PVL Mutant Pro - Proteín, ktorý Rich Piana používal sám (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Značka doplnkov Mutant pochádza z Kanady a má jednu zaujímavú vlastnosť. Táto značka sponzorovala svetoznámeho kulturistu Richa Pianu.

V dnešnej recenzii predstavíme produkt Mutant Pro, ktorý používam už niekoľko mesiacov. Je to najchutnejší proteín na trhu? Ako obstál v našom teste zloženia? Zistite to nižšie.

PVL Mutant Pro
Publikované: 14. júla 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Daniel Ulman
Kategória: Proteíny
Chuť
8.5/10
Rozpustnosť
8.9/10
Stráviteľnosť
8.9/10
Zložky
8.3/10
Cena
9.4/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov

Osobne používam Mutant Pro už dlhší čas, takže som stihol ochutnať všetky dostupné príchute a dnešná recenzia bude zameraná na pohľad dlhodobého používateľa tohto proteínu.

Zložky, na ktoré sa nemožno sťažovať

V prípade Mutant Pro ide o trojzložkový proteín, ktorý sa skladá zo srvátkového koncentrátu WPC, srvátkového hydrolyzátu WPH a srvátkového izolátu WPI. To znamená, že sa dosiahne stredná hodnota vstrebateľnosti, rýchlosti trávenia a kvality bielkovín.

Zaujímavosťou zloženia je použitie MCT oleja, ktorý sa na českom trhu objavil len nedávno. Je to olej so stredne dlhým reťazcom triglyceridov a v tomto konkrétnom proteíne by som odporúčal použitie MCT oleja zloženého výlučne z kokosového oleja. V skutočnosti existujú MCT oleje, ktoré obsahujú palmový olej a iné náhrady. Tu v bielkovinách sú hlavnými výhodami MCT oleja rýchla absorpcia a podpora trávenia.

Okrem toho sa v proteíne nachádzajú zahusťovadlá (guarová guma) a emulgátory (slnečnicový lecitín alebo sójový lecitín), ktoré sa bežne používajú v dnešných potravinách a výživových doplnkoch. Majú nízku úroveň toxicity.

Proteín obsahuje aj enzýmy laktázu a proteázu. Bohužiaľ, používa nielen prírodné, ale aj umelé arómy. Ak by som sa chcel pustiť do bielkovín, kritizoval by som použitie sukralózy. Áno, sukralóza je neškodné a bežne používané umelé sladidlo, ale osobne by som ocenil použitie napríklad stévie. Túto technológiu už používa známa značka Bulk Powders v proteíne Natural Pure Whey.

V jednej odmerke nájdete:

  • 24 g bielkovín
  • 2 g sacharidov
  • 11,7 g EAA
  • 5,5 g BCAA
  • 4,3 g glutamínu

Zloženie PVL Mutant Pro
Keby sme mohli zistiť percentuálny podiel jednotlivých zložiek v zložení bielkovín, boli by sme spokojnejší.

Skvelá chuť

Hlavnou výhodou tohto proteínu je určite jeho chuť. Proteín je k dispozícii v celkovo štyroch príchutiach, ktoré som si úplne zamilovala. Chuť je bohatá, krémová a sladká tak akurát. Ako hodnotím konkrétne príchute:

  • Príchuť cookies & cream (10/10 ) je moja obľúbená a podľa mňa si naozaj zaslúži plný počet bodov. Nie je to bežná príchuť, ale je to príjemné prekvapenie. Obľúbila som si ho pre jeho krémovú chuť a skvelú konzistenciu nielen v koktailoch, ale aj v kašiach a iných receptoch. Táto príchuť je tiež výborne rozpustná a netvorí žiadne hrudky.
  • Čokoládová príchuť (8/10 ) má rovnakú ikonickú chuť ako bežné čokoládové proteíny, ktoré som skúšal. Ak ste fanúšikom sladkých chutí, určite neurobíte chybu. Čokoláda je v skutočnosti najsladšia zo všetkých chutí. Ak už čokoládový proteín nemôžete ani cítiť, potom bude pre vás skvelou voľbou už spomínaná príchuť cookies and cream.
  • Príchuť banánového krému (7/10 ) neohromí ani neurazí. Väčšina banánových proteínov vôbec nechutí ako banán, a to z toho dôvodu, že chuť banánu je veľmi ťažké napodobniť. Tento proteín nie je výnimkou a chutí ako typický "banánový" proteín, ktorý je navyše trochu krémovejší. Oceňujem najmä sladkú chuť a oceňujem, že nemá horký chvost ako niektoré proteíny.
  • Vanilková príchuť (9/10 ) ma veľmi prekvapila, pretože vanilka je zvyčajne dosť nevýrazná a vodová. V tomto prípade to tak nie je. Je sladká, má prijateľnú konzistenciu, dobre sa mieša a nerobí hrudky. Vanilka je istota, ktorú nemôžete pokaziť.

