti doplnkom stravy, v ktorých je 90 % látok pridaných umelo. Jedinou pridanou zložkou je kyanokobalamín (t. j. vitamín B12 ), ktorý obohacuje chlorellu počas procesu fermentácie.

Z ďalších zložiek určite stojí za zmienku koreň čakanky, ktorý veľmi dobre funguje ako prebiotikum, červená repa alebo žihľava, ktorá má priaznivé účinky na prostatu. Celkovo možno povedať, že okrem absencie EPA a DHA je zloženie Anapuru veľmi dobré.

Viac informácií

Anapur Slovensko

Špecifická, ale prirodzená chuť

Z môjho pohľadu mal Anapur veľmi príjemnú chuť, ale musel som si naň najprv zvyknúť. Keď som tento nápoj ochutnal prvýkrát, myslel som si, že ho ani nedopijem, ale s každou ďalšou ochutnávkou sa môj celkový dojem zlepšoval. Chute sú "navrstvené" všetkými možnými spôsobmi a cítite ich rôzne prelínanie.

Oceňujem, že sa Anapur nesnaží sprístupniť ho v milióne príchutí, pretože samotná prírodná verzia pôsobí úplne prirodzene a vďaka vrstveniu príchutí nehrozí, že si na ňu aj pri pravidelnejšej konzumácii zvyknete, a preto sa stane otravnou. Za neopomenuteľnú výhodu považujem aj to, že na rozdiel od konkurenčných výrobkov Anapur obsahuje celé kúsky, takže je dobré (podľa mňa dokonca žiaduce) ich žuť.

Anapur Slovensko

Jednoduchá príprava a konzumácia

Na prípravu Anapuru som použil asi 500 ml vody a obsah jedného vrecka som vyprázdnildo šejkra, ktorý mi Anapur poslal spolu s výrobkom. Šejker spoločnosti však nie je ničím výnimočný, Anapur sa dá pripraviť v akejkoľvek športovej fľaši so širším hrdlom. Stačí niekoľkokrát zatrepať a jedlo je hotové.

Jeho konzistencia je o niečo hustejšia ako u konkurenčných výrobkov a Anapur obsahuje aj celé kúsky, ktoré je vhodné žuť. Rozhodne to nie je jeden z tých nápojov, ktoré ste schopní zjesť za pár sekúnd, musel som piť pomaly a dôkladne žuť, ale stále som bol schopný pracovať napríklad počas jeho konzumácie a nebolo to obmedzujúce. Po vypití som sa cítil celkom sýty, ale vzhľadom na môj vysoký príjem kalórií nemôžem povedať, že by som bol úplne sýty a odporúčaná denná dávka 5 vrecúšok by ma zasýtila. Dovolím si však tvrdiť, že ľudia s nižšími kalorickými nárokmi a sedavým zamestnaním budú maximálne spokojní. Opäť ho však odporúčam len ako náhradu jedného denného jedla, z môjho pohľadu určite nie je ideálne prijímať 100 % stravy z Anapuru.

Anapur Slovensko

Dva rôzne pohľady na cenu

Ak si kúpite balenie s 35 porciami, zaplatíte za jedno vrecko Anapuru približne 55 libier. Ak si kúpite rovnaké balenie obľúbenej MANY, je hneď o 15 Sk lacnejšie. Existujú dva možné pohľady na cenu. Ak vnímate Anapur ako doplnok, ktorý vás nezasýti a nespôsobí vám hlad, 55 Kč je samozrejme veľa. Ale ak je pre vás náhradou za obed v reštaurácii, za ktorý by ste zaplatili niekoľkonásobne viac, jeho cena je samozrejme veľmi dobrá. Z môjho pohľadu záleží najmä na frekvencii spotreby a na tom, ako veľmi vás dokáže zasýtiť.

Anapur Slovensko

Kde kúpiť najlacnejšie

Záverečné hodnotenie

Anapur nie je zázračná kompletná náhrada stravy, vďaka ktorej sa rozlúčite s tuhou stravou. Anapur nie je ani najlacnejšie dostupné jedlo, ktoré vás len tak nasýti, bez ohľadu na kvalitu. Ale úprimne povedané, je to určite najlepšia komplexná náhrada jedla, ktorú nájdete na trhu. Ak by som si mal sám vybrať jeden "doplnok" z tejto kategórie, po ktorom siahnem, keď mám veľa práce, určite by to bol Anapur.

Teda, nie že by som chcel nejako významne oslavovať náhrady stravy, ale v tomto prípade sa naozaj môžete spoľahnúť na veľmi dobré zloženie, príjemnú a prirodzenú chuť a nakoniec aj na pomerne prijateľnú cenu.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.