Biotech USA Iso Whey Zero - najlepší izolát na trhu? (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Nedávno sme sa rozhodli otestovať jeden z najpopulárnejších proteínových izolátov na trhu vôbec. Doteraz sme sa srvátkovým izolátom skôr vyhýbali, pretože sú pre bežného cvičenca zbytočne drahé, a preto nie sú tak populárne. Väčšina ľudí je spokojná so srvátkovým koncentrátom, ktorý nie je horší ako izoláty. Pre pokročilejších cvičencov alebo pretekárov však môže byť srvátkový izolát lepšou voľbou pre ich výsledky.

Základné rozdiely medzi izolátom a koncentrátom si vysvetlíme neskôr v recenzii, teraz sa zameriame konkrétne na Iso Whey Zero od spoločnosti Biotech. Je naozaj taká dobrá, ako väčšina ľudí tvrdí? Nájdeme v ňom nejaké chyby? Ktorá príchuť nám chutila najviac? Splnil naše očakávania, alebo bol skôr sklamaním? To a ešte oveľa viac sa dozviete v tejto recenzii.

Biotech USA Iso Whey Zero
Publikované: 26. apríla 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
9.4/10
Rozpustnosť
9.0/10
Stráviteľnosť
9.8/10
Zložky
8.2/10
Cena
8.8/10
Celkové hodnotenie
9.0
z 10 bodov

Biotech USA je veľmi obľúbená a známa značka medzi športovcami, na trhu je nespočetné množstvo ich produktov a stále sa rozrastajú. Iso Whey Zero je jedným zo starších produktov tejto značky, ale jeho popularita stále rastie. Môžeme ho dostať v neuveriteľných 20 príchutiach, čo môže byť pre mnohých ľudí veľkým plusom. Pozrime sa, ako proteín obstál v našich jednotlivých testoch.

Kvalitný vzorec s malou chybou

Na prvý pohľad je v zložení proteínu naozaj veľa zložiek, čo nevyzerá dobre. Po dôkladnejšej analýze sme však zistili, že na ňom v podstate nie je nič zlé (ale to závisí od príchute, ktorú si vyberiete).

Hlavným a jediným zdrojom bielkovín je tu natívny srvátkový izolát, ktorý sa spracováva metódou CFM, a tak si zachováva všetky bioaktívne frakcie.

Biotech USA je značka známa tým, že sa nebojí používať niekedy kontroverzné farbivá, ako je tartrazín, indigotín alebo Allura Worm. Výrobca však na obale uvádza, že proteín nie je vhodný pre deti, pretože by kvôli týmto farbivám mohol ovplyvniť ich pozornosť a hyperaktivitu.

Pre dospelú populáciu môžu mať aj negatívne účinky, ale museli by ste skonzumovať neuveriteľné množstvo bielkovín, čo rozhodne nie je prípad odporúčaného dávkovania. Pre nás je to však stále jedno veľké mínus, veď prečo by výrobca nemohol v dnešnej dobe používať prírodné farbivá, ako je to zvykom u našich českých značiek.

Biotech USA Iso Whey Zero Zloženie

Výrobca do proteínu pridáva aj voľnú aminokyselinu L-glutamín, ktorá by mala prispieť k lepšej regenerácii namáhaných svalov po tréningu, ale či má skutočný účinok, je ťažké posúdiť. Som skôr zástancom toho, že je zbytočné pridávať do bielkovín voľné aminokyseliny. Aminokyseliny zabudované v bielkovinách sú úplne postačujúce, a ak by si niekto chcel pridať aminokyseliny do bielkovín, môže tak urobiť podľa vlastného uváženia, podľa vlastných potrieb.

Nájdeme tu aj pridané voľné aminokyseliny L-leucín, L-izoleucín, L-valín, ktoré sú však obsiahnuté v takom malom množstve, že ich ani nie je potrebné uvádzať. V zložení sa nachádzajú za pridaným sladidlom, čo znamená, že ich je pridané naozaj minimálne množstvo.

Proteín obsahuje aj emulgátor sójový lecitín, rôzne protihrudkujúce látky (líšia sa podľa príchute), zahusťovadlá, ako je xantánová guma, čo je prírodný stabilizátor, ktorý sa bezpečne používa v mnohých potravinách. Existuje aj karagénová guma, ktorá je ďalším kontroverzným zahusťovadlom, ktoré podľa štúdium môže mať rôzne negatívne účinky na ľudské zdravie. To sa však týka len nadmernej spotreby, ak dodržiavate odporúčané dávkovanie, nemusíte sa ničoho obávať.

Izolát je sladený sukralózou. To nás príjemne prekvapilo, pretože sme sa obávali, že v ňom budú ďalšie kontroverzné sladidlá, ako napríklad acesulfam draselný alebo cyklamát sodný, ktorým by som sa odporúčala oblúkom vyhnúť.

Náš tip
Bielkoviny sa veľmi často pridávajú do rôznych receptov. Môžete ho pridať pri pečení koláčov alebo iných buchiet, je vhodný aj do kaší, jogurtov, tvarohu, palaciniek.

Výživové hodnoty

Na prvý pohľad ma zaujalo, že nutričné hodnoty sú prakticky rovnaké pre všetky vybrané príchute. Množstvo bielkovín na 100 gramov je vždy krásnych 84 %, čo je obrovské plus a človek nemusí premýšľať, akú príchuť si vybrať, aby získal čo najviac bielkovín vo výrobku.

Keď ho porovnáte s konkurenčnými izolátmi, obsah bielkovín je rovnaký alebo veľmi podobný. 84 % bielkovín je taký zlatý štandard. Na trhu môžeme nájsť izoláty s nižším obsahom bielkovín, ale aj s vyšším.

Malé plusové body vidím v tom, že môžeme čítať špecifické aminokyselinové spektrum proteínu, čo potvrdzuje kvalitu, ktorou sa Biotech USA chváli.

100 g 25 g
energetická hodnota 1599 kJ/377 kcal 400 kJ/93 kcal
proteín 84 g 21 g
sacharidy 5,2 g 1,3 g
- z toho cukry 0,8 g 0,5 g
tuky 1,6 g 0,5 g
- z ktorých sa nasýti 1 g 0,3 g
soľ 0,71 g 0,18 g

Biotech USA Iso Whey Zero nutričné hodnoty

Orechový likér alebo Tiramisu? Všetky chute sú úplne dokonalé.

Ak vás najviac zaujíma proteínová príchuť, dávajte si pozor. Pokiaľ ide o srvátkové izoláty, tento je jednoznačne najchutnejší. Dokonca si dovolím povedať, že chutí oveľa lepšie ako väčšina srvátkových koncentrátov, čo je úplne úžasné.

Vyskúšala som proteín v niekoľkých príchutiach, a to s orechovým likérom, kokosom, jogurtom a marhuľou, čokoládou, čokoládovým karamelom, tiramisu, pistáciami, sušienkami a krémom, bielou čokoládou, škoricovou rolkou, lieskovými orieškami a bobuľovým brownie.

Pri miešaní proteínu vo vode som postupovala podľa pokynov výrobcu a rozmiešala som 25 gramov proteínu v 200-350 ml vody. Pozrime sa na jednotlivé príchute:

