Big Zone Protein Juice - lahodný proteín s vynikajúcim nutričným profilom (recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Značka Big Zone vstúpila na český trh len nedávno, ale za tak krátky čas si získala mnoho priaznivcov. Spoločnosť Big Zone zvyčajne vsádza na jedinečnosť, kvalitu a maximálnu čistotu svojich výrobkov, vďaka čomu patria jej produkty medzi absolútnu špičku.

Preto sme sa rozhodli vyskúšať ich proteínový izolát, ktorý nazývajú Protein Juice, pravdepodobne preto, že má pripomínať takýto džús.

To nás samozrejme veľmi zaujalo a povedali sme si, že to musíme vyskúšať. Väčšina ľudí tento proteín väčšinou chváli. Urobme teda dobrú, podrobnú analýzu výrobku, aby sme zistili, ako proteín skutočne obstál v našom preskúmaní. Recenzia je úplne objektívna a je napísaná tak, ako proteín skutočne vnímame.

Big Zone Protein Juice
Publikované: 21. júna 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
9.4/10
Rozpustnosť
7.1/10
Stráviteľnosť
9.8/10
Zložky
9.7/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov

Výrobca Big Zone je na našom trhu pomerne rýchlo rastúcou značkou a na trhu nájdeme mnoho jeho výrobkov. V minulosti sme už testovali ich bielkoviny Bojová srvátka a multivitamín Vita-min Inject, pozrite si tiež, ako tieto dva produkty obstáli v našej recenzii.

Prejdime teraz k samotnému preskúmaniu toľko vychvaľovaného srvátkového izolátu.

Príchute proteínového džúsu Big Zone

Zloženie vzorky bielkovín

Na prvý pohľad vidíme, že v zložení proteínu je veľmi málo zložiek, čo oceňujeme. Zjednodušene by sme mohli povedať, že čím menej zložiek je v zložení bielkovín, tým sú bielkoviny čistejšie, pre telo prirodzenejšie a pre naše telo ľahšie stráviteľné. To je pre nás od začiatku naozaj veľká výhoda.

Hlavným a jediným zdrojom bielkovín je tu srvátkový proteínový izolát, ktorý sa spracováva metódou ultrafiltrácie (t. j. CFM). Táto metóda zachováva všetky bioaktívne frakcie, ktoré sa nachádzajú v proteíne. To poskytuje nášmu telu rôzne zdravotné výhody, ako napríklad lepšiu imunitu.

Ako emulgátor sa do bielkovín pridáva slnečnicový lecitín, čo je zmena oproti konkurenčným spoločnostiam, ktoré väčšinou používajú sójový lecitín. Nie je v tom žiadny veľký rozdiel, obe zložky sú pre telo úplne bezpečné a často môžete dokonca počuť, že slnečnicový lecitín je pre telo lepší ako sójový lecitín. Tieto informácie sú však často nepodložené a je nám prakticky jedno, ktorá z týchto dvoch zložiek sa používa. Obe sú v úplnom poriadku.

V zložení môžeme nájsť aj pridanú kyselinu citrónovú, ktorá sa prirodzene vyskytuje v citrusových plodoch. Môže sa pridávať do bielkovín z dôvodu, že kyselina citrónová reguluje kyslosť a zásaditosť použitých zložiek.

Výrobca použil aj prírodné farbivo betakarotén, ktoré sa nachádza v bielkovinových zložkách príchutí Multivitamín a Mango-Maracuja. V príchuti jahoda-rebarbora nájdeme prírodné farbivo prášok z červenej repy. Tieto farby sú najlepšie možné varianty, ktoré mohol výrobca použiť. Pre telo sú úplne prirodzené, dokonca by sa dalo povedať, že sú zdravé. Rozhodne chválime. V príchuti Lemon Tea sa však používa amoniakové farbivo, čo je sporné, pretože amoniak by mohol byť karcinogén. Tieto názory však nikdy neboli vedecky podložené, napriek tomu sa stále objavujú na verejnosti. Napriek tomu si nemyslím, že by v malom množstve, v akom sa nachádzajú v bielkovinách, predstavovali pre človeka nejaké nebezpečenstvo.

V zložení sa uvádza použitie aróm, ale neuvádza sa, či ide o prírodné alebo umelé arómy. Tak či onak, po ochutnaní proteínu by som sa skôr prikláňal k názoru, že boli použité umelé príchute.

