Reflex Micro Whey - Jeden z najkvalitnejších, ale najdrahších izolátov (Recenzia)

Posledná úprava: 18. júla 2021

Verte tomu alebo nie, na testovanie tohto proteínu som čakal veľmi dlho. Z dostupných zdrojov viem, že ide o absolútnu špičku medzi proteínovými produktmi, čo sa odráža aj na jeho cene. Preto ma zaujíma, či výrobok naozaj stojí za tú cenu, alebo či je to skôr zbytočná investícia.

Ako teda proteín obstál v našej podrobnej recenzii? Stojí výrobok za ďalšie peniaze? Ako obstál v našom chuťovom teste? Kúpil by som si tento proteín znova? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Reflex Micro Whey
Publikované: 14. februára 2021
Upravené: 18. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
9.2/10
Rozpustnosť
9.8/10
Stráviteľnosť
9.9/10
Zložky
9.5/10
Cena
6.1/10
Celkové hodnotenie
8.9
z 10 bodov

Cenová tabuľka pre Reflex Micro Whey
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Značka Reflex Nutrition pochádza z Anglicka a patrí medzi najlepšie z najlepších v Európe. Preto som si takmer istý, že kvalita použitých zložiek je na tej najlepšej úrovni. Výrobca sa vždy snaží mať najkvalitnejšie výrobky, ktorým dodáva ďalšiu pridanú hodnotu. Značka Reflex je pre mňa v súčasnosti synonymom kvality, ale poďme k samotnej recenzii.

-

Zloženie výrobku, ktoré sa blíži k dokonalosti

Ako hlavný zdroj bielkovín výrobok obsahuje natívny srvátkový izolát, ktorý je spracovaný najšetrnejšou metódou CFM, vďaka čomu si zachováva všetky bioaktívne frakcie a telu prospešné látky Natívny srvátkový izolát je v menšej miere doplnený instantizovaným srvátkovým izolátom. Ten sa tiež spracúva metódou CFM, takže obe bielkovinové zložky majú najlepšiu možnú kvalitu.

Proteín obsahuje arómu, ktorá nie je špecifikovaná. Nemôžeme preto jednoznačne určiť, či je aróma umelá alebo prírodná. Všetky farby použité vo výrobku sú však prírodného pôvodu.

Micro Whey od spoločnosti Reflex navyše obsahuje pridané tráviace enzýmy pod patentovanou značkou Digezyme . Tieto tráviace enzýmy sú tu v dostatočnom množstve, konkrétne 166 mg na 100 gramov výrobku. Zabezpečujú dokonalú stráviteľnosť a biologickú dostupnosť celého proteínu, pre mňa je to určite skvelá voľba.

Aby toho nebolo málo, tráviace enzýmy sú doplnené aj o probiotickú kultúru Lactospore. Tu som však dosť skeptický, pretože výrobca neuvádza, v akom množstve sú probiotiká prítomné, ani do akej miery sú aktívne.

Ako hlavnú sladiacu zložku výrobca bohužiaľ zvolil acesulfam K, ktorý je potom v menšej miere doplnený menej škodlivou sukralózou. Osobne nevidím na acesulfame nič zlé, ale musím spomenúť, že v súčasnosti sa dlho diskutuje o toxicite a karcinogenite acesulfamu ako takého. Žiadna z týchto štúdií však nebola potvrdená, preto je acesulfam zatiaľ označovaný ako bezpečné sladidlo, takže by som sa jeho konzumácie príliš neobával. Sukralóza je bežne používané bezpečné sladidlo a pre väčšinu populácie nepredstavuje problém.

-

Výživové hodnoty bielkovín

Na prvý pohľad vidíme, že v každej vybranej príchuti je 85 % bielkovín, čo je nadpriemerná hodnota, ktorú u konkurencie ťažko nájdete. Za malé plus považujem aj to, že zákazník nemusí zložito vyberať príchuť v závislosti od množstva bielkovín, ale jednoducho siahne po tej, ktorá mu chutí.

