Proteínové tyčinky Mars - Skvelé fitness náhrady za obľúbené sladkosti? (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Keďže sa fitness stáva čoraz populárnejším, mnohí výrobcovia majú tendenciu vytvárať zdravšie náhrady obľúbených potravín. Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko, pretože aj Czech Virus vyrába Choconutzdravá a chutná náhrada obľúbenej, ale nezdravej nátierky.

A teraz sa nám dostali do rúk proteínové tyčinky Mars, ktoré majú byť alternatívou k ich nezdravým menovcom. Ako sa nám páčili? Je zloženie výrazne lepšie? Oplatí sa investovať? Zistite to v dnešnej recenzii.

Mars Snickers HiProtein Bar
Publikované: 25. marca 2020
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Proteínové tyčinky
Zložky
5.5/10
Chuť
9.6/10
Konzistentnosť
9.3/10
Cena
7.2/10
Stráviteľnosť
9.3/10
Celkové hodnotenie
8.2
z 10 bodov
Cenová tabuľka pre Mars Snickers HiProtein Bar
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Na začiatok sme vyskúšali dve rôzne tyčinky, a to Snickers a Bounty, takže sa môžete tešiť na krátke porovnanie oboch variantov.

Zložky rozhodne nie sú rovnocenné so zdravou tyčinkou

O tom, ako sú na tom klasické tyčinky Mars alebo Bounty z hľadiska zloženia, asi netreba dlho polemizovať, pretože sú dostupné v každom supermarkete a takmer každý zástanca zdravej výživy ich odsudzuje. Preto som mal od proteínových variantov trochu veľké očakávania, čo sa hneď ukázalo ako chyba. Môj dojem zo zloženia tyčinky Mars Protein kazí niekoľko rôznych vecí:

  • Použitie palmového oleja, ktorý je veľmi kontroverznou zložkou. Jednak kvôli jeho významnému ekologickému vplyvu, ale aj kvôli vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín, ktoré sa spájajú s rozvojom aterosklerózy a vysokej hladiny cholesterolu.
  • Obsah menej kvalitných zdrojov bielkovín, pretože okrem mliečnej bielkoviny a izolátu mliečnej bielkoviny nájdete v tyčinke Mars aj izolát sójovej bielkoviny a hydrolyzovaný kolagén. Zatiaľ čo sójový proteín ešte nie je taký problém, pretože chýbajúci tryptofán je nahradený inými zdrojmi bielkovín, použitie hydrolyzovaného kolagénu nemá opodstatnenie a bohužiaľ mi veľmi kazí dojem.
  • Použitie ďalších nie celkom vhodných prísad, medzi ktoré rozhodne zaraďujem invertný cukrový sirup, emulgátory, farbivá a arómy, ktoré do zdravej tyčinky rozhodne nepatria.

Proteínová tyčinka Bounty je rozhodne lepšia, pretože neobsahuje žiadne nekvalitné zdroje bielkovín, iba mliečnu bielkovinu a srvátkový proteínový koncentrát. Celkovo je v ňom menej pridaných zložiek, a preto je jeho celkové zloženie lepšie. Na druhej strane je obsah jednoduchých cukrov viac-menej rovnaký, t. j. menej ako 9 g na 51 g tyčinky.

Aby sme však neboli nespravodliví, tieto tyčinky obsahujú oveľa viac bielkovín v porovnaní s verziami zo supermarketov, pričom si zachovávajú nižšie množstvo sacharidov a tukov, takže z tohto hľadiska sú určite lepšou voľbou. Medzi proteínovými tyčinkami však nemajú úspechZloženie tyčinky Mars

 

Kde ho kúpiť?

Kedy bol ideálny čas na proteínové tyčinky Mars?

Ako ste už pravdepodobne pochopili z predchádzajúceho odseku, ingrediencie rozhodne nie sú ideálne a tyčinky Mars majú ďaleko od zdravých tyčiniek. Keďže som si ich však kúpila niekoľko na skúšku, používala som ich hlavne vtedy, keď som mala naozaj veľkú chuť na niečo sladké a kalorické, ale nechcela som klasické tyčinky zo supermarketu. A musím uznať, že ak ste hladní, naozaj spoľahlivo pomáhajú a v takom prípade vám ich určite odporúčam.

Mars bar ideálny čas

Chuťovo rozdiel nepoznáte

Ak som bola sklamaná zložením týchto proteínových tyčiniek, tak som bola nadšená ich chuťou. V porovnaní s ich nebielkovinovou verziou chutia úplne rovnako, takže si nevšimnete žiadny rozdiel:

  • Snickers a arašidové maslo (9,9/10 ) chutili úplne báječne. Konzistencia je pomerne mäkká, takže si na nej nevylámete zuby. Tyčinka obsahuje celé chrumkavé kúsky arašidov a je poliata karamelom, čo je absolútne skvelá kombinácia. V porovnaní s klasickou tyčinkou Snickers je rozdiel snáď len v štruktúre, ktorá je vďaka použitiu bielkovín o niečo práškovitejšia.
  • Bounty (9,9/10 ) má defacto rovnaké vlastnosti ako Snickers. Z hľadiska konzistencie je trochu tuhší a potrebuje trochu viac žuvania, ale chuťovo je takmer identický s Bounty, len mám pocit, že kokosová príchuť nie je taká intenzívna. Každopádne, ak máte radi Bounty a hľadáte ľahšiu variantu s menším množstvom nežiaducich zložiek, toto je jasná voľba.

Chuť tyčinky Mars

Je to absolútne priemerný bar za túto cenu

Keď sme pracovali na našej rebríček najlepších proteínových tyčiniek, zistili sme, že prevažná väčšina týchto tyčiniek stojí od 39 do 59 Kč. Jedna tyčinka Snickers vás mimo zľavovej akcie vyjde na približne 49 Kč, čo je úplne priemerná cena. Tyčinka Bounty je rovnaká, a preto sa nemáme na čo sťažovať, pokiaľ ide o cenu.

Napríklad Reflex vyrába tyčinku za 69 Kč, kde je obvinenie z vysokej ceny naozaj nemiestne, ale ak porovnáte tyčinky Mars s konkurenciou, sú úplne priemerné, aj keď sa ich cena môže zdať na prvý pohľad vysoká.

Cenová tabuľka pre Mars Snickers HiProtein Bar
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Cena tyčinky Mars

Záverečné hodnotenie

Ak mám byť úprimný, moje pocity z proteínových tyčiniek Mars sú veľmi zmiešané. Na jednej strane je tu naozaj odpadkové zloženie, ktoré by určite znieslo menej prísad, na druhej strane dobrá cena a báječná chuť. Ak tyčinku vnímate len ako alternatívu k obyčajným Snickers počas jedla, môže vám dobre poslúžiť

Ak však hľadáte tyčinku, ktorá obsahuje len tie najkvalitnejšie ingrediencie, budete sa musieť poobzerať inde. Pomôcť by vám mohlo napríklad vyššie uvedené porovnanie, kde sa tyčinky Mars napriek svojej dobrej chuti a prijateľnej cene nemajú šancu dostať.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.