Inkospor Active Pro 80 - Proteín s pochybným zložením (Recenzia)

Posledná úprava: 22. júla 2021

V tejto recenzii sa pozrieme na nemeckú značku Inkospor. Dozviete sa, ako si proteíny tejto značky v našom testovaní skutočne viedli, čo na nich oceňujeme a čo nie. Ak teda práve uvažujete o kúpe proteínov priamo od spoločnosti Inkospor alebo len hľadáte ďalší proteín na vyskúšanie, určite čítajte ďalej.

V prvom rade musím priznať, že existencia tejto značky bola pre mňa donedávna úplnou záhadou. Prirodzene som bola veľmi zvedavá, čo je to vôbec Inkospor a aké kvalitné výrobky ponúka. Na druhej strane, neznalosť tejto značky vo mne vyvolala aj určitú nedôveru k jej výrobkom.

Aký je teda v skutočnosti? Je Inkospor značkou, do ktorej sa oplatí investovať? Alebo by ste sa mu mali vyhnúť? Samozrejme, že sa tu pokúsim odpovedať na všetky tieto otázky.

Inkospor Active Pro 80 Protein
Publikované: 3. júna 2021
Upravené: 22. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
7.9/10
Rozpustnosť
8.5/10
Stráviteľnosť
6.7/10
Zložky
7.6/10
Cena
6.3/10
Celkové hodnotenie
7.4
z 10 bodov

Kúpte za najlepšiu cenu

Mala som možnosť vyskúšať proteínový kokteil Active Pro 80 od tejto značky a čisto zo zvedavosti aj ich vegánsky kokteil Active Protein bez lepku a laktózy, ktorému venujem priestor na konci tejto recenzie. Môžem úprimne povedať, že zloženie proteínov tejto značky ma veľmi prekvapilo, v niečom príjemne, v niečom nepríjemne. Tak sa na to pozrime.

-

Zloženie a stráviteľnosť

Podľa zložiek môžeme ľahko zistiť, že Active Pro 80 Protein shake nie je klasický srvátkový proteín, ale viaczložkový proteínový koncentrát. Okrem prevažujúcich mliečnych bielkovín môžeme nájsť aj srvátkový alebo vaječný albumín. Vďaka tomuto zloženiu sú viaczložkové proteíny skvelým zdrojom rýchlo, stredne a pomaly stráviteľných bielkovín.

Bohužiaľ, nikde v tejto značke som nenašla spôsob spracovania bielkovín ani presný pomer jednotlivých zdrojov bielkovín. Takže buď ich výrobca neuvádza, alebo som si ich jednoducho nevšimol. Takže ak ste niekde našli spôsob spracovania alebo pomer zdrojov bielkovín, nebojte sa to komentovať v komentároch, budem rada.

Proteíny tejto značky sa vyznačujú predovšetkým mimoriadne vysokým obsahom aminokyselín, ktorý je tu vyjadrený prostredníctvom skóre aminokyselín. Neviete, čo to je? Úplne to chápem, ak mám byť úprimný, donedávna som to tiež nevedel. Len pre predstavu, skóre aminokyselín (AAS) je ukazovateľ stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou. Ide teda o akýsi ukazovateľ kvality obsiahnutého proteínu, ktorý pracuje s pomerom jednotlivých aminokyselín vo vybranom výrobku k referenčnému proteínu. Ako som už spomínal, nikdy predtým som sa s niečím podobným nestretol u žiadnej inej značky. Nech je to akokoľvek, musím povedať, že tento proteín obsahuje naozaj vysoké množstvo aminokyselín, ako je leucín, izoleucín, prolín, valín alebo alanín. Preto sú tieto bielkoviny vďaka takému vysokému obsahu aminokyselín viac než vhodné na podporu regenerácie.

-

Bohužiaľ sa však v zložení objavuje pomerne vysoký podiel umelého cukru maltodextrínu. Na tento sacharid existuje mnoho negatívnych aj pozitívnych názorov. Veľmi často sa uvádza ako skvelý zdroj energie pred, počas aj po tréningu. Na druhej strane treba spomenúť, že maltodextrín má pomerne vysoký glykemický index, čo znamená, že môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi. V proteínoch, najmä v tejto cenovej kategórii, však takéto pridané látky podľa môjho názoru nemajú čo robiť.

