Big Zone C.S.A.: adaptogénny komplex na zníženie stresu? [recenzia]

Posledná úprava: 6. júla 2022

V dnešnej recenzii sa pozrieme na skutočne originálny produkt, ktorý má naozaj široké využitie a môže byť prospešný pre športovcov aj bežných ľudí, ktorí sú často vystavení veľkému stresu. Ide o jedinečný komplex bylín, adaptogénov, ktoré spolu tvoria účinnú synergickú kombináciu nielen na radikálne zníženie stresu, ale aj na oveľa viac. Ide o takzvaný C.S.A (kortizol potláčajúci prostriedok) od nemeckej spoločnosti BigZone. Hľadal som podobný výživový doplnok na českom trhu, ktorý by bol zameraný rovnakým spôsobom, ale nič také som nenašiel. V Českej republike nájdete len jednotlivé zložky a každú zložku by ste museli kúpiť a dávkovať samostatne. Preto sa mi veľmi páči, že sa na trhu objavil takýto produkt, kde všetko nájdete len v jednej kapsule.

Big Zone C.S.A.
Publikované: 6. júla 2022
Upravené: 6. júla 2022
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Iné
Množstvo látok
9.0/10
Účinok
10.0/10
Využitie
7.0/10
Zloženie
10.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre Big Zone C.S.A.
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 27,01
€ 25,66 s kupónom

Ako sa C.S.A osvedčil počas nášho testovania? Toto a oveľa viac sa dozviete v dnešnom prehľade, najdôležitejšou otázkou je pravdepodobne to, či takýto doplnok stravy stojí za to, alebo je to strata peňazí.

V minulosti sme už predstavili nemeckú značku Bigzone. Je to čisto hardcore kulturistická značka, ktorá sa zameriava najmä na silových športovcov a ich doplnky bývajú naozaj funkčné, vysoko kvalitné a majú jediné zameranie. To je bezpochyby preto, aby vám čo najviac uľahčilo budovanie svalov všetkými možnými spôsobmi. To znamená, že v ich sortimente nájdete naozaj len veci, ktoré majú zmysel, a žiadne zbytočnosti, ktoré nie sú potrebné. V tomto ohľade sa mi Bigzone veľmi páči a doteraz som bol s ich výrobkami vždy spokojný, takže som zvedavý, ako dopadne recenzovaný výrobok C.S.A.

Základom prípravku sú štyri synergické adaptogény

Nebudem sa tu venovať dlhým diskusiám o tom, čo sú adaptogény, ako fungujú a čo robia. To sú informácie, ktoré môžete nájsť na stovkách iných webových stránok v priebehu niekoľkých sekúnd, na to tu nie sme. Namiesto toho tu opíšem len základné informácie o každom z adaptogénov, ktoré som používal, a čo je dôležitejšie, aký (ak vôbec nejaký) účinok som pocítil pri ich užívaní.
Na prvom mieste v zložení C.S.A nájdeme extrakt zo zeleného čaju, ktorý obsahuje 30 % teanínu. Účinky zeleného čaju sú známe každému. Hoci nejde doslova o adaptogén, myslím, že je to trochu nesprávne pomenovanie, je to vynikajúca prírodná látka, ktorá má mnoho výhod. Najväčšími výhodami, ktoré som pocítil ja, boli zlepšenie citlivosti na inzulín, zlepšenie spaľovania tukov (aj keď sa nehýbete) a mierne opojenie, ktoré bolo spôsobené nízkym obsahom kofeínu. Zelený čaj má nespočetné množstvo ďalších zdravotných výhod, ale tieto tri sú tie hlavné, ktoré som pocítil. Čo sa týka adaptogénnej schopnosti prispôsobiť sa stresovým podmienkam, extrakt zo zeleného čaju mi v tomto smere pravdepodobne veľmi nepomohol. Na tento účel by bolo potrebné oveľa viac teanínu, látky, ktorá podľa vedeckých štúdií znižuje kortizol a upokojuje telo.

Na ďalšom mieste v zložení je skutočný adaptogén, extrakt z koreňa ašvagandy, ktorý je patentovaný ako KSM-66. Ide pravdepodobne o najkvalitnejší výťažok z ašvagandy, ktorý môžete v súčasnosti dostať na trhu. Pokiaľ ide o účinky, hlavnou funkciou tejto látky by malo byť práve pôsobenie na znižovanie kortizolu, prispôsobovanie sa stresovým podmienkam a dlhodobé upokojovanie organizmu. Tieto účinky teda nepriamo pôsobia na získavanie svalovej hmoty alebo efektívnejšie spaľovanie tukov. Toto sú teoretické informácie o účinkoch Ashwagandhy, ale samozrejme som ich pocítil po približne troch týždňoch užívania produktu, takže som si istý, že adaptogén pre mňa fungoval.