  • Čokoládovo-karamelový (9/10) bol úplne dokonalý. Keď som ho ochutnal prvýkrát, nemohol som uveriť, ako môže chutiť tak skvele. Čokoláda aj karamel tu boli krásne výrazné. Chuť ma neomrzela ani po dlhšom čase. Presne takto si predstavujem dokonalú chuť čokolády a karamelu. Určite ho radím medzi absolútnu špičku.
  • Kokos (10/10 ) bol pre mňa najväčším prekvapením. Ako najväčší milovník kokosu som na túto príchuť naozaj prísny a málokedy mám rád kokosový proteín, ale toto bol absolútny sen. Lepší kokosový proteín som asi nikdy nemala, hneď po otvorení krásne voňal po čerstvom kokose a chuťovo nezaostával, práve naopak. Ak máte radi kokos, choďte do toho.
  • Orechový likér (9/10 ) bol veľmi vierohodný a môžem povedať, že mi naozaj chutil. Pri prvom ochutnaní najprv ucítite čokoládu, ktorú po chvíli vystrieda orechový chvost s alkoholovým podtónom. Znie to veľmi zvláštne, ale je to pravda. Nečakala som to, ale aj táto príchuť mi chutila a určite by som si ju kúpila znova.
  • Jogurtovo-marhuľová (9/10), tu som najprv nevedel, ako mám chuť hodnotiť. Keď som ju ochutnal prvýkrát, veľmi sa mi páčila, ale zdala sa mi veľmi presladená. Tento pocit však po chvíli vyprchal a pri druhej, tretej ochutnávke mi proteín chutil čoraz viac. Ako napovedá názov príchute, najviac sa hodí do jogurtu.
  • Tiramisu (9/10), ak mám byť úprimný, táto chuť mi veľmi nechutila, ale to preto, že nemám rád tiramisu. Aby som však bola objektívna, musím povedať, že chuť je stopercentne autentická a presne taká istá ako tiramisu, ktoré poznáme z obchodu. Ak teda milujete tiramisu, táto príchuť bude pre vás absolútnym pokladom a určite si ju nenecháte ujsť.
  • Čokoláda (6/10) sa mi nezdala veľmi výrazná a skôr som ju necítil, proteín bol sladký, dobrý, ale nie čokoládový.
  • Pistácie (8/10 ) boli veľmi dobré, chuť nebola umelá ani príliš intenzívna. Nebolo to niečo, z čoho by som si sadol na zadok, ale určite ma to neurazilo. Osobne mám pistáciovú príchuť veľmi rada a rozhodne som nebola sklamaná.
  • Cookies and Cream (9/10 ), chuť bola veľmi autentická, proteín obsahoval kúsky skutočných sušienok, nebol nijako presladený, krásna, príjemná, krémová chuť.
  • Biela čokoláda (7/10 ) nebola príliš výrazná, chuť bola v poriadku, len dostatočne sladká. Milovníkom bielej čokolády ju určite odporúčam.
  • Škoricová rolka (7/10 ) bola pre mňa opäť málo výrazná, ale keďže mám škoricu veľmi rada, chutila mi. Trochu mi to pripomínalo Cini Minis.
  • Lieskový orech (6/10 ) bol pre mňa najhorší zo všetkých. V skutočnosti mi lieskový oriešok naozaj pripomínal, takže ak máte radi túto príchuť, budete pravdepodobne spokojní, ale pre mňa to bola jedna z horších príchutí.
  • Berry Brownie (7/10 ) bola taká zvláštna príchuť, nikdy predtým som takúto príchuť neochutnal. Prirovnal by som ho k čokoládovému koláčiku s pečenými čučoriedkami a ríbezľami. Chuť nebola zlá, som si istý, že niektorým ľuďom sa bude páčiť, ale mňa príliš nenadchla.
  • Slaný karamel (10/10 ) je asi príchuť, ktorá ma chytila najviac. Vyskúšala som veľa proteínov s príchuťou slaného karamelu, ale môžem s istotou povedať, že tento chutil najlepšie. Nádych slaného karamelu je rovnako intenzívny pri prvom ako pri poslednom dúšku, nehovoriac o vôni. Pre mňa absolútne dokonalé.
  • Banán (5/10 ) ma naopak veľmi sklamal, bol to asi najhorší banánový proteín, aký som kedy ochutnal, chémia tam bola vo veľkom a nebolo veľmi príjemné dopiť finálny proteínový nápoj.
  • Citrónový tvarohový koláč (7/10 ) je ďalšou jedinečnou príchuťou, ktorú som v proteíne ochutnala prvýkrát. Konečná chuť mi celkom chutila, pripomínala mi citrónové oplátky, ktoré som jedávala ako dieťa.
  • Malina (8/10 ) ma príliš nenadchla, ale aby som zostala objektívna, musím povedať, že chuť je veľmi podobná skutočným malinám, takže milovníkom malín príchuť určite odporúčam, určite si pochutnajú.
Náš tip
Zmiešajte proteín s jogurtom (odporúčam aj kvapky s príchuťou) a zamrazte ho. Výsledkom bude lahodná, krémová a nízkokalorická zmrzlina, ktorá vám bude chutiť.

