Mutant Iso Surge, medzinárodne uznávaný proteín, ktorý dobyl svet

Posledná úprava: 3. mája 2022

Medzinárodná značka Mutant, pôvodom z Ameriky, je pravdepodobne jednou z najznámejších kulturistických značiek vôbec. Nepoznám nikoho, kto by mi povedal, že o nej nikdy nepočul alebo že nikdy nevyskúšal žiadny z jej výrobkov.

Dnes som mal možnosť otestovať najkvalitnejší proteín, ktorý ponúkajú. Ide o Iso Surge, ktorý je celosvetovo označovaný za najlepší a najrýchlejšie vstrebateľný proteín, ktorý si zároveň zachováva dokonalú chuť. Som zvedavý, ako si tento proteín poradí v samotnej recenzii.

ISO Surge
Publikované: 3. mája 2022
Upravené: 3. mája 2022
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
5.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Stravitelnost
9.0/10
Složení
9.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnotenie
8.4
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre ISO Surge
Obchod
Cena
Odkaz

Pred samotnou recenziou musím povedať, že som v minulosti vyskúšala veľa produktov od Mutantu a bohužiaľ nie som ich veľkým fanúšikom.
Kvalita ich výrobkov často pokulhávala a často som mal tráviace ťažkosti spôsobené zjavne nekvalitnými zložkami. Každopádne nechcem znevažovať značku skôr, ako som výrobok vyskúšala. Verím, že ma to môže príjemne prekvapiť, takže poďme k samotnej recenzii.

Zloženie bielkovín, ktoré ma príjemne prekvapilo

Keďže ide o proteínový doplnok, na prvom mieste v zložení je prirodzene zdroj bielkovín vo forme srvátkového izolátu. Srvátkový izolát je všeobecne považovaný za jeden z najkvalitnejších zdrojov bielkovín vôbec, ale som sklamaný, pretože výrobca neuvádza, ako bola srvátka spracovaná. Pravdepodobne ide o CFM (v dnešnej dobe úplne bežné), ale nikde nie je zaručené, že je to skutočne tak.
Tento záhadný srvátkový izolát v proteíne tvorí len 50 %, zvyšných 50 % je doplnených rovnako kvalitným srvátkovým hydrolyzátom, o ktorom samozrejme nevieme absolútne nič. Výrobca neuvádza, aký stupeň hydrolýzy srvátka má, ani či ide o značkovú srvátkovú bielkovinovú surovinu. Preto mi nezostáva nič iné, ako opäť uvažovať o najhoršej (pre výrobcu najlacnejšej) možnosti a tipoval by som, že stupeň hydrolýzy by mohol byť zhruba DH4, čo je prakticky totožné s klasickým srvátkovým izolátom a v rýchlosti vstrebávania je malý rozdiel.
Ďalším veľkým mínusom je skutočnosť, že výrobca neuvádza aminokyselinové spektrum bielkovín, čo opäť vyvoláva pochybnosti o samotnej značke Mutant a kvalite jej surovín.

Okrem toho sa v proteíne nachádzajú zložky ako pridaná kyselina askorbová, slnečnicový lecitín, soľ alebo citrát draselný, čo nepovažujem za negatívum.
Sú to len zložky, ktoré zabezpečujú správnu chuť a konzistenciu výrobku. Na zahustenie sa použila guarová guma, ktorá je prírodnou bezlepkovou vlákninou používanou vo všeobecnosti v zdravej výžive na zahustenie. Pre telo je úplne neškodný. Naopak, má dokonca zdraviu prospešné vlastnosti a vlastnosti, ktoré podporujú zdravie ľudského tráviaceho traktu a mikrobiómu.

Výrobca uvádza použitie umelých aj prírodných aróm, čo je značné plus, pretože v súčasnosti drvivá väčšina značiek stále používa len umelé arómy. V tomto prípade sa to aspoň minimalizuje určitou zmesou týchto dvoch zložiek.

V neposlednom rade proteín obsahuje frakcionovaný kokosový olej, ktorý je zdrojom triglyceridov so stredne dlhým reťazcom (mastných kyselín) alebo MCT tukov. To znamená, že sa v tele správajú úplne inak ako bežný typ tuku. Triglyceridy so stredne dlhým reťazcom sa môžu použiť ako okamžitý zdroj energie (podobne ako sacharidy), čo je výhodné napríklad pred alebo po cvičení. Vďaka tejto vlastnosti nezaťažujú tráviaci trakt.

Proteín je sladený sukralózou a pridanou stéviou. Neviem, koľko stévie sa použilo pri sladení, ale jej použitie je v mojich očiach obrovskou výhodou. Hoci neverím na vedľajšie účinky umelých sladidiel, ako je sukralóza, som rozhodne zástancom prirodzenejších možností, ako je stévia, ktorá má preukázateľne pozitívny vplyv na trávenie a črevný mikrobióm, dokonca aj na citlivosť človeka na inzulín. To sú pre mňa obrovské výhody a dúfam, že výrobcovia v budúcnosti siahnu po stévii.

Nakoniec sa do bielkovín pridávajú tráviace enzýmy laktáza a proteáza, aby sa zabezpečilo maximálne využitie a stráviteľnosť všetkých obsiahnutých bielkovín a ďalších látok.Keďže ide o proteínový doplnok, na prvom mieste v zložení je prirodzene zdroj bielkovín vo forme srvátkového izolátu.

