Melatonín 5 mg Forte - Môže zlepšiť kvalitu spánku? (Recenzie a osobné skúsenosti)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Na trhu sú desiatky produktov, ktoré sľubujú zlepšenie kvality spánku. Žiadny z nich však nie je taký populárny ako melatonín. Takže keď som dostal šancu vyskúšať tento doplnok, neváhal som ani chvíľu.

Aké boli moje skúsenosti? Stálo to za tú investíciu alebo som nezaznamenal žiadny rozdiel v kvalite spánku? Vyšiel dobre z hľadiska pomeru ceny a kvality, alebo bola cena príliš nadsadená? To všetko a oveľa viac sa dozviete v dnešnej odbornej recenzii

Pharma Activ Melatonin
Publikované: 17. februára 2019
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Vitamíny, minerály
Účinok
9.7/10
Počet dávok
10.0/10
Vstrebateľnosť
9.5/10
Zložky
9.5/10
Cena
9.6/10
Celkové hodnotenie
9.7
z 10 bodov
Najlepšiu cenu pre Pharma Activ Melatonín nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu

Dôvod, prečo som chcel vyskúšať melatonín, je jednoduchý. Po prvé, kvôli pozitívnym recenziám od mojich priateľov, a po druhé, zo zvedavosti, či sa kvalita spánku naozaj dá zlepšiť len užívaním doplnkov, alebo je potrebná celková zmena životného štýlu. Moje osobné skúsenosti a zistenia nájdete nižšie

Bezkonkurenčný účinok

Ako je typické pre naše recenzie, budeme najprv diskutovať o účinnosti a zložení doplnku, pretože by to mali byť najdôležitejšie aspekty pre každého spotrebiteľa. V jednej tablete Melatonin Pharma Activ 5 mg nájdete len a len tri látky:

  • Melatonín, ktorý pomáha skrátiť čas potrebný na zaspanie a zlepšuje kvalitu spánku
  • Inulín, rozpustná vláknina získaná z koreňa čakanky
  • Stearan horečnatý, ktorý pôsobí ako protihrudkujúca látka.

V tomto výrobku nenájdete žiadne ďalšie nezmyselné chemikálie alebo prísady, ktoré len znižujú skutočný obsah účinnej látky.

Čo sa týka účinku melatonínu, bol som z neho najprv úplne nadšený, ale bohužiaľ tento doplnok má aj nevýhodu. Nemôžem povedať, že by som mal pred užívaním tohto doplnku výrazné problémy so spánkom, ale keďže väčšinu času trávim v noci písaním článkov alebo prechádzaním sociálnych sietí, mal som občas problémy so zaspávaním kvôli modrému svetlu z elektronických zariadení. Odkedy užívam jednu tabletu melatonínu pol hodiny pred spaním, tento problém nemám. Zaspávam okamžite, ale nemôžem povedať, že sa ráno cítim stopercentne ospalý. Mnohí ďalší používatelia majú rovnaký problém s rannou únavou, ale na druhej strane existujú výnimky, ktoré sa nevzdávajú melatonínu a ráno sú úplne svieži a oddýchnutí.

Kvalita spánku s melatonínom
Ak hľadáte naozaj funky doplnok, ktorý zlepšuje kvalitu spánku a s minimálnym množstvom prísad, určite môžem odporučiť Melatonin.

Cena prvej triedy

Celé balenie Melatoninu, ktoré obsahuje 100 tabliet, som kúpila na e-shope Pilulka.cz za 279 Kč, čo je z môjho pohľadu úplne ideálna cena. Pri užívaní 1 tablety denne vám balenie vydrží 100 dní. Bohužiaľ, dávkovanie je úplne individuálne, zatiaľ čo niektorí ľudia potrebujú polovicu tablety, iní potrebujú dve. V každom prípade vám to vydrží aspoň dva mesiace.

Najlepšiu cenu pre Pharma Activ Melatonín nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu

Kedy a ako som užíval melatonín?

Ako som už spomínal v predchádzajúcom odseku, melatonín som užíval asi pol hodiny pred plánovaným spaním, pričom som vždy zapil jednu tabletu veľkým množstvom vody. Z môjho pohľadu nemá zmysel užívať melatonín skôr ako pred spaním, pretože by začal pôsobiť príliš skoro.

Zároveň treba poznamenať, že podľa mojich skúseností ovplyvňuje účinnosť melatonínu aj množstvo jedla zjedeného pred spaním. Moja klasická druhá večera je odmerka micelárneho kazeínu asi hodinu pred spaním (t. j. pol hodiny pred užitím melatonínu) a v tomto prípade mi doplnok fungoval výborne. Keď som však prvú večeru nezjedol včas a pred spaním som sa teda poriadne najedol, účinok melatonínu bol menší. Vzhľadom na túto skúsenosť odporúčam užívať ho skôr nalačno.

Náš tip
Môžete tiež vyskúšať Melatonin Czech Virus, ktorý obsahuje iba 2 mg melatonínu v jednej tablete. Preto môže byť skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú dávkovať melatonín v menších množstvách bez toho, aby museli tablety Pharma Activ deliť na polovicu alebo štvrtinu.

Melatonín koľko tabliet denne užívať
Hoci dávkovanie môže byť trochu individuálne, pre väčšinu z vás postačí jedna tableta pred spaním.

Doplnky nie sú nevyhnutné

Poslednou výhodou, ktorú si treba uvedomiť, je skutočnosť, že melatonín nie je liek, a preto si naň nemôžete vytvoriť závislosť a po jeho vysadení nebude váš spánok horší ako pred užívaním tohto doplnku. Rovnako ako v mnohých našich predchádzajúcich článkoch je však dôležité zdôrazniť, že doplnky nie sú základom.

Ak máte problémy so spánkom, možno je načase riešiť čas strávený pozeraním do elektronických zariadení, používanie nakopávačov vo večerných hodinách, nekvalitnú stravu a mnohé ďalšie aspekty, ktoré narúšajú optimálny spánok. Doplnky stravy sú síce užitočné, ale predstavujú len pomyselný vrchol pyramídy kvality spánku.

NÁŠ TIP: Všetko o spánku + 21 tipov na jeho zlepšenie

Doplnok melatonínu
Hoci doplnky stravy samozrejme nie sú nevyhnutné, melatonín vám môže veľmi pomôcť pri zaspávaní a kvalite spánku. Okrem toho sa nemôže stať návykovou a nie je liekom.

Kúpte za najlepšiu cenu

Záverečné hodnotenie

Melatonín určiteodporúčam vyskúšať každému, kto má problémy so zaspávaním a spánkom ako takým, pretože ide o doplnok, ktorý poskytuje veľmi dobrý, ale do istej miery individuálny účinok za minimálnu cenu. Ak však máte naozaj vážne problémy so spánkom, ani tento doplnok vás pravdepodobne nezachráni a budete musieť radikálne zmeniť svoj životný štýl alebo navštíviť lekára.

V každom prípade vám odporúčam vyskúšať ho a jednoducho zistiť, či patríte k ľuďom, ktorým vyhovuje, alebo či ste si nevšimli žiadnu zmenu. Ak hľadáte čisto rastlinnú alternatívu, môžete vyskúšať napríklad fazuľu aksamietnicu, ktorú sme nedávno vyskúšali a mali sme s ňou skvelé skúsenosti.

Recenzie CBD oleja

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.