Indiana Jerky: Najlepší snack na cesty, alebo mäso s dusitanmi?

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Ak rovnako ako my radi chodíte na najrôznejšie výlety do prírody, určite vám nemusíme Jerkyho dlho predstavovať. Sušené mäso spolu s proteínovými tyčinkami je najlepšia možná desiata. A keď sa povie Indiana Jerky, väčšina z vás si spomenie na obľúbené Indiana Jerky. Je však aj najlepšia? Sú všetky zložky kvalitné, alebo je v nich niečo, čo by tam nemalo byť? Ktoré odporúčame najviac? To a oveľa viac sa dozviete v našej dnešnej recenzii.

Pre úplnosť zostáva dodať, že sme toto sušené mäso vyskúšali vo viacerých variantoch, preto vám v našej chuťovej recenzii odporučíme aj najchutnejšie balenie.

Indiana Jerky
Publikované: 26. novembra 2019
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Potraviny
Chuť
8.5/10
Praktickosť
9.9/10
Stráviteľnosť
8.9/10
Zložky
8.0/10
Cena
8.5/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov
Najlepšiu cenu pre Indiana Jerky nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu

Dusitan sodný by sa nemal používať do sušeného mäsa

Ak by ste očakávali, že trhané mäso bude obsahovať iba trhané mäso, ako naznačuje názov, veľmi by ste sa mýlili. V Indiana Jerky nájdete niekoľko ďalších ingrediencií, hoci mäso (nech už si vyberiete ktorúkoľvek možnosť) je samozrejme na prvom mieste. Konkrétne:

  • Kuchynskásoľ a soľ z mŕtveho mora, ktoré sú logicky nevyhnutnými zložkami určenými na lepšie konzervovanie a správne ochutenie mäsa.
  • Cukor, dextróza a maltodextrín sú zložky, ktoré dodávajú mäsu sladkosť. Dextróza je D-forma glukózy, bežného monosacharidu. Maltodextrín vzniká spojením niekoľkých molekúl glukózy. To sú zložky, ktoré by podľa môjho názoru nemali byť v sušenom mäse.
  • Karamel, ktorý slúži ako farbivo vo výrobku, aby mäso vyzeralo atraktívne. Ide o nekontroverznú a nespornú zložku, ktorej používanie určite nie je namietané.
  • Na dochutenie výrobku sa používakorenie a cesnak.
  • Dusitan sodný, ktorý pôsobí ako konzervačná látka. Podľa dostupných údajov odborné informácie ale je karcinogénny, a to aj vo veľmi malých dávkach. To je pre mňa dostatočný dôvod na to, aby som sa vyhýbal Indiana Jerky, pretože iné sušené mäso túto látku nepoužíva. Napríklad JimJerky.
  • Ďalšie použité zložky: aróma, dymová aróma, hydrolyzát sójových bielkovín, kvasnicový extrakt, vínny ocot,

Ak ste sa niekedy dôkladnejšie zaujímali o účinky dusitanov a dusičnanov, viete, že ich konzumácia má mnoho úskalí. Z môjho pohľadu je to preto úplne dostatočný dôvod, prečo sa tomuto mäsu vyhnúť a vybrať si radšej iný výrobok.

Náš tip!
Sušené mäso JimJerky 's neobsahuje žiadne dusitany ani dusičnany. Mäso Fine Gusto dokonca obsahuje len mäso a soľ, takže oboje je oveľa lepšie a osobne by sme mu dali prednosť.

Indiana Jerky Dusitan sodný
Či už si vyberiete morčacie, kuracie alebo hovädzie mäso, všetky obsahujú dusitan sodný.

 

Kúpte za najlepšiu cenu

Na môj vkus príliš sladké

Na účely tejto recenzie som vyskúšal niekoľko rôznych variantov tohto sušeného mäsa a charakteristickým znakom všetkých je na môj vkus príliš sladká chuť, ktorá je pravdepodobne spôsobená nielen použitím cukru (ktorý sa nachádza vo väčšine ostatných výrobkov), ale aj dextrózy a maltodextrínu. Musím tiež priznať, že hoci medzi neupraveným hovädzím, kuracím a bravčovým mäsom je zjavný rozdiel, v prípade upraveného mäsa nebol až taký výrazný. Kuracie mäso bolo samozrejme o niečo jemnejšie, ale inak bola chuť (aj vďaka rovnakej aróme) veľmi podobná. Preto by bolo lepšie pri podrobnom hodnotení rozlišovať sušené mäso podľa chuti:

