Votamax Performance Protein - revolučný doplnok stravy? (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Keď som dostal príležitosť otestovať Performance Protein od spoločnosti BrainMax, neváhal som ani chvíľu. Chvíľu som sa zaujímal o jeho vyskúšanie, ale nikdy som sa k nemu nedostal kvôli vysokej cene. Ale konečne prišiel čas a ja som si naozaj našiel čas na preskúmanie výkonnosti proteínov.

Výrobca na svojej oficiálnej webovej stránke uvádza, že nejde o obyčajný proteín. Píše sa v nej o tom, ako nám proteín môže pomôcť zlepšiť trávenie, ako môže posilniť naše črevá a črevný mikrobióm, ako môže výrazne posilniť našu imunitu alebo dokonca posilniť stav našich kĺbových väzov a šliach.

Sú však všetky tieto tvrdenia pravdivé? Môže nám produkt pomôcť so všetkými týmito problémami, alebo je to len marketingový ťah? Môže proteín konkurovať iným značkám? To všetko vám povieme v dnešnej recenzii.

Votamax Performance Protein
Publikované: 30. apríla 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
8.8/10
Rozpustnosť
8.8/10
Stráviteľnosť
9.8/10
Zložky
9.8/10
Cena
7.2/10
Celkové hodnotenie
8.9
z 10 bodov

BrainMax je česká, mladá, dynamická značka, ktorá prináša na trh rôzne jedinečné produkty, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. V minulosti sme urobili prehľad o BrainMax 3.0 Anabolic Dagger a BrainMax 2.1 Neurohacker. Ako tieto recenzie dopadli, si môžete pozrieť na našej webovej stránke, ale teraz sa pustime do testovania netradičného proteínu Performance Protein.

Premyslený vzorec, ktorý ocení aj bežný cvičenec

Najdôležitejšou vecou pri každom výrobku je samozrejme jeho zloženie a nie je to inak ani v tomto prípade. Zloženie proteínu sa na prvý pohľad veľmi líši od bežných konkurenčných proteínov.

Nájdeme tu natívny srvátkový koncentrát, ktorý je tu zastúpený 62 %. Výrobca neuvádza, ako bola srvátka spracovaná, čo vyvoláva nesprávny dojem. Podľa aminokyselinového spektra bielkovín, ktoré výrobca zverejňuje, však môžeme usudzovať, že ide o známu metódu CFM, ktorá zachováva všetky bielkovinové frakcie dôležité pre ľudské zdravie.

V druhom najväčšom zastúpení je hydrolyzovaný kolagén typu I a III, ktorý sa do výrobku pridáva na posilnenie spojivových tkanív, šliach, kĺbov, chrupaviek, šliach, kože alebo vlasov . Hydrolyzovaný kolagén je kontroverznejšia zložka, ktorá nemusí vyhovovať každému. Aby sa kolagén mohol v ľudskom tele dostatočne využiť, musí mať najvyššiu možnú kvalitu, čo znamená veľmi vysokú cenu. Výrobca uvádza, že tu bol použitý kolagén najvyššej kvality, čomu zodpovedá aj celková cena proteínu.

Prepravidelne cvičiacich je prídavok hydrolyzovaného kolagénu veľmi pozitívnou vecou , pretože proteín s kolagénom im následne môže pomôcť pri bolestiach kĺbov, chrupaviek a iných šliach, čo určite mnohí z vás ocenia. Na druhej strane si myslím, že pre pokročilejších cvičencov je to skôr zbytočná pridaná zložka navyše, ktorá by tam vôbec nemala byť. Osobne by som ho radšej dopĺňal samostatne, aby som si mohol upraviť množstvo, ktoré užívam.

Zloženie proteínu BrainMax Performance

Okrem toho proteín obsahuje pridané kolostrum, ktoré je štandardizované na 40 % imunoglobínu. Kolostrum sa pôvodne nachádza v materskom mlieku a pridáva sa do výrobku na posilnenie imunity a posilnenie črevnej mikroflóry. Opäť sa vynára otázka, do akej miery dokáže naše telo využiť kolostrum, aby sme pocítili všetky jeho výhody. Posilnenie imunity je skutočne potvrdený prínos kolostra, ale pokiaľ ide o posilnenie črevnej mikroflóry, tu by som bol opäť opatrnejší. Táto skutočnosť nie je nijako potvrdená, takže by som sa na ňu radšej nespoliehal. Avšak, niektoré Štúdia naznačujú, že kolostrum by mohlo mať významný vplyv na rast svalovej hmoty, čo je veľké plus, ktoré výrobca ani neuvádza.

Poslednou neštandardnou zložkou pridanou do proteínu je kokosový olej, ktorý je zdrojom MCT tukov. Tieto tuky sú pre naše telo veľmi ľahko a rýchlo stráviteľné, takže nespomaľujú rýchle vstrebávanie srvátkových bielkovín. Ďalšou dôležitou výhodou je, že kokosový olej preukázateľne posilňuje črevnú flóru, čo pomáha nášmu tráveniu a imunite.

A nakoniec, v bielkovinách nájdeme prírodnú vlákninu guarovú gumu, ktorá je prebiotikom a podporuje naše trávenie tým, že poskytuje potravu pre naše črevné baktérie (probiotiká).

Do čokoládovej príchute sa pridáva aj pravé kakao, ktoré slúži výlučne na zvýraznenie chuti.

Výrobok je sladený glykozidmi steviolu. Táto metóda je považovaná za najzdravšiu pre ľudský organizmus a ako veľké plus ju považujeme za úplne prirodzenú. Stévia dokonca pôsobí ako antioxidant a môže nám pomôcť pri trávení.

Náš tip
Ak hľadáte iba čistý srvátkový proteín za prijateľnú cenu, pozrite si naše staršie porovnania. Na druhej strane, výkonné bielkoviny sú skôr prémiovou záležitosťou.

BrainMax Performance Protein vs GymBeam

Výživové hodnoty

Pri pohľade na nutričné hodnoty proteínu vidíte, že ide o klasický srvátkový koncentrát doplnený hydrolyzovaným kolagénom s celkovým obsahom 75 % bielkovín, čo je pomerne vysoká hodnota bielkovín, ktorá nás veľmi potešila.

V súčasnosti sa čoraz častejšie stretávame s proteínmi, ktoré obsahujú približne 70 % bielkovín a niekedy aj menej, čo rozhodne nie je správne a nemalo by to tak byť. V porovnaní s týmito produktmi obstojí Performance Protein veľmi dobre a my to považujeme za veľké plus.

Výrobca tiež úplne zverejňuje aminokyselinové spektrum proteínu, čo oceňujeme. Na oficiálnej webovej stránke si dokonca môžeme prečítať presné zastúpenie srvátkových bielkovín, hydrolyzovaného kolagénu, kokosového oleja alebo dokonca presné množstvo stopových minerálov, ktoré sa vo výrobku nachádzajú.

Máloktorý výrobca poskytuje o svojich výrobkoch také podrobné informácie, presne takto by to malo vyzerať. Chválime.

Nutričné hodnoty proteínu BrainMax Performance

Proteín je k dispozícii len v dvoch príchutiach

Ak máte radi veľmi sladké, výrazné produkty, budete tu trochu sklamaní.Dve testované chute sú menej výrazné a nie tak sladké, čo môže niektorým ľuďom vadiť, ale my to vítame.

Pri testovaní proteínu som postupovala podľa pokynov výrobcu, rozmiešala som 35 g výrobku v 200 ml vody. Zhodnoťme obe príchute jednotlivo:

  • Čokoláda (8/10 ) je jasnou voľbou pre milovníkov čokoládovej príchute. Proteín nie je presladený, práve naopak. Našla som príjemnú kakaovú vôňu a chuť, ktorá mi pripomínala granolu. Čokoládová príchuť bola rozhodne mojou najobľúbenejšou a určite s ňou nič nepokazíte.
  • Vanilka (8/10 ) nie je príliš sladká, ale rozhodne tu cítiť vanilkovú príchuť. Páčilo sa mi, že chuť naozaj pripomínala prírodnú vanilku a nezaznamenala som žiadny náznak chémie. Chuť bola krásne vyvážená. Ak máte radi vanilku, budete tiež spokojní.

Príchute proteínu BrainMax Performance

Slabá rozpustnosť a vysoká penivosť bielkovín

Najprv si zhrňme stráviteľnosť bielkovín. Jedným slovom je dokonalý. Nezaznamenala som žiadne problémy s trávením, nadúvaním ani bolesťami žalúdka. Keďže mám trochu citlivejšie trávenie, môžem povedať, že všetko je tu naozaj na najlepšej úrovni.

Keď som rozmiešala 35 g proteínu v 200 ml vody, konzistencia bola veľmi vodnatá . Nebol tam žiadny náznak krémovosti, naopak, proteín veľmi penil a musel som počkať niekoľko minút, kým pena ustúpila. Rovnaké problémy boli aj s rozpustnosťou proteínu, keď som musel proteín miešať oveľa dlhšie, ako je obvyklé pri konkurenčných proteínoch.

Ak však bielkoviny pridáte napríklad do kaše, jogurtu alebo tvarohu, tieto problémy nemusíte riešiť. Rozpustnosť bude bezproblémová a proteín vás nebude nijako peniť.

Náš tip
Po rozmiešaní proteínu vo vode bola konzistencia veľmi vodnatá, ak máte radi krémovejšiu konzistenciu, použite menej vody alebo viac prášku.

BrainMax Performance Proteínová pena

Extrémne vysoká cena, ktorá nám dala pauzu

Na oficiálnej webovej stránke výrobcu stojí proteín v 1 kg balení 999 Kč . Podľa nášho názoru je to naozaj veľmi vysoká cena . Výrobca tvrdí, že použil najkvalitnejšie ingrediencie, čo sme si sami potvrdili pri používaní proteínu. Z nášho pohľadu však ide o skutočne prémiový produkt, ktorý si nájde len málo zákazníkov.

Cena jednej dávky sa pohybuje okolo neuveriteľných 30 Kč, čo je oveľa drahšie ako najkvalitnejší srvátkový izolát alebo hydrolyzáty, ktoré sú považované za najlepšie spracované srvátkové bielkoviny na trhu.

Cenová tabuľka pre Votamax Performance Protein
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Kedy som výrobok použil?

Performance Protein obsahuje ľahko a rýchlo vstrebateľné srvátkové bielkoviny, preto je najvhodnejší na použitie po tréningu alebo inej fyzickej aktivite.

Môžete ho používať aj kedykoľvek počas dňa na doplnenie bielkovín. Proteín môžete použiť v rôznych receptoch, tu by som však bol opatrný pri tepelnom spracovaní proteínu, ktoré by mohlo narušiť štruktúru pôvodného proteínu a mohlo by zničiť všetky spomínané výhody, ktoré produkt ponúka.

Alternatívne produkty?

Je veľká šanca, že vás Performance Protein odradí svojou cenou, čo vám určite nemáme za zlé. Preto vám dám niekoľko tipov na podobné proteíny, ktoré pomôžu aj pri trávení, črevnej flóre, regenerácii a čistom raste svalov.

Prvou veľmi kvalitnou alternatívou je Pure Elite CFM od spoločnosti Czech Virus, ktorý má podobné zloženie bez prítomnosti kokosového oleja alebo hydrolyzovaného kolagénu, čo môže byť pre niektorých výhodou. Proteín obsahuje 77 % bielkovín, čo je ešte viac ako Performance Protein. Kvalita výrobku je tu tiež veľmi dôležitá a tento proteín môžeme z vlastnej skúsenosti len odporučiť.

Czech Virus Pure Elite CFM - Proteín s najlepším zložením na trhu? (Recenzia)

Druhú alternatívu by som videl v bielkovinách Probiotiká CFM od osvedčenej značky Prom-IN, ktorá má tiež veľmi podobné zloženie. Neobsahuje kokosový olej ani hydrolyzovaný kolagén, ale vďaka prídavku probiotík a prebiotík pomôže s trávením a črevnou flórou. Kvalita tohto proteínu patrí k absolútnej špičke a určite vám ho odporúčame.

Probiotiká Prom-IN CFM: prémiový proteín za ľudské peniaze? (Recenzia)

Alternatívne produkty BrainMax Performance Protein

Záverečné hodnotenie

Oplatí sa investovať do proteínu Performance Protein od spoločnosti BrainMax? Úprimne povedané, myslím, že pre väčšinu cvičencov skôr nie. Vôbec netvrdím, že proteín je zlý alebo nekvalitný. Naopak, kvalita je špičková a celkovo je to skvelý produkt, ale cena je naozaj extrémna a myslím, že pre väčšinu rekreačných cvičencov takýto proteín nie je. Ak však máte peňazí nazvyš, radi investujete do svojho tela a záleží vám na čo najvyššej kvalite, potom je Performance Protein vynikajúcou voľbou.

Stále je však možné investovať do kvalitného proteínu za polovičnú cenu a ušetrené peniaze použiť na kvalitný multivitamín, omega 3 a ďalšie dôležité doplnky. Ak sa však rozhodnete vyskúšať Performance Protein, nebudete sklamaní. Jediné, čo kazí celkový dojem z proteínu, je vysoká cena, ale inak ide o veľmi kvalitný proteín, ktorý splní všetky vaše náročné požiadavky.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.