Tekutá strava MANA - Môže nahradiť pevnú stravu? (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

V dnešnej dobe, keď sa všetci snažia všetko čo najviac zjednodušiť, sú nápoje slúžiace ako plnohodnotná náhrada jedla čoraz obľúbenejšie. Nemusíte nič pripravovať, nemusíte so sebou nosiť nepraktické krabičky s jedlom a ušetríte peniaze (aspoň to tvrdia niektorí výrobcovia).

Vďaka dômyselnému marketingu stačí otvoriť Instagram a uvidíte reklamy na najrôznejšie tekuté nápoje. A ja som ich všetky úspešne ignoroval. Až jedného dňa som sa o ne začal viac zaujímať. Konkrétne MANU. No a to vyvrcholilo tým, že som to aj skúsil. Ako to zmenilo môj názor? Môže to byť plnohodnotná náhrada stravy? Ako chutí? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii

Mana Drink
Publikované: 17. marca 2019
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Nápoje
Cena
4.4/10
Zložky
6.8/10
Chuť
5.1/10
Stráviteľnosť
7.0/10
Účinok
5.3/10
Celkové hodnotenie
5.7
z 10 bodov

 

Koľko to stojí?

 

Ak sa vám nechce čítať tento (pomerne dlhý) text a radšej si pozriete video, určite vám môžeme odporučiť našu videorecenziu, ktorá obsahuje všetky dôležité informácie uvedené v článku. Pozrieť si ho môžete priamo tu:

Z evolučného hľadiska je to úplný nezmysel

Ešte predtým, ako sa pozrieme konkrétne na MANU, ktorú som vyskúšal, mali by sme si povedať, aké sú vlastne nevýhody pravidelného príjmu tekutej stravy. Pretože, ako iste chápete, naši predkovia nepili nápoje ako MANA ani nemixovali rôzne ovocné smoothies niekde v jaskyniach.

No preto je pevná strava prispôsobená nášmu tráveniu. Ak založíte svoju diétu na jednom konkrétnom nápoji, môžete si "užívať" hlavne:

  • Oslabenie žuvacích svalov.
  • Oslabenie peristaltiky čriev.
  • Menej sýtiaci účinok (preto budete skôr hladní, budete musieť skôr jesť, prijmete viac kalórií a budete tučnejší).
  • Stereotyp, ktorý telo nemá rado
  • Chuť vás unaví. Hoci máte možnosť neutrálnu verziu nejakým spôsobom ochutiť, strácate hlavnú výhodu, ktorou je rýchla, pohodlná a jednoduchá príprava
  • Amyláza v slinách nemá dostatok času na strávenie sacharidov.
Náš tip
Ak hľadáte alternatívu k pevnej strave, aby ste získali potrebné živiny v tekutej forme, je to všetko zle.
Už od praveku bolo jedlo stvorené na to, aby sme si ho vychutnávali a aktivovali náš parasympatický nervový systém. Ak do seba v priebehu minúty nasypete dávku tekutej stravy, vaše trávenie a telo čoskoro zareagujú. Určite nie pozitívnym spôsobom.
Takže ak si chcete užiť Manu, urobte si aspoň 10 minút prestávku v práci/škole a "užite si" produkt.

Tekutá strava Mana vs. tuhá strava
Aj keď je zloženie nápoja najlepšie, nikdy nenahradí pevnú stravu.

Mana sama o sebe obsahuje najlacnejšie dostupné zložky

Pokiaľ ide o zložky, treba poznamenať, že hoci zložky (väčšinou) nie sú vyslovene nekvalitné, všetky majú jednu spoločnú vlastnosť. Nízka kúpna cena. Pozrime sa bližšie na niektoré konkrétne zložky

