Mindflow: skutočne pomáha pri učení a produktivite? (Recenzia)

Posledná úprava: 23. júla 2021

Podľa výrobcu by Mindflow mal byť úplne prírodný doplnok stravy, ktorý dokáže okamžite naštartovať našu myseľ, oddialiť únavu a mnohonásobne zvýšiť našu produktivitu. Preto by sa dal zaradiť medzi takzvané nootropiká, ktoré sme už podrobne rozoberali v tomto článku Najlepšie inteligentné lieky. V skratke ide v podstate o látky, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť činnosť nášho mozgu.

Keďže som nikdy predtým neskúšal žiadny podobný doplnok stravy, bol som naozaj veľmi zvedavý, čo Mindflow predvedie. Na druhej strane vo mne stále zostávala istá dávka skepticizmu a radšej som neočakával žiadne zázraky. K akému záveru som teda dospel? Má zmysel investovať do tohto doplnku? Všetko sa o ňom dozviete v tejto recenzii.

Mindflow
Publikované: 16. júla 2021
Upravené: 23. júla 2021
Autor recenzie: Radim Kostura
Kategória: Iné
Cena
4.5/10
Zložky
8.8/10
Účinnosť
1.0/10
Dávkovanie
5.0/10
Veľkosť balenia
6.0/10
Celkové hodnotenie
5.1
z 10 bodov

Kúpte za najlepšiu cenu

Ako študentka vysokej školy pravidelne bojujem s vlastnou prokrastináciou, takže doplnok, ktorý podporuje produktivitu a sústredenie, sa mi zdal ako ideálna voľba na testovanie. Nakoniec som teda mala možnosť vyskúšať dva druhy tohto výživového doplnku, konkrétne Mindflow Focus 2.0 a jeho bezkofeínovú verziu Mindflow Decaf.

Zložky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú skvele

Ako je to v prípade podobných recenzií, najprv rozoberiem zloženie tohto konkrétneho doplnku. Takže skôr, ako sa dostanem k jeho účinnosti, pokúsim sa tu aspoň stručne vysvetliť, aké výhody by vám jednotlivé látky obsiahnuté v Mindflow mohli skutočne poskytnúť.

zloženie mindflow

Mindflow nám ponúka kombináciu celkom 12 prírodných látok, pričom zloženie bezkofeínovej verzie sa od klasickej líši len absenciou kofeínu a mierne vyššou dávkou L-tyrozínu.

Výrobca odporúča užiť dve tablety približne dvadsať minút pred požadovaným účinkom. Jedna takáto dávka by potom mala obsahovať nasledujúce zloženie a pomer jednotlivých látok.

  • 120 mg kofeínu na povzbudenie a dodanie potrebnej energie. Kofeín je chemická látka, ktorá pôsobením na adenozínové receptory stimuluje centrálny nervový systém. Preto dokáže oddialiť únavu o niekoľko hodín a dodať nám energiu.
  • 240 mg L-theanínu by malo slúžiť predovšetkým na upokojenie mysle a zmiernenie možných vedľajších účinkov kofeínu. Je to neesenciálna aminokyselina, ktorá sa prirodzene nachádza v zelenom čaji, upokojuje telo a navodzuje stav relaxácie.
  • 60 mg Ginkgo biloba okrem iného zlepšuje krvný obeh a prietok krvi, podporuje činnosť mozgových buniek a odďaľuje pocit únavy.
  • 20 mg DMAE má zvýšiť produkciu acetylcholínu, čo je ester kyseliny octovej s cholínom, ktorý v tele funguje ako neurotransmiter. Stručne povedané, mal by mať pozitívny vplyv na koncentráciu, a teda aj na zlepšenie schopnosti učiť sa.
  • 200 mg Alpha GPC, ktorý je rovnako ako vyššie uvedený DMAE veľmi dôležitým neurotransmiterom zabezpečujúcim dostatočný prísun cholínu do mozgu. Alfa GPC by mal tiež pozitívne ovplyvniť našu koncentráciu, rýchlosť učenia a v neposlednom rade zlepšiť našu pamäť či náladu.
  • 30 mg 80% výťažku ženšenu na podporu vitality, udržanie dobrej nálady a jeho celkové pozitívne účinky na duševnú a fyzickú kondíciu. Ženšen je špeciálny druh rastliny, ktorá obsahuje rôzne aminokyseliny, vitamíny alebo polysacharidy. Najdôležitejšou zložkou ženšenu sú glykozidy nazývané ginsenosidy.
  • 100 mg extraktu guarany s podobnou funkciou ako kofeín, ktorý okrem iného obsahujú aj semená guarany. Guarana tiež stimuluje náš centrálny nervový systém, odďaľuje únavu, zlepšuje fyzickú a duševnú vitalitu a okrem iného má pozitívny vplyv na trávenie.
  • 2 mg piperínu, ktorý sa získava extrakciou z čierneho korenia a je zodpovedný za jeho štipľavosť. Tento alkaloid môže zvýšiť vstrebávanie látok, ako je selén, vitamín B alebo C, zvýšiť produkciu tráviacich enzýmov a v neposlednom rade má antioxidačné účinky.
  • 130 mg Rhodiola rosea, ktorá je jedným z najdôležitejších adaptogénov, ktorý má pozitívny vplyv na nervový systém a jeho užívanie sa odporúča v súvislosti s dlhodobým stresom. Odporúča sa najmä ľuďom s psychicky alebo fyzicky náročným zamestnaním.
  • 300 μg vitamínu B12, chemicky nazývaného aj kobalamín, patrí do skupiny vitamínov B rozpustných vo vode. Hoci slúži predovšetkým ako podpora normálneho energetického metabolizmu, okrem iného sa podieľa aj na procese delenia buniek alebo tvorby červených krviniek.
  • 100 mg kurkumínu môže nášmu telu poskytnúť celý rad priaznivých účinkov. Okrem toho, že podporuje normálnu funkciu nervovej sústavy alebo činnosť pečene a trávenie, má aj antioxidačné účinky.
  • 350 mg L-tyrozínu, čo je veľmi dôležitá aminokyselina, ktorá pomáha zlepšovať koncentráciu počas fyzického výkonu, má antikatabolické účinky a okrem iného podporuje aj dobrú náladu a motiváciu.

