Extrifit Whey3 - Proteín pre vyrysované dámy alebo hardcore kulturistov? (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Recenzie produktov od spoločnosti Extrifit na našich stránkach nevidíte často, avšak nedávno som dostala príležitosť otestovať proteín Whey3 od tejto značky, a tak som si povedala, že túto príležitosť nemôžem odmietnuť.

O proteíne Whey3 som už mala nejaké informácie, vedela som, že ide o proteín určený predovšetkým pre ženy, pretože výrobca kládol väčší dôraz na chuť proteínu, čo ženy veľmi oceňujú. Očakával som teda absolútne dokonalý chuťový zážitok.

Ako nakoniec proteín obstál po chuťovej stránke? Mal som voči tomu nejaké výhrady? Kedy je najlepší čas na užívanie proteínu? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Extrifit Whey3
Publikované: 9. august 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
5.3/10
Rozpustnosť
8.0/10
Stráviteľnosť
9.5/10
Zložky
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnotenie
8.0
z 10 bodov

Treba spomenúť, že Whey3 je v skutočnosti úplne rovnaký ako všetky ostatné proteíny, ktoré môžeme nájsť na trhu, takže ho muži môžu používať s úplne rovnakým účinkom.

Zloženie bielkovín, ktoré nemá konkurenciu

Najviac zastúpenou zložkou proteínu je srvátkový koncentrát (tvorí 75 % bielkovinovej zložky), ktorý sa spracováva najšetrnejšou metódou CFM, ktorá sa v súčasnosti považuje za absolútny štandard. Táto metóda zachováva všetky bioaktívne frakcie v bielkovinách a môže tak podporiť nielen rast svalov, ale aj celkové zdravie človeka. Srvátkový koncentrát je ďalej doplnený srvátkovým izolátom (15 % bielkovinovej zložky) a hydrolyzovaným srvátkovým izolátom so stupňom hydrolýzy DH8 (10 % bielkovinovej zložky). Ide o drahšie suroviny ako srvátkový koncentrát, ktoré sa sem pridávajú pravdepodobne preto, aby výrobca "vylepšil" celkovú výživovú hodnotu bielkovín a zabezpečil okamžité vstrebávanie bielkovín do krvi (vhodné na použitie po tréningu).

Výrobca na obale uvádza, že v proteíne sú použité arómy, avšak neuvádza, či ide o chemické alebo prírodné arómy. Po vlastnej skúsenosti sa prikláňam k názoru, že výrobca zjavne použil chemickú arómu. Na druhej strane sa pri výrobe použili prírodné farbivá, za čo som rád. Myslím si, že používanie prírodných farbív a aróm by malo byť v dnešnej dobe samozrejmosťou.

Extrifit Whey 3 recenzie

Okrem toho v zložení proteínu nájdeme pridané tráviace enzýmy laktázu, bromelaín a papaín, ktoré zaručujú maximálne využitie všetkých bielkovín v proteíne a minimalizujú tak riziko zlého strávenia výrobku.

V neposlednom rade výrobca do proteínu pridáva širokú škálu vitamínov, v ktorej nájdeme najmä vitamíny skupiny B, obohatené o vitamín C a E. Okrem vitamínov tu nájdeme aj pridaný horčík, ktorý je tu v chelátovej väzbe (zaručuje optimálne vstrebávanie do organizmu). Všetky tieto zložky nie sú v proteíne nevyhnutnosťou, ale ich pridanie je obrovskou výhodou.

V zložení nájdeme napríklad aj slnečnicový lecitín, ktorý sa tu používa ako emulgátor, alebo karboxymetylcelulózu, ktorá sa tu používa ako zahusťovadlo (dodáva príjemnú krémovú konzistenciu). Obe látky sú pre organizmus úplne bezpečné, sú tu zahrnuté kvôli výslednej konzistencii bielkovín, rozpustnosti alebo minimálnej penivosti.

Veľmi pozitívnym doplnkom, ktorý možno v proteíne nájsť, sú zložky, ktoré proteínu dodávajú autentickú chuť a vôňu. Medzi tieto ingrediencie patria semienka vanilky, odtučnené kakao, sušené odtučnené mlieko, strúhaný kokos alebo lyofilizované jahody (podľa príchute). Ide o vysokokvalitné zložky, ktoré by mali posunúť chuť proteínov na úplne inú úroveň.

