PEScience Select Protein - najchválenejší proteín na trhu? (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Select Protein od PEScience som chcela vyskúšať už dlhšie, ale často bol problém zohnať jedno balenie na testovanie, pretože tento proteín sa dá bežne kúpiť vo všetkých e-shopoch doslova lusknutím prsta. Napriek tomu sa mi nakoniec podarilo získať niekoľko vzoriek a môžem vám konečne poskytnúť recenziu tohto vychvaľovaného proteínu.

Väčšina ľudí chváli Select Protein predovšetkým pre jeho chuť, preto sa chcem v tejto recenzii zamerať práve na ňu. Dôkladne však prediskutujem aj všetky ostatné aspekty proteínu, ako je u nás zvykom. V dnešnej recenzii sa dozviete, ako proteín obstál v našich chuťových testoch, aké sú jeho skutočné ingrediencie, ako sa nám proteín trávil a či sa oplatí do neho investovať.

PEScience Select Protein
Publikované: 18. októbra 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
6.6/10
Rozpustnosť
9.7/10
Stráviteľnosť
8.1/10
Zložky
8.2/10
Cena
6.4/10
Celkové hodnotenie
7.8
z 10 bodov

PEScience je medzinárodne známa značka, za ktorou stojí mnoho vedcov, ktorí sa snažia vytvoriť najlepšie doplnky stravy pre naše telo s pomocou najnovších výskumov. Podľa zverejnených štúdií prepracúvajú a inovujú zloženie svojich výrobkov tak, aby všetko fungovalo ako hodinky. Dalo by sa povedať, že pri výrobe doplnkov sa riadia najmä vlastnými názormi a štúdiami. Z tohto dôvodu je ich značka často výrazne drahšia ako ostatné, čo by však malo byť kompenzované maximálnou kvalitou a funkčnosťou ich výrobkov.

Prejdime teraz k preskúmaniu toľko vychvaľovaného proteínu od spoločnosti PEScience.

Kvalitatívne zloženie bielkovín

Najviac zastúpeným zdrojom bielkovín v proteínoch je izolát mliečnej bielkoviny, ktorý prirodzene pozostáva z 80 % micelárneho kazeínu a 20 % srvátkovej bielkoviny. Izolát mliečnych bielkovín teda zabezpečí predovšetkým pomalšie uvoľňovanie bielkovín do tela, čo je vhodné kedykoľvek počas dňa. Tento zdroj bielkovín je ďalej doplnený samostatne pridaným srvátkovým proteínovým koncentrátom, ktorý je tu kvôli rýchlejšiemu vstrebávaniu bielkovín do tela. Výrobca však neuvádza, v akom pomere sú tieto zdroje bielkovín vo výrobku obsiahnuté, preto nevieme presne odhadnúť, koľko gramov srvátky a micelárneho kazeínu sa vo výrobku skutočne nachádza.

Okrem toho sa do proteínu pridávajú leucínové peptidy, ktoré majú svoje opodstatnenie, ak proteín použijete po cvičení. V tomto prípade by mali leucínové peptidy účinnejšie naštartovať regeneračné procesy v tele a zároveň čo najviac podporiť proteosyntézu (rast svalov). Prídavok týchto peptidov však priemerný cvičenec pravdepodobne nepocíti, ale pre skúsenejších pokročilých cvičencov je tento prídavok určite užitočný.

Ako zahusťovadlo sa tu používa guarová guma, ktorá je formou rozpustnej vlákniny. Guarová guma je skvelou voľbou. Môže pomôcť pri trávení, zvyšuje pocit sýtosti po konzumácii bielkovín a pomáha konzistencii bielkovín, napríklad pri použití v kašiach. Okrem toho má nespočetné množstvo zdravotných prínosov pre naše telo.

Výrobca uvádza, že vo výrobku sú použité prírodné aj umelé farbivá. Pravdepodobne budú kombinované v určitom pomere, ale výrobca bohužiaľ neuvádza, aké konkrétne farbivá boli pri výrobe použité, takže ich nemôžeme nijako vyhodnotiť.

Proteín je z väčšej časti sladený sukralózou, ktorá je doplnená acesulfamom K. V sukralóze nevidím žiadny problém, je to úplne bezpečné sladidlo, ktoré sa v zahraničí bežne používa. Acesulfam K je však o niečo horšou voľbou. Ide o kontroverzné sladidlo, ktoré je označované ako bezpečné, ale v minulosti sa uskutočnili štúdie, podľa ktorých môže byť toxické alebo karcinogénne. O tomto sladidle sa vedú rôzne diskusie, ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že v malých množstvách nepredstavuje pre človeka absolútne žiadne riziko.

Veľkou výhodou proteínov je, že výrobca pridáva do receptúry prísady, ktoré zaručujú autentickú chuť konečného produktu. Patrí sem arašidová múka, mleté vanilkové bôby, kakaový prášok alebo soľ vo veľmi malom množstve.

Náš tip
Keďže proteín obsahuje srvátkový koncentrát aj micelárny kazeín, je vhodný na použitie kedykoľvek počas dňa. Preto je skvelou voľbou pre tých, ktorí nechcú mať doma niekoľko rôznych proteínových balení na rôzne účely.

PEScience Vybrané proteínové zložky

Veľmi dobrá stráviteľnosť a dokonalá rozpustnosť

Stráviteľnosť výrobku je úplne bezproblémová. Po konzumácii som nezaznamenal žiadne známky zlého trávenia bielkovín. Napriek tomu, že v proteíne nie sú žiadne tráviace enzýmy, môžete vidieť, že výrobca použil naozaj kvalitné zložky, po ktorých je trávenie úplne v poriadku.

Pri testovaní bielkovín som postupoval podľa pokynov výrobcu, 31 až 34 gramov bielkovín na 240 ml. Po rozmiešaní proteínu v predpísanom množstve vznikla nádherná krémová konzistencia pripomínajúca mliečny koktail. Rozpustnosť bola tiež bezproblémová a proteínový kokteil bol pripravený na konzumáciu v priebehu niekoľkých sekúnd.

Proteín som ďalej skúšal v jogurte, tvarohu alebo kaši a nikdy som nezaznamenal žiadne problémy s rozpustnosťou a konzistencia bola vždy veľmi krémová.

Náš tip
Ak máte problémy s trávením srvátkových bielkovín, môžete si vybrať srvátkový izolát, ktorý neobsahuje žiadnu laktózu, alebo si môžete vybrať hydrolyzované (predtrávené) bielkoviny, prípadne si môžete vybrať tzv. vegánske bielkoviny, ktoré nemajú nič spoločné s mliekom.

PEScience Select Stráviteľnosť a rozpustnosť bielkovín

Výživové hodnoty, ktoré ocení každý

Pri výrobku Select Protein sa nutričné hodnoty výrazne líšia, všetko závisí od príchute, ktorú si práve vyberiete. Podľa etikety výrobcu sa obsah bielkovín pohybuje od 72 % (v príchuti čokoláda) do 78 % (v príchuti vanilka ). Ostatné príchute sa vždy pohybujú v tomto rozmedzí obsahu bielkovín, čo je z môjho pohľadu úplne prijateľná hodnota, s ktorou som spokojný.

Veľkým bonusom je, že výrobca zverejňuje jednotlivé testy ich výrobkov, z ktorých sa môžeme dočítať veľa zaujímavých informácií. Jedným z nich je obsah bielkovín vo výrobku. Pozorne som si tieto testy prešiel a bol som milo prekvapený, pretože podľa nezávislých testov sa obsah bielkovín vo výrobku pohybuje v oveľa vyššom rozmedzí, od 76 % do 82 %.

Bohužiaľ, výrobca neuvádza kompletné aminokyselinové spektrum bielkovín, čo je menšie mínus, ale nie je to veľký problém, určite by som sa neobával o kvalitu použitých zložiek tejto značky.

Tabuľka výživy:

Gramáž:

100 g

100 g

Príchuť:

Čokoládový koláčik

cookie & cream

Energetická hodnota

1498 kJ / 385 kcal

1488 kJ / 351 kcal

Tuky

4,5 g

4,2 g

- z toho nasýtené mastné kyseliny

1,5 g

1,6 g

Sacharidy

4,5 g

4,5 g

- z toho cukry

4,5 g

4,2 g

Proteín

72 g

74 g

Soľ

627 mg

636 mg

Vápnik

1036 mg (130 % RHP*)

1036 mg (130 % RHP)

Gramáž:

100 g

100 g

Chuť:

snickerdoodle

vanilka

Energetická hodnota

1533 kJ / 362 kcal

1594 kJ / 377 kcal

Tuky

4,5 g

4,5 g

- z toho nasýtené mastné kyseliny

1,5 g

1,7 g

Sacharidy

4,5 g

8 g

- z toho cukry

4,5 g

4,5 g

Proteín

77 g

76 g

Soľ

677 mg

1850 mg

Vápnik

1103 mg (130 % RHP)

1333 mg (167 % RHP)

Chuť bielkovín nás príliš nenadchla

Nakoniec sa dostávame k dôvodu, prečo je tento proteín taký známy a tak veľmi vychvaľovaný. Nakoniec sa dostávame k chuti. Ak mám byť úprimný, na ochutnávku tohto proteínu som sa veľmi tešil. Očakával som absolútne úžasný chuťový zážitok. Očakával som, že to budú tie najlepšie príchute, aké som kedy ochutnal, ale bohužiaľ som bol sklamaný. Neviem, či to bolo prílišným očakávaním alebo tým, že v Amerike sú zvyknutí na úplne iné chute ako my, ale proteín ma príliš nenadchol.

Hneď na úvod musím povedať, že všetky príchute sú na môj vkus veľmi presladené, takže by som Select Protein neodporúčala ľuďom, ktorí málo sladia alebo sú zvyknutí na menej sladené proteíny. Prejdime teraz k hodnoteniu jednotlivých príchutí:

  • Snickerdoodle (8/10 ) je príchuť, ktorú spočiatku nebolo možné nájsť, čítal som na ňu samé pozitívne recenzie, aký je tento proteín skvelý. Preto som sa nevedel dočkať, kedy ju ochutnám sám a musím povedať, že táto príchuť je pravdepodobne jedna z najlepších, ktoré výrobca ponúka. Prirovnala by som ju k príchuti škoricovej rolky, ale musím vás upozorniť, že je naozaj veľmi sladká. Úprimne si neviem predstaviť, že by som ho konzumoval každý deň, ale vy to určite môžete cítiť inak.
  • Čokoládový koláčik (8/10 ) je klasická čokoládová príchuť. Nie som veľký fanúšik čokoládových proteínov, ale tento je rozhodne môj obľúbený. Zo všetkých testovaných príchutí je najlepší čokoládový koláčik. Prirovnala by som ju k veľmi sladkej granule, ktorá ma spoľahlivo vrátila do detských rokov, jednoducho úžasná.
  • Jahodový tvarohový koláč (6/10 ) bol taký zvláštny. Vôbec som nezaznamenala náznak jahôd, čo ma sklamalo. Naopak, cítil som chemickú pachuť, ktorá mi trochu pripomínala tvaroh. Viem, že to musí znieť veľmi zvláštne, ale presne k tejto kombinácii by som prirovnal proteín. Okrem toho bola na môj vkus opäť veľmi sladká.
  • Mint Cookie (7/10), osobne nie som fanúšikom mäty ani mätových príchutí, takže ma táto príchuť príliš nenadchla. Ale v konečnom dôsledku, aspoň v porovnaní s ostatnými príchuťami, to nebolo vôbec zlé. Z väčšej časti sa v nej objavuje kakaový tón, ktorý je nakoniec doplnený podtónom mäty. Proteín je určite konzumovateľný, ale už by som si ho nekúpil.
  • Peanut Butter Cookie (4 /10), veľmi som sa tešila na príchuť arašidového masla, najmä keď som videla, že v zložení sa nachádza arašidová múka. Po ochutnaní však prišlo najväčšie sklamanie zo všetkých. Chuť arašidov nie je vôbec cítiť. Ani neviem, k čomu by som tento proteín prirovnal, skrátka, absolútne sa mi nepáčil.
Náš tiP
Select Protein po dlhom testovaní najlepšie chutil v kombinácii s ovsenými vločkami, do ktorých môžete pridať napríklad akékoľvek arašidové maslo alebo ovocie.

PEScience Select Protein príchuť

Univerzálny proteín pre každú situáciu

Select Protein obsahuje ľahko a rýchlo vstrebateľné bielkoviny, ako aj pomaly vstrebateľné bielkoviny. Select Protein môžete užívať kedykoľvek počas dňa medzi jedlami, na raňajky alebo pred spaním. Je tiež veľmi vhodný na použitie bezprostredne po tréningu, keď zabezpečuje okamžité dodanie bielkovín do svalov aj ich postupné uvoľňovanie, čo je tzv. ideálna zmes.

Zvyčajne vám hovorím, že neodporúčam bielkoviny nijako variť, za čím si stále stojím. V prípade Select Protein však výrobca priamo na oficiálnej webovej stránke odporúča, aby ste tento doplnok používali na pečenie alebo inú tepelnú úpravu, takže pravdepodobne nebude ochudobnený o žiadne látky. Napriek tomu bude na pečenie vhodnejšie kúpiť si lacnejší proteín WPC.

Náš tip
Bielkoviny môžete použiť do cesta, na prípravu palaciniek, buchiet, koláčov alebo iných pečených či nepečených receptov. Môžete ho použiť takmer v čomkoľvek.

Veľmi vysoká cena, ktorá vás môže odradiť

Najväčšie balenie, v ktorom môžete získať proteín, má 1710 gramov. Za tento balíček zaplatíte 1099 Kč, čo zodpovedá cene 20 Kč za porciu. Ide o absolútny štandard medzi prémiovými proteínmi.

Ak zohľadníte pravidelné testovanie proteínov na obsah bielkovín, je celkom jasné, že cena proteínu sa mierne zvýši. Ak teda máte radi veľmi sladké príchute, Select Protein bude pre vás skvelou voľbou a pravdepodobne si ho zamilujete. V opačnom prípade vám odporučíme vhodné alternatívy.

Cenová tabuľka pre PEScience Select Protein
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 44,78
Cena:  € 45,09
Cena:  € 46,90

PEScience Select Protein cena

Lacnejšie a minimálne rovnako kvalitné alternatívy

Ak je pre vás Select Protein príliš drahý a chceli by ste odporučiť podobnú alternatívu, ktorá je vhodná na použitie kedykoľvek počas dňa, potom by som určite odporučil MPS-5 Pro od českej značky Czech Virus.

MPS-5 Pro vás bude stáť menej a účinok bude úplne rovnaký. Tento proteín má úplne dokonale vyladené chute a určite si na ňom pochutnáte. Zároveň ide o viaczložkový proteín, takže v zložení je viac zdrojov bielkovín, čo zabezpečí postupné uvoľňovanie bielkovín do tela, a to je veľké plus. Podrobnejšiu recenziu si môžete prečítať tu:

Czech Virus MPS-5 Pro - absolútna špička v kategórii viaczložkových proteínov? (Recenzia)

PEScience Select Protein ďalšie varianty

Ďalšou alternatívou, ktorú by som odporučil, je čistý srvátkový koncentrát CFM Evolution od osvedčenej českej značky Prom-IN. Tento proteín môžete používať aj kedykoľvek počas dňa, ale najlepšie sa hodí na použitie po tréningu.

Dôvod, prečo som si ho vybrala ako alternatívu, je ten, že si môžete vybrať zo širokej škály príchutí a určite neurobíte chybu so žiadnou z nich. Za túto cenu je CFM Evolution oveľa lepší a kvalita rozhodne nezaostáva. Podrobnejšiu recenziu nájdete tu:

Prom-IN CFM Evolution: najlepší proteín nielen pre študentov (Recenzia)

Náš tip
Ak ste študent alebo máte veľmi obmedzený rozpočet, vyberte si lacnejšie proteíny, ktoré majú podobnú kvalitu ako práve recenzovaný proteín Select Protein. Medzi najlepšie lacné proteíny patria:

PEScience Select Protein ďalšie varianty

Záverečné hodnotenie

Tým sa dostávame k samotnému záveru recenzie. Môj celkový pocit z bielkovín je dosť zmiešaný. Proteín si už určite nekúpim, pretože mi veľmi vadí presladenie všetkých výrobkov. Som však presvedčený, že mnohým ľuďom môže chutiť a bude chutiť, preto si proteín vyskúšajte sami, pretože je možné, že si ho priamo zamilujete.

A ak vás na prvý pohľad odradila vyššia cena, práve preto som v tejto recenzii odporučil vhodné alternatívy pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet.

vybrať proteín us vs. eu verzia
PEScience Select Protein sa vyrába v americkej aj európskej verzii. Americká verzia je o niečo lepšou voľbou, pretože obsahuje mliečny izolát namiesto mliečneho koncentrátu, ale pre bežného spotrebiteľa nie je prakticky žiadny rozdiel. Oba zdroje bielkovín sú vysoko kvalitné.
Takže by som skôr zohľadnil cenu. Európska verzia je v e-shopoch o 100 Kč drahšia, preto by som odporúčal zvoliť americkú verziu, ktorá je lacnejšia a zároveň kvalitnejšia.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.