Účinnosť a dávkovanie

Aj keď uvedené zloženie môže pôsobiť naozaj skvelým dojmom, nenechajte sa oklamať. V skutočnosti to s účinnosťou a efektivitou samotného Mindflow už nie je také ružové. Pri testovaní som okrem odporúčanej dávky, ktorá je dve tablety, vyskúšal aj jednu tabletu alebo dokonca tri tablety naraz a výsledok? V podstate absolútne žiadna, naozaj netuším, kde sa stala chyba. Keďže bezkofeínová verzia Mindflow na mňa vôbec nezapôsobila, môj pomerne extrémny návyk na kofeín to nebude. Problém teda pravdepodobne spočíva v samotnom produkte, ktorý som počas testovania jednoducho ani raz nepocítil.

dávkovanie mindflow focus

Okrem nulového efektu môže byť pre niektorých problémom aj veľkosť samotných tabliet, ktoré sú naozaj dosť veľké. Takže kto má podobné problémy s prehĺtaním tabliet ako ja, užívanie Mindflow pre neho určite nebude príjemné.

Cenová dostupnosť

Ak si kúpite Mindflow Focus 2.0 aj Mindflow Focus Decaf, máte na výber z dvoch možností, a to z balenia po 30 tabletách alebo z balenia po 90 tabletách. Menšia vás vyjde na 490 Kč a väčšia na 1290 Kč. Pri menšom balení vás jedna dávka dvoch tabliet bude stáť približne 32 Kč. Dve tablety vo väčšom balení stoja približne 28 Kč.

Mindflow rozhodne nemožno klasifikovať ako úplne lacný doplnok. Samozrejme, ak by to fungovalo, takáto cena by nebola problémom. Vzhľadom na takmer nulovú účinnosť však musím povedať, že investícia do Mindflow sa jednoducho nemôže vyplatiť.

Konečný verdikt

Nakoniec som z Mindflow dosť sklamaný. Naozaj som dúfal, že požadovaný účinok bude viditeľný aspoň pri prvom použití, ale nebolo to tak. Takže mi neostáva nič iné, len napísať, že by som to jednoducho nikomu neodporúčal. Treba však pripomenúť, že vychádzam len zo svojej osobnej a skôr negatívnej skúsenosti. Samozrejme, je možné, že niekomu inému bude Mindflow naozaj sedieť a fungovať presne tak, ako má, ale nemôžem to zaručiť.

recenzie mindflow

Ak vás však Mindflow napriek mojej dosť zdrvujúcej recenzii stále zaujíma a netrápi vás jeho cena, určite by ste ho mali vyskúšať. Ako som už napísal vyššie, ako milovník kávy a predtréningového nakopávača som na kofeín veľmi zvyknutý. Je teda celkom možné, že Mindflow na vás bude mať úplne iný účinok ako na mňa.

Ale ja by som radšej neočakával žiadne zázraky, pretože pre mňa naozaj nie je čo stratiť. Namiesto prehĺtania dvoch veľkých tabliet by som radšej uprednostnil čerstvo namletú kávu. Účinok je prakticky nulový aj pri tejto káve. Ale na rozdiel od tabliet si aspoň môžem vychutnať dobrú kávu.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.