Smartlabs Hydro Traditional - Jeden z prvých hydrolyzátov na trhu, ale stále jeden z najlepších (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

Na našich stránkach sa nestretávate s mnohými recenziami proteínových hydrolyzátov, ale keď som dostala možnosť otestovať Hydro Traditional od spoločnosti Smartlabs, neváhala som ani sekundu.

Poznám veľa ľudí, ktorí tento proteín veľmi chvália, a nikdy som nevedel prečo, pretože som ho nikdy nevyskúšal. To sa však nakoniec zmenilo a môžem vám povedať, že proteín ma rozhodne nesklamal.

Smartlabs Hydro Traditional
Publikované: 24. mája 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
9.0/10
Rozpustnosť
7.5/10
Stráviteľnosť
10.0/10
Zložky
9.8/10
Cena
9.2/10
Balenie
8.3/10
Celkové hodnotenie
9.0
z 10 bodov

Hydro Traditional od spoločnosti Smartlabs je úplne prvý hydrolyzovaný proteín, ktorý sa na českom trhu objavil v roku 2007. Odvtedy si dokázala získať mnoho fanúšikov aj odporcov. Hydrolyzáty určite nie sú pre každého, ale ak im dáte šancu, možno nebudete chcieť zmeniť.

Veľmi netradičný proteínový balíček

Na prvý pohľad ma zaujala skutočnosť, že proteín sa dodáva vo veľmi netradičnom balení. Konkrétne môj proteín prišiel v plastovom vedre, ktoré nemalo práve ideálne rozmery na skladovanie, takže som ho hneď prvý deň strčil do pivnice, jediného miesta, kam sa zmestil. Na druhej strane je tento štýl balenia praktický, pretože aj keď vám zostane niekoľko odmeriek proteínu, nemusíte ich loviť na dne pixla svojou dlhou rukou.

Vadilo mi však, že proteín sa pri otvorení veka veľmi rozsypal, pretože veko bolo dosť robustné a na dne sa rozsypal proteín, preto som mal v kuchyni pri otvorení dobrý proteínový dym. Pod vekom nebol ani ochranný kryt proti vyliatiu papiera, ktorý by tomuto problému zabránil.

Preto som musel začať upratovať ešte pred ochutnávkou, ale to je len detail. Po tejto prvej negatívnej skúsenosti sa situácia už len zlepšovala.

Smartlabs Hydro Tradičné balenie

Absolútne bezchybné zloženie

Hlavnou surovinou použitou vo výrobku je zdroj bielkovín, ktorým je enzymaticky štiepený (hydrolyzovaný) srvátkový proteínový koncentrát, ktorý sa v príchuti ľadová káva nachádza zo 76 % a v príchuti horká čokoláda zo 70 %.

Stupeň hydrolýzy bielkovín je 32, čo zjednodušene znamená, že bielkovinové častice sa rozpadajú na veľmi malé kúsky (molekulová hmotnosť je nižšia ako 1000 daltonov), čím sa dosahuje mimoriadne rýchla absorpcia a maximálne vstrebávanie živín do tela. Je to skutočne najrýchlejšie dostupný zdroj bielkovín, ktorý môžeme použiť po tréningu.

V príchuti tmavej čokolády obsahuje proteín aj kakao z nepražených kakaových bôbov (pôvodom z Ekvádoru). Ide o absolútne vynikajúcu voľbu v každom smere, toto kvalitné kakao dodáva proteínu absolútne vynikajúcu chuť pravej čokolády a zároveň dodáva telu veľmi kvalitné živiny v podobe rôznych antioxidantov, minerálov a vitamínov.

Smartlabs Hydro Tradičné zloženie

Okrem toho sa do proteínu pridávajú prírodne identické príchute a prírodné farbivá, vďaka čomu je pre nás tou najlepšou voľbou. U mnohých konkurenčných spoločností sa v súčasnosti stále stretávame s používaním rôznych chemických príchutí alebo farbív, ktoré sú často zdraviu škodlivé, a preto si pochvaľujeme výber spoločnosti Smartlabs.

V neposlednom rade je proteín sladený sukralózou, ktorá sa považuje za druhé najzdravšie sladidlo. Ako najlepšie sladidlo tu výrobca mohol použiť stéviu, ale tá je zvyčajne menej výrazná a ťažko povedať, či by vôbec dokázala prekonať horký hydrolyzovaný proteín. Preto úplne chápeme, že výrobca uprednostnil použitie sukralózy, čo považujeme za skvelú voľbu.

Náš tip
Sladenie sukralózou je dnes na dennom poriadku, pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť nežiaduce zadržiavanie vody alebo črevné problémy, ale museli by ste jej skonzumovať obrovské množstvo, čo rozhodne nie je prípad proteínových výrobkov. Takže si s tým v žiadnom prípade nemusíte robiť starosti.

Výživové hodnoty

V prípade príchute ľadovej kávy boli nutričné hodnoty bielkovín medzi hydrolyzátmi DH32 vysoko nadpriemerné. Obsah bielkovín je tu pekných 76 %, čo je pre tento typ bielkovín nezvyčajné a boli sme s ním veľmi spokojní.

V prípade príchute tmavá čokoláda sú nutričné hodnoty o niečo horšie v tom zmysle, že obsahuje len 70 % bielkovín, čo je skôr podpriemer. Je to však len malý detail, ktorý priemerný alebo pokročilý cvičenec nemusí nijako riešiť.

Ak nedržíte veľmi prísnu diétu a nemusíte si strážiť každý gram prijatých bielkovín, sacharidov a tukov, vyberte si príchuť podľa svojich preferencií a nijako sa neobmedzujte.

Veľkým plusom je, že výrobca na svojej oficiálnej webovej stránke plne zverejňuje aminokyselinové spektrum bielkovín, čo je vždy suverénny krok, ktorý radi oceníme.

Podľa aminokyselinového spektra vidíme, že proteín obsahuje až 24 % aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA) a až 18,78 % kyseliny L-glutámovej, čo ocenia pokročilí športovci a ľudia, ktorí chcú maximálnu kvalitu bielkovín po tréningu.

Výživové hodnoty (káva)

na 100 g na porciu 45 g
Energetická hodnota 1696 kJ 763 kJ
408 kcal 184 kcal
Tuky 8 g 3,6 g
Sacharidy 5 g 2,25 g
Proteín 76 g 34,2 g
Soľ 0,3 g 0,135 g
Náš tip
Po tréningu neprijímajte naraz viac ako 30 g hydrolyzovaného proteínu. Ak by ste použili viac, existuje riziko, že časť prijatých bielkovín sa v tele premení na glukózu a bielkoviny sa po tréningu nevyužijú tak, ako by ste chceli.

Smartlabs Hydro Traditional nutričné hodnoty

Chute si naozaj vychutnáte

Hneď na začiatku vám musím povedať, že chuť hydrolyzovaných proteínov je úplne odlišná od chuti bežných koncentrátov. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je stupeň hydrolýzy, tým je bielkovina horkejšia. A keďže Hydro Traditional používa najvyšší stupeň hydrolýzy (32), horkosť je naozaj citeľná. Musím však povedať, že výrobca sa s horkosťou vyrovnal veľmi dobre a chuť nám stále veľmi chutila.

Napriek tomu, ak nemáte radi horkú chuť, pravdepodobne vám hydrolyzáty príliš chutiť nebudú, ale keďže ja mám horkú chuť rada, chutili mi aj tieto proteíny. Vyskúšali sme Hydro Traditional v dvoch príchutiach, ľadovú kávu a horkú čokoládu. Pri miešaní proteínu vo vode som postupoval podľa pokynov výrobcu, 45 g proteínu na 200-300 ml vody. Tu je hodnotenie jednotlivých príchutí:

  • Ľadová káva (9/10) , táto chuť ma veľmi prekvapila. Osobne som vyskúšal niekoľko proteínov s kávovou príchuťou, ale tento sa dostal na vrchol. Proteín je pri prvom požití príjemne sladký, ale po chvíli pocítite horký podtón, ktorý sa mne osobne veľmi páčil. Nemyslím si, že existuje lepšia alternatíva pre milovníkov pravej kávy.
  • Horká čokoláda (9/10 ), toto je naozaj pravá chuť horkej čokolády. Keďže výrobca do proteínu pridáva aj pravé kakaové bôby, jeho chuť naozaj vynikne. Keď som proteín rozmiešal v odporúčanom množstve vody, zistil som, že proteín je veľmi horký, dokonca by sa dal prirovnať k jedeniu samotných kakaových bôbov. Keď som však použil viac vody, horkosť trochu zmizla a proteín som si naozaj vychutnal. Ak máte radi sladkú čokoládovú chuť pripomínajúcu granolu, tento proteín vám nebude chutiť. V takom prípade by som skôr odporúčal Hydro Whey Zero od spoločnosti BiotechUSA, ktorá je výrazne sladšia. Ak však milujete pravú horkú čokoládu, táto príchuť bude pre vás absolútnym pokladom.
Náš tip
Zmiešajte proteín s príchuťou ľadovej kávy spolu s ľadom a získate dokonalú krémovú ľadovú kávu

Smartlabs Hydro Tradičné príchute

Ľahko stráviteľné, ale menej rozpustné

Keďže ide o enzymaticky strávený (hydrolyzovaný) srvátkový koncentrát, stráviteľnosť a využiteľnosť bielkovín je bezkonkurenčná. Po konzumácii nepociťujete žiadne črevné ťažkosti, žiadne nadúvanie, nič podobné.

Po rozmiešaní vo vode zostali v proteíne hrudky (ale to sa stáva aj pri hydrolyzátoch), takže som musela použiť lyžicu na miešanie alebo odporúčam pripraviť proteín priamo v mixéri.

Konzistencia proteínu je vodnatá a čoskoro po jeho konzumácii pocítite hlad. Je to tak, hydrolyzát sa dostane do krvného obehu čo najrýchlejšie, čo vám umožní skonzumovať plnohodnotné jedlo do hodiny po tréningu.

NÁŠ TIP
Ak si chcete dať radšej proteín, ktorý vás po tréningu zasýti na dlhšiu dobu, vyberte si osvedčený srvátkový koncentrát alebo viaczložkový proteín, ktorý je po tréningu najlepšou voľbou.

Kedy je najlepší čas na užívanie bielkovín?

Hydro Traditional obsahuje najrýchlejšie sa vstrebávajúce bielkoviny, ktoré môžete do tela dostať. Začína sa vstrebávať do krvného obehu do 20 minút po konzumácii, preto je najvhodnejší na užívanie po tréningu

Ďalšiu alternatívu použitia hydrolyzátu by som videl hneď ráno po prebudení, keď je vaše telo hladné po nočnom pôste. Hydrolyzát by som nepoužíval inokedy počas dňa práve kvôli jeho extrémne rýchlej absorpcii, ktorá je veľmi špecifická a nebola by úplne vhodná počas dňa (napr. namiesto desiaty).

Smartlabs Hydro Tradičné použitie

Prijateľná cena, ktorá nás prekvapila

Zvyčajne sú ceny hydrolyzátov veľmi vysoké, ale v prípade Hydro Traditional nás prekvapilo, že to tak nie je. Hydrolyzát v najväčšom balení 2 kg vyjde na 1299 Kč. Na prvý pohľad sa to môže zdať veľa, ale musíte si uvedomiť, že ide o najpokročilejšiu formu spracovania bielkovín.

Cena jednej dávky vychádza na 28 Kč, ale to je spôsobené tým, že výrobca uvádza množstvo jednej dávky 45 g, čo je oveľa viac ako u konkurenčných značiek. Ak dávku prepočítate na 30 g (čo je najbežnejšia odporúčaná denná dávka), Hydro Tratitional vás bude stáť 19,4 Kč za dávku. Táto cena už funguje oveľa lepšie na ľudí a môžeme tento hydrolyzát len odporučiť. Navyše, ak si počkáte na správny okamih, môžete si Hydro Traditional zaobstarať vo výpredaji za krásnych 1199 Kč alebo ešte menej.

Cenová tabuľka pre Smartlabs Hydro Traditional
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz

Hlavný rozdiel medzi srvátkovým hydrolyzátom a koncentrátom

Mnoho ľudí si myslí, že hydrolyzát srvátky im zabezpečí extrémny rast svalov, čo nie je celkom pravda. Rast svalov bude po konzumácii hydrolyzátu, izolátu a koncentrátu prakticky rovnaký, ale hydrolyzát je lepší v tom, že vám zabezpečí najrýchlejšiu regeneráciu svalov po tréningu. Veľmi zjednodušene povedané, budete môcť pretrénovať tú istú partiu oveľa skôr, ako ste zvyknutí, čo môže nepriamo viesť k väčšiemu objemu svalov (odtiaľ pochádza mylná predstava, že hydrolyzát = viac svalov).

Ďalšou veľkou výhodou hydrolyzátu je, že na jeho strávenie nie sú potrebné takmer žiadne bielkoviny, preto nezaťažuje vaše trávenie. To je veľmi užitočné napríklad pre ľudí, ktorí trénujú objemový tréning a potrebujú dodať telu bielkoviny bez zbytočného zaťaženia trávenia.

Mohol by som tiež spomenúť, že po konzumácii hydrolyzátu budete mať najväčšiu inzulínovú odozvu, čo sa prejaví aj na objeme vašich svalov, ale to platí len vtedy, ak konzumujete samotný proteín. Ak ste teda po tréningu zvyknutí na nejakú formu sacharidov (ovocie, kaša...) a bielkovín, inzulínová odpoveď bude rovnaká pri hydrolyzáte aj koncentráte.

Hydrolyzované proteíny sú určené pre veľmi malú skupinu športovcov, sú obľúbené najmä u vytrvalostných športovcov, ktorí potrebujú trénovať dlho a často.

Ako kulturista som hydrolyzované proteíny vyskúšal už mnohokrát, ale prakticky som nepocítil veľa zmien v porovnaní s klasickým koncentrátom. Veľkou výhodou pre mňa bolo zmiernenie trávenia, ale na druhej strane, keď som používal srvátkový izolát, tiež som nemal problém s trávením. Takže pre mňa je hydrolyzovaný proteín na kulturistiku a tréning v posilňovni celkom zbytočný, ale každý môže mať iný názor, takže to závisí od vás a vašich preferencií.

NÁŠ TIP
Ak chcete maximálne podporiť regeneráciu svalov po tréningu a zároveň minimálne zaťažovať svoj tráviaci systém, hydrolyzát bude pre vás tou správnou voľbou. Neočakávajte však väčší nárast svalovej hmoty v porovnaní so srvátkovým koncentrátom.

Smartlabs Hydro Tradičné rozdiely

Záverečné hodnotenie

Oplatí sa teda investovať do zariadenia Hydro Traditional od spoločnosti Smartlabs? Ak pravidelne cvičíte, tak bohužiaľ asi nie. Ak ste pokročilý a profesionálny športovec, je na vás, aby ste sa rozhodli, či sú výhody používania hydrolyzátu pre vás vhodné.

Musím povedať, že celkovo ma proteín veľmi príjemne prekvapil. Na to, že ide o prvý hydrolyzát v krajine, si stále drží veľmi vysoký štandard a čo sa týