MyProtein Alpha Men: Preplnený alebo prekombinovaný multivitamín?

Posledná úprava: 6. októbra 2022

Správny multivitamín je v súčasnosti jedným z najzákladnejších a najobľúbenejších doplnkov stravy vôbec. Pri vyváženej a pestrej strave ich drvivá väčšina z vás v skutočnosti vôbec nepotrebuje. A práve multivitamín sme sa rozhodli bližšie preskúmať v tejto recenzii. Presnejšie povedané, ide o multivitamín od značky MyProtein s dokonalým a pre mnohých absolútne neodolateľným názvom Alpha Men. Takže ak ste niekedy uvažovali o kúpe tohto konkrétneho doplnku alebo vás jednoducho zaujíma, či jeho zloženie zodpovedá názvu, určite neprestávajte čítať. Všetko podstatné sa dozviete v tejto recenzii.

Myprotein Alpha Men
Publikované: 6. októbra 2022
Upravené: 6. októbra 2022
Autor recenzie: Radim Kostura
Kategória: Vitamíny, minerály
Dávkovanie
9.0/10
Velikost balenie
8.5/10
Kvalita surovin
5.5/10
Složení
8.5/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnotenie
7.9
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre Myprotein Alpha Men
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 12,28
Cena:  € 21,19
Cena:  € 12,25

Ako naznačuje názov tohto multivitamínu, je určený výlučne pre mužov. To však neznamená, že ženy sú z tejto značky vynechané. MyProtein má tiež multivitamín určený výlučne pre ženy s magickým názvom Active Women.

Na prvý pohľad sa zdá, že preplnený vzorec

Ako naznačuje názov tohto odseku, vzorec Alpha Men je na prvý pohľad skutočne pôsobivý. Nájdeme tu celkovo neuveriteľné množstvo 39 účinných látok. Laik by si mohol myslieť, že ide o absolútne neprekonateľný multivitamín, ktorý musí mať každý. Skúsenejší človek však bude o niečo opatrnejší. Takéto veľké množstvo vitamínov a minerálov v jednom výrobku je vo väčšine prípadov skôr kontraproduktívne ako skutočne účinné. Je to tak aj v prípade tohto výživového doplnku?
Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá a v skutočnosti ani jednoznačná. Začnime pozitívne. V prvom rade treba zdôrazniť obsah v podstate všetkých vitamínov dôležitých pre optimálne zdravie človeka. Nájdeme tu vitamíny A, C, D, E, K, ako aj celé spektrum vitamínov skupiny B, konkrétne B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12.
Okrem toho Alpha Men obsahuje aj väčšinu minerálov dôležitých pre ľudské zdravie, ako sú vápnik, horčík, zinok, fosfor, meď, mangán, selén, chróm a molybdén. Tu však narážame na prvý veľký problém. V podstate každý z nich je tu zastúpený v anorganickej forme, ktorá je pre človeka málo užitočná, ako napríklad oxid, chlorid alebo síran. Bohužiaľ tu nenájdete žiadnu organickú a vysoko vstrebateľnú formu týchto minerálov (citrát, bisglycinát).
Zoznam látok obsiahnutých v Alpha Men však zďaleka nekončí. Okrem tráviacich enzýmov bromelaínu, lipázy, papaínu a amylázy tu nájdeme aj koenzým Q10, inozitol a luteín. A v neposlednom rade výťažky z kórejského ženšenu, Ginko biloby, listov žihľavy alebo hroznových jadierok.
Výrobca sa zjavne riadil pravidlom čím viac, tým lepšie. Pri multivitamíne sa však toto pravidlo nedá jednoducho a ľahko dodržať. Aj keď existuje veľké množstvo látok dôležitých pre zdravie, ich obsah je často takmer zanedbateľný a forma sa často zle vstrebáva.

Alpha Men

Príjemné, ale trochu problematické dávkovanie

Výrobca odporúča užívať jednu tabletu denne ráno a jednu večer, najlepšie po jedle. Z tohto hľadiska ide teda o úplne bezproblémový produkt, ktorý sa užíva tak ľahko, ako sa zdá. Problémom je však samotná skutočnosť, že Alpha Men obsahuje vitamíny aj minerály súčasne. Pýtate sa prečo? Odpoveď je celkom jednoduchá.
Zatiaľ čo lipofilné vitamíny potrebujú na správne vstrebávanie tuky, a preto by sa mali skutočne užívať najmä po jedle, minerály, ako je horčík alebo zinok, to robia presne naopak. Zle reagujú s bielkovinami, a preto by sa mali užívať nalačno alebo tesne pred spaním, v závislosti od ich formy.
Keďže sa tento problém vyskytuje prakticky pri každom multivitamíne, ktorý obsahuje vitamíny aj minerály, nedá sa s tým bohužiaľ nič robiť. Ako som však už uviedol vyššie, väčšina minerálov je tu zastúpená aj v anorganickej, a teda málo vstrebateľnej forme. Práve kombinácia týchto dvoch faktorov spôsobuje, že ich užitočnosť pre naše telo je prakticky nulová.

Cenová dostupnosť

Balenie 120 tabliet je v súčasnosti dostupné na portáli fitness007 za 299 Kč. To znamená, že jedna dávka vás bude stáť menej ako 5 Kč. V prípade väčšieho balenia 240 tabliet zaplatíte len 439 Kč.
Čo je celkom pekná cena, ale vzhľadom na kvalitu Alpha Men si nie som istý, či sa to naozaj oplatí. Len pre porovnanie, 30-dávkové balenie veľmi obľúbeného a kvalitného multivitamínu Nexgen od spoločnosti Reflex stojí približne 229 Kč.

Cenová tabuľka pre Myprotein Alpha Men
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 12,28
Cena:  € 21,19
Cena:  € 12,25

Konečný verdikt

Nakoniec musím dať MyProtein Alpha Men celkom priemerné hodnotenie. Na jednej strane je to skutočne nabitý doplnok stravy, ktorý obsahuje množstvo látok dôležitých pre optimálne zdravie. Na druhej strane je však veľká časť týchto látok obsiahnutá v nedostatočnom množstve alebo v úplne nevhodnej forme.
Ak by som si mal vybrať, radšej by som siahol po o niečo drahšej, ale výrazne kvalitnejšej alternatíve v podobe vyššie spomínaného Nexgenu od spoločnosti Reflex. Ale ak máte stále záujem o Alpha Men napriek všetkým negatívam, ktoré som uviedol v tejto recenzii, nebudem vás odrádzať od nákupu. Ak však investícia do nej naozaj stojí za to, trochu o tom pochybujem.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.