  • Pôvodné Jerky bolo, ako som uviedol v nadpise tohto odseku, veľmi presladené. Ak pravidelne čítate naše recenzie, viete, že si veľmi cením prirodzene chutné veci, či už ide o doplnky alebo rôzne náhrady jedla. Takže ak je mäso sladké, automaticky to vo mne vyvoláva veľmi zmiešané pocity. Ostatné značky, ktoré som mala možnosť ochutnať, neboli tak sladké a musím povedať, že mi viac vyhovovali. Môže si však nájsť svojich fanúšikov. Tejto chuti dávam 8 bodov z 10.
  • Bohužiaľ,Hot & Sweet mi neprišiel oveľa sladší ako pôvodná verzia a určite nepoteší ani milovníkov pikantného mäsa. Hoci niektorí recenzenti na Heureke poukazujú na to, že mäso extrémne páli, ja osobne som si to určite nevšimol, a to nie som na pikantné jedlá zvyknutý. Od tohto variantu som mal veľké očakávania, ktoré bohužiaľ zostali nenaplnené. Takže ho hodnotím 6 z 10.
  • Korenie bolo azda jedinou prijateľnou možnosťou, pretože chuť korenia bola naozaj výrazná, ale zároveň nie taká extrémna, aby rušila chuť mäsa. Zistil som, že je výrazne menej sladká ako predchádzajúca verzia, čo je presne to, čo hľadám. Ak zjete celé balenie, určite vás budú páliť ústa, ale naozaj to nie je nič šialené a môžem to len odporučiť. Takže mu dávam 9 z 10.

Indiana Jerky sladká chuť
Hoci sme vyskúšali rôzne druhy sušeného mäsa, žiadne z nich nás neohúrilo.

Cena, ktorá je v rámci možností príjemná

Prvým aspektom, ktorý musíme zdôrazniť, je pomerne príjemná cena. Ak sa rozhodnete kúpiť 25g balenie, ktoré osobne považujem za najlepšie, pretože napríklad 100 g je už zbytočne veľké, zaplatíte zaň 55 Kč. Je to pomerne vysoká cena, ale v porovnaní s inými dostupnými sušenými mäsami vychádza stále pomerne dobre, pretože napríklad Fine Gusto Jerky je asi o 5 Kč drahšie. Nezabúdajte ani na ostatné balenia, 60 g sušeného mäsa vás vyjde na 118 Kč a 100 g balenia na 163 Kč. Cena je preto v porovnaní s konkurenciou o niečo nižšia, ale dusitan sodný v zložení skutočne kazí celkový dojem.

Najlepšiu cenu pre Indiana Jerky nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu

Indiana Jerky cena
O tom, že by Indiáni konzumovali dusitany, možno veľmi pochybovať.

Dobré občerstvenie na prechádzky alebo na zahnanie chuti na jedlo

Jerky zvyčajne používam v dvoch situáciách. Po prvé, keď som na túre, keď nemám priestor vziať si so sebou veľa jedla, ale potrebujem niečo, čo ma spoľahlivo zasýti, a po druhé, napríklad pri sledovaní filmu, keď chcem zdravšiu alternatívu k rôznym čipsom alebo iným nezdravým pochutinám.

Príchuť Indiana Jerky
Vďaka praktickému baleniu sa Jerky hodí nielen na turistické výlety, ale aj do auta alebo k televízoru.

Záverečné hodnotenie

Príjemná cena a pomerne dobrá dostupnosť (Indiana Jerky je k dispozícii aj v mnohých obchodoch a drogériách) robia z tohto mäsa jasnú voľbu pre mnohých zákazníkov. Dusitan sodný je však podľa môjho názoru dostatočným dôvodom na to, aby ste sa tomuto mäsu vyhli.

Nie je ťažké nájsť mäso aj od iných značiek, napríklad mäso Fine Gusto je k dispozícii v drogériách Teta, Rossmann ponúka JimJerky a mohli by sme pokračovať. Takže možností je určite veľa a ja osobne by som určite uprednostnil sušené mäso bez akýchkoľvek konzervačných látok. Čím menej pridaných zložiek mäso obsahuje, tým je pre vás lepšie.

Pozrite si najlepšie sušené mäso na trhu na 2022!

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.