Srvátkový izolát je sladený sukralózou. Pre nás je to jedno z najlepších sladidiel, aké mohol výrobca použiť. Samozrejme, niekto by mohol namietať, že výrobca mohol na sladenie použiť glykozidy steviolu, čo je pravda, ale použitie sukralózy nepovažujem za zlý krok, práve naopak. Sukralóza je úplne bezpečné sladidlo, ktoré sa dnes nachádza v mnohých výrobkoch. Existuje napríklad riziko zhoršeného trávenia alebo zadržiavania vody, ale to hrozí len pri nadmernej konzumácii, ku ktorej sa nemáme šancu ani priblížiť. Takže sa sukralózy sa neobávajte, nič vám neurobí.

náš tip
Veľmi nás prekvapilo výnimočné zloženie bielkovín. Ak si ceníte maximálnu čistotu a minimálne množstvo použitých zložiek, Protein Juice od Big Zone je pre vás tou správnou voľbou.

Zloženie proteínovej šťavy Big Zone

Mimoriadne vysoká penivosť proteínu

Stráviteľnosť Protein Juice je jedným slovom absolútne bezchybná. Nezaznamenala som žiadne známky zhoršeného trávenia bielkovín, nadúvanie, bolesť brucha, čo veľmi oceňujem, pretože som na tieto veci trochu citlivejšia a viem rozoznať, kedy je bielkovina kvalitná a kedy nie. Tu môžete vidieť, že výrobca si dáva záležať na kvalite zložiek a použitý srvátkový izolát je naozaj kvalitný.

Pri testovaní proteínu som postupovala podľa pokynov výrobcu, rozmiešala som 30 g proteínu v 300 ml vody a výsledná konzistencia bola krásne vodová, pripomínajúca džús. Presne tak, ako uvádza výrobca. Bohužiaľ, pri miešaní proteínu v predpísanom množstve vody sa proteín veľmi spenil a musela som počkať niekoľko minút, kým pena ustúpila. Zároveň sa vyskytli aj menšie problémy s rozpustnosťou, keď mi na povrchu zostali hrudky. Dlhšie miešanie však tento problém rieši, takže mi to až tak nevadí, ale musel som to spomenúť. Pri ďalšom teste som proteín v nádobe premiešala lyžičkou a všetko bolo úplne hladké. Neodporúčam miešať proteín v šejkri alebo mixéri, ak nechcete, aby sa proteín veľmi spenil.

Vyskúšala som aj proteín v jogurte alebo tvarohu a aj tu som zaznamenala problém s rozpustnosťou prášku, vo vnútri zostávali hrudky. Z tohto dôvodu odporúčam proteín miešať opatrne a dlhší čas, aby sa zabránilo vzniku hrudiek.

náš tip
Využite letné mesiace a vytvorte si dokonalú letnú zmrzlinu. Zmiešajte grécky jogurt s proteínovým džúsom Big Zone a zamrazte ho. Prípadne môžete pridať rôzne kúsky ovocia alebo orechy.

Rozpustnosť proteínovej šťavy Big Zone

Absolútne dokonalé nutričné hodnoty

Big Zone Protein Juice má absolútne vynikajúce nutričné hodnoty, obsah bielkovín na 100 g sa pohybuje od 82,4 % do 83,4 %, čo sú pre izolát veľmi prijateľné hodnoty. Povedal by som, že obsah bielkovín je tu úplne dostatočný. Keď ho porovnáme s konkurenčnými izolátmi, obsah bielkovín je rovnaký alebo veľmi podobný. Na trhu môžeme nájsť izoláty s nižším obsahom bielkovín (80 % alebo menej), ale aj s vyšším (až okolo 90 %).

Veľmi suverénnym krokom zo strany výrobcu je zverejnenie aminokyselinového spektra bielkovín obsiahnutých v proteíne. Spoločnosť Big Zone tak potvrdzuje kvalitu, ktorou sa toľko chváli. Treba spomenúť, že proteín obsahuje len 354 kcal na 100 g výrobku, pričom príchuť citrónového čaju má dokonca 352 kcal. Zároveň sa v 100 g výrobku nachádza len 0,8 g tuku a 2,2 g sacharidov, čo sú úplne úžasné hodnoty, ktoré len tak nenájdete.

Výživové hodnoty (multivitamínová príchuť):

100 g 1 porcia (30 g)
Energetická hodnota 1503 kJ/354 kcal 451 kJ/106 kcal
Tuky 0,8 g 0,2 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,4 g 0,1 g
Sacharidy 2,2 g 0,66 g
- z toho cukry 1,4 g 0,4 g
Vlákno
Proteín 83,2 g 25 g
Soľ 0,78 g 0,24 g
náš tip
Izolované proteíny s obsahom bielkovín okolo 90 % nebudú chutiť tak dobre ako izoláty s obsahom bielkovín okolo 83 %. Preto si starostlivo vyberte a položte si otázku, aký je váš cieľ. Určite by sme si radšej vybrali kvalitný a chutný proteín s obsahom 80 %.