Použité sladidlo je dvojica kontroverzných umelých sladidiel aspartám a acesulfám K. Ak vás zaujíma problematika umelých sladidiel, môžete si prečítať náš predchádzajúci článok, ktorý sa zaoberá práve touto témou.

Takže v skratke len poviem, že aspartám je veľmi často démonizovaný najmä preto, že v našom tele metabolizuje malé množstvo toxického metanolu. Toto množstvo je však úplne minimálne a sám Lukáš Roubík k tejto téme dodáva, že väčšie množstvo metanolu môže vzniknúť aj pri pití takejto pomarančovej alebo paradajkovej šťavy. Okrem toho je aspartám schválený vo viac ako 90 krajinách sveta a jeho zdravotná bezpečnosť bola nespočetnekrát testovaná.

Aj druhý spomínaný acesulfam K je často démonizovaný pre svoju potenciálnu toxicitu a karcinogenitu. Tieto tvrdenia však zatiaľ neboli nijako potvrdené. Toto sladidlo je teda bezpečné aj pre ľudský organizmus. Stále však ide o umelé sladidlo, čo znamená, že by sa to s ním rozhodne nemalo preháňať.

Okrem vyššie uvedených sladidiel bol pre mňa ďalším veľkým prekvapením vysoký obsah celého radu rôznych vitamínov zo skupiny vitamínov B rozpustných vo vode. Nájdeme tu napríklad riboflavín (B2), pyridoxín hydrochlorid (B6), kyselinu listovú (B9) alebo tiamín mononitrát (B1).

V porovnaní s proteínmi, ktoré som mal možnosť testovať v minulosti, ide o úplne iné zloženie. V tomto proteíne určite nenájdete bežne používané látky, ako je sukralóza alebo glykozidy steviolu. Nanešťastie v ňom nenájdete žiadne proteolytické enzýmy, ktoré by podporovali trávenie, čo ma osobne vzhľadom na jeho cenu trochu sklamalo. Navyše sa len potvrdilo, že bielkoviny obsahujúce papaín, bromelaín a laktázu trávi moje telo oveľa lepšie ako bielkoviny bez týchto enzýmov.

-

Rozpustnosť a výživové hodnoty

S rozpustnosťou tohto proteínu som v podstate nemal žiadne výrazné problémy. Proteín zbytočne nepenil a nezanechával hrudky. V tomto ohľade sa prakticky nemám na čo sťažovať.

Na 100 g tejto bielkoviny pripadá približne 360 kcal, pričom obsah bielkovín by tu mal byť 80 g na 100 g. To znamená, že 25 g porcia obsahuje 20 g bielkovín, čo je pomerne veľa. Obsah sacharidov sa tu potom pohybuje okolo 11 g na 100 g.

-

Hodnotenie jednotlivých príchutí

Nakoniec sa dostávame k pre mnohých najdôležitejšiemu bodu tejto recenzie, ktorým je samozrejme hodnotenie jednotlivých chutí. Značka Inkospor ponúka pomerne širokú škálu rôznych príchutí, od lieskových orieškov alebo kokosu až po citrón alebo ananás. Mali sme možnosť vyskúšať celkom štyri príchute, a to čučoriedkový jogurt, vanilkový, pistáciový a kokosový. Čo si o tom myslíte? Mali tieto príchute úspech alebo nie?

  • Čučoriedkový jogurt 6,5/10 bol priemernej chuti. Bola však skvelá v kaši, jogurte alebo tvarohu a v kombinácii s pravými čučoriedkami alebo malinami mala oveľa lepšiu chuť.
  • Vanilka 7,5/10 bola stávka na istotu a v tomto prípade určite nesklamala. V skutočnosti mi vanilka chutila skvele. Najmä v kaši, ktorú som si bez nej po chvíli už ani nevedela predstaviť.
  • Pistácie 6/10 Tentoraz asi vyšli najhoršie. Podobne ako v prípade čučoriedkového jogurtu ide o celkom priemernú príchuť, ktorá nie je veľmi zaujímavá. V porovnaní so spomínaným čučoriedkovým jogurtom sa však ani na kašu, ani na jogurt veľmi nehodí.
  • Kokos 10/10 chutí úplne božsky a stal sa mojím najobľúbenejším proteínom. Proteín je výnimočne krémový a navyše obsahuje kúsky kokosu pre ešte väčšiu rozmanitosť. Chuť je pestrá a výrazná, ale nie presladená. Pridanie tohto proteínu do ovsených vločiek spolu s čokoládovými zrnkami vytvorilo úplne dokonalú kombináciu.

