Myprotein BCAA - Najhoršie aminokyseliny na trhu? (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Vo svete fitness doplnkov je len málo spoločností tak populárnych ako MyProtein. Výrobky spoločnosti sa však ani zďaleka nepribližujú kvalite výrobkov jej konkurentov.

V nasledujúcom prehľade som preto vyskúšal populárne BCAA tejto spoločnosti a musím na úvod povedať, že podľa môjho názoru ide o najhoršie vetvené aminokyseliny na trhu.

MyProtein BCAA
Publikované: 30. januára 2019
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Aminokyseliny, BCAA
Chuť
5.0/10
Rozpustnosť
3.5/10
Vstrebateľnosť
7.0/10
Zložky
5.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnotenie
5.9
z 10 bodov
Cenová tabuľka pre MyProtein BCAA
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 14,77
Cena:  € 20,30
Cena:  € 20,43

Aj keď ste si možno povedali hneď na začiatku, že sa mi MyProtein jednoducho a jednoducho nepáči, odporúčam vám prečítať si nasledujúcu recenziu, pretože ako uvidíte, svoje názory opieram o relevantný výskum a citácie z odborných webových stránok. Tak sa do toho pustite.

Kontroverzné zložky

V našich recenziách vždy opakujeme, že najdôležitejším aspektom akéhokoľvek doplnku je jeho zloženie. Na týchto rozvetvených aminokyselinách považujem za veľmi dobré to, že pomer leucín:izoleucín:valín je 2:1:1. Tu je vhodné odkázať na náš rebríček najlepších aminokyselín s rozvetveným reťazcom a pripomenúť si dva zákony

  • Rubnerov zákon limitujúcej aminokyseliny, ktorý hovorí, že využitie aminokyselín z prijatých bielkovín závisí od obsahu najmenej zastúpenej esenciálnej aminokyseliny. To v praxi potvrdzuje, že vyšší obsah leucínu v týchto doplnkoch je úplne zbytočný
  • Wolfov zákon nadbytku esenciálnych aminokyselín, ktorý hovorí, že príjem akejkoľvek esenciálnej aminokyseliny vo veľkom nadbytku narúša metabolizmus ostatných aminokyselín a zosilňuje prejavy limitujúcej (nedostatkovej) aminokyseliny.

Správny pomer je však pravdepodobne jediná pozitívna vec, ktorú BCAA od MyProtein majú. V zložení rôznych príchutí sa veľmi často objavujú zložky ako brilantná modrá, ktorá je podľa mnohých odborných serverov veľmi škodlivá a v štúdiách vykonaných na potkanoch toto azofarbivo spôsobilo zvýšený výskyt zhubných nádorov. Okrem toho sa na sladenie niektorých príchutí používa acesulfam draselný, ktorý je tiež veľmi kontroverzný.

Myprotein BCAA Review Zloženie
MyProtein BCAA majú pomerne kontroverzné zloženie.

K tejto kontroverzii však prispieva aj fakt, že tieto BCAA sa vyrábajú zo živočíšnych zdrojov. V praxi to znamená, že surovinou je napríklad kačacie perie, bravčové vlasy a niektoré zdroje uvádzajú aj ľudské vlasy. Napadlo by vám to? Hoci sa o tomto "probléme" u nás príliš nehovorí, zahraničné webové stránky naň upozorňujú pomerne často. Samozrejme, v súčasnosti existujú aj BCAA z čisto rastlinných zdrojov (napríklad Nano BCAA od spoločnosti Czech Virus), ale v takom prípade musíte počítať s vyššou cenou.

Bez šejkra

Keďže som zvyknutý užívať BCAA hlavne ráno (kvôli tomu, že leucín je zodpovedný za naštartovanie proteosyntézy), miešal som ich v pohári bez použitia šejkra. S týmito aminokyselinami to však nejde, bez šejkra ich môžete miešať, koľko chcete, ale v pohári sa maximálne zahustia a nerozpustia sa. Celý problém som sa rozhodol vyriešiť tak, že som si zobral odmerku a nasypal si ju do úst s vodou, čo však môže byť pre niektorých ľudí veľmi nepríjemné.

MyProtein BCAA Review
Ak ste zvyknutí miešať BCAA v pohári vody, pri týchto BCAA na to zabudnite.

Kde kúpiť najlacnejšie

Príliš chemická chuť

Ani v prípade chuti som nebol príliš spokojný. Vybrala som si tri rôzne varianty a ani v jednom prípade na mňa neurobil dojem

  • Neochutený variant chutil neznesiteľne horko a stále bola cítiť umelá pachuť. Kúpil som si ho, aby som mohol tieto BCAA užívať ráno spolu s ochuteným glutamínom, ale táto myšlienka ma opustila hneď, ako sa tieto aminokyseliny nedali rozpustiť bez šejkra
  • Príchuť Cola - úplne umelá príchuť, ktorá bola veľmi sladká, takže som na jej prípravu musela použiť podstatne viac vody.
  • Príchuť ľadového čaju - možno jedna z najsladších príchutí, aké som kedy vyskúšala. Navyše, opäť bola cítiť výrazná chemická pachuť

Možno sa čudujete, prečo som si vlastne vybral tie najchemickejšie príchute, keď sa tu sťažujem na chemickú chuť. Dôvod je jednoduchý - zložky. Napríklad príchuť Cola by mala (trochu paradoxne) okrem BCAA obsahovať len jablkový extrakt, kyselinu citrónovú a sukralózu. Žiadna brilantná modrá ani acesulfám.

Príjemná cena

Na druhej strane, ak niečo stojí za pochvalu, je to príjemná cena. Za polkilogramové balenie tohto výrobku zaplatíte približne 390Kč, čo je v porovnaní s konkurenciou absolútne prijateľné. Z môjho pohľadu sa však vždy oplatí priplatiť si za kvalitné doplnky alebo ich jednoducho nepoužívať. Najmä BCAA rozhodne nie sú doplnkom, bez ktorého by ste sa zaobišli.

Cenová tabuľka pre MyProtein BCAA
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 14,77
Cena:  € 20,30
Cena:  € 20,43

Záverečné hodnotenie

Ak by som mal zhrnúť prehľad týchto aminokyselín krátkym, jasným a stručným spôsobom, je to zbytočný produkt za dobrú cenu. Oveľa lepšou voľbou je napríklad spomínaný Nano BCAA, o ktorom si môžete prečítať aj samostatnú recenziu na našej webovej stránke. A ak vás nezaujímajú ani tie, môžete sa inšpirovať rebríčkom najlepších bcaa, ktoré sú v súčasnosti na trhu.

MyProtein BCAA Review
MyProtein BCAA bohužiaľ nemôžeme odporučiť.

Videorecenzia:

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.