Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard - Zlatý štandard medzi srvátkovými proteínmi (Recenzie)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Asi len máloktorý proteín by bol taký ikonický ako Gold Whey Standard od spoločnosti Optimum Nutrition. A niet divu, veď tento proteín získal desaťkrát za sebou ocenenie kvality na najväčšom americkom fitness portáli Bodybuilding.com, ktorý toto ocenenie udeľuje naozaj spravodlivo. V dnešnej recenzii sa pozrieme na to, či je to dobrá investícia a ako si vedie v porovnaní s osvedčenými českými výrobkami. Tak a je to tu.

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
Publikované: 9. októbra 2019
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Proteíny
Chuť
8.9/10
Rozpustnosť
9.7/10
Stráviteľnosť
9.8/10
Zložky
9.5/10
Cena
7.9/10
Celkové hodnotenie
9.2
z 10 bodov
Cenová tabuľka pre Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Na úvod by som vám chcel pripomenúť, že Gold Whey Standard sa veľmi dobre umiestnil aj v našej recenzie najlepších srvátkových proteínov. Ak teda pred podrobnou analýzou uprednostňujete porovnanie s ostatnými, neváhajte sa pozrieť aj na tento rebríček.

Absolútne prémiové zložky aj bez CFM

Prvá vec, ktorá vás pri podrobnejšom pohľade na Gold Whey Standard možno mierne prekvapí, je skutočnosť, že tento proteín nie je vyrobený metódou krížovej filtrácie, ktorú v súčasnosti považujeme za najkvalitnejšiu u nás. Ak sa však na technológiu výroby pozriete podrobnejšie, nie je to veľký problém. Krížová mikrofiltrácia sa veľmi nelíši od inej vysokokvalitnej filtrácie, len využíva turbulentné prúdenie, ktoré spôsobuje menšie zanášanie filtrov. Ak výrobca používa (a v prípade Optimum Nutrition o tom niet pochýb) inú kvalitnú metódu filtrácie, účinok je viac-menej rovnaký. O tom, že tento doplnok je kvalitný, svedčí aj jeho aminokyselinový profil, pretože v jednej odmerke nájdete okrem iného viac ako 5 g BCAA. Ale teraz od začiatku:

Gold Whey Standard je proteín zložený z 3 zdrojov bielkovín. Konkrétne ide o srvátkový koncentrát, srvátkový izolát a srvátkový hydrolyzovaný izolát, veľmi vhodný proteín, ktorý má svoje opodstatnenie počas dňa aj po tréningu. Táto zmes je ďalej obohatená o komplex piatich enzýmov (amyláza, proteáza, celuláza, lipáza a beta-D-galaktozidáza), takže je skutočne veľmi dobre stráviteľná. Okrem toho proteín prirodzene obsahuje sladidlá (konkrétne acesulfam draselný a sukralózu) a príchuť, ktorá sa líši v závislosti od zvoleného variantu.Výnimkou z hľadiska zloženia je škoricová príchuť, v ktorej nenájdete tráviace enzýmy.

-

Skutočne bezproblémová príprava

Keďže sme pre vás tento proteín testovali v lete, okrem obvyklých 300 ml vody som použil aj niekoľko kociek ľadu, aby som dodal chuti Gold Whey Standard trochu intenzity. Do tohto množstva vody som nasypala jednu kopcovitú odmerku proteínu a niekoľkokrát som ju pretrepala. Proteín sa okamžite a ľahko rozpustil a nezostala po ňom ani hrudka. Zároveň počas prípravy nepenil, takže ho bolo možné piť hneď po zmiešaní.

-

Kde kúpiť najlacnejšie?

K dispozícii je toľko príchutí, že si každý musí vybrať

V našich recenziách je vždy zvykom ochutnať viacero príchutí, aby sme vám čitateľom mohli poskytnúť stručné hodnotenie aj medzi jednotlivými variantmi navzájom. V prípade Gold Whey Standard to však bolo nad naše možnosti, pretože len na webovej stránke Fitness007.cz, odkiaľ sme proteín čerpali, je v ponuke 13 rôznych príchutí. Preto som si vybral len dva varianty, ktoré ma najviac zaujali, a testoval som ich dlhší čas. Boli to francúzska vanilka a mliečna čokoláda a naše hodnotenie vyzerá takto:

  • Francúzska vanilka (9,4/10 ) na mňa osobne zapôsobila. Chuť mala po zmiešaní krémovú konzistenciu a bola veľmi dobre piteľná. Vôňa naozaj pripomína vanilku, proteín nie je presladený a nepôsobí umelo. Keď som si ju počas horúcich dní dala s ľadom, bola naozaj osviežujúca a zakaždým som sa na ňu tešila. Bez akéhokoľvek preháňania musím povedať, že hoci som ochutnal desiatky vanilkových proteínov, tento bol jeden z najlepších. Dávam mu 9,4 z 10 bodov.
  • Mliečna čokoláda (5/10 ) bola pravým opakom. Chuť bola veľmi nevýrazná, vôbec nie sladká a naozaj sa ťažko pila. Mdlá chuť je pravdepodobne spôsobená tým, že som si vybrala variant s mliečnou čokoládou, a nie s dvojitou čokoládou alebo niektorý z ďalších čokoládových variantov, ktoré Gold Whey Standard ponúka. Chuť tejto verzie pripomína bežný neochutený proteín, ktorý je naozaj jemne osladený. Pre každého, kto nemá rád tučné varianty, je to pravdepodobne dobrá voľba, ale ja osobne ju hodnotím len 5 z 10.

-

Mierne vyššia cena, ale kompenzuje ju kvalita

Ak sa rozhodnete investovať do tohto proteínu, za veľké balenie (t. j. 2270 g) zaplatíte približne 1200 Kč. Táto cena radí Gold Whey Standard medzi drahší priemer, pretože táto cena je u našich proteínov úplne bežná. V tomto prípade je však dôležité zohľadniť skutočnosť, že nejde o obyčajný koncentrát, ale o zmes troch rôznych zdrojov, čo zvyšuje finančnú náročnosť výroby/surovín.

Cenová tabuľka pre Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

-

Záverečné hodnotenie - Skvelý proteín aj počas dňa

Musím povedať, že nás proteín Gold Whey Standard veľmi príjemne prekvapil, ale nemyslím si, že je to najlepší proteín na trhu. V rovnakej cenovej kategórii je napríklad aj MPS-5, ktorý je podľa nášho názoru najlepším potréningovým proteínom z hľadiska chuti aj účinku a ktorý vyhral náš rebríček najlepších viaczložkových proteínov. Tá je podľa mňa oveľa lepšou investíciou, aj keď je z inej kategórie. Ak vám však nevadí vyššia cena, určite si tento proteín môžete dopriať aj počas dňa. Chute (aj tie, ktoré sme neochutnali) sa stretli s obrovským množstvom pozitívnych reakcií, takže si ich určite vychutnáte aj vy.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.