Nutričné hodnoty Big Zone Protein Juice

Nezvyčajné chute, ktoré vás prekvapia

Nakoniec sa dostávame k najväčšiemu ťaháku, ktorým sa proteín môže pochváliť, a tým sú chute. Ak vás zaujímajú rôzne netradičné príchute proteínov, dávajte si pozor, ešte ste žiadnu neochutnali. S prekvapením sme zistili, že všetky sú úplne originálne a nepodobajú sa žiadnemu inému konkurenčnému proteínu na trhu. Ak potrebujete zmenu od klasických čokoládových, vanilkových a mliečnych príchutí, Protein Juice je pre vás. Prinášame vám hodnotenie jednotlivých príchutí:

  • Mango-Maracuja (9/10) je jednou z veľmi nezvyčajných príchutí, ktoré v konkurenčných proteínoch nenájdete. Je to škoda, pretože chutí úplne vynikajúco. Najprv som si myslel, že budem cítiť veľký náznak umelej chuti, ale po prvom dúšku ma tieto obavy opustili. Keby som nevedela, čo ochutnávam, povedala by som, že je to 100% mangový džús s marakujou. Chuť je naozaj vierohodný, to ma veľmi prekvapilo.
  • Jahodovo-rebarborová (9/10) je príchuť, na ktorú som sa tešila najviac. Ale po prvom ochutnaní musím povedať, že som bola dosť sklamaná, pretože mi na jazyku zanechala veľmi chemickú pachuť. Pri ďalšej ochutnávke som však už túto pachuť necítil. Akoby sa premenila na lahodnú jahodovú vôňu. Túto chuť by som opísal jedným slovom, a to je dokonalosť. Ja osobne mám túto chuť najradšej v kombinácii s gréckym jogurtom, ktorý dávam do mrazničky zamraziť. Skrátka, zmrzlina je vynikajúca.
  • Citrónový čaj (9/10 ) je jednou z príchutí, ktorú by som k proteínu vôbec nechcela, ale nakoniec chutí úplne vynikajúco. Dá sa prirovnať k ľadovým čajom zo supermarketov, ale má hustejšiu konzistenciu a samozrejme lepšiu výživovú hodnotu. Proteín je sladší, ale jemný citrónový nádych stále vyniká. Navyše, ak ho v lete vychladíte v chladničke, bude pre vás absolútne osviežujúci. Túto chuť nemožno hodnotiť inak ako pozitívne.
  • Multivitamín (9/10) je ďalšia skvelá príchuť, ktorú som si úplne zamiloval. Jediným negatívom je vyššia penivosť, takže po zmiešaní proteínu musíte počkať, kým pena ustúpi. Chuťovo vás však proteín naozaj nadchne. Dá sa prirovnať k multivitamínovým šťavám Caprisone alebo Tang, ale mne chutí oveľa lepšie. Samozrejme, chuť je len umelá, ale vierohodnosť tejto príchute je naozaj dokonalá a po vychladnutí si ju opäť veľmi vychutnáte.
Náš tip
Bielkoviny veľmi penia, preto na ich prípravu nepoužívajte mixér. Proteín odporúčame premiešať lyžicou.

Veľká zóna Protein Juice Flavour Review

Kedy je najlepší čas na použitie proteínu?

Protein Juice od Big Zone obsahuje veľmi ľahko a rýchlo vstrebateľné bielkoviny. Najlepšie je užívať ho ihneď po tréningu, aby sa zabezpečilo čo najrýchlejšie dodanie aminokyselín do svalov.

Môžete ho použiť aj kedykoľvek počas dňa ako osviežujúci nápoj . Osobne odporúčam zmiešať ho s gréckym jogurtom alebo tvarohom a na chvíľu ho zamraziť. Pripravíte z neho úžasnú ovocnú zmrzlinu.

Keďže ide o veľmi kvalitný srvátkový izolát, všeobecne sa neodporúča tepelne ho spracovať, ak chcete zachovať všetky zdraviu prospešné látky v proteíne.

Náš tip
Hoci výrobca uvádza, že ide o proteínovú šťavu, môžete ju použiť aj v potréningových kašiach. Ja osobne ho pridávam do ryžovej kaše spolu s ananásom, vzniknutú zmes dám na chvíľu do mrazničky a hotovo. Nepoznám osviežujúcejšiu pochúťku po tréningu.

Cena zodpovedá kvalite

Výrobca predáva proteín len v jednej veľkosti a v 1 kg balení. Za kilogramové balenie zaplatíte 799 Kč, čo predstavuje 24 Kč za dávku. Mnohí ľudia tu tvrdia, že proteín je veľmi drahý, ale ja osobne si to nemyslím. Každý vie, že za kvalitu si treba priplatiť, a nie je to inak ani v tomto prípade.