-

Cenová dostupnosť

Z hľadiska cenovej dostupnosti sú tieto proteíny v porovnaní s konkurenciou pomerne drahé. Na webovej stránke spoločnosti Inkospor si môžete kúpiť 750 g balenie za 699 Kč. Dávka 25 g vás bude stáť približne 23 Kč. Samozrejme, nie je to žiadna tragédia, ale v porovnaní s kvalitatívne lepšími viaczložkovými proteínmi, ako je napríklad Czech Virus MPS-5 Pro alebo Prom-In Pentha Pro Balance, je to neporovnateľne viac.

Kde kúpiť proteín najlacnejšie?

Konečný verdikt

Ak sa rozhodnete kúpiť viaczložkový proteín od spoločnosti Inkospor, určite neurobíte veľkú chybu. Pre mňa je to však proteín s dosť, povedzme, pochybným zložením, ktorý sa síce môže pochváliť vysokým obsahom bielkovín a aminokyselín. Na druhej strane obsahuje zbytočné alebo pomerne kontroverzné látky, ktoré by proteíny podobnej cenovej kategórie obsahovať nemali.

Ak teda hľadáte kvalitný viaczložkový proteín so skvelým zložením, siahol by som po niečom takom, ako je spomínaný Prom-In Pentha Pro Balance a Czech Virus MPS-5 Pro. Podľa môjho názoru sú tieto dva proteíny oveľa lepšou a dostupnejšou voľbou z hľadiska zloženia a ceny. Ak sa však predsa len rozhodnete kúpiť si viaczložkový proteín od spoločnosti Inkospor, určite neurobíte chybu a získate pomerne kvalitný viaczložkový proteín za pomerne vysokú cenu.

-

Aktívny proteínový kokteil je bezlepkový a bezlaktózový

Nakoniec sa dostávame k už sľúbenému vegánskemu proteínu. To najlepšie na záver? No, nie som si úplne istý. Ak však trpíte intoleranciou laktózy alebo sa stravujete vegánsky, tento proteín by vás mohol zaujímať.

Ako zdroj bielkovín sa používa sója. Celkom neprekvapivo tu nájdeme aj pomerne často používaný sójový lecitín. V tomto proteíne sa ako sladidlo používa aj acesulfam K, ale namiesto aspartámu je doplnený glykozidmi steviolu. Čo samozrejme považujem v porovnaní s vyššie uvedenými proteínmi za jednoznačné plus. Nájdeme tu aj vo vode rozpustné vitamíny skupiny B, ako je riboflavín (B2), pyridoxín hydrochlorid (B6) alebo kyselina listová (B9).

Pokiaľ ide o rozpustnosť, ani s týmto proteínom som nemal žiadne väčšie komplikácie. Rozpúšťa sa pomerne dobre a zanecháva minimálne hrudky. Na 100 g má tento proteín 370 kcal. Obsah bielkovín je opäť 80 g na 100 g, čo znamená, že 25 g porcia obsahuje 20 g bielkovín.

Inkospor ponúka celkom dve príchute tohto proteínu, a to vanilkovú a čokoládovú. Mala som možnosť vyskúšať vanilku a musím povedať, že som bola príjemne prekvapená. Samozrejme, ak vám nejakým spôsobom vadí chuť samotnej sóje, pravdepodobne vám tento proteín nebude chutiť. Mne osobne sa však páčila a z tohto hľadiska ju môžem len odporučiť.

Balenie s hmotnosťou 450 g však môžete získať za 519 Kč. Cena je teda pomerne vysoká. Pri výbere vegánskeho proteínu by som nakoniec siahol po proteíne od značky ako NaturalProtein. Ak vám však nevadí sója a nevadí vám si trochu priplatiť, nevidím v tomto proteíne od spoločnosti Inkospor žiadny väčší problém. Takto určite nič nepokazíte, ale nie som si úplne istý, či to stojí za tú cenu.

-

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.