Bigzone G.D.A: Ako dostať do svalov čo najviac sacharidov?

Posledná úprava: 8. júla 2022

Dnes sa opäť pozrieme na neobvyklý a menej známy produkt. Vlastne takýto výrobok nemôžem nájsť ani na českom trhu a neviem prečo. Pre mňa je to veľká škoda, pretože ide o skupinu funkčných doplnkov stravy (u nás bohužiaľ veľmi prehliadaných), ktoré určite majú v strave svoje opodstatnenie. Paradoxne, v zahraničí sú veľmi populárne a verím, že v blízkej budúcnosti sa dostanú aj k nám. Konkrétne ide o takzvaný produkt GDA (glukózový likvidátor), ktorý má spravovať sacharidy prijaté zo stravy a pracovať s nimi oveľa efektívnejšie. To znamená, že prijaté sacharidy by sa mali vo väčšej miere využívať vo svaloch a glykogéne a v oveľa menšej miere v tukoch. To je samozrejme teória, ako by mal tento typ doplnku fungovať a či bude skutočne fungovať týmto spôsobom, závisí od mnohých faktorov, ako je použitie správnej suroviny, kvalita suroviny, jej množstvo a mnoho ďalších. Osobne však produkty GDA používam už nejaký čas a som s nimi veľmi spokojný. Som prirodzene citlivá na vysoký príjem sacharidov a takéto doplnky stravy mi pomáhajú účinne regulovať hladinu cukru v krvi a nemať potom energetické výpadky.

Big Zone Invictus G.D.A
Publikované: 8. júla 2022
Upravené: 8. júla 2022
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Iné
Množstvo látok
9.0/10
Účinok
10.0/10
Využitie
8.0/10
Zloženie
10.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnotenie
9.2
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre Big Zone Invictus G.D.A
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 35,49

Mám pocit, že som vám Bigzone v poslednom čase už niekoľkokrát predstavil, takže dnes túto nudnú časť preskočím. Stručne povedané, ide o osvedčenú kvalitu, ktorá k nám prišla z Nemecka.
Samozrejme, ako sa mi páčil Bigzone G.D.A, či ho používam dodnes, ako som ho používal, kedy alebo prečo. To všetko sa dozviete v dnešnej recenzii. Dozviete sa aj oveľa viac, pretože je to podľa mňa naozaj funkčný a prehliadaný produkt, ktorý by mal byť u nás v Česku výraznejší, chcem ho vidieť napríklad v značkách Extrifit, Prom-in alebo Czech Virus. Teraz však prejdime k samotnej recenzii.

Mimoriadne funkčné a jedinečné zloženie

V úvode som už predstavil, čo vlastne produkty GDA sú a na čo sa používajú. Pozrime sa teraz na jednotlivé zložky a ich účinky a zastúpenie v zložení.

Na prvom mieste v zložení G.D.A. je extrakt z pravej cejlónskej škorice. Škoricu nemusím nikomu z vás predstavovať, je to veľmi známe korenie, ktoré sa bežne používa v kuchyni. Dôležitým faktorom je, že výrobca použil cejlónsku škoricu, a to vo veľmi vysokom a účinnom množstve. Škorica má pozitívny vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi a mnoho ďalšieho. To je však jeho hlavná výhoda, ktorú v produkte GDA potrebujeme.

Hneď na druhom mieste v receptúre je extrakt z rastliny berberín, ktorý je vo vysoko vstrebateľnej HCL forme. Táto bylina u nás zatiaľ nie je tak známa a zároveň je veľmi ťažké ju u nás zohnať v kvalitnej HCL forme (je tu naozaj diametrálny rozdiel vo vstrebateľnosti). Berberín má veľa zdravotných výhod, ale opäť najväčšia, vďaka ktorej je tu zahrnutý do vzorca, je, že má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivosť na inzulín.

Na treťom mieste je vo vzorci kyselina alfa-lipoová, ale samozrejme v jedinečnej forme. Táto forma je NA-R-ALA, forma, ktorá je opäť mnohonásobne lepšie vstrebateľná a využiteľná ako klasická kyselina alfa-lipoová, ktorá sa bežne predáva v obchodoch. Kyselina alfa-lipoová je predovšetkým antioxidant a opäť pozitívne pôsobí na hladinu inzulínu v tele, pričom krásne pripravuje telo na spracovanie vyšších dávok sacharidov počas dňa.

