Nápoj Shake-It - Skvelé raňajky na náročné rána? (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Ak pravidelne čítate naše články, poznáte náš postoj k rôznym instantným náhradám potravín. Nedávno som však pri prezeraní regálov v drogérii objavila populárny Shake-It, ktorý v poslednom čase zažíva obrovský rozmach. Bez toho, aby som si vôbec overila zloženie, som si (možno trochu z recesie) kúpila štyri vrecúška, a keď som doma zistila, aké dobré sú vlastne ingrediencie, musela som sa o svoje dojmy podeliť s ostatnými formou tejto recenzie.

Ako teda Shake-It chutí? Ktorý variant je najlepší? Ako je na tom v porovnaní s inými doplnkami v tejto kategórii? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Shake-It Drink
Publikované: 15. októbra 2019
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Nápoje
Chuť
8.9/10
Rozpustnosť
9.7/10
Vstrebateľnosť
9.5/10
Zložky
9.5/10
Cena
8.3/10
Celkové hodnotenie
9.2
z 10 bodov

Len pre úplnosť dodávam, že som tento nápoj vyskúšala v troch príchutiach - Choco Bomb, Red Berries a Protein Banana-maracuja, takže sa môžete tešiť nielen na hodnotenie zložiek, ale aj na porovnanie samotných variantov.

Veľmi pevný vzorec, ktorý je jedným z najlepších

Často môžete na trhu naraziť na doplnky, ktoré vyzerajú veľmi seriózne, ale pod minimalistickým obalom sa skrývajú nepoužiteľné, nekvalitné a lacné zložky. Shake-It vyzerá presne naopak. Keď som prvýkrát uvidel dizajn obalu, evokoval vo mne nejaký presladený a chemický koktail pre malých fanúšikov komiksov Marvel. Ak sa však nenecháte oklamať pomerne zvláštnym obalom a pozriete sa na zloženie, nájdete veľa zaujímavých ingrediencií, ktoré spolu tvoria naozaj dobrú kombináciu. Keďže sa jednotlivé varianty od seba trochu líšia, predstavíme si na ilustráciu variant Choco Bomb:

  • Bezlepkové ovsené vločky, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny, komplexných sacharidov a ovsených beta-glukánov.
  • 10% Drvené chia semienka, ktoré sú dnes považované za skvelú superpotravinu a majú vysoký obsah omega-3 nenasýtených mastných kyselín.
  • 12% Nepražené kakao, ktoré dodáva výrobku úplne úžasnú chuť bez zbytočného zastúpenia jednoduchých cukrov. Okrem toho má kakao vysoký obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov.
  • Kokosový cukor, ktorý sa používa na sladenie nápoja, ale obsahuje viac zinku, železa a prebiotiká (napr. inulín) ako bežný repný cukor
  • Ryžový proteín je skutočne dobrým zdrojom bielkovín, pretože má vysoký obsah cysteínu a metionínu. Osobne by som privítal druhý zdroj bielkovín vo výrobku, pretože samotný ryžový proteín obsahuje len minimálne množstvo proteínového lyzínu. Tento obsah by sa dal zvýšiť napríklad pridaním hrachovej bielkoviny. Nie je to však tak.
  • Indický skorocel (psyllium), ktorý je vynikajúcim zdrojom rozpustnej vlákniny. Vďaka tomu pomáha znižovať nadúvanie, čistí črevné steny a podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
  • Steviol-glykozidy, ktoré pochádzajú z rastliny s názvom stévia. V našom článku o sladidlách mu venujeme viac pozornosti, pričom upozorňujeme, že jeho škodlivosť je najnižšia zo všetkých sladidiel.

Ako som uviedol na začiatku tohto odseku, zloženie jednotlivých variantov sa mierne líši. Okrem tohto variantu sme vyskúšali aj variant Protein, ktorý spoľahlivo rieši problém s jedným zdrojom bielkovín. Nájdete v ňom 4 rôzne proteíny (ryžový, hrachový, slnečnicový a tekvicový), zatiaľ čo ostatné zložky zostávajú v podstate rovnaké. Z hľadiska zloženia je teda určite lepšie priplatiť si za variant Protein a mať kompletné jedlo.

Recenzie zloženia nápoja Shake-IT

Každý ocení bezproblémovú rannú prípravu

Keď ráno vstanete, ste plní energie a tešíte sa na prípravu teplých raňajok? Zvyčajne to nerobím. Preto sa mi Shake-It pripravoval veľmi ľahko, zabralo mi to 30 sekúnd. Do šejkra som dala zhruba 250 ml mlieka, vysypala som vrecúško s prípravkom, párkrát som ním zatriasla a nápoj bol hotový. Nie je to základ raňajok, ale ak do tohto nápoja pridáte napríklad ovocie a jogurt, zdravé a rýchle raňajky sú na svete. Pri príprave sa v Shake-It netvorili žiadne hrudky, nepenil sa a takmer okamžite sa rozpustil.

Príprava nápoja Shake-IT

S mliekom chutí úplne skvele

Ako si už asi každý používateľ srvátkového proteínu všimol, chuť srvátkového proteínu je oveľa lepšia s mliekom. Na rozdiel od Shake-It ho však používate po tréningu, keď nie je žiaduca dlhšia absorpcia. Keďže som však Shake-It pravidelne zaraďovala na raňajky, žiadne kalórie navyše ani predĺžená absorpcia mi nevadili, preto som použila bezlaktózové mlieko. Takže moje hodnotenie chuti vyzerá takto:

  • Čokoláda (Choco Bomb ) - Táto príchuť ma určite zaujala najviac zo všetkých. Po príprave má hustú konzistenciu, ktorá ma prekvapila. Vôňa je celkom nevtieravá, ale náznak čokolády je zreteľný. Po ochutnaní zistíte, že chuť je celkom prirodzená a kakao je v nápoji naozaj silné. Všetky varianty tohto nápoja totiž obsahujú celé kúsky, ale to mi vôbec nevadilo. V bezlaktózovom mlieku vynikne chuť horkého kakaa oveľa lepšie ako vo vode, preto by som uprednostnila mlieko. Čokoládový Shake-It hodnotím 10 z 10.
  • Červené bobule - zatiaľ čo čokoláda nebola takmer vôbec sladká, v rovnakom množstve mlieka chutila oveľa intenzívnejšie a bola aj oveľa sladšia. Vôňa a chuť však pripomínali raňajkové cereálie, ktoré mám osobne veľmi rada, ale nepoužívam ich kvôli veľkému množstvu cukru. V prípade nápoja Red Berries je ovocná príchuť rozhodne citeľná, v nápoji cítiť náznaky malín aj jahôd, pričom maliny podľa môjho názoru mierne prevažujú. Konzistencia je opäť veľmi hustá a aj tento kokteil si vychutnáte. Chuť je dobrá, ale v budúcnosti dám prednosť čokoláde. Červené bobule hodnotím 9,5 z 10.
  • Proteín Banán a Maracuja je azda jediná vec, ktorá mi pokazila celkový dojem zo Shake-It, pretože rozhodne patrí k tomu najhoršiemu, čo som kedy ochutnal. Chuť je prirodzená, bez chemických dochucovadiel, ale kvôli špecifickej chuti rastlinných bielkovín je celý nápoj horký a veľmi ťažko sa pije. Úprimne povedané, banán som si vôbec nevšimla, marakuja je o niečo výraznejšia, ale spoznáte ju až po skončení všetkých rastlinných bielkovín, a tie príliš neohúria. Sám som nebol schopný tento variant ani dokončiť, a preto ho hodnotím len 2 bodmi z 10.

Recenzie nápojov Shake-IT ochutnajte

Dvojitý pohľad na cenu

Keď som si tento kokteil kúpil v drogérii, za jedno balenie bežnej verzie som zaplatil takmer 30 Kč a za proteínovú verziu o 5 Kč viac. Za túto cenu pravdepodobne nenájdete žiadny iný kokteil, ktorý by poskytoval také spektrum živín. Na druhej strane je dôležité poznamenať, že hoci takéto Anapur, ktorý sme pred časom testovali, obsahuje 440 kcal, Shake-It nemá ani polovicu. Spolu s tým sa dostaví aj menší sýtiaci účinok, takže keď sa to vezme do úvahy, v konečnom dôsledku to nevyjde o toľko lacnejšie. Napriek tomu si myslím, že ide o dobrú investíciu, ktorá stojí za vyskúšanie.

Kde kúpiť Shake-IT najlacnejšie?

Recenzia cien nápojov Shake-IT

Záverečné hodnotenie

Spoločnosť Shake-It úprimne povedané veľmi príjemne prekvapila celý náš tím. Chuť je skvelá, rovnako ako zloženie. To, čo chýba v bežnom variante, je samozrejme vylepšené v proteínovom variante. Príprava trvá niekoľko sekúnd a ak máte rušné rána ako my, tento doplnok vám určite pomôže. Na druhej strane, samotný by ma nezasýtil, takže si aj tak musím pripraviť ďalšie jedlo, ale na príjemný začiatok dňa je Shake-It ideálny.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.