NaturalProtein - Zmiešajte si vlastné kvalitné bielkoviny (Recenzia)

Posledná úprava: 3. decembra 2021

NaturalProtein je absolútnou novinkou na trhu, ktorá ponúka zákazníkom jedinečnú možnosť namiešať si vlastné zloženie bielkovín presne podľa svojej chuti. Výrobca kladie veľký dôraz na používanie najkvalitnejších surovín a najšetrnejších metód spracovania.

Vďaka tomuto jedinečnému prístupu vzbudila značka u nás veľkú zvedavosť. Ako však dopadol v našej recenzii? Stojí možnosť namiešať si vlastný prípravok za to? A oplatí sa vôbec investovať do týchto proteínov?

NaturalProtein Protein
Publikované: 31. januára 2021
Upravené: 3. decembra 2021
Autor recenzie: Radim Kostura
Kategória: Proteíny
Chuť
6.5/10
Rozpustnosť
7.5/10
Stráviteľnosť
9.2/10
Zložky
9.7/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnotenie
8.2
z 10 bodov

 

Kúpte za najlepšiu cenu

Myšlienka, že si budem môcť namiešať proteín presne podľa svojich predstáv, bola rozhodne lákavá a veľmi som sa tešila, že proteín vyskúšam. S odstupom času musím priznať, že sa mi celá tá vec s kombinovaním ingrediencií vlastne páčila.

-

Zložky a stráviteľnosť

Keďže zloženie jednotlivých proteínov sa môže líšiť v závislosti od spôsobu ich miešania, je trochu komplikované vyhodnotiť ich zložky. Pokúsim sa to teda zhodnotiť všeobecne a napísať možné výhody jednotlivých potravín, ktoré nám výrobca ponúka na miešanie.

Ako zdroj bielkovín si môžete vybrať z niekoľkých rôznych možností. Prvé dve z nich sú spracované metódou CFM, čo je najšetrnejší spôsob spracovania bielkovín, ktorý umožňuje zachovať prirodzenú a nezmenenú štruktúru samotnej srvátkovej bielkoviny. Na výber je potom buď srvátkový proteínový koncentrát s obsahom bielkovín 78 %, alebo srvátkový proteínový izolát s obsahom bielkovín 87 %. Rozdiel medzi týmito dvoma variantmi spočíva predovšetkým v viacnásobnej mikrofiltrácii, vďaka ktorej sa v izoláte dosiahne vyšší podiel bielkovín.

Okrem toho výrobca ponúka aj proteíny pre vegánov, ktoré sú vyrobené výlučne z kvalitných rastlinných zdrojov. Presnejšie ide o kombináciu organického ryžového proteínu izolovaného z bielej ryže s 80 % obsahom bielkovín a organického hrachového proteínu zo zrelých semien hrachu s rovnakým obsahom bielkovín. Práve kombinácia týchto dvoch zdrojov rastlinných bielkovín by mala zabezpečiť dostatok aminokyselín, čo môže byť pri rastlinných bielkovinách často problematické.

Čo sa týka sladidiel, máme na výber celkom tri možnosti prírodných sladidiel. Prvou možnosťou je pravdepodobne najznámejšie a najpoužívanejšie prírodné sladidlo, stévia, presnejšie steviol-glykozidy, čo sú sladidlá získavané z listov tejto rastliny. Druhou možnosťou je brezový cukor, ktorý je rovnako sladký ako bežný cukor, ale má nižšiu kalorickú hodnotu a nižší glykemický index. Treťou možnosťou je kokosový cukor, ktorý sa vyrába z nektáru z kvetov kokosovej palmy. Všetky tieto možnosti sú preto veľmi vítanou alternatívou k umelým sladidlám. Okrem toho sa v týchto proteínoch nepoužívajú žiadne umelé farbivá ani arómy. Všetky príchute sú teda vyrobené z tých najlepších možných surovín - od arašidov, kakaa alebo kávy až po mrazené ovocie, kokos a vanilku.