Na štvrtom mieste v zložení je látka s názvom Kaempferol. Kaempferol je jedným z najdôležitejších a najrozšírenejších flavonoidov, ktorý sa nachádza v rôznych prírodných zdrojoch (v jablkách, cibuli, póre, citrusových plodoch....). Kaempferol je prevažne silný antioxidant, ktorý má nespočetné množstvo zdravotných výhod. Pomáha predchádzať oxidačnému poškodeniu buniek, pomáha telu bojovať so stresom alebo napríklad zabraňuje vzniku rakovinových buniek. Najdôležitejšia je pravdepodobne jeho schopnosť zlepšovať metabolizmus a regulovať hladinu estrogénu v tele.

Ďalší flavonoid (nachádzajúci sa v prírodných potravinách) myricetín je súčasťou prípravku ako ďalšia zložka. Je to opäť veľmi silný antioxidant a účinne pôsobí proti voľným radikálom a nadmernému stresu. Podobne ako kaempferol má protizápalové a protirakovinové účinky. Jeho najdôležitejším účinkom pre nás športovcov je predovšetkým zníženie zlého LDL cholesterolu alebo prevencia srdcových ochorení.

Predposlednou zložkou zloženia je látka s názvom Fukoxantín. V prírode sa vyskytuje ako pigment v hnedých morských riasach. Je súčasťou výrobku, pretože má pozitívny vplyv na metabolizmus tukov a sacharidov. Okrem iného má pozitívny vplyv aj na celkové kardiovaskulárne zdravie človeka (čo je pre športovcov absolútne nevyhnutné). Môže byť účinný aj proti zvyšovaniu zlého cholesterolu, znižuje krvný tlak, ale predovšetkým veľmi účinne reguluje hladinu cukru v krvi.

Poslednou funkčnou zložkou v zložení GDA je už známy (ale veľmi podceňovaný) minerál chróm. Je tu vo forme klasického pikolinátu chrómu, ktorý sa ľahko vstrebáva a využíva v tele. Vďaka chrómu využijete všetky makroživiny (bielkoviny, tuky a sacharidy) z prijatej potravy oveľa efektívnejšie, a tak sa ich oveľa viac uloží do svalového tkaniva a oveľa menej do tukového tkaniva. Chróm je pre mňa absolútne nevyhnutný produkt pre každého športovca. Toto je kompletný vzorec G.D.A od spoločnosti Bigzone. Zostáva len zdôrazniť, že celá uvedená zmes zložiek je uložená v kapsule pozostávajúcej z hydroxypropylmetylcelulózy.

Zloženie produktu Invictus GDA je naozaj zaujímavé.
Zloženie produktu Invictus GDA je naozaj zaujímavé.

Je množstvo obsiahnutých látok dostatočné?

Pri takýchto produktoch je množstvo zložiek rozhodujúce, či bude mať doplnok skutočne účinok. V odporúčanej dennej dávke (t. j. 3 kapsuly naraz) je množstvo funkčných látok v prípravku Bigzon G.D.A naozaj vysoké. V mnohých prípadoch by som povedala, že zbytočne vysoké, takže často 3 kapsule nebudú vôbec potrebné a zvládnete to sami (v závislosti od množstva sacharidov v danom jedle). Keďže vzorec je mimoriadne účinný, pokojne by som začal len s 1 kapsulou denne s jedlom, ktoré má na začiatku približne 50 g sacharidov. Ak má dané jedlo 50-100 g sacharidov, zaradil by som dve kapsule a nad 100 g sacharidov by som už použil odporúčané 3 kapsule. Som si istý, že tak dosiahnete maximálny požadovaný účinok doplnku GDA.

Ako, kedy a prečo som si vzal G.D.A.?

Aby bolo užívanie doplnku čo najjednoduchšie, užívam ho len dvakrát denne a vždy v čase, keď je pre mňa najdôležitejšia kontrola hladiny cukru v krvi a chcem z prijatých sacharidov vyťažiť čo najviac. Prvýkrát som G.D.A. užíval spolu s predtréningovým jedlom, ktoré je pre mňa zvyčajne založené skôr na sacharidoch (pokiaľ nie som uprostred diéty).