Podľa môjho názoru je cena adekvátna kvalite produktu, ktorý Big Zone ponúka. Ako príjemný bonus sa tu objavujú veľmi nezvyčajné a príjemné chute. Musíme však uznať, že Iso Whey Zero podobnej kvality, ktorý sme nedávno testovali, nájdete za cenu 16 Kč za porciu. To je už veľký rozdiel a je škoda, že Big Zone nevyrába 2 kg balenie, ktoré by bolo cenovo oveľa výhodnejšie.

Cenová tabuľka pre Big Zone Protein Juice
Obchod
Cena
Odkaz

Big Zone Protein Juice vs. Iso Whey Zero

Proteínová šťava vs. bojová srvátka

Máme dva srvátkové proteíny, oba od rovnakej značky. Obe sa dajú použiť na rovnaký účel a sú dokonale stráviteľné. Obe chutia perfektne a sú veľmi obľúbené u verejnosti. Aký je však rozdiel medzi týmito dvoma produktmi?

  • Big Zone Protein Juice je vhodnejší pre ľudí, ktorí chcú najčistejší zdroj bielkovín na trhu. Je vhodnejší pre tých, ktorí držia prísne diéty, pre tých, ktorí nechcú skonzumovať ani gram prebytočného tuku alebo cukru. Tiež by som ho zvolil ako oveľa lepšiu možnosť na použitie po tréningu, keď vaše telo hladá po živinách a izolát dodá tieto živiny vašim svalom oveľa rýchlejšie. Je vhodnejší pre ľudí, ktorí milujú ovocné príchute alebo chcú zdravšiu alternatívu k bežným džúsom.
  • Na druhej strane,Battle Whey od Big Zone je srvátkový koncentrát, ktorý je vhodnejší na použitie kedykoľvek počas dňa, pretože sa trávi o niečo pomalšie ako čistý izolát, ako je Protein Juice. Obsah bielkovín sa tu pohybuje okolo 73-75,5 %, čo je absolútny priemer, ale pre priemerného cvičenca je to úplne prijateľné. Ide o veľmi kvalitný proteín, ktorého veľkou výhodou je, že ho môžete použiť v rôznych receptoch a nemusíte sa obávať ani tepelného spracovania. V porovnaní s Protein Juice má tiež diametrálne odlišnú chuť, ktorú si podľa môjho názoru vychutnáte oveľa viac, ak máte radi tradičnejšiu proteínovú chuť. Battle Whey má veľkú výhodu v cene, pretože jedna dávka vás vyjde približne na 18 Kč.

BigZone Battle Whey - špičkový proteín dostupný v netradičných príchutiach (recenzia)

Oba proteíny majú úplne odlišnú chuť, ale ani s jedným z nich nemôžete urobiť chybu. Ak máte radi ovocné príchute, vyberte si Protein Juice, ak preferujete klasické "mliečne" príchute, vyberte si Battle Whey. V opačnom prípade sa dajú použiť úplne rovnako.

Náš tip
Vďaka skvelým nutričným hodnotám je Protein Juice absolútne ideálnym spoločníkom aj pri tých najprísnejších diétach. Ak si radšej vychutnávate mliečne príchute a nezáleží vám toľko na výživovej hodnote, vyberte si Battle Whey.

Konečné hodnotenie

Opäť sa dostávame k najdôležitejšej otázke. Oplatí sa investovať do Protein Juice? Pre nás určite áno. Svojimi výnimočnými výživovými hodnotami, zložením a chuťou si určite získa veľa priaznivcov. Jediným problémom je, že niektorí ľudia ho veľmi skoro prepijú, preto by bolo vhodné mať po ruke viac príchutí, aby ste mohli proteín obmieňať. Ak však investujete peniaze do kvalitného srvátkového izolátu, chuť pre vás pravdepodobne nebude prvoradá, ale ide vám o funkčnosť a kvalitu. So značkou Big Zone sa toho rozhodne nemusíte obávať.

Môj konečný pocit z bielkovín je celkom pozitívny. Iste, sú tam nejaké chyby, napríklad v rozpustnosti a penivosti, ale to sa vyskytuje takmer vo všetkých proteínoch a po vyskúšaní toľkých proteínov ako ja sa nebudete trápiť takými triviálnymi vecami. Zlá rozpustnosť a penivosť sa dajú veľmi ľahko obísť, takže ich neberiem ako veľké mínus. A chuť? To je veľmi subjektívne, musíte si to vyskúšať sami.

Myslím si, že Protein Juice je výnimočný produkt, ktorý nemá na trhu konkurenciu. Nenájdete tu žiadny proteín podobnej chuti a už len z tohto dôvodu si získa veľa svojich fanúšikov a nám nezostáva nič iné, ako vám proteín odporučiť.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.