Perfektné nutričné hodnoty, ktoré potešia každého

Výrobca uvádza celkovo 355 kcal na 100 g výrobku, čo je naozaj pekné číslo, ktoré poteší úplne každého, kto si stráži príjem kalórií (napríklad pri diéte). Na 100 g sa nachádza nadpriemerné množstvo 81 g bielkovín a minimálne množstvo sacharidov a tukov. Z týchto hodnôt mi je jasné, že výrobok je takmer ideálny na použitie pri prísnych diétach a v období pred súťažou.

Sklamanie s vanilkovou príchuťou

Iso Surge som opäť dostala z českého e-shopu fitness007, keď som dostal len jednu príchuť.

Verím, že chuť proteínu by bola oveľa lepšia, keby som mal možnosť vyskúšať viac variantov, ale to sa mi nepodarilo.

Tešila som sa, že Iso Surge vyskúšam, pretože všade na českých aj zahraničných stránkach je tento proteín chválený pre svoju jedinečnú chuť. Ale hneď po ochutnaní moje vysoké očakávania klesli.
Chuť vanilky tam bola, ale veľmi málo a hlavne bola doslova priemerná až podpriemerná. Na jazyku zostala mierna pachuť vanilky, ale tú by som pripisoval skôr veľmi slabému vanilkovému mlieku, ktoré na mňa ani trochu nezapôsobilo.
Keď porovnám chuť s nedávno recenzovaným vanilkovým proteínom od Aleša Lamku, tento za ním chuťovo výrazne zaostáva. Na druhej strane, proteín bol príjemne sladký a verím, že niektorým väčším milovníkom vanilky by sa mohol páčiť. Pre mňa je chuť skôr priemerná a dávam jej 5/10.

Žiadna pena, dokonalá rozpustnosť a stráviteľnosť výrobku

Ako vždy som pri príprave postupovala podľa pokynov výrobcu, 31 g proteínu som rozmiešala v šejkri len v 180 ml vody, čo tiež zabezpečilo, že nápoj bol veľmi sladký.

Výsledný nápoj bol mierne krémový a pena prakticky neexistovala. Celý záverečný koktail bol pripravený na okamžitú konzumáciu a nemusel som na nič čakať.

Stráviteľnosť bola tiež špičková. Napriek môjmu citlivému tráveniu som nepociťovala žiadne tráviace ťažkosti, čoho som sa veľmi obávala, ale bola som príjemne prekvapená.

Najlepší čas na použitie? Kedykoľvek počas dňa.

Keďže Mutant Iso Surge obsahuje srvátkový izolát a srvátkový hydrolyzát, čo sú veľmi rýchlo a ľahko vstrebateľné bielkoviny, proteín je určite najvhodnejší na použitie bezprostredne po tréningu. Nebál by som sa však použiť proteín kedykoľvek počas dňa na podporu trávenia. Sám to robím tak, že počas dňa užívam srvátkové hydrolyzáty, aby som čo najviac využil všetky živiny a príliš nezaťažil trávenie.

Ak plánujete konzumovať ďalšie tuhé jedlo po 4 a viac hodinách, radšej siahnite po klasickom srvátkovom koncentráte, viaczložkovom proteíne alebo micelárnom kazeíne, ktorý vás predsa len zasýti na dlhšiu dobu.

Cena zodpovedá kvalite výrobku

Iso Surge vás v prvom rade zaujme svojou nízkou cenou, keď proteín v balení 2270 g získate za 51 euro. Ak si počkáte na správny okamih, na správnu akciu, nepochybne môžete získať proteín oveľa lacnejšie a lacnejšie.

Musím povedať, že proteín sa mi zdá podozrivo príliš lacný. Vzhľadom na mnoho neznámych zložiek, ktoré sú vo vzorci, zaujímalo by ma, ako sa Iso Surge skutočne robí. Ja osobne by som si ho asi nekúpil, pretože vyhľadávam len tie najkvalitnejšie overené produkty, ale proteín si určite nájde svojich obľúbencov, najmä medzi pravidelnými cvičencami.

Je tiež možné, že v blízkej budúcnosti dôjde k zdraženiu tohto proteínu, ako sa to postupne deje u všetkých českých a medzinárodných značiek.

Cenová tabuľka pre ISO Surge
Obchod
Cena
Odkaz

Záverečné hodnotenie

Stojí teda za to získať Iso Surge od spoločnosti Mutant? Áno, určite to stojí za to. Za túto cenu po ňom nepochybne denne siahne veľa ľudí a niet divu, že je tak dobre známy a obľúbený po celom svete.

Ako som už spomínala, sama by som si ho nekúpila, pretože neviem, aký je skutočný pôvod a kvalita zložiek, ale ak pravidelne cvičíte, nemusíte sa takýchto vecí vôbec obávať a pokojne si proteín zaobstarajte. Bohužiaľ vám nemôžem poradiť, aká príchuť je najšťavnatejšia, ale rozhodne neodporúčam užívať vanilku na prvý pokus, pretože by vás mohla rýchlo odradiť. Celkový pocit z výrobku je skôr zmiešaný, ale aby som bol úprimný, očakával som oveľa horšie, takže v mojich očiach značka Mutant trochu stúpla. Som si istý, že zo všetkých proteínov, ktoré spoločnosť Mutant ponúka, je tento skutočne najlepší.


 

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.