Sledoval som dávkovanie podľa mojej vyššie uvedenej pomoci a to bolo až 50 g sacharidov 1 kapsula. Musím povedať, že som naozaj cítil veľký rozdiel po začlenení produktu. Predtým, keď som neužívala G.D.A., som mala veľmi často (vždy) rýchle výkyvy hladiny cukru v krvi a po sacharidovom jedle som bývala veľmi unavená. Ale to už neexistuje.
Druhýkrát som výrobok užíval spolu s jedlom po tréningu, keď som si opäť dal veľkú porciu sacharidov. Opäť som ho zaradil z rovnakého dôvodu ako predtréningové jedlo. Jednoducho povedané, aby sa sacharidy dostali tam, kam majú, a to do svalov a glykogénu. Ďalší čas, kedy by bolo prospešné užívať produkt GDA, je napríklad spolu s plánovaným cheatovaním. Týmto spôsobom by sa opäť mohlo viac živín ukladať do svalov, a nie do tukových zásob. Podľa mňa sú tieto časy najvhodnejšie na užívanie GDA, aby sa čo najlepšie využil jeho potenciál. Ak máte počas dňa stabilne vysoký príjem sacharidov, pokojne dávkujte 1 kapsulu ráno, 1 kapsulu na poludnie a 1 kapsulu večer.

GDA môžete použiť napríklad s jedlom po tréningu.
GDA môžete použiť napríklad s jedlom po tréningu.

Osvedčený účinok, ale bohužiaľ ho na sebe necítite

Svojím spôsobom veľmi zvláštnou a kultovou vecou na doplnkoch GDA je skutočnosť, že preukázateľne fungujú (bolo to dokázané v mnohých vedeckých štúdiách), že naozaj majú svoje využitie v strave, ale napriek tomu si to na nich málokedy všimnete. Paradoxom je, že tento účinok v podstate necítite ani nevidíte. To by mohol byť problém pre mnohých ľudí, pretože prečo užívať doplnok stravy, ktorý necítite viditeľnú zmenu, že? Účinok je však veľký a viditeľný. Funguje však postupne, pomaly a hlavne dlhodobo. Zrejme len tí jedinci, ktorí sú veľmi citliví na sacharidy a majú často kolísavú hladinu cukru v krvi, zaznamenajú taký rýchly účinok, aký som pocítil ja. Som jedným z nich, a preto viem, aké účinné sú tieto doplnky, keď sa užívajú správne.

Veľmi rozumná cena za špičkový produkt G.D.A

Bigzone G.D.A vyrába výrobca iba v jednom balení, ktoré obsahuje 90 kapsúl. 
Ak dodržíte odporúčanú dennú dávku, ktorá je 3 kapsule denne, celé balenie vám vydrží 30 dní. Jedna dávka teda stojí asi euro. Ale aby sme boli realistickí, koľkí z vás budú naozaj potrebovať užívať 3 kapsule denne? Povedal by som, že je to minimum. Ak nekonzumujete 500 g sacharidov denne, plná dávka nebude potrebná. A aj keby ste si vzali tie 3 kapsule denne, celková cena za G.D.A sa mi stále zdá dosť nízka podľa jej štandardov. Skrátka, tento produkt ma stále viac a viac nadchýna.

Cenová tabuľka pre Big Zone Invictus G.D.A
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 35,49

Kto by mal výrobok užívať? Záver.

Čo si myslíte, oplatí sa investovať do G.D.A od spoločnosti Bigzon? Pri doplnku stravy, akým je GDA, je táto odpoveď veľmi individuálna. Dovolím si tvrdiť, že napríklad pre 80 % našich čitateľov bude produkt úplne zbytočný a nebudú z neho mať žiadny úžitok. Na druhej strane, pre zvyšných 20 % to bude jeden z najdôležitejších doplnkov, ktoré budú mať vo svojom arzenáli. Môj názor na tento produkt už poznáte. Som jeho veľkým zástancom, ale to neznamená, že produkt odporučím každému, kto ho nemá. Určite ho neodporúčam priemerným cvičencom, čitateľom GDA, pre nich to bude veľká strata. Chcem však apelovať na pokročilých, profesionálnych cvičencov a pretekárov (kulturistov), aby zvážili používanie produktov GDA a pomohli mi dostať ich do popredia na českej scéne, pretože je to naozaj taká čerešnička na torte, ktorá vás posunie o pár percent ďalej a budete vďaka nej o niečo lepší. Ako profesionáli by ste si mali určite zaobstarať GDA a nebudete to ľutovať. Keď začnete, nebudete chcieť prestať, verte mi.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.