Čierna káva Insomnia - Dajte spánku zbohom (recenzia)

Posledná úprava: 19. októbra 2021

Hoci sa v poslednom čase snažím obmedziť spotrebu kávy, moja láska k nej pretrváva. Takže keď som dostal príležitosť ochutnať kávu Black Insomnia, neváhal som ani minútu a tešil som sa na jej doručenie.

Aké boli moje pocity z tejto kávy? Ako vôbec chutí najsilnejšia káva na svete? Budete ešte niekedy spať? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Black Insomnia Coffee
Publikované: 9. februára 2020
Upravené: 19. októbra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Nakopávače
Zložky
10.0/10
Chuť
9.5/10
Aróma
8.9/10
Kyslosť
9.3/10
Účinok
9.2/10
Celkové hodnotenie
9.4
z 10 bodov

Kúpte za najlepšiu cenu

Na úvod treba dodať, že som vyskúšal niekoľko rôznych prípravkov. V dnešnej recenzii sa okrem iného dozviete, ktorú metódu preferujem.

Extrémny obsah kofeínu v jednej šálke

Z nezávislého testovania na mieste Kofeínový informátor zistil, že 50 g kávy obsahuje neuveriteľných 1105 mg kofeínu, čo je skutočne extrémne množstvo. Podľa internetová encyklopédia Wikipedia bezpečná dávka kofeínu sa pohybuje medzi 3 a 6 mg na kg telesnej hmotnosti, takže 100-kilogramový športovec by mal denne prijať 300 až 600 mg kofeínu. V praxi síce 50 g kávy nevyužijete hneď, ale aj tak to ukazuje, že po vypití tejto kávy určite nebudete trpieť nedostatkom kofeínu.

Dôvodom, prečo táto káva dosahuje taký vysoký obsah kofeínu, je skutočnosť, že väčšinu (konkrétne 80 %) tvorí robusta, ktorá dosahuje až trojnásobný obsah kofeínu oproti známej arabike. Ak sa k tomu pridajú dobré podmienky pestovania, ako je pôda a podnebie, výsledkom je káva, ktorá je niekoľkokrát silnejšia ako akákoľvek konkurenčná káva.

Kofeínová záťaž čiernej kávy Insomnia

Neopísateľný chuťový zážitok

Keď otvoríte zapečatené balenie kávy Black Insomnia, ucítite mimoriadne intenzívnu kávovú arómu, ktorá dokáže v okamihu prevoniať celú miestnosť. Je to typická kávová vôňa, len oveľa intenzívnejšia a s ľahkým čokoládovým podtónom. Po zaliatí vodou je aróma o niečo menej výrazná, zrazu jemnejšia a sotva ju rozoznáte od inej kávy.

Chuť čiernej kávy Insomnia

Samotná chuť je vyvážená, jasne cítiť náznak orechov a čokolády, čo je úplná symfónia chutí. V porovnaní s inou zmesou, kde väčšinu kávy tvorí robusta, nie je možné rozoznať rozdiel. V porovnaní s klasickou arabikou, ktorá je obľúbenejšia takmer v každom supermarkete, má robusta rozhodne nižšiu kyslosť (aciditu), ktorú ja osobne uprednostňujem.

Chuť Black Insomnia je pomerne horká a zemitá, ako je to typické pre robustu, ale prídavok arabiky jej dodáva ďalšie príjemné podtóny chutí, ako je čokoláda, oriešky alebo karamel. Celkovo nemám celej zmesi čo vytknúť a som si istý, že ju ocení každý milovník kvalitnej kávy.

Čierna káva Insomnia neobvyklá chuť

Kúpte za najlepšiu cenu

Naozaj nebudete v noci spať?

Ak mi na Black Insomnia Coffee niečo vadí, tak je to pomerne agresívna reklama spoločnosti. Káva je naozaj dobrá, chápem, že vedenie spoločnosti je nastavená tak, ako tak, slogany ako "Viac ako kofeín, menej ako kokaín." nie sú podľa môjho názoru úplne správne. Určite vás zaujíma, či sa to zhoduje aj s vyššie uvedeným sloganom. Cítil som na sebe stimuláciu, čo musím oceniť, ale nemôžem povedať, že by som zrazu zažil extrémne prívaly energie.

Káva je pre mňa vo väčšine prípadov len nápoj, ktorý mi chutí, je príjemný na pitie, ale nemá pre mňa žiadny extrémne povzbudzujúci účinok. Black Insomnia bola príjemnou zmenou, pretože som sa po jej vypití cítil naozaj dobre. Pozitívny účinok trval niekoľko hodín, ráno som sa cítil príjemne povzbudený a Black Insomnia mi naozaj pomohla dostať sa do pracovného režimu. Nedá sa však povedať, že by som po ňom nespala alebo spala výrazne menej. Takže reklama musí byť braná s veľkou nadsádzkou, v každom prípade, účinok je naozaj veľmi dobrý a nikdy som nemal podobne silnú kávu.

Čierna káva Insomnia Kofeín

Ako som pripravil čiernu kávu Insomnia?

Pokiaľ ide o prípravu čiernej kávy Insomnia, úprimne si nemyslím, že by ste s touto kávou mali zaobchádzať inak ako s kávou zo supermarketu. Možnosti prípravy sú nekonečné, ale ja osobne som uprednostnil prípravu v moka kanvici, čím som získal silnú čiernu kávu s veľmi intenzívnou chuťou. Ak máte radi slabšiu kávu, môžete použiť napríklad aeropress alebo klasickú filtrovanú kávu.

Ak nemáte doma aeropress alebo moka kanvicu, určite nemusíte kupovať žiadne zariadenie, stačí vám klasická filtrovaná káva. Čierna káva Insomnia skrátka chutí dobre pri akomkoľvek spôsobe prípravy, takže záleží výlučne na vašich preferenciách. Ja sám som použil vždy približne 20 g kávy, pričom teplota vody sa menila podľa zvoleného spôsobu varenia. Do moka kanvičky dáte studenú vodu, pre aeropress je vhodná voda s teplotou 80 °C a ja osobne by som na filtráciu použil vriacu vodu.

Príprava čiernej kávy Insomnia

Bohužiaľ, je to pomerne nákladná investícia

Za balenie s hmotnosťou 453 gramov zaplatíte necelých 400 korún, čo z čiernej insomnie robí pomerne náročnú investíciu. Ak vezmeme do úvahy, že na jednu porciu spotrebujete približne 20 g, ranná šálka kávy vás vyjde na menej ako 18 Kč.

Cena v porovnaní s klasickou kávou je preto oveľa vyššia, ale ak ste zvyknutí piť niekoľko šálok denne, tentoraz vám bude stačiť jedna alebo dve, takže v konečnom dôsledku to nebude stáť toľko.

Kde kúpiť Black Insomnia najlacnejšie?

Black Insomnia Cena kávy

Záverečné hodnotenie

Ak máte radi kávu, bude sa vám páčiť aj káva Black Insomnia. Je to naozaj zaujímavá káva, ktorú by som určite odporučila vyskúšať každému milovníkovi tohto čierneho nápoja. Obsah kofeínu je taký vysoký, že vás káva ráno veľmi dobre nakopne, ale zároveň nebudete mať problém večer zaspať. Jediné, s čím sa budete musieť zmieriť, je vyššia cena, ale ani to nemení môj názor na túto kávu a čiernu kávu Insomnia môžem len odporučiť.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.