1. Maltodextrín

Maltodextrín je oligosacharid/polysacharid, ktorý sa získava z pšenice. Z chemického hľadiska ide o niekoľko molekúl glukózy spojených glykozidovou väzbou. Týchto jednotiek glukózy je zvyčajne 3-17, ale pre predstavu, škrob (ktorý sa nachádza v zemiakoch, ryži atď.) obsahuje tisíce až desaťtisíce molekúl glukózy. A to sa odráža v miere absorpcie. Osobne by som teda skôr ocenil o niečo komplexnejší zdroj sacharidov ako maltodextrín. Spĺňa však aj kritérium nízkej obstarávacej ceny

2. Sójový proteínový izolát

Ani zdroj bielkovín v Mana rozhodne nie je nejakou výhrou. Sójový proteín je síce vhodný pre vegánov, ale ak ním nie ste, nemá príliš veľa ďalších výhod. Základným problémom je neúplné spektrum aminokyselín, kvôli ktorému sa bielkoviny nemôžu plne využiť.

Oveľa lepšou voľbou z hľadiska zdroja bielkovín je preto napríklad srvátkový koncentrát alebo kombinácia viacerých rastlinných zdrojov bielkovín. MANA však neobsahuje ani jedno z toho

Mana nápoj recenzie zloženie
Množstvo lacných ingrediencií v peknom balení za úplne predraženú cenu. Takto by sa dala opísať spoločnosť MANA.

4. Izomaltulóza

Izomaltulóza je disacharid zložený z glukózy a fruktózy. Hoci má pomerne pomalú vstrebateľnosť a nižší glykemický index, pod obchodným názvom Palatinose ju nájdete takmer všade a za pár korún (napríklad Extrifit predáva 1,5 kg tejto suroviny za približne 350 Kč).

náš tip
Podľa nášho názorumá Anapur z tejto kategórie lepšie zloženie. Ak sa teda rozhodnete z času na čas použiť výživný nápoj, bude to určite lepšia voľba. Celú recenziu a porovnanie Mana vs. Anapur si môžete prečítať tu.

5. Vitamíny a minerály

V prípade vitamínov a minerálov je MANA trochu pochybná a nevýrazná. V skutočnosti výrobca nikde (na výrobku ani na webovej stránke) neuvádza konkrétne zlúčeniny, v ktorých sa minerály/vitamíny nachádzajú. A to je ten problém. Na ilustráciu si môžeme vziať napríklad horčík, ktorý je najnedostatkovejším minerálom v našom tele a o ktorom sme často písali samostatný článok. Jedným z jeho zdrojov je oxid horečnatý, druhým bisglycinát horečnatý (je ich samozrejme oveľa viac, ale predstavme si tieto dva). Zatiaľ čo z oxidu sa využije približne 4 % horčíka, bisglycinát je vďaka svojej chelátovej väzbe využiteľný takmer na 100 %. Základný rozdiel je však samozrejme v cene.

Nemôžeme teda vedieť, čo konkrétne výrobca používa, ale vzhľadom na to, že doteraz sa suroviny vyberali na základe najnižšej možnej ceny, možno očakávať, že to tak bude aj v tomto prípade

Hodnotenie zloženia Mana (kalórie)
Jedna fľaša MANY obsahuje 400 kcal, čo rozhodne nie je málo vzhľadom na jej nie príliš sýty účinok.

Ako hodnotíme zloženie produktu MANA Mark 6?

S príchodom MANA Mark 6 sa veľa vecí zmenilo k lepšiemu, výrobca už uvádza konkrétne zastúpenie jednotlivých minerálov a vitamínov, namiesto dvoch zdrojov bielkovín sa používa šesť a výrobok zrazu dostáva úplne nový rozmer. Bohužiaľ, stále sú tu však suroviny ako izomaltulóza, maltodextrín, stabilizátory alebo arómy, ktoré sme v dnešnom prehľade už raz spomenuli.

Ak pôjdeme do detailov, osobne by som určite uprednostnil K2 pred vitamínom K1, pretože podľa mnohých vedeckých zistení využiteľnosť "jednotky" nepresahuje 10 %, čo je naozaj dosť málo. Porovnanie vitamínu D2 a D3 je veľmi podobné. MANA stále používa vitamín D2, ktorého výroba je samozrejme lacnejšia, a preto sa nachádza vo väčšine podobných potravín, ale vitamín D3 sa ukázal ako účinnejší.

