Extrifit Long 80 Multiprotein - Proteín pre každú dennú dobu? (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Po tomto viaczložkovom proteíne od Extrifitu som pokukovala už dlhšie, ale vždy som radšej siahla po inej značke, ako je napríklad Czech Virus alebo Prom-IN, s ktorými som bola vždy spokojná. Teraz som sa však rozhodol vyskúšať tento viaczložkový proteín a hneď napíšem objektívnu recenziu, aby ste mali predstavu o tom, čo môžete od tohto produktu očakávať.

Na internete som našiel veľa chvály na Multiprotein 80 Long od spoločnosti Extrifit, a tak som bol zvedavý, či ho vyskúšam aj ja. Z vlastnej skúsenosti viem, že tento výrobca má s proteínmi zvyčajne jeden veľký problém, a tým je chuť

Ako tento proteín obstál v chuťových testoch? Ako obstál v porovnaní s konkurenciou? Oplatí sa do nej investovať? Všetko sa dozviete v dnešnej recenzii.

Extrifit Long 80 Multiprotein
Publikované: 23. august 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
6.9/10
Rozpustnosť
9.8/10
Stráviteľnosť
9.2/10
Zložky
9.1/10
Cena
7.4/10
Celkové hodnotenie
8.5
z 10 bodov

Značku Extrifit určite nemusím nikomu predstavovať, je to značka hardcore kulturistiky, ktorá v súčasnosti ponúka nespočetné množstvo doplnkov. Je potrebné spomenúť, že väčšina ich výrobkov je na perfektnej úrovni. Samozrejme, nie som tu preto, aby som chválil Extrifit, ale aby som vám priniesol objektívnu a kvalitnú recenziu. Prejdime teda na samotnú recenziu Multiprotein 80 Long.

Zloženie bielkovín je prekvapivo dobré!

Zdrojom bielkovín sú rýchlo a ľahko stráviteľné srvátkové bielkoviny vo forme srvátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu. Okrem toho sa tu nachádzajú tzv. stredne rýchlo stráviteľné bielkoviny vo forme vaječného albumínu, ktorý spoľahlivo dopĺňa kompletné amino spektrum výrobku. V neposlednom rade sa používa micelárny kazeín, ktorý zabezpečuje pomalé trávenie bielkovín, a tak dodáva telu živiny oveľa dlhšie obdobie. Všetky tieto proteíny spolu tvoria ideálnu zmes, ktorá je vhodná na použitie kedykoľvek počas dňa.

Skvelým krokom výrobcu je použitie 7 tráviacich enzýmov, ktoré zabezpečujú dokonalé využitie a strávenie všetkých zložiek obsiahnutých v proteíne.

Vo výrobku sú použité aj arómy, ale nie je uvedené, či ide o prírodné alebo umelé arómy. Vo vybraných príchutiach môžeme nájsť aj prírodné farbivá.

Proteín je sladený prevažne sukralózou, ktorá je doplnená glykozidmi steviolu (sladidlo z rastliny stévia). Sukralóza sa v súčasnosti používa veľmi často, v tomto množstve nepredstavuje pre ľudský organizmus žiadne nebezpečenstvo a môže sa používať bezpečne. Sladidlo obsiahnuté v rastline stévia je pre telo oveľa lepšou voľbou, ktorá je dokonca prospešná pre náš tráviaci trakt. Má však jednu veľkú nevýhodu, a to, že pri veľkom množstve glykozidov steviolu sa sladkosť mení na horkú, čo môže byť problém pre chuť.

V neposlednom rade v proteíne nájdeme aj rôzne pridané látky v závislosti od zvolenej príchute, ako napríklad odtučnené kakao, lyofilizované jahody, banány, čučoriedky.

Náš tip
Keďže proteín obsahuje srvátkový proteín, micelárny kazeín a vaječný albumín, je vhodný na použitie kedykoľvek počas dňa, takže je ideálnou voľbou pre tých, ktorí nechcú mať doma niekoľko rôznych balení proteínu, každé na inú dennú dobu.

-

Ľahká rozpustnosť a výborná stráviteľnosť

Po konzumácii proteínu som nemal ani najmenší problém s trávením výrobku. Tráviace enzýmy obsiahnuté v proteíne pomáhajú dokonalému tráveniu a využitiu všetkých zložiek proteínu.

Pri testovaní proteínu som postupoval podľa pokynov výrobcu, približne 30 gramov proteínu na 240 ml vody. Po zmiešaní proteínu v predpísanom množstve vznikla krémová, hustejšia konzistencia (čo je spôsobené pridaným micelárnym kazeínom). Rozpustnosť bola úplne bezproblémová, netvorili sa žiadne hrudky a proteín bol pripravený v priebehu niekoľkých sekúnd.