Proteín je sladený sukralózou, čo je sladidlo, ktoré určite všetci dobre poznáte. Je to bezpečné sladidlo, ktoré je veľmi obľúbené u výrobcov zdravých potravín. V množstve, ktoré je tu obsiahnuté, vám v žiadnom prípade nehrozia žiadne vedľajšie účinky (napríklad zadržiavanie vody alebo zhoršené trávenie), takže sa nemáte čoho obávať.

NÁŠ TIP
Uistite sa, že denne prijímate dostatok vitamínov, minerálov a mikroživín. Tieto zložky potravy sú oveľa dôležitejšie, než si myslíte, takže pridanie vitamínov a horčíka k bielkovinám je veľmi cenné.
Tu sa vám môže hodiť aj náš skvelý test multivitamínových doplnkov.

Krémová konzistencia a dokonalá stráviteľnosť

Pri testovaní proteínu som postupoval podľa pokynov výrobcu, 30 g proteínu na 200 ml vody. Po rozmiešaní proteínu v šejkri som nezaznamenala žiadne hrudky ani veľkú penivosť. Naopak, výsledný produkt mal krásnu krémovú konzistenciu a bol pripravený na okamžitú konzumáciu.

Nemal som žiadne problémy ani s ich stráviteľnosťou. Po konzumácii samotného proteínu som nepociťoval žiadnu nevoľnosť ani nadúvanie, proteín bol strávený do 45 minút a následne som sa mohol bez problémov pustiť do samotnej tuhej stravy.

Náš tip
Keď proteín rozmixujete v mixéri podľa pokynov výrobcu, získate lahodný krémový nápoj, ktorý vám bude pripomínať skutočný mliečny koktail.

Extrifit Whey 3 stráviteľnosť a konzistencia

Nutričné hodnoty neurazia, ale ani nepotešia

Výživové hodnoty bielkovín sú celkom priemerné. Ak sa zameriame na percentuálny podiel bielkovín, ten sa pohybuje od 71 % do 75 % v závislosti od zvolenej príchute. Z tohto pohľadu má bielkovina skôr priemerné až podpriemerné hodnoty. Pokiaľ ide o množstvo sacharidov a tukov na 100 g výrobku, všetko sa tu nachádza v prirodzenom množstve, t. j. rovnako ako vo všetkých podobných konkurenčných výrobkoch.

Veľmi dôležitým krokom zo strany výrobcu je zverejnenie aminokyselinového spektra bielkovín obsiahnutých v proteíne, ako aj zverejnenie všetkých pridaných vitamínov a minerálov a ich presného množstva.

Výživové informácie: 100 g 30 g
Energetická hodnota 1563 kJ/372 kcal 469 kJ/112 kcal
Proteín 71 g 21 g
Sacharidy 8,2 g 2,5 g
- z toho cukry 6,2 g 1,9 g
Tuky 5,2 g 1,6 g
- z toho nasýtené MK 2,8 g 0,8 g
Vlákno 3,7 g 1,1 g
Soľ 0,54 g 0,16 g
Náš tip
Ak nedržíte extrémne prísnu diétu, nemusíte sa obmedzovať na čisté srvátkové izoláty. Dokonca aj obyčajné srvátkové koncentráty, ktoré majú oveľa lepšiu chuť, majú vo vašej strave svoje miesto a môžu priniesť oveľa lepšie výsledky.

Extrifit Whey 3 zložky

Osvedčené chute, ktoré majú ďaleko od dokonalosti

Najväčším dôvodom, prečo som sa na testovanie proteínu tešil, bola jeho chuť, ktorú výrobca veľmi vyzdvihuje. Už podľa použitých ingrediencií som si myslela, že proteín bude chutiť naozaj skvele, dokonca po otvorení každého balíčka tam bola absolútne úžasná vôňa. Teraz však môžem povedať, že chuť proteínu bola veľkým sklamaním. Vyskúšali sme proteín vo všetkých príchutiach:

  • Mliečna čokoláda (8/10 ) má po otvorení chemickú chuť, ale po zamiešaní v šejkri si vychutnáte celkom prirodzenú čokoládovú chuť. Výsledný kokteil má hustú konzistenciu, nepení a nie je nijako presladený. Rozpustnosť však nie je ideálna, pretože proteín zanecháva v šejkri malé hrudky, čo kazí dojem z chuti. Celkovo hodnotím tento variant pozitívne, ale bohužiaľ nemôže poraziť čokoládu MPS-5 Pro od spoločnosti Czech Virus.
  • Vanilka/mandle (5/10 ) má tiež veľmi chemickú chuť, po ochutnaní proteínu nie je vanilková príchuť veľmi výrazná, odporúčam použiť menej vody na prípravu, aby bola chuť výraznejšia. Celkovo hodnotím chuť veľmi priemerne, bohužiaľ existuje mnoho konkurenčných spoločností, ktoré majú vanilkovú príchuť oveľa chutnejšie.
  • Kokosový koktail (5/10), na túto príchuť som sa tešil najviac. Musím povedať, že vo finále mi kokosová príchuť veľmi chutila. Avšak aj tu bol veľký problém s tým, že kokos po zmiešaní nebol takmer vôbec cítiť. Opäť odporúčam rozmiešať proteín v menšom množstve vody. Chuť nebola v žiadnom prípade príliš sladká a pre tých z vás, ktorí majú radi menej sladké proteíny, je to správna voľba.
  • Jahodový koktail (3/10 ) je bezpochyby najväčším sklamaním zo štyroch príchutí. Po otvorení proteínu som cítila lahodnú jahodovú vôňu, ale po ochutnaní sa zdá, že vôňa úplne zmizla a po jahodách nie je ani stopy. Neviem, či som dostal chybný výrobok, alebo či túto príchuť výrobca skutočne takto predával, ale druhýkrát by som si ju určite nekúpil. Ak chcete zažiť dokonalú jahodovú príchuť, odporúčam vyskúšať napríklad probiotiká Prom-in CFM.
Náš tip
Chuť je menej výrazná a nie je presladená, ak dávate prednosť silnejšej alebo sladšej chuti, vyskúšajte Protein Juice od Big Zone.

Extrifit Whey 3 príchute

Kedy som použil proteín?

Protein Whey3 obsahuje ľahko a veľmi rýchlo vstrebateľné bielkoviny, preto ho odporúčam užívať najmä bezprostredne po tréningu. Ďalšou veľmi vhodnou alternatívou je užiť proteín hneď ráno na raňajky alebo kedykoľvek počas dňa medzi jedlami . Neodporúčam užívať tento proteín bezprostredne pred spaním, pretože obsahuje naozaj rýchlo stráviteľné bielkoviny, čo sa neodporúča na noc.

Srvátka3 sa neodporúča používať na tepelné spracovanie, pretože by ste mohli zničiť všetky zdravotné výhody, ktoré bielkoviny ponúkajú. Okrem toho by ste mohli zničiť pridané tráviace enzýmy alebo vitamíny. Ak chcete proteín použiť na tepelné spracovanie, vyberte si oveľa lacnejší proteín, pri ktorom si nemusíte priplácať za kvalitu.

Použitie Extrifit Whey 3

Kvalitné bielkoviny za primeranú cenu

Výrobca ponúka proteín v troch rôznych baleniach. V najväčšom 2 kg balení dostanete proteín zvyčajne za približne 1300 Kč, pričom jedna dávka vás vyjde na 19 Kč. Okrem toho si môžete kúpiť proteín v 1 kg baleniach, ktoré dostanete v správnom čase za 700 Kč, pričom jedna dávka stojí 22 Kč. A ak chcete proteín najprv otestovať, výrobca ponúka aj jednorazové dávky po 30 g, ktoré vás vyjdú na 28 Kč.

Cena je pre mňa osobne príliš vysoká, predstavoval by som si cenu okolo 1 100 Kč za 2 kg balenie. Treba však poznamenať, že proteín obsahuje aj netradičné zložky, ktoré sa jednoducho odrážajú v konečnej cene výrobku.

Najlepšiu cenu pre Extrifit Whey3 nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu

Záverečné hodnotenie

Týmto sa dostávame na koniec môjho hodnotenia. Stojí teda za to investovať do srvátky Extrifit Whey3? To závisí od vašich preferencií a predovšetkým od vášho vkusu. Ja osobne by som si už tento proteín nekúpil, a to kvôli chuti, ktorá je pre mňa naozaj nevýrazná.

V ostatných ohľadoch je proteín takmer bezchybný, jeho zloženie konkuruje najlepším proteínom na trhu, dokonale sa rozpúšťa, netvorí hrudky a nijako nepení. Čo sa však týka chuti, každý si ju musí vyskúšať na vlastnej koži, pretože je veľmi individuálna a to, čo nevyhovuje mne, môže vyhovovať niekomu inému.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.