Ďalšie hodnoty, ktoré nás zaujímajú, sú sacharidy a tuky. Pokiaľ ide o druhý typ, na celých 100 g výrobku nenájdete viac ako 0,7 g tuku. Na druhej strane sacharidy sú vyššie, od 7 g do 5,6 g na 100 g výrobku v závislosti od príchute, ktorú si vyberiete.

Výrobca dokonca neuvádza ani konkrétne aminokyselinové spektrum bielkovín v produkte, čo je z môjho pohľadu dosť škoda, ale v zásade to nie je negatívum a nepochybujem o tom, že kvalita bielkovín je na najlepšej úrovni.

100 g
1 porcia*
Energetická hodnota
1586 kJ / 373 kcal
476 kJ / 112 kcal
Tuky
0,6 g
Z toho nasýtené mastné kyseliny
0,2 g
Sacharidy
7,0 g
2,1 g
Z toho cukry
1,8 g
0,5 g
Proteín
85 g
26 g
Soľ
0,40 g
0,12 g

-

Ľahká stráviteľnosť a rozpustnosť, ale vyššia penivosť

Pri príprave som postupovala podľa pokynov výrobcu a rozmiešala som 30 gramov proteínu v 300 ml vody. V prvom rade musím spomenúť, že rozpustnosť výrobku je trochu nedostatočná. V šejkri budete musieť zmes pretrepávať aspoň 15 sekúnd, aby sa všetko rozpustilo. Na druhej strane, ak použijete mixér, zmes sa okamžite rozpustí, ale naozaj extrémne spení. Po dôkladnom pretrepaní je výsledný nápoj veľmi vodnatý a má prirodzenú sladkú vôňu. Po pretrepaní sa tiež vytvorí pena, ale v oveľa menšej miere.

Po zamiešaní bielkovín do kaše sa konzistencia takmer vôbec nenaruší. Keďže ide o natívny srvátkový proteínový izolát, ktorý obsahuje minimum tukov a sacharidov, stráviteľnosť a biologická dostupnosť produktu je bezkonkurenčná, k čomu prispievajú aj vyššie uvedené tráviace enzýmy Digezyme.

-

Najúspešnejšia príchuť? Určite banán.

Mnohých čitateľov bude nepochybne zaujímať, ako vlastne proteín chutí. Jediná príchuť, ktorú sme nevyskúšali, je jahodová, ale všetky ostatné sa nám veľmi osvedčili. Podrobnejší rozpis príchutí nájdete nižšie.

Posledná vec, ktorú treba povedať, je, že podľa môjho názoru sa tento proteín nekupuje pre jeho chuť, ale len pre jeho výnimočnú kvalitu, výnimočné vlastnosti a čistotu. Preto som počas testovania nekládol žiadne prehnané nároky na chuť, ako je to zvyčajne pri iných proteínoch.

  • Čokoláda (9/10), s čokoládou nikdy neurobíte chybu. Ak si nie ste istí, ktorým smerom sa vybrať, čokoláda je vždy stávkou na istotu. A musím povedať, že nesklamal. Proteín je príjemne sladký a pôsobí úplne prirodzene. Milovníci horkej čokolády budú určite sklamaní, ale milovníci granoly budú nadšení. Ak chcete dosiahnuť intenzívnejšiu chuť, pridajte menej vody. Odporúčam tiež zmiešať čokoládovú príchuť s vanilkovou, váš proteínový kokteil tak získa úplne nový rozmer.
  • Vanilka (9/10 ) je ďalšou stávkou na istotu. Opäť musím povedať, že chuť počas konzumácie bola úplne prirodzená a dostatočne sladká. Po otvorení celého balenia je citeľná vanilková vôňa, ktorá vás prinúti túžiť po nej. Pre mňa je to veselá autentická vanilková príchuť, ktorú výrobca vyladil k dokonalosti. Na druhej strane však nesmiete očakávať žiadnu chuť, ktorá vás posadí na zadok. Musíte vziať do úvahy, že ide o srvátkový izolát s vyšším obsahom bielkovín, takže chuť nebude taká, na akú ste možno zvyknutí.
  • Banán (9,5/10 ) bude pre väčšinu z vás skvelou voľbou. Úplne nefalšovaná a bohatá banánová chuť je presne taká, akú od takéhoto proteínu očakávam. Musela som však správne nastaviť pomer bielkovín a vody, pretože keď to s vodou preženiete, výsledný kokteil bude veľmi vodnatý a banánová príchuť nebude veľmi výrazná. Takýto proteín nemá veľkú hodnotu. Na druhej strane, keď sa zmieša s čokoládovým proteínom v ovsených vločkách, vznikne skvelá kombinácia, ktorú si zamilujete. Celkovo nemám banánovej príchuti čo vytknúť a odporúčam ju všetkými desiatimi.