Proteín som tiež rozmiešala v ovsených vločkách a ani tu som nezaznamenala žiadne problémy s rozpustnosťou. Veľmi príjemné bolo, že vďaka proteínu bola kaša krásne krémová.

Náš tip
Proteín obsahuje tráviace enzýmy Digezyme, ktoré spoľahlivo vyriešia všetky tráviace problémy, ktoré môžete mať s konkurenčnými výrobkami.

-

Príjemne nás prekvapili nutričné hodnoty

Výživové hodnoty sa mierne líšia v závislosti od zvolenej príchute. Obsah bielkovín sa pohybuje od 75 % do 79 %. Tu sa pohybujeme na úrovni priemeru až nadpriemeru, čo rozhodne chválim.

Ďalším suverénnym krokom zo strany výrobcu je zverejnenie kompletného aminokyselinového spektra bielkovín, čo značke Extrifit dodáva dôveryhodnosť. Samozrejme, pri tejto značke sa určite nemusíte obávať, že by sa pri výrobe používali nekvalitné suroviny.

Tabuľka výživových hodnôt (100 g):

Čokoláda vanilka jahoda-banán
energetická hodnota 1561 kJ/372 kcal 1572 kJ/374 kcal 1564 kJ/372 kcal
proteín 76 g 79 g 75 g
sacharidy 6,6 g 5,5 g 6,9 g
- z toho cukry 3,3 g 3,3 g 4,9 g
tuky 4,2 g 3,9 g 4,7 g
- z ktorých sa nasýti 2,4 g 2,1 g 2,8 g
vlákno 2,1 g 0,8 g 0,9 g
soľ 0,37 g 0,43 g 0,45 g

-

Dokonca aj príchute bielkovín sú veľmi vtipné

Nakoniec sa dostávame ku kameňu úrazu, ktorým sú proteíny Extrifit. Presne z tohto dôvodu som od chutí veľa neočakával. Na druhej strane musím povedať, že ma proteín v tomto smere príjemne prekvapil a po otestovaníproteínu Whey3od rovnakej značky mi opäť dodal nádej, že Extrifit dokáže vyrobiť aj vyvážené a chutné príchute. Teraz popíšeme, ako chutili jednotlivé varianty:

  • Čokoláda (7/10 ) je pravdepodobne najlepšia zo všetkých štyroch, pretože je zároveň najvýraznejšia. Po príprave vznikne krémový čokoládový kokteil s príjemnou čokoládovou vôňou. Po ochutnaní je cítiť príjemnú vôňu kakaa. V konečnom dôsledku chuť neurazí ani nepoteší, ale rozhodne sa nevyrovná proteínu MPS-5 Pro od spoločnosti Czech Virus v príchuti čokolády.
  • Čokoládovo-kokosová (7/10 ) je priamou alternatívou predchádzajúcej príchute. V podstate ide o čokoládu, ktorú nájdete v celom portfóliu proteínov Extrifit, len s príchuťou kokosu. Zmiešaný kokteil je krémový a aromatický.
  • Vanilka (6/10 ) mala zvláštny chemický zápach od momentu otvorenia a nezlepšilo sa to ani po ochutnaní. Nehovoriac o tom, že vanilková príchuť zmizla hneď po prvom ochutnaní. Ak si potrpíte na lepšiu chuť proteínov, určite je lepšie siahnuť po konkurenčných značkách.
  • Jahodovo-banánová (7/10), aj táto príchuť patrí k najlepším popri čokoládovej. Bohužiaľ, po otvorení balenia bol opäť cítiť zvláštny chemický zápach. Pri konzumácii som cítil príjemnú banánovo-jahodovú príchuť, ktorá však nebola vôbec výrazná a po chvíli sa vytratila. Zároveň treba poznamenať, že chuť na mňa pôsobila skôr banánovo a jahoda tu bola citeľná len minimálne.
Náš tip
Proteín môžete konzumovať rozmiešaný vo vode podľa pokynov výrobcu alebo ho môžete pridať do kaše, jogurtu, tvarohu, všetko závisí od vašej fantázie.

-

Kedy je najlepší čas na užívanie bielkovín?

Multiprotein 80 od Extrifit obsahuje ľahko a rýchlo vstrebateľné bielkoviny, pomaly vstrebateľné bielkoviny a tzv. stredne vstrebateľné bielkoviny (vaječný albumín). Všetky tieto bielkoviny v proteíne sú tiež ľahko stráviteľné, čo zabezpečujú aj pridané tráviace enzýmy.