Biotech USA Iso Whey Zero príchute

Bezkonkurenčná stráviteľnosť a rozpustnosť bielkovín

Do bielkovín sa nepridávajú žiadne tráviace enzýmy, ktoré by napomáhali ich využitiu, ale to nevadí. Keďže ide o izolát, stráviteľnosť je úplne luxusná a nie je potrebné pridávať žiadne enzýmy.

V 200 ml vody som rozmiešala 25 gramov proteínu a konzistencia bola prekvapivo pekná a krémová , čo nie je pre izoláty bežné. Väčšina srvátkových izolátov je skôr vodnatá a nie je najlepšou voľbou pre kaše, ale tu je to presne naopak. Po pridaní do kaše všetko krásne zhustlo. Vyskúšala som aj proteín v jogurte alebo tvarohu a všetko bolo úplne bez problémov.

Proteín nepenil, netvoril hrudky a bol úplne instantný. Až pri miešaní proteínu v jogurte som zistila, že na niektorých miestach zostalo trochu prášku, ale po dôkladnejšom premiešaní bolo všetko v poriadku.

Náš tip
Použite proteín s ovocnou príchuťou, zmiešajte s ľadom a rozmixujte. Získate osviežujúci studený nápoj, ktorý oceníte v lete.

Biotech USA Iso Whey Nulová stráviteľnosť a rozpustnosť

Kedy je najlepší čas na užívanie proteínov?

Iso Whey Zero obsahuje veľmi ľahko a rýchlo vstrebateľné bielkoviny, preto je najvhodnejší na použitie po tréningu. Môžete ho použiť aj kedykoľvek počas dňa, napríklad do kaší, jogurtov alebo iných sladkých receptov.

Keďže ide o veľmi kvalitný natívny srvátkový izolát, neodporúčam ho nijako tepelne spracovávať, pretože by sa tým zničili všetky bioaktívne frakcie, ktoré sú tak dôležité pre imunitu a celkové zdravie človeka.

Náš tip
Ak chcete získať srvátkový izolát, ktorý aj dobre chutí, odporúčam hľadať výrobky s obsahom bielkovín okolo 84 %. To dáva výrobcom dostatok priestoru na to, aby proteín chutil dostatočne dobre.

Cena vás príjemne prekvapí

Cena absolútne zodpovedá kvalite výrobku. Proteínový izolát môžete získať v najväčšom balení 2,27 kg za veľmi príjemnú cenu 1399 Kč. Viem, že mnohým z vás sa to zdá veľa, ale na srvátkový izolát je to naozaj skvelá cena, ktorú chválim. Ak však počkáte na správny okamih, môžete výrobok získať ešte oveľa lacnejšie, všetko závisí od aktuálnych akcií, ktoré výrobca v súčasnosti ponúka.

Tento proteín si môže kúpiť naozaj každý. Ak si to spočítate, cena jednej dávky za najväčšie balenie 2,27 kg vás vyjde približne na 16 Kč, čo je často oveľa menej ako cena akýchkoľvek "horších" srvátkových koncentrátov. Ak ste ešte nikdy nevyskúšali izolát, teraz je ten správny čas. Verte mi, nebudete ľutovať.

Cenová tabuľka pre Biotech USA Iso Whey Zero
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Biotech USA Iso Whey Zero cena

Iso Whey Zero vs 100% čistá srvátka

Dva proteíny, oba od rovnakej značky. Aký je v tom rozdiel? Keď porovnáme tieto dva proteíny, dostaneme dva veľmi podobné produkty. Obe sa dajú použiť na rovnaké účely a sú dokonale stráviteľné.

