Czech Virus MPS-5 Pro - absolútna špička v kategórii viaczložkových proteínov? (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Hoci v poslednom čase dostávam na recenziu množstvo doplnkov z rôznych kategórií, produkty Czech Virus testujem veľmi rád a na nové doplnky sa teším s veľkým očakávaním. Tentoraz som mala možnosť vyskúšať nový viaczložkový proteín MPS-5 PRO.

A hneď na úvod sa priznám, že som zvyčajne veľmi skeptický voči viaczložkovým doplnkom, pretože výrobcovia zvyčajne používajú tie najlacnejšie dostupné zložky. Bolo to tak aj tentoraz? Oplatí sa do nej investovať? Páčili sa mi chute? To sa dozviete v dnešnej recenzii.

Czech Virus MPS-5 Pro
Publikované: 5. mája 2019
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Proteíny
Chuť
9.8/10
Rozpustnosť
9.7/10
Stráviteľnosť
9.8/10
Zložky
9.9/10
Cena
9.2/10
Celkové hodnotenie
9.7
z 10 bodov
Cenová tabuľka pre Czech Virus MPS-5 Pro
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Pre úplnosť snáď len dodám, že som proteín vyskúšala v oboch dostupných príchutiach, vanilkovej zmrzline aj čokoládovej pralinke. Preto porovnávam doplnok nielen s konkurenciou, ale aj navzájom medzi variantmi.

-

Prečo používať viacero zdrojov bielkovín, keď všetci poznáme ten najlepší?

Vždy, keď sa ma začínajúci športovec opýta, aký proteín by som mu odporučil, odpoviem, že viac-menej akýkoľvek CFM proteín je dobrou voľbou. Myslím, že sa mi ešte nestalo, aby som niekomu odporučil viaczložkový proteín. Prečo? Pretože je dosť ťažké vysvetliť začiatočníkom, že viaczložkový proteín je dobrá voľba, ale nesmie obsahovať zložky ako kazeinát vápenatý, kazeinát sodný a ani rastlinné proteíny neodporúčam veľmi často (samozrejme, ak dotyčný športovec nie je vegetarián, potom sú na mieste).

Naopak, nájsť vhodný doplnok s viacerými zložkami je skutočný oriešok. Teda, bolo to tak. Tento nový produkt od spoločnosti Czech Virus je presne to, čo som celý čas hľadal. Stačí sa pozrieť na zložky

  • 43% CFM srvátkový koncentrát - Koncentrát je z môjho pohľadu ideálny produkt. Vďaka šetrnému spôsobu výroby sú zachované všetky dôležité bioaktívne frakcie, bielkoviny sú bohaté na aminokyseliny, majú veľmi dobrú využiteľnosť a vysokú biologickú hodnotu
  • 38 % natívnych mliečnych bielkovín - v tomto prípade je zdrojom natívnych mliečnych bielkovín micelárny kazeín, bielkovina, ktorá sa do tela uvoľňuje v priebehu niekoľkých hodín. Hoci je vhodný predovšetkým na spanie, mnohé štúdie jasne ukazujú, že pomalšie uvoľňovanie aminokyselín v kombinácii s rýchlejším uvoľňovaním srvátkových bielkovín má svoje opodstatnenie aj po tréningu. Zahraniční výrobcovia to bežne využívajú, ale u nás bol Czech Virus jedným z prvých výrobcov
  • 9% CFM srvátkový izolát - srvátkový izolát je bielkovina, ktorá sa rýchlejšie vstrebáva a predovšetkým je úplne čistá. Izoláty obsahujú len absolútne minimum sacharidov a tukov a často sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou laktózy
  • 5% srvátkový hydrolyzát - srvátkový hydrolyzát sa všeobecne považuje za jeden z najrýchlejšie využiteľných zdrojov bielkovín. Je zastúpený najmä v MPS-5 vďaka svojej schopnosti stimulovať trávenie bielkovín
  • 5% vaječný albumín - vaječný albumín je z hľadiska rýchlosti využitia niekde medzi srvátkovým koncentrátom a micelárnym kazeínom. Ide o veľmi čistý produkt, ktorý má dobré amino spektrum a vysokú biologickú hodnotu a neobsahuje tuk, cholesterol a laktózu.

Medzi ďalšie zložky, ktoré stoja za zmienku, patria tráviace enzýmy - konkrétne Toleráza (kyslá laktáza), papaín a bromelaín, ktoré spoločne pomáhajú maximalizovať trávenie doplnku. Na osladenie a ochutenie doplnku sa použili aj arómy, soľ, sukralóza, xantánová guma a v závislosti od príchute buď prášok z bielej čokolády, alebo odtučnený kakaový prášok.

Czech Virus MPS-5 Pro Zloženie

Kúpte za najlepšiu cenu

Geniálnu chuť čokolády a vanilky si zamilujete!

Ak sa aspoň trochu orientujete v proteínových doplnkoch, pravdepodobne ste si všimli, že Czech Virus sa počtom príchutí rozhodne nemôže rovnať konkurencii. Zvyčajne sa spolieha na 2 až 3 príchute, zatiaľ čo iní výrobcovia majú často až 12 rôznych variantov. Ale nikdy som nemal nič od tejto populárnej českej spoločnosti, čo by mi nechutilo.

Niektoré príchute sú samozrejme lepšie (napríklad čokoládovú Hydro Optimal Whey som si zamilovala), niektoré sú horšie, ale žiadna nie je krok vedľa. Tak to bolo aj tentoraz

  • Čokoládová pralinka (9,5/10 ) - Ak mám byť úprimný, celkom som nepochopil náhlu obnovu kreativity výrobcov pri názvoch príchutí. Nedá sa povedať, že by proteín pripomínal pralinku. Ale jedna z najlepších čokoládových príchutí, ktoré som vyskúšala, to určite je. Pravdepodobne vďaka obsahu micelárneho kazeínu ide o pomerne hustý výrobok s intenzívnou, ale rozhodne nie agresívnou alebo presladenou chuťou. Ak ste rovnako ako ja fanúšikom čokoládových koktailov, s touto príchuťou budete v siedmom nebi. Hodnotím ho 9,5 z 10.
  • Vanilková zmrzlina (9,5/10 ) - Opäť si neodpustím hneď na začiatku povedať, že hoci ma táto príchuť veľmi zaujala, nenašla som jedinú spoločnú črtu s vanilkovou zmrzlinou. A že som vyskúšala množstvo vanilkových zmrzlín. Inak je však moje hodnotenie veľmi pozitívne. Opäť musím pochváliť hustejšiu konzistenciu, proteín je určite príjemný na pitie. Aj vďaka prášku z bielej čokolády je proteín úplne prirodzený, necítite z neho žiadnu zbytočnú chémiu. Hodnotím ju 9,5 bodmi z 10.
  • Variant Almond Orange (9,5/10 ) je naozaj nezvyčajný proteín, ktorého chuť je dosť ťažké opísať, pretože podobný proteín na trhu pravdepodobne nenájdete. Kombinácia mandlí a pomaranča zdanlivo pripomína vôňou marcipán, ale pri príprave proteínu jednoznačne prevláda pomarančová chuť. Mandle si môžete všimnúť len v pozadí, ale spolu je táto kombinácia vynikajúca. Hoci zvyčajne nie som nadšená ovocnými príchuťami v proteínoch, Czech Virus je výnimkou, ktorú by som si s radosťou objednala znova. Hodnotím ju 9,5 bodmi z 10.

Czech Virus MPS-5 Pre príchute

Prekvapivo dobrá hodnota za peniaze

Ak ste pravidelným čitateľom našich recenzií, viete, že produktom Czech Virus pomerne často vyčítame ich relatívne vysokú cenu. Aj keď to obhajujem tým, že kvalita samozrejme niečo stojí, chápem aj to, že nie každý si môže dovoliť platiť za doplnky viac, ako je skutočne potrebné. A tu sa dostávame k jadru veci. Keď sme nedávno testovali Maniac Whey od spoločnosti Obstinated, chválil som, že jedna dávka vyjde na približne 16 Kč. A stále si stojím za tým, že pre rekreačných cvičencov, ktorí chcú základný proteín s dobrou chuťou, je to veľmi vhodná voľba.

Cenová tabuľka pre Czech Virus MPS-5 Pro
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Dávka MPS-5 vás vyjde o 2 Kč drahšie, ale opäť musíte porovnať cenu s kvalitou. Toto nie je obyčajný proteín, už len obsah tráviacich enzýmov radí celú zmes do úplne inej (nielen cenovej) kategórie. Nenájdete tu ani žiadne extrémne lacné suroviny, na ktorých by výrobca ušetril. Z môjho pohľadu je preto potrebné jasne definovať cieľ. Chcem obyčajný proteín, ktorý mi len doplní bielkoviny po tréningu? Postačí vám lacnejšia možnosť. Chcem to najlepšie, čo môžem dať svojmu telu? Potom je MPS-5 jasnou voľbou.

TIP: MPS-5 Pro je víťazom nášho rebríčka viaczložkových proteínov!

Úplne bezproblémová príprava

Bezproblémová príprava nie je vždy samozrejmosťou a asi s vami všetkými súhlasím, že ak proteín napení natoľko, že musíte čakať niekoľko minút, kým pena ustúpi, a potom v ňom stále nájdete hrudky, môže to byť dosť nepríjemné. S fotoaparátom MPS-5 sa vám však nič také nestane. Proteín som rozmiešala v 300 ml vody podľa odporúčania výrobcu a musím povedať, že stačilo niekoľkokrát pretrepať a proteín sa dokonale rozpustil bez výraznejšej peny. Vďaka tomu som si ho mohol vziať so sebou do školy, do telocvične a kamkoľvek

Príprava Czech Virus MPS-5 Pro

Záverečné hodnotenie

MPS-5 je proteín, ktorý určite stojí za vyskúšanie. Priznávam, že nie je najlacnejší, ale je to novinka, ktorá má čo ponúknuť aj pokročilým športovcom. Tráviace enzýmy, prémiové zdroje bielkovín, ktoré podporujú uvoľňovanie aminokyselín po naozaj dlhú dobu, skvelá chuť a jednoduchá príprava. Podľa môjho názoru sú to 4 najdôležitejšie dôvody, prečo by ste mali vyskúšať MPS-5

Máte tiež nejaké skúsenosti s týmto proteínom? Neváhajte sa o ne podeliť v komentároch. Môžete nám tiež napísať svoje otázky týkajúce sa tohto produktu, radi vám na ne odpovieme!

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.