-

Kedy je najlepší čas na užívanie Micro Whey?

Keďže Micro Whey od Reflexu obsahuje takmer okamžite vstrebateľné bielkoviny, je najvhodnejší na použitie ihneď po tréningu.

Môžete ho použiť aj kedykoľvek počas dňa do kaší, jogurtov alebo iných sladkých receptov. Ak ju však používate namiesto jedla, odporúčam pridať do nej trochu tuku, napríklad vo forme arašidového masla, aby vás zasýtila na dlhšiu dobu.

V neposlednom rade musím opäť spomenúť, že sa neodporúča proteín nijako variť, pretože by sa tým zničili všetky zdraviu prospešné látky, ktoré sa v proteíne nachádzajú, ako aj pridané tráviace enzýmy a probiotiká.

Náš tip
Samotné bielkoviny vás nezasýtia. Ak ho užijete hneď po tréningu, môžete bez problémov skonzumovať pevné jedlo do jednej hodiny. Ako občerstvenie by som však odporúčal inú možnosť.

-

Zbytočne vysoká cena bielkovín

Proteín môžete získať len v jednom veľkom balení s hmotnosťou 2270 gramov, čo bez akejkoľvek zľavy vyjde na 1899 Kč. V tomto prípade vás jedna dávka bude stáť 25 Kč, čo je v porovnaní s konkurenciou oveľa vyššia cena, než na akú sme zvyknutí.

Ak ho porovnám s Isoprime CFM od Amixu, tu vás jedna dávka vyjde na 21 Kč. Čo je podľa mňa už prijateľnejšia cena. V Amixe však nenájdete pôvodnú srvátkovú zložku, ale iba instantnú srvátkovú zložku. Z môjho pohľadu to nie je veľké mínus, ale musel som to spomenúť. V bielkovinách sa nachádzajú aj tráviace enzýmy. Recenziu tohto proteínu nájdete na tomto odkaze.

Dovolím si ešte jedno porovnanie s natívnym srvátkovým izolátom BiotechUSA Iso Whey Zero. Kvalita použitých bielkovín je úplne rovnaká ako v prípade Reflexu, jediným rozdielom je absencia tráviacich enzýmov a viac balastných látok v zložení. Tu cena za jednu dávku vychádza na 16 Kč, čo je už dramatický rozdiel. Podrobnejšiu recenziu proteínu si môžete prečítať tu.

Cenová tabuľka pre Reflex Micro Whey
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

-

Záverečné hodnotenie

Oplatí sa teda investovať do Micro Whey od spoločnosti Reflex? Bohužiaľ, musím povedať, že skôr nie. Na môj vkus za takú vysokú cenu proteín neposkytuje žiadne ďalšie výhody oproti konkurenčným proteínom. Za oveľa lepšie peniaze môžete získať rovnako kvalitný proteín s rovnakými účinkami a použiteľnosťou.

Ale nechápte ma zle, Micro Whey je absolútne skvelý proteín, s ktorým som bol veľmi spokojný. Som rád, že som mal možnosť vyskúšať takýto špičkový proteín, ale keby som si mal vybrať znova, radšej by som siahol po lacnejšej možnosti.

Celkový dojem z proteínu je veľmi pozitívny, keby proteín nestál toľko peňazí, hodnotil by som ho desiatimi z desiatich, ale aj tak pre tých z vás, ktorým nevadí priplatiť si, bude Micro Whey tou najlepšou voľbou.

Biotech USA Iso Whey Zero - najlepší izolát na trhu? (Recenzia)

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.