Na podporu trávenia nám výrobca ponúka na výber z dvoch druhov vlákniny. Prvým je inulín, vláknina, ktorá sa vyrába extrakciou koreňa čakanky. Druhým druhom je psyllium, čo je vláknina, ktorá sa bežne získava z rastliny nazývanej indický skorocel

Kapitolou samou o sebe sú takzvané "superpotraviny ". Výrobca tu označuje potraviny, ktoré majú veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie vďaka vysokému obsahu množstva vitamínov, minerálov alebo enzýmov. Môžeme si vybrať z celkovo šiestich rôznych potravín, ktoré môžeme ľubovoľne kombinovať v našom proteíne. Konkrétne ide o chia semienka, Maca, bazalkové semienka, konopné semienka, ovsené vločky alebo Colostrum. Možnosť doplniť obsah bielkovín o tieto látky je obrovským plusom, ktorý robí doplnky tejto značky ešte jedinečnejšími. Z hľadiska zloženia sa prakticky nie je na čo sťažovať.

Pre tých z nás, ktorí nechcú strácať čas miešaním vlastného proteínu, výrobca ponúka možnosť vybrať si jednu z predpripravených zmesí v závislosti od účelu proteínu. Potom si môžeme vybrať z vopred namiešaných zmesí, ktoré sú svojím zložením prispôsobené napríklad pre výživu, šport alebo imunitu.

aká je najlepšia kombinácia?
Pri miešaní proteínov nezabudnite zohľadniť svoje preferencie a obľúbené chute. Ak však môžeme odporučiť, vynikajúce kombinácie sú:
  • Srvátkový proteín (80 % a 90 %), organická holandská kakaová príchuť, vláknina z koreňa čakanky, sladidlo stévia, semienka chia, maca, semienka bazalky, konopné semienka
  • Srvátkový proteín (80 % a 90 %), juhoamerická kávová príchuť, vláknina z koreňa čakanky, sladidlo stévia, BIO holandské kakao

-

Rozpustnosť a výživové hodnoty

Ako sú na tom tieto proteíny z hľadiska rozpustnosti? Aby som bol úprimný, mal som veľké problémy s rozpustnosťou väčšiny príchutí. V podstate všetky príchute zanechávali veľa hrudiek alebo malých kúskov, čo vo väčšine prípadov spôsobovalo, že pitie proteínu bolo potom dosť nepríjemné.

Pokiaľ ide o výživové hodnoty, ich určenie je opäť veľmi individuálne v závislosti od zvolených zložiek konkrétneho proteínu. Ak hovoríme o vyváženej zmesi ponúkanej výrobcom, tento proteín má približne 360 kcal na 100 g. Obsah bielkovín je v tomto prípade približne 67 g na 100 g. Jedna 35 g porcia teda obsahuje približne 23 g bielkovín, čo nie je nič prevratné. Musím však zdôrazniť, že ide o vopred namiešanú, vyváženú zmes. Zmiešané bielkoviny preto môžu mať v konečnom výsledku mierne odlišné hodnoty.

horšiu rozpustnosť a výživovú hodnotu?
Je potrebné vziať do úvahy, že okrem bielkovín získavate aj ďalšie superpotraviny (ak ich pridáte do receptúry), ktoré síce nepridávajú bielkoviny, ale rapídne zvyšujú ich výživovú hodnotu.
A keďže rozpustnosť bielkovín nie je najlepšia, rada som pridávala bielkoviny do kaší a iných receptov, kde holandské kakao a ďalšie prísady krásne vynikli.

-

Hodnotenie jednotlivých chutí

Jednotlivé hodnotenia chutí určite berte s rezervou, pretože si pravdepodobne budete miešať vlastné ingrediencie, takže výsledná chuť proteínu môže byť úplne iná. Aj napriek tomu by sme chceli preskúmať príchute, ktoré NaturalProtein ponúka:

  • Malina 8/10 bola celkom príjemným prekvapením, pretože sa veľmi podobala chuti skutočných malín rozmiešaných vo vode alebo mlieku. Táto príchuť je jednou z mála, ktoré by som odporučil vyskúšať.
  • Kakao 6,5/10 je v porovnaní s čokoládovými príchuťami iných značiek dosť nevýrazné. Napriek tomu je to jedna z lepších chutí a jej horkosť naozaj pripomína pravé kakao. Milovníkom sladkých chutí by som ju však neodporúčal.
  • Vanilka 5/10 mala byť osvedčenou klasikou ako ostatné značky. Bohužiaľ, bolo to pre mňa obrovské sklamanie, pretože tam bolo strašne veľa nerozpustných kúskov, ktoré mi pitie tejto príchute doslova znepríjemňovali. Navyše ani samotná vanilka nebola nijako zvlášť výrazná.
  • Jahoda 7/10 je veľmi podobná maline, t. j. pripomína chuť skutočných jahôd, vďaka čomu vôbec nechutí zle. Ja osobne však jahody veľmi nemusím, takže mi viac vyhovovala malinová príchuť.
  • Banán 5,5/10 bol pre mňa ďalším nepríjemným prekvapením. Rovnako ako vanilka obsahovala príliš veľa nerozpustných kúskov. Samotná chuť banánov bola bohužiaľ veľmi nevýrazná a mdlá.
  • Prekvapivo,mango 8/10 vôbec nechutilo zle. Hrudiek bolo minimum a chuť bola vcelku príjemná a sladká. Takže moje obavy z tejto príchute boli úplne zbytočné a spolu s malinami je to rozhodne najlepšia príchuť.
  • Kokosová 6/10 , hoci celkom pekne voňala, nakoniec chutila veľmi mdlo a nevýrazne. Opäť obsahovala strašne veľa nerozpustných kúskov, takže sa veľmi ťažko pila.
  • Arašidy 6/10 Bohužiaľ,arašidy opäť zanechali veľa nerozpustných kúskov. Nakoniec to však bola jedna z lepších chutí, aj keď nie som veľkým fanúšikom arašidov.

Chuťovo teda nie sú veľmi výrazné. Výrobca totiž nepoužíva žiadne kontroverzné sladidlá ani umelé príchute. Je teda na vás, či dáte prednosť kvalitnej receptúre alebo proteínu s dobrou chuťou.

Náš tip
Mnohé z týchto príchutí chutili mnohonásobne lepšie, keď som ich spolu s ovocím a medom pridala do ovsenej kaše, tvarohu alebo jogurtu.

-

Cenová dostupnosť

A čo cenová dostupnosť týchto jedinečných proteínov? Rovnako ako pri väčšine predchádzajúcich kritérií sa celková cena jednotlivých proteínov trochu líši v závislosti od toho, či a ako si proteín namiešate alebo akú zmes si vyberiete.

Cena 700 g balenia sa tak môže pohybovať od 499 do 718 Kč. To znamená, že jedna porcia vás vyjde na 25 až 36 Kč, čo je o niečo viac, ako by si mnohí z nás predstavovali. Na druhej strane si môžete namiešať vlastný proteín a máte na výber z tých najlepších možných ingrediencií.

Kde kúpiť tento proteín najlacnejšie?

-

Konečný verdikt

Konečné hodnotenie je teda pri týchto proteínoch trochu problematické. Na jednej strane sú to doplnky so skvelými a kvalitnými zložkami, ktoré si môžete aj prispôsobiť. Na druhej strane sú ceny týchto proteínov pomerne vysoké. Navyše, keď ich porovnám s nedávno recenzovanými kvalitnými proteínmi, ako je Protein&Co CFM Whey Protein 80 alebo Prom-In CFM Stevia Protein, nemôžem sa zbaviť dojmu, že skôr ako za kvalitu si priplatíte za možnosť namiešať si vlastný proteín. Na tom samozrejme nie je nič zlé, je to veľmi jedinečná možnosť, ktorú by som vám určite odporučila niekedy vyskúšať.

Pre fitness cvičencov však považujem za oveľa lepšiu voľbu niektorý z vyššie uvedených proteínov, kde za nižšiu cenu získate porovnateľnú kvalitu a mnohonásobne lepšiu chuť. Avšak tí, ktorí si chcú vyskúšať namiešať vlastný proteín alebo ktorým nevadí pomerne vysoká cena a pomerne problematická chuť, sa rozhodne nemusia báť investovať do proteínov NaturalProtein. Za svoje peniaze získate vysokokvalitný proteín s pridanou hodnotou takzvaných "superpotravín", čo určite stojí za vyskúšanie.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.