LSP Goat Whey - Konečne proteín pre naozaj náročných športovcov! (Recenzia)

Posledná úprava: 22. júla 2021

V súčasnosti, keď sú srvátkové proteíny čoraz populárnejšie, je veľmi náročné vybrať si len jeden výrobok, ktorý by sa dal označiť za najlepší. 99,9 % takýchto bielkovín sa však vyrába z kravskej srvátky. Preto som ani chvíľu neváhal, keď som dostal príležitosť vyskúšať kozí srvátkový proteín, ktorý sa považuje za oveľa lepší a biologicky dostupnejší proteín ako tie kravské.

Boli však bielkoviny naozaj také dobré? Je zloženie konkurencieschopné alebo dokonca lepšie ako iné proteíny, ktoré som skúšal? Je chuť príliš zlá? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky týkajúce sa tohto proteínu nájdete v dnešnej recenzii.

LSP Goat Whey
Publikované: 3. marca 2019
Upravené: 22. júla 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Proteíny
Chuť
8.7/10
Rozpustnosť
9.9/10
Stráviteľnosť
9.9/10
Zložky
10.0/10
Cena
7.9/10
Celkové hodnotenie
9.3
z 10 bodov
Cenová tabuľka pre LSP Goat Whey
Obchod
Cena
Odkaz

Hneď na začiatku treba spomenúť, že som si tento proteín vybral najmä kvôli jeho bezkonkurenčnému spektru aminokyselín a šiestim rôznym príchutiam, z ktorých si môže vybrať každý. Ale o tom až o chvíľu.

Videoprehľad kozích bielkovín:

Zloženie je skrátka bezkonkurenčné

Zložky sú nepochybne najdôležitejším aspektom každého výrobku. A práve to robí koziu srvátku výnimočnou. Aby sme pochopili, prečo je z môjho pohľadu kozí srvátkový proteín oveľa lepšou voľbou, mali by sme sa bližšie pozrieť na jeho význam:

Kozie mlieko je veľmi podobné materskému mlieku

Kozie mlieko je jedným z najdôležitejších zdrojov beta-kaseínu, ktorý obsahuje na úkor alfa1-kaseínu, ktorý sa zvyčajne nachádza v kravskom mlieku. Vďaka tejto bielkovine sa líši aj samotná štruktúra mlieka - tukové častice sú rozptýlené vo forme malých guľôčok, čo je identické so štruktúrou materského mlieka. Okrem toho obsahuje oligosacharidy podobné tým v materskom mlieku, vďaka čomu kozia srvátková bielkovina podporuje správne fungovanie črevnej mikroflóry, zlepšuje trávenie a vstrebávanie minerálov.

Kozí proteín vs. kravský proteín

Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov

Kozí srvátkový proteín nezaostáva ani čo sa týka obsahu mikroživín. Podľa profesionálne webové stránky obsahuje dokonca viac vápnika, horčíka, draslíka, vitamínu C a vitamínu A ako kravské mlieko. Medzi ďalšie látky, ktoré stoja za zmienku, patria mangán, titán, chróm a kobalt.

Je úplne čistý

O tom, že kravské mlieko je veľmi kontroverzná potravina, netreba dlho diskutovať. Vďaka výraznej modernizácii sa kravy často doja pod stresom, čo podľa niektoré teórie vylučovanie stresových hormónov do mlieka. Tak či onak, faktom zostáva, že väčšina dospelých ľudí považuje kravské mlieko za veľmi ťažko stráviteľné. Kozia srvátka však úplne neobsahuje kravské mlieko a napriek tomu si zachováva svoju rýchlu využiteľnosť a vysokú biologickú dostupnosť. Okrem toho neobsahuje kontroverzný aspartám.

Dokonalé spektrum aminokyselín

Ak porovnáte aminokyselinový profil tohto produktu napríklad s jedným z našich Poradie najlepších proteínovHigh Whey 80 od spoločnosti Extrifit, zistíte, že kozia srvátka vychádza oveľa lepšie. Napríklad obsahuje o 3 g viac glutamínu, v prípade BCAA je to takmer o 6 g viac a mohli by sme pokračovať. Ak teda chcete proteín s najlepším zastúpením aminokyselín, kozí srvátkový proteín je tou správnou voľbou.

Amino spektrum kozích bielkovín

Cenová tabuľka pre LSP Goat Whey
Obchod
Cena
Odkaz

Neobvyklý, ale dobrý vkus

Ak ste niekedy ochutnali kozie mlieko, asi vám musí byť jasné, že jeho chuť je dosť špecifická. Pôvodne som však očakával, že v prípade kozej srvátky bude oveľa výraznejšia. Ako som už spomenula v úvode, tento proteín sa dodáva v šiestich rôznych príchutiach čokoláda, jahoda, sušienky a smotana, vanilka, banán a prírodný. Osobne som vyskúšal posledné dva uvedené varianty a tu je moja recenzia:

  • Banánová príchuť (9,5/10 ) je z môjho pohľadu naozaj famózna. Špecifická chuť nie je veľmi výrazná, aj keď na konci je zjavne vidieť, že nejde o klasický kravský srvátkový proteín. Banán však vyzerá úplne prirodzene, nie je to umelá a presladená chemická náhrada, ako to robia niektorí konkurenční výrobcovia. Z môjho pohľadu si táto príchuť zaslúži 9,5 z 10.
  • Neochutená verzia (8/10 ) je samozrejme oveľa špecifickejšia ako ochutená verzia. Z môjho pohľadu je úplne ideálny pri tvorbe rôznych fitness dezertov, kde sa chuť do veľkej miery stráca, a ak ho pridáte napríklad do fitness palaciniek, vôbec nič si nevšimnete. Neodporúčam ho však piť samostatne. Preto mu dávam 8 bodov z 10.

Kedy a ako ho používať?

Užívanie kozích srvátkových bielkovín sa príliš nelíši od iných bielkovinových produktov. Ja osobne som užíval 30 g po tréningu alebo ak som nezvládol zjesť pevné jedlo. Potrebné množstvo kozej srvátky stačí naliať do šejkra s 250-400 ml vody a premiešať.

Dávkovanie kozích bielkovín

Cena bohužiaľ zodpovedá vysokej kvalite

Samozrejme, je logické, že cena za takýto špičkový výrobok bude vyššia ako cena, za ktorú sa predávajú konkurenčné proteíny. Zatiaľ čo za 2500 g kozej srvátky zaplatíte približne 2000 Sk, taký Prom-IN CFM Evolution, o ktorom sme písali aj v našom samostatná recenzia, stojí približne polovicu. Takže ak ste študent a nemôžete si dovoliť investovať príliš veľa peňazí do doplnkov, zabudnite na kozí srvátkový proteín.

Cenová tabuľka pre LSP Goat Whey
Obchod
Cena
Odkaz

Pre náročných športovcov jednoducho a jednoducho najlepšia voľba

Ak by som mal uzavrieť recenziu kozej srvátky, určite by som sa ju nebál označiť za jeden z najlepších dostupných proteínov. Priznajme si však, že cena je veľmi vysoká. Ak teda chcete, aby bola vaša suplementácia naozaj dobre vyvážená, a nevadí vám priplatiť si za kvalitný proteín, určite vám môžem tento kozí srvátkový proteín s čistým svedomím odporučiť. Ak však hľadáte inú a lacnejšiu alternatívu, určite navštívte našu porovnanie najlepších proteínovktoré by vám mali pomôcť.

Cena kozích bielkovín

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.