Tretie miesto v zložení zaujíma menej známy adaptogén Bakopa minor list. Ide o bylinu rozpustnú v tukoch, ktorá sa v ajurvédskej medicíne používa od nepamäti. Keďže ide o adaptogén, jeho primárnym účinkom je uvoľňovanie stresových hormónov, ale mal by mať pozitívny vplyv napríklad aj na zdravie mozgu. Po niekoľkých týždňoch užívania produktu C.S.A. som rovnako ako pri Ashwagandhe pocítil úľavu od stresu a lepšie sa naň adaptoval. Zároveň som mal pocit, že mi to pozitívne zvýšilo produktivitu a poznanie.

Posledný adaptogén v zložení je pravdepodobne najviac preskúmaný a účinný zo všetkých. Toto je podceňovaná Rhodiola Rosea. Medzi jeho hlavné účinky patrí centrálny stimulačný účinok, zlepšenie pamäti a bdelosti. Zvyšuje hladinu dopamínu v tele, čo znižuje aj hladinu stresového hormónu kortizolu (adaptogén). Rhodiola Rosea má nespočetné množstvo ďalších výhod, ktoré siahajú od zlepšenia spánku, regenerácie, zníženia hladiny glukózy v krvi až napríklad po účinnejšie spaľovanie tukov. Ktoré z nich som však skutočne zažil?
Svojím spôsobom som pravdepodobne pocítil každý z týchto prínosov aspoň v malej miere, ale najväčší účinok mal pravdepodobne stimulačný efekt, ktorý mi pomohol postaviť sa na nohy po náročnom fyzickom tréningu.
Toto je kompletný vzorec výrobku, takže môžete vidieť, ako veľmi sa dbá na zabezpečenie kvality a skutočnej čistoty konečného doplnku. Chcem byť úplne presný, vyššie uvedené zložky musia byť v niečom, takže v zložkách stále nájdeme obal kapsuly, ktorý je tvorený hydroxypropylmetylcelulózou, ktorá sa v tele bez problémov rozpúšťa.

Zloženie CSA je naozaj nezvyčajné a rozhodne má čo ponúknuť.
Zloženie CSA je naozaj nezvyčajné a rozhodne má čo ponúknuť.

V akom množstve sú látky obsiahnuté v C.S.A.?

Na záver zostáva len poznamenať, že všetky obsiahnuté adaptogény sa používajú vo veľmi vysokých dávkach, takže sa nemusíte obávať, že by ste ich užili tak málo, že by ste nepocítili žiadny účinok. Vo všetkých prípadoch (za predpokladu, že dodržíte odporúčané dávkovanie) je obsiahnuté aspoň minimálne množstvo účinnej dávky, ale dávka je skôr dva až trikrát vyššia, čím sa zabezpečí maximálna účinnosť prípravku. Aby ste mali predstavu, uvediem príklad odporúčanej dennej dávky adaptogénu Rhodiola Rosea, ktorá je 100-300 mg. Tu nájdete krásnych 250 mg v odporúčanej dennej dávke, ktorá doslova zodpovedá tomu, čo by ste mali užívať.

Ako a kedy som si urobil C.S.A.?

Keďže užívanie podobného adaptogénového doplnku je čisto individuálna záležitosť a závisí od mnohých faktorov (napríklad od vašej hmotnosti, úrovne stresu, množstva fyzickej aktivity a mnohých ďalších), rozhodol som sa, že namiesto všeobecných odporúčaní (ktoré nájdete na webovej stránke výrobcu) tu popíšem, ako som produkt užíval ja a prečo.
Aby bolo užívanie doplnku čo najjednoduchšie, rozdelil som ho na dve časti dňa, keď som výrobok užíval.
Prvýkrát som užil C.S.A. hneď po tréningu spolu s jedlom (alebo proteínovým kokteilom). Užil som odporúčanú dávku 3 kapsuly, čo je podľa môjho názoru úplne primerané množstvo. A prečo po tréningu? Je to celkom jednoduché, po tréningu som chcel svoje extrémne zaťažené telo čo najrýchlejšie dostať z katabolického stavu do anabolického. C.S.A. mi pomohla znížiť hladinu stresového hormónu kortizolu a do 20 minút som sa cítila uvoľnená, pokojná a úplne v pohode.
Druhýkrát som produkt užil asi 30-60 minút pred spaním, keď som chcel opäť znížiť stres na minimum, upokojiť telo a myseľ, aby som mohol bez problémov zaspať a čo najefektívnejšie sa zotaviť na ďalší deň. Pre mňa boli tieto dve časti dňa najvhodnejšími časmi na užívanie C.S.A, aby som čo najlepšie využil jej potenciál.