PVL Mutant Pro taste
Príchute proteínov Mutant Pro sú naozaj vyladené.

Ako som pripravil proteín?

Na ideálne premiešanie odporúčam 200-250 ml vody. Pri tomto množstve vody je proteín chutný, bez hrudiek a má krémovú konzistenciu.

Okrem toho sa výborne hodí aj do jedál. V porovnaní s niektorými inými bielkovinami sa ľahko mieša napríklad do kaše. Chuť sušienok a smotany dokonca kašu príjemne zahustí.

Náš tip!
Ak si po tréningu nedopĺňate bielkoviny, môžete ich zmiešať aj s mliekom. S mliekom získajú bielkoviny ešte lepšiu chuť. Viac o kombinácii bielkovín a mlieka sme písali v samostatnom článku.

Príprava PVL Mutant Pro
Protein Mutant Pro je skvelý na doplnenie bielkovín po tréningu.

Veľa hudby za málo peňazí

Veľkou výhodou modelu Mutant Pro 2,27 kg je cena, ktorá sa pohybuje okolo 890 Sk za pixel bez zliav. Jedna odmerka vás teda vyjde na približne 12 kč, čo je v pomere cena/kvalita veľmi výhodné.

V porovnaní s viaczložkový proteín z Czech Virus tu sme o 4 Kč na dávku lacnejší, ale pri proteíne Mutant Pro nájdeme o niečo horšie zloženie. Oceňujeme, keď výrobcovia najlepších viaczložkových proteínov spoločnosť Mutant Pro neposkytuje takéto informácie na webovej stránke ani na obale. Nakoniec však ide o kvalitný proteín, ktorý sa nebojíme odporučiť nikomu z vás. Nanešťastie sa nevyrovná najlepším viaczložkovým proteínom.

Cenová tabuľka pre PVL Mutant Pro
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 40,88

PVL Mutant Pro cena
Napriek tomu, že Mutant Pro sa nevyrovná najlepším viaczložkovým proteínom, jeho cena je úplne adekvátna.

Mutant Pro vs Mutant Whey

Mnohí čitatelia nevedia, ktorý z týchto dvoch proteínov je lepšou voľbou. Hlavným rozdielom je obsah bielkovín, zatiaľ čo Mutant Pro má 80 (až 80 % bielkovín), Mutant Whey má 60. Okrem toho Mutant Whey obsahuje väčšie množstvo sacharidov a tukov, takže je vhodnejší na objemový tréning.

Osobne si myslím, že Mutant Whey toho obsahuje príliš veľa. 3 druhy sladidiel, 4 druhy spracovania srvátky, to nie je niečo, čo by som vyhľadával. Aj keď je Mutant Whey lacnejší, radšej by som investoval do kvalitnejšieho proteínu Mutant Pro.

Konečné hodnotenie

Proteín si ma získal hlavne chuťou, čo je dosť subjektívna záležitosť. Pre úplnosť tejto recenzie som dala ochutnať príchuť cookies & cream piatim svojim priateľom, pričom štyria z nich ju hodnotili pozitívne.

Ak hľadáte cenovo dostupný proteín so skvelou chuťou a kvalitnými zložkami, Mutant Pro je pre vás skvelou voľbou. Koniec koncov, práve tento proteín v súčasnosti používam pri príprave a môžem ho len odporučiť.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.