Biotech USA Iso Whey Zero je vhodnejší pre ľudí, ktorí majú radi veľmi vysoký obsah bielkovín a najčistejšie bielkoviny na trhu. Je vhodnejší pre tých z vás, ktorí držia prísne diéty, a tiež by som ho zvolil ako oveľa lepšiu možnosť po tréningu, pretože sa do krvi dostane oveľa rýchlejšie.

Biotech USA 100% Pure Whey je srvátkový koncentrát, ktorý obsahuje malý prídavok izolátu. Obsah bielkovín sa tu pohybuje okolo 78 %, čo je na koncentrát veľmi vysoká hodnota. Ide o špičkový proteín, ktorý odporúčam pre príležitostných cvičencov, môžete ho použiť do najrôznejších receptov a zaručujem vám, že vám bude nesmierne chutiť. Tento proteín má jedno veľké plus, a to je cena, jedna dávka vás bude stáť približne 12 Kč.

BiotechUSA 100% čistá srvátka (Recenzia)

Chuťovo sú oba proteíny úplne dokonalé, záleží len na vašich preferenciách, ktorý si vyberiete. Kvalita oboch je na veľmi vysokej úrovni.

Oplatí sa kúpiť srvátkový izolát alebo stačí koncentrát?

Ak mám byť úprimný, pre pravidelne cvičiacich ľudí sa nákup srvátkového izolátu prakticky neoplatí . Pochybujem, že by pocítili nejaký rozdiel v porovnaní s bežným koncentrátom. Ako pravidelný cvičenec si určite vystačíte s koncentrátom, ktorý je rovnako dobrý ako izolát, len má zvyčajne o niečo viac tuku a sacharidov, ale môže vášmu telu poskytnúť aj oveľa viac zdravotných výhod.

Ak chcete izolát aspoň vyskúšať, určite odporúčam tento, za relatívne málo peňazí dostanete výborný, čistý, chuťovo výrazný srvátkový izolát, ktorý určite nesklame.

Je však dôležité spomenúť, že srvátkový izolát je určený skôr pre pokročilejších cvičencov, ktorí chcú len najvyššiu kvalitu a čistotu produktu.

Náš tip
Ak sa rozhodnete investovať do kvalitného tepelne nedenaturovaného srvátkového izolátu, dajte si pozor na tepelnú úpravu bielkovín. Mohli by ste tak zničiť všetky zdravotné výhody srvátky.

Biotech USA Iso Whey Zero srvátkový izolát

Záverečné hodnotenie

Stojí teda Iso Whey Zero za investíciu? Určite áno. Musím povedať, že ma proteín veľmi príjemne prekvapil, úprimne som nečakala žiadne veľké zázraky, ale po dnešku tento proteín určite zaraďujem medzi absolútnu špičku. Iso Whey Zero sa vyrovná len málo proteínov.

Čo sa týka chuti, rozhodne sa nemáte čoho obávať. Ak milujete čokoládu, odporúčam čokoládovo-karamelovú alebo orechovú likérovú príchuť, ak milujete kokos ako ja, budete v siedmom nebi s kokosovou príchuťou. Žiadna z chutí nie je vyslovene zlá a každú som si dokázala vychutnať.

Môj celkový pocit z bielkovín je veľmi pozitívny. Stráviteľnosť, chuť, rozpustnosť, zloženie, všetko je na veľmi dobrej úrovni a bielkoviny patria k absolútnej špičke. Jediným menším mínusom je použitie umelých farbív a emulgátorov, ale aj to je len drobnosť a pre väčšinu ľudí je to takmer nepodstatná informácia.

Ak hľadáte srvátkový izolát, ktorý vychádza veľmi dobre z hľadiska pomeru ceny a kvality, Iso Whey Zero je pre vás ten pravý.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.