CSA môžete užívať po tréningu a pred spaním.
CSA môžete užívať po tréningu a pred spaním.

Na dosiahnutie požadovaného účinku musíte výrobok užívať nepretržite a dlhší čas

Najdôležitejšie je spomenúť, že pri užívaní akéhokoľvek adaptogénu musíte myslieť dopredu. To znamená, že ich musíte užívať dlhodobo aspoň 4 týždne, najlepšie však niekoľko mesiacov.
Po tomto čase si naše telo zvykne na vonkajší prísun adaptogénov a začne sa oveľa lepšie vyrovnávať so stresovými podmienkami a využívať všetky výhody, ktoré adaptogény ponúkajú.
Toto všetko sú všeobecné teórie, ale musím povedať, že som naozaj pocítil rozdiel a bol som skutočne menej vystresovaný, lepšie som spal a najväčší rozdiel som zaznamenal v regenerácii svalov, ktorá bola takmer dokonalá. Ale toto všetko som pocítil až po 4 týždňoch užívania. 

Tip: Pre najlepší účinok odporúčam užívať vždy nalačno. Samozrejme, je možné, že silnejšie adaptogény podráždia vaše trávenie, preto si ich musíte otestovať na sebe a v prípade potreby ich dávkovať s jedlom. Ich účinok by mal byť prakticky rovnaký. 

Primeraná cena za veľmi vynikajúci doplnok

Výrobca Bigzone C.S.A. vyrába iba jedno balenie, ktoré obsahuje 90 kapsúl.  Ak dodržíte odporúčanú dennú dávku, ktorá je 3 kapsule denne, celé balenie vám vydrží 30 dní. Nehovoriac o tom, že 3 kapsule denne budú stačiť 99 % ľudí, ktorí si produkt kúpia. Dávku by som zvýšil len v extrémnych prípadoch a na kratší čas (napríklad predsúťažná príprava atď.).
V dnešnej dobe, keď postupne extrémne zdražujeme každú surovinu, je táto cena za tak kvalitnú adaptogénovú zmes stále veľmi nízka a obávam sa, že v budúcnosti bude oveľa drahšia. Dnes je však stále možné získať výrobok za túto (pre mňa krásnu) cenu.

Cenová tabuľka pre Big Zone C.S.A.
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 27,01
€ 25,66 s kupónom

Hodnotenie na konci a môj subjektívny pocit

Tým sa dostávame k záveru. Oplatí sa teda investovať do systému C.S.A. spoločnosti Bigzon? Ak ste silový športovec, máte vyladenú stravu, tréning, základnú suplementáciu a hľadáte len čerešničku na torte, ktorá by posunula váš výkon, regeneráciu alebo psychický stav, moja odpoveď je jednoznačné áno!
Pretože tento produkt je určený pre ľudí, ktorí zodpovedajú tomuto popisu. Na druhej strane, ako pravidelný cvičenec, ktorý len pumpuje činky v posilňovni, určite nepotrebuje C.S.A. a nijako by nepocítil jej účinok. Ďalšou skupinou ľudí, ktorí môžu produkt zaradiť, sú napríklad ľudia trpiaci nespavosťou, ľudia, ktorí sa v noci nevedia upokojiť, alebo ľudia, ktorí sa od rána do večera intenzívne učia (napríklad na blížiace sa skúšky alebo iné veci).
Ak to všetko zhrnieme, môj pocit z výživového doplnku je veľmi pozitívny. Osobne som pocítil účinok a pomohlo mi to pri mojej neustálej strave a príprave na preteky. Ak sa však pýtate, či budem výrobok používať aj v budúcnosti, musím povedať, že nie. Ide o doplnok stravy, ktorý je naozaj len na samom vrchole pyramídy a osobne si myslím, že sa bez neho zaobídem.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.

5% zľava na váš nákup

Close
Zľavový kód:
SF5
(Kliknite sem a použite)
Ako používať kupón: