SizeAndSymmetry Protein Mash - Ideálne raňajky pre rušné rána (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Proteínové palacinky. Proteínové buchty. Proteínové hrnčekové koláčiky. Či už chceme alebo nie, bielkoviny sú dnes snáď vo všetkej výžive určenej pre športovcov. Často nie je pre výrobcu dôležité, že bielkovinové frakcie sú denaturované teplom, a tým strácajú svoj pozitívny účinok na zdravie. Hlavnou úlohou je jednoducho produkt predať.

Ale keď sa naskytla príležitosť vyskúšať proteínovú kašu od SizeAndSymmetry, neodolala som. Aké to bolo? Oplatí sa do nej investovať? Pre koho je vhodný a kto ho vôbec neocení? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii

SizeAndSymmetry Protein Mash
Publikované: 13. decembra 2018
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Proteínová kaša
Chuť
8.6/10
Príprava
10.0/10
Stráviteľnosť
10.0/10
Zložky
9.2/10
Cena
8.2/10
Celkové hodnotenie
9.2
z 10 bodov
Cenová tabuľka pre SizeAndSymmetry Protein Mash
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 13,52
Cena:  € 14,29
Cena:  € 14,39 -23%

Pýtate sa, prečo som chcela vyskúšať proteínovú kašu, keď hneď v úvode nadávam na nadužívanie bielkovín v receptoch? Jednoducho a jasne, zaujalo ma, že kašu stačí zmiešať s vodou a raňajky sú hotové. A keďže je úplne normálne, že ráno nič nestíham, mohlo by to byť skvelé riešenie. O chvíľu sa dozviete, ako som našla kašu

Prvotriedne zložky

Srvátkový proteín CFM ISO90, ovsená extrudovaná múka, ryžová instantná múka, ryžové vločky, micelárny kazeín, sukralóza, sladidlo získané zo stévie. V Protein Mash od SizeAndSymmetry nenájdete nič viac ani menej. Vďaka tomuto špičkovému zloženiu má celá kaša aj špičkové nutričné hodnoty - v jednej 70g porcii nájdete takmer 27 g bielkovín, 32 g sacharidov (jednoduché cukry tvoria menej ako 2 g) a necelé 3 g vlákniny.

Zloženie proteínovej kaše SizeAndSymmetry

Vďaka vynikajúcim zdrojom bielkovín obsahuje kaša aj pomerne vysoké množstvo aminokyselín (najmä BCAA a glutamínu)

Výživové hodnoty (kokos)

Obsah na 100 g

V 1 porcii 70 g

Energetická hodnota (kcal)

377 kcal

264 kcal

Energetická hodnota (kJ)

1 583 kJ

1 108 kJ

Proteín

37,70g

26,39g

Sacharidy

41,70g

29,19g

z toho cukry

2,40g

1,68g

Tuky spolu

5,62g

3,93g

z toho nasýtené mastné kyseliny

0,40g

0,28g

Soľ

0,14g

0,10g

Vlákno

3,20g

2,24g

Aminokyseliny

   

L-leucín (BCAA)

4,00g

2800 mg

L-izoleucín (BCAA)

2,40g

1680 mg

L-Valín (BCAA)

2,30g

1610 mg

Kyselina L-glutámová

4,70g

3290 mg

Skvelé chute

Táto proteínová kaša je k dispozícii v troch príchutiach - kokosovej, smotanovo-jogurtovej a prírodnej. Keďže som vyskúšal všetky tri varianty, mohol som ich porovnať aj medzi sebou. Z môjho pohľadu je poradie nasledovné

  • Kokos (9,5/10 ) - od prírodného variantu sa líši obsahom drveného kokosu, ktorý samozrejme dodáva celému výrobku skvelú chuť (samozrejme, ak máte radi kokos). Nemusíte sa obávať, že obsah chutí zvýši množstvo jednoduchých cukrov, ktoré sa stále drží pod dvoma gramami. Osobne to považujem za veľkú výhodu. Navyše kokosová príchuť je úplne prirodzená a nie je umelá. Kokosovú kašu preto hodnotím 9,5 bodmi z 10
  • Natural (8,5/10 ) - Aj keď neochutená verzia chutila dobre, mám k nej určité výhrady. Na môj vkus je príliš sladká. Nie že by bol sladký, ale očakávam, že prírodná verzia bude mať nesladkú chuť, ktorú by som si neskôr chcela sama ochutiť. Táto verzia kaše je však taká sladká, že sladenie alebo dochucovanie neprichádza do úvahy. Preto ho hodnotím 8,5 z 10
  • Smotanový jogurt (8,5/10 ) - Smotanový jogurt má odo mňa približne rovnaké hodnotenie ako prírodná príchuť. Čo sa týka zložiek, jediným rozdielom oproti neochutenej verzii je použitá príchuť, ktorá je v porovnaní s kokosovou trochu iná. Kaša je však stále chutná - nie je extrémne presladená a ani jogurtová príchuť nie je príliš umelá. Preto aj tejto chuti dávam 8,5 z 10.

Príchute proteínovej kaše SizeAndSymmetry

Kde kúpiť najlacnejšie

Rýchle a výživné raňajky

Na tejto proteínovej kaši ma zaujala jej rýchla a jednoduchá príprava. Stačí nasypať dve odmerky do misky, zaliať 150-200 ml vody alebo bezlaktózového mlieka (ja som použila vodu, ale záleží na preferenciách každého) a premiešať. V praxi to znamená, že raňajky máte na stole do dvoch minút. A ak nemáte ráno toľko práce ako ja, každá minúta sa počíta.

Osobne používam na prípravu kaše menšie množstvo vody (napríklad 130-150 ml), pretože mám radšej hustejšie kaše. Množstvo vody však môžete upraviť podľa vlastného uváženia. No ak som náhodou vstávala skoro ráno, vždy som si do kaše pridávala ovocie, orechy alebo škoricu.

SizeAndSymmetry Proteínová kaša s orechmi
Skúste proteínovú kašu zmiešať s kakaovými zrniečkami, plátkami kokosu a posypať pekanovými orechmi. Skvelá kombinácia!

Primeraná cena

Za jednu porciu Protein Mash zaplatíte 32 Kč. Hoci sa to na prvý pohľad zdá veľa, ak by ste si dali napríklad müsli a jogurt na raňajky a k tomu kopček proteínu, cena by bola viac-menej rovnaká. Samozrejme, lacnejšou alternatívou je kúpiť si instantné vločky spolu s instantnou ryžovou múkou a kašu si namiešať sami, čo však opäť predĺži čas prípravy. Nehovoriac o tom, že ani chuť nebude rovnaká

Cenová tabuľka pre SizeAndSymmetry Protein Mash
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 13,52
Cena:  € 14,29
Cena:  € 14,39 -23%

Príliš malá nádoba

Z môjho pohľadu je menšou nevýhodou príliš malá nádoba. Keďže je naplnený kašou až po okraj, pravdepodobne sa vám pri prvom otvorení vysype polovica balenia a potom budete hľadať odmerku. Protein Mash od SizeAndSymmetry však nemá žiadne iné nevýhody, takže tento drobný detail je úplne zanedbateľný.

VeľkosťAndSymetria Protein Mash jar
Z takto naplnenej nádoby sa ťažko vyberá odmerka :-)

Záverečné hodnotenie

Táto proteínová kaša má dobré zloženie, lahodnú chuť a hlavne časovo nenáročnú prípravu. A preto by som ho odporučila každému, kto napríklad kvôli rušným ránam jednoducho nemá čas na smaženie vajec. Musíte však počítať s tým, že za takúto vec zaplatíte viac, ako je potrebné.

Ak sa rozhodnete kúpiť si balíček instantných ovsených vločiek a zmiešať ho s obyčajným proteínom, výrazne ušetríte. Na druhej strane sa pripravíte o chuťový zážitok. Záver je teda taký, že proteínová kaša môže byť skvelým pomocníkom, ale rozhodne nie je nevyhnutná.

ČÍTAJTE VIAC: Najlepšie proteínové kaše na trhu - ktorú si vybrať? (Test)

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.