Multiprotein 80 môžete užívať kedykoľvek počas dňa medzi jedlami, na raňajky alebo pred spaním . Je tiež veľmi vhodný na použitie bezprostredne po tréningu, keď zabezpečuje okamžité dodanie bielkovín do svalov aj ich postupné uvoľňovanie, čo je tzv. ideálna zmes, ktorá sa v súčasnosti tak propaguje.

Náš tip
Veľkou výhodou viaczložkových proteínov je, že ich môžete použiť úplne kedykoľvek. Ak teda chcete mať doma len jedno balenie proteínu, ktoré môžete použiť vždy, keď si spomeniete, najideálnejšou možnosťou je viaczložkový proteín obsahujúci srvátkový proteín a kazeín.

-

Jedinečný proteín za priateľskú cenu

Najväčšie balenie, v ktorom si môžete kúpiť proteín, má 2270 g. Za najväčšie balenie zaplatíte 1367 Kč, čo zodpovedá jednej dávke v hodnote 18 Kč. Výrobca ponúka proteín aj v menšom balení 1000 g, ktoré na oficiálnych stránkach výrobcu stojí 630 Kč. Proteín si môžete kúpiť aj v jednorazových 30 g vreckách, za ktoré zaplatíte 26 Kč.

Cena proteínu ma príjemne prekvapila, pretože ide o naozaj kvalitný viaczložkový proteín. Ako však uvidíme o chvíľu, na trhu existujú aj lacnejšie viaczložkové proteíny.

Cenová tabuľka pre Extrifit Long 80 Multiprotein
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 52,69
Cena:  € 58,59
Cena:  € 60,69

Alternatívne varianty viaczložkových proteínov

Ak vám Multiprotein od spoločnosti Extrifit z nejakého dôvodu nevyhovuje, nezúfajte. Na našom trhu nájdete aj iné kvalitné viaczložkové proteíny a niektoré z nich vám tu v krátkosti predstavím.

1. Czech Virus MPS-5 Pro

Ide o veľmi kvalitný viaczložkový proteín od českej spoločnosti Czech Virus. Jeho zloženie je podobné zloženiu Multiprotein Long, obsahuje tiež srvátkový proteín, micelárny kazeín a vaječný albumín, takže dosiahnete úplne rovnaký účinok.

Nájdete tu o niečo horšie nutričné hodnoty, pričom hodnota bielkovín je 73 %. Na druhej strane má však MPS-5 Pro oveľa lepší vkus a je aj lacnejší

Ide o skutočne najchutnejší viaczložkový proteín na našom trhu. Môžete ho dostať v balení 2250 g za 1199 Kč, pričom jedna dávka vás vyjde na 16 Kč.

Czech Virus MPS-5 Pro - absolútna špička v kategórii viaczložkových proteínov? (Recenzia)

-

2. Prom-IN Pentha Pro Balance

Ďalší kvalitný viaczložkový proteín od spoločnosti Prom-IN. Zloženie je tiež takmer rovnaké ako u predchádzajúcich dvoch proteínov, t. j. obsahuje srvátkový proteín, micelárny kazeín a vaječný albumín.

Tu sa hodnota obsiahnutých bielkovín pohybuje vo veľmi širokom rozmedzí od 70 % do 80 % v závislosti od zvolenej príchute.

Čo sa týka chuti, tá je veľmi individuálna. Poznám ľudí, ktorým proteín chutí, ale poznám aj takých, ktorí by si ho už nekúpili. Proteín budete musieť vyskúšať sami.

Proteín môžete získať za rovnakú cenu ako proteín od spoločnosti Czech Virus, takže za 2250 g balenie zaplatíte celkovo 1199 Kč a jedna dávka vás vyjde na 21 Kč.

Prom-IN Pentha Pro

-

Záverečné hodnotenie

Tým sa dostávame k samotnému záveru recenzie. Celkový pocit z bielkovín je pomerne pozitívny. Musím povedať, že ide o kvalitný proteín, ktorý si určite získa svojich fanúšikov. Keď sa však nad tým zamyslíme, bohužiaľ nedokáže poraziť konkurentov ako Czech Virus alebo Prom-IN. V budúcnosti by som určite radšej siahol po jednej z týchto konkurenčných značiek.

Ak sa vám však značka Extrifit páči a chcete ju podporiť, neváhajte si proteín zaobstarať. Vaše svaly po ňom určite porastú, len počítajte so slabšími príchuťami, s ktorými Extrifit bojuje už roky. A čo sa týka funkčnosti, proteínu sa nedá nič vytknúť.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.