Problémom je, samozrejme, to, že by bolo veľmi ťažké (je otázne, či by to vôbec bolo možné) získať tieto látky z rastlinných zdrojov, pretože vo väčšine prípadov ich nájdete v živočíšnych zdrojoch Aj tak sa to s novou verziou MANA určite zlepšilo, čo vnímam ako veľké pozitívum.

 

Kde sa Mana predáva najlacnejšie?

 

Chuť má veľké nedostatky

Osobne som vyskúšal Mana v dvoch zo štyroch dostupných variantov. Príchute malina-jahoda a banán. A bola to prvá spomínaná možnosť, ktorá mi ani trochu nechutila, dovolím si povedať, že to bola jedna z najhorších vecí, ktoré som za dva roky testovania pre našu stránku ochutnal. Ani banánová príchuť nebola zázračná, ale určite sa pila oveľa príjemnejšie.

Z môjho pohľadu je hlavnou nevýhodou to, že chute sa musia rýchlo prejaviť. Hoci výrobca odporúča, že "prírodný" variant môžete ochutiť rôznym ovocím a inými prísadami, MANA stráca svoju hlavnú výhodu - jednoduchú a rýchlu prípravu

Mana drink - hrozná chuť
Ani z hľadiska chuti nemôžeme povedať, že by nás MANA nejako výrazne zaujala.

Úplne neprimeraná cena

Ak sa v našom dnešnom prehľade posuniete o niekoľko riadkov vyššie, uvidíte, že sme už poukázali na nepomer medzi cenou zložiek a cenou konečného produktu. V záujme úplnosti tohto prehľadu však stojí za to, aby sme o tom hovorili samostatne.

Za jednu fľašu, a teda jednu dennú dávku, zaplatíte 70 Kč. Aj keď netvrdím, že vybrané ingrediencie sú vyslovene nekvalitné, nie sú ani zďaleka také dobré, ako by mohli byť. Ak by som mal vytvoriť vlastný výrobok, použil by som ovsené vločky, srvátkový proteín a ďalšie (kvalitnejšie) zložky.

 

Kde sa MANA predáva najlacnejšie?

 

Ako a kedy odporúčam používať MANA?

Hoci som bol doteraz k MANE veľmi kritický, určite má svoje prednosti. Rovnako ako proteínové tyčinky alebo iné doplnky stravy sa oplatí užívať v situáciách, keď nedodržiavate pevnú diétu alebo nemáte inú možnosť kúpiť si niečo iné. Napríklad v situáciách, keď máte na výber medzi rôznymi bagetami plnenými konzervačnými látkami a MANO, je voľba viac-menej jasná.

Stačí len pretrepať fľašu a môžete "jesť", takže praktickosť tohto "zázračného nápoja" nemožno poprieť. Druhou otázkou je, kto do nej chce za túto cenu investovať

Mana drink - predražený
MANA je z hľadiska výživovej hodnoty určite lepšia ako napríklad trvanlivé bagety. Ale ste ochotní do nej investovať 70 Kč?

Nazáver chcem povedať, že proti tomuto nápoju nemám absolútne nič, len sa mi nepáči myšlienka nahradiť jedlo nápojom. Nezáleží na tom, aký je dobrý. MANA sa môže v niektorých situáciách hodiť, avšak nahradiť ňou pevnú stravu je úplne zbytočné a pre mňa osobne nereálne. S rizikom, že budem obvinený z absencie toľko ospevovanej a v kulturistike nesmierne dôležitej pevnej vôle, musím povedať, že poriadny hamburger s hranolkami a jedným pivom mi lichotí oveľa viac ako akýkoľvek pseudouniverzálny nápoj.

TIP: Ako chutí burger Beyond Meat? (Recenzia)

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.