Probiotiká Prom-IN CFM: prémiový proteín za ľudské peniaze? (Recenzia)

Posledná úprava: 19. júla 2021

Prom-IN CFM Probiotics, nástupca jedného z najobľúbenejších a najznámejších proteínov na trhu, CFM Evolution. Značku Prom-IN určite nemusím nikomu z vás predstavovať, ich produkty sa môžu pochváliť absolútne skvelým zložením, ktoré je zamerané na maximálne využitie produktu.

Bude však naozaj taká dobrá a populárna ako jej predchodca? Splnil naše očakávania? Ide o vylepšenú verziu pôvodného proteínu, alebo je to len marketingový ťah? Môže konkurovať dnešným populárnym proteínom? Je naozaj taká dobrá, ako sa o nej hovorí? To všetko a ešte viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Prom-in CFM Probiotics
Publikované: 21. marca 2020
Upravené: 19. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
7.7/10
Rozpustnosť
9.4/10
Stráviteľnosť
9.5/10
Zložky
9.2/10
Cena
9.6/10
Celkové hodnotenie
9.1
z 10 bodov

Nie je to tak dávno, čo sa CFM probiotiká prvýkrát dostali na trh a my sme ich chceli od začiatku dôkladne otestovať a priniesť vám objektívne a pravdivé informácie o tomto výrobku. Ten čas konečne nastal a už teraz vám môžem povedať, že nás proteín rozhodne nesklamal, takže sa pozrime, ako obstál v jednotlivých testoch.

Zloženie je prekvapivo dobré

Zloženie bielkovín ma príjemne prekvapilo. Jediným zdrojom bielkovín je tu tepelne denaturovaná srvátka spracovaná nechemickým procesom krížovej filtrácie(CFM).

Výsledkom tejto metódy je vynikajúca srvátková bielkovina, ktorá si zachováva všetky dôležité bielkovinové frakcie a vyznačuje sa veľmi vysokým obsahom leucínu, ktorý spolu s ďalšími aminokyselinami zohráva kľúčovú úlohu pri anabolizme (raste) svalov. Okrem toho je proteín úplne instantný a môžete ho použiť do akéhokoľvek jedla.

Veľmi oceňujem pridanie proteolytických enzýmov pre maximálnu využiteľnosť a vstrebávanie bielkovín vo výrobku. Z hľadiska stráviteľnosti som bol spokojný.

Prom-in CFM Probiotiká zložky

Okrem toho je pre mňa veľkým plusom pridanie probiotík a prebiotík, ktoré zabezpečujú ešte lepšie trávenie výrobku, posilňujú imunitu a mnoho ďalšieho. Mnohí ľudia sú však voči pridávaniu probiotík do potravín skôr skeptickí a je pravda, že priemerný cvičenec ani nedokáže rozoznať, či sa v danom výrobku probiotiká nachádzajú alebo nie. Na druhej strane, skúsený cvičenec tento bonus určite ocení. Je však pozitívne, že spoločnosť Prom-IN nerobí z pridávania probiotík do bielkovín veľkú vedu a dokonca sama tvrdí, že sa sem pridávajú najmä na zlepšenie chuti, a nie pre ich zdravotné alebo tráviace účinky.

Proteín je sladený neškodnou sukralózou. Stéviu bohužiaľ vo výrobkoch v tejto cenovej kategórii neočakávajte. Okrem toho mnohí výrobcovia v tejto cenovej kategórii môžu používať napríklad acesulfam draselný alebo cyklamát sodný, čo sú rozhodne kontroverznejšie sladidlá, ktorým by som sa odporúčal vyhnúť.

Náš tip
Ak používate proteín do kaše alebo inej kaše, nechajte ho najprv vychladnúť. Ak by ste proteín pridali do teplého prostredia, zbytočne by ste zničili všetky zdraviu prospešné bielkovinové frakcie a probiotiká.

A čo výživová hodnota bielkovín? Na prvý pohľad ma zarazilo, že čokoládová príchuť obsahuje len 70 % bielkovín a ostatné príchute majú len o niečo viac bielkovín. Keď to porovnám s konkurenčnými produktmi, obsah bielkovín v CFM Probiotics je skôr podpriemerný, čo môže mnohých ľudí odradiť od jeho kúpy. Pre rekreačných cvičencov je však úplne jedno, či si dajú proteín so 70 % obsahom bielkovín alebo so 75 % obsahom, preto by som tieto údaje odporúčal skúsenejším cvičencom, ktorí si starostlivo počítajú každý gram prijatých bielkovín.

Prom-in CFM Probiotiká aminokyselinové spektrum

Výživové hodnoty proteínu CFM Probiotics

na 100 g na 40g porciu
Energetická hodnota 1638 kJ 653 kJ
387 kcal 154 kcal
Tuky 7 g 2,8 g
Z toho nasýti 2,4 g 1 g
Sacharidy 6,2 g 2,5 g
Z toho cukry 3,6 g 1,5 g
Proteín 70,2 g 28,1 g
Soľ 0,2 g 0,1 g
Vlákno 3,5 g 1,4 g

Najlepšia chuť? Bezpochyby jahoda.

Poviem vám rovno, že čo sa týka chuti, proteín bol pre mňa bohužiaľ sklamaním. Očakával som, že každá chuť bude dokonale vyladená tak, ako ju prezentoval výrobca, ale bohužiaľ som tu nič také nenašiel. Vyskúšala som proteín vo všetkých možných formách, teda vo vode, kaši, jogurte a tvarohu.

Pri miešaní proteínu vo vode som postupoval podľa pokynov výrobcu, 40 g proteínu na 200-400 ml vody. Tu je hodnotenie konkrétnych príchutí:

  • Čokoláda (7/10), na ktorú som sa najviac tešil, ale ktorá ma najviac sklamala. Čokoládová príchuť nebola ani zďaleka taká výrazná ako u iných značiek a v ovsených vločkách som ju ani nezaznamenala. Nádej bola aspoň v jogurte a tvarohu a pridanie bielkovín malo za následok slabšiu čokoládovú chuť. Po rozmiešaní proteínu vo vode podľa pokynov výrobcu nebola chuť vôbec výrazná.
  • Veľmi ma lákalkokos (6/10 ), očakávala som, že po otvorení balenia ucítim dokonalú kokosovú vôňu, ale bohužiaľ. Po otvorení bola cítiť len veľmi slabú vôňu kokosu. Chuťovo bol proteín prakticky rovnaký ako čokoládová príchuť. Chuť ani vôňa neboli vôbec výrazné, ani keď sa rozmiešali v predpísanom množstve vody. Tu to, žiaľ, nezachránilo ani primiešanie do jogurtu alebo tvarohu, stále bol cítiť len jemný závan kokosu. Celkovo bola táto príchuť sklamaním.
  • Jahodová (9/10 ) bola pre mňa menšou záchranou. Hneď po otvorení som zacítila príjemnú jahodovú vôňu a pomyslela som si, že toto bude konečne hit. Nemýlil som sa. Chuť bola absolútne lahodná. Po zamiešaní proteínu do kaše som bola v siedmom nebi, úplne dokonale vyladená jahodová chuť. Trochu horšie bolo miešanie bielkovín v jogurte, keď CFM Probiotiká boli príliš sladké (ale môžeme to znížiť pridaním vody). Rozmiešaním proteínu vo vode vznikne chuť pripomínajúca jahodový koktail.
Náš tip
Skúste proteín rozmiešať v menšom množstve vody, aby sa viac zvýraznila chuť výrobku. V prípade jahodovej príchute však platí opak, ak nemáte radi presladené proteíny, pridajte trochu viac vody.

Prom-in CFM probiotiká s príchuťou

Stráviteľnosť a rozpustnosť je naozaj dokonalá

Vďaka pridaným tráviacim enzýmom je stráviteľnosť výrobku úplne dokonalá. Pripravila som 40 g proteínu v 300 ml vody a konzistencia bola krásne krémová. Vyskúšala som aj proteín v ovsenej a ryžovej kaši, jogurte alebo tvarohu a všetko bolo úplne bez problémov.

Nezaznamenala som ani žiadne problémy s rozpustnosťou proteínu, nepenil, netvoril hrudky a bol úplne instantný.

Náš tip
Ak chcete vytvoriť lahodný, osviežujúci krémový kokteil, pridajte ľad a použite mixér.

Stráviteľnosť a rozpustnosť probiotík Prom-in CFM

Kedy je ideálny čas na použitie?

CFM Probiotics obsahuje ľahko a rýchlo vstrebateľné bielkoviny, preto je najvhodnejší na použitie po tréningu. Je však vhodný aj na použitie kedykoľvek počas dňa.

Proteín je vhodný na použitie v rôznych sladkých receptúrach, kde nie je potrebné tepelné spracovanie (kvôli zachovaniu bielkovinových frakcií a probiotík).

Náš tip
Vyskúšajte čokoládovú príchuť zmiešanú s tvarohom. Vznikne tak veľmi chutný čokoládový parfait.

Cena je viac ako prijateľná

Cena úplne zodpovedá kvalite výrobku. Na oficiálnej webovej stránke výrobcu stojí výrobok v 2,25 kg balení 1099 Kč, čo je primeraná a spravodlivá cena. Ak si však počkáte na správny okamih, môžete výrobok získať aj za 979 Kč alebo ešte lacnejšie.

Myslím, že tento produkt si môže dovoliť každý. Cena jednej dávky je približne 18 Kč, čo je veľmi príjemné. Okrem toho je obrovským plusom skutočnosť, že ide o mimoriadne kvalitný výrobok, ktorý nemá veľkú konkurenciu.

Najlepšiu cenu pre Probiotiká Prom-in CFM nájdete na Heureka.sk
Skontrolujte cenu
Náš tip
Proteín si môžete kúpiť v menšom 1kg balení za 555 Kč alebo v jednorazových 30g vrecúškach za 24 Kč.

Alternatívny produkt Pure Elite CFM

Podobný produkt ako CFM Probiotics by Prom-IN je Pure Elite CFM od skúsenej značky Czech Virus. Tento proteín je prakticky takmer rovnaký. Oba obsahujú veľmi kvalitnú srvátkovú bielkovinu spracovanú metódou CFM. Do oboch sú pridané proteolytické enzýmy a probiotiká. Kvalita je prakticky rovnaká, chuť proteínov je úplne individuálna záležitosť, ale u mňa vyhráva Pure Elite vďaka vyššiemu obsahu bielkovín 77 %.

Okrem toho presne deklaruje množstvo probiotických látok vo výrobku. A množstvo probiotík tu vôbec nie je malé, čo je obrovské plus. Pre niektorých môže byť atraktívne aj to, že je sladený prírodnými glykozidmi steviolu.

Stručne povedané, má trochu výhodu oproti CFM Probiotics, ale je tu jeden veľký mínus a to je oveľa vyššia cena, kde zaplatíte až 250 libier navyše, čo by mohlo byť pre niektorých problémom.

Czech Virus Pure Elite CFM - Proteín s najlepším zložením na trhu? (Recenzia)

CFM Probiotics vs. CFM Evolution

Keď porovnáme tieto dva bratské proteíny, dostaneme dva veľmi podobné produkty. Obe sa dajú použiť na rovnaké účely a vďaka tráviacim enzýmom sú dokonale stráviteľné, ale napriek tomu vidím malé rozdiely.

Vývoj CFM je vhodnejší pre ľudí, ktorí majú radi vyšší obsah bielkovín v proteínoch, tu sa obsah bielkovín pohybuje od 74 do 76 %, navyše by som si Evolution vybral ako vhodnejšiu možnosť na potréningové použitie kvôli pridaným voľným aminokyselinám, ktoré podporujú rast svalov.

Cena oboch proteínov je úplne rovnaká, 18 Kč za dávku. Chuť je tu úplne individuálna a závisí od vašich preferencií. Kúpou žiadneho z týchto produktov však neurobíte chybu, rozdiely sú tak minimálne, že si ich sotva všimnete.

Prom-IN CFM Evolution: najlepší proteín nielen pre študentov (Recenzia)

Prom-in CFM Probiotics vs CFM Evolution

Záverečné hodnotenie

Oplatí sa teda investovať do CFM Probiotics? Určite áno. V tejto cenovej kategórii len ťažko nájdete proteín, ktorý by sa mu vyrovnal kvalitou a zložením.

Čo sa týka chuti, pravdepodobne ju budete musieť vyskúšať sami, niekomu môže chutiť, niekomu nie. Jahodová bola určite najlepšia. Celkový pocit z výrobku bol veľmi dobrý, bol som pozitívne prekvapený, ako kvalitný proteín môže byť. Jediným menším mínusom bola chuť, ale verím, že mnohým ľuďom môže absolútne chutiť.

Ak hľadáte proteín, ktorý vychádza veľmi dobre z hľadiska pomeru ceny a kvality, CFM Probiotics je pre vás veľmi dobrou voľbou.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.