Japonský čaj Gyokuro - nie celkom obyčajný zelený čaj (recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Ak pravidelne čítate naše články a sledujete naše videá, určite ste si všimli, že nie sme veľkými zástancami predtréningových stimulantov. A aj mimo tréningu ich používanie výrazne obmedzujeme. Poslednou veľkou zmenou pre mňa bolo obmedzenie mojej obľúbenej kávy a prechod na zelený čaj.

Ale najviac som si zamiloval Gyokuro, na ktoré som náhodou narazil pri sledovaní podcastu Petra Ludwiga. Je jej účinok porovnateľný s kávou? Ako chutí? Zvyšuje to produktivitu? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Gyokuro
Publikované: 13. januára 2020
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Nápoje
Chuť
9.8/10
Cena
6.9/10
Účinok
9.9/10
Kvalita
9.8/10
Vplyv na zdravie
9.4/10
Celkové hodnotenie
9.2
z 10 bodov

Kúpte za skvelú cenu

Na úvod treba zdôrazniť, že som vyskúšal Gyokuro v niekoľkých cenových reláciách, takže v dnešnej recenzii sa dozviete aj to, ktorú z nich preferujem ja osobne.

Čo je to vlastne Gyokuro a čím sa líši?

Aby ste hneď na začiatku recenzie nemali pocit, že Gyokuro je len a len predražený zelený čaj, mali by sme uviesť aspoň základné rozdiely oproti klasickému čaju. V prvom rade je to spôsob pestovania, pretože plantáže Gyokuro sa minimálne dva týždne pred zberom pokrývajú trstinou a slamou, čo zvyšuje obsah chlorofylu a znižuje množstvo trieslovín, čo sa odráža najmä v chuti, ktorá nie je taká horká. Týmto procesom sa kríky pomerne vyčerpávajú, čo vedie k zberu, ktorý je možný len raz za rok, čo je druhým dôvodom a čiastočnou odpoveďou na otázku, prečo je cena tohto čaju taká vysoká.

A čím sa líši od iných čajov? V prvom rade je to vysoký obsah kofeínu, bez ktorého si väčšina z nás len ťažko vie predstaviť svoj život. Ak by však obsahovala len kofeín, káva by bola oveľa lacnejšou voľbou. Okrem toho Gyokuro obsahuje trikrát viac L-theanínu ako iné zelené čaje, ktorý dokáže navodiť pocit uvoľnenia v mozgu a oddialiť prípadnú únavu. Zároveň však ide o aminokyselinu, nie o stimulant, ktorý by zásadne narušoval napríklad kvalitu spánku. Naopak, podľa niektorých informácií zvyšuje aktivitu alfa vĺn, čím dokonca napomáha spánku.

Zelený čaj Gyokuro
To, že Gyokuro nie je úplne obyčajný zelený čaj, spoznáte hneď po otvorení prvého balenia.

Ako sa pripravuje Gyokuro?

Ako som už načrtol v úvode, zelený čaj som v súčasnosti nahradil kávou, a preto ho užívam v rovnakom čase ako kávu - na jednej strane je to opodstatnené napríklad ráno, pretože vás nielen povzbudí, ale zároveň pri vychutnávaní Gyokura prídete na iné myšlienky a zbavíte sa ranného stresu, ale môžete ho vyskúšať aj pred tréningom. Pre mňa osobne je to forma predtréningovej meditácie, pretože si vyhradím čas aj v tom najnáročnejšom programe, keď sa psychicky pripravím na tréning a vypijem horúci čaj, ktorý je pre mňa osobne veľmi dobrou prípravou, najmä v zimných večeroch, na podanie maximálneho výkonu.

A ako správne pripraviť Gyokuro? Rozhodne musíte použiť vodu s teplotou nižšou ako 80 °C, inak zničíte nielen chuť, ale aj zdravotné účinky zeleného čaju. Odporúčam čaj lúhovať aspoň 5 minút pri teplote 50-60 °C, aby sa čo najviac rozvinula jeho chuť.

Príprava Gyokuro
Hoci sa Gyokuro môže inkubovať pri izbovej teplote, odporúčame 50-60 °C.

Neopísateľná chuť, ktorú musíte zažiť!

Pre Gyokuro bola dokonca vynájdená piata chuť nazývaná umami, takže je veľmi ťažké priblížiť pocity spojené s pitím tohto zeleného čaju. V porovnaní s bežným zeleným čajom, ktorý si pravdepodobne kúpite v každom supermarkete, je však úplne iný.

Jeho chuť je oveľa intenzívnejšia, nemá extrémnu horkosť a celkovo je to chuťový zážitok. Farba lúhovaného čaju je svetlozelená a jeho aróma je pomerne intenzívna, ale hlavne pri prvom lúhovaní. Môžete urobiť aj druhý a tretí nálev, ale tie sú už chuťovo slabšie.

Gyokuro chuť
Gyokuro si najlepšie vychutnáte, ak ho pijete z malých šálok a pomaly.

Kde kúpiť?

Na aké účinky sa môžete tešiť? Všimli ste si niečo významné?

Ak by som mal účinok čaju Gyokuro zhrnúť do čo najstručnejšej vety, asi by som povedal, že poskytuje dlhotrvajúcu stimuláciu, ale nie je mimoriadne silná ani mimoriadne intenzívna. Ak ste čítali náš článok o predtréningových doplnkoch bez stimulantov, potom ste si všimli, že sme venovali osobitný odsek krátkodobému účinku väčšiny stimulantov. A to je niečo, čo by som chcel pri čaji Gyokuro vyzdvihnúť, pretože po jeho vypití cítim miernu stimuláciu až niekoľko hodín, čo pri káve rozhodne nebolo.

Gyokuro sa samozrejme nedá porovnať z hľadiska sily účinku s množstvom stimulantov v niektorých silní nakopávače, ale rozhodne postačuje, a ak hľadáte ľahkú pomoc na začiatok dňa, je to najlepšia možná voľba.

Účinky Gyokuro
Osobne pijem Gyokuro dvakrát denne, raz ráno a druhýkrát pred tréningom.

Niektoré druhy stoja až 200 Kč za porciu

Keďže Gyokuro je skutočne špeciálny a účinný druh zeleného čaju, odráža sa to aj na cene. Sama som vyskúšala niekoľko rôznych variantov, ale najlepšia je pre mňa určite bežná verzia, napríklad tá, ktorú kupujem v ManuTea. Jeho cena je približne 450 Kč za 100 g, čo zodpovedá 22,5 Kč za porciu.

Niektoré Gyokura sú samozrejme oveľa drahšie, ich chuť je intenzívnejšia a účinok je o niečo silnejší, ale zaplatiť 200 Kč za jednu porciu je samozrejme nepredstaviteľné. Z tohto dôvodu si myslím, že z hľadiska pomeru cena/kvalita bohato postačujú tie lacnejšie.

Gyokuro cena
Gyokuro môžete získať vo všetkých cenových kategóriách, ale určite nie je nutné kupovať tie najdrahšie.

 

Kúpte za najlepšiu cenu

 

Záverečné hodnotenie

Gyokuro rozhodne nie je zázračný čaj, ktorý vám počas tréningu dodá neutíchajúce prívaly energie a niekoľkonásobne zvýši silu a vytrvalosť. Dokáže vás však veľmi príjemne stimulovať, napríklad pri práci budete produktívnejší a nebudete na sebe cítiť únavu počas niekoľkých nasledujúcich hodín, čo je samozrejme veľká výhoda. A to, že si Gyokur vychutnáte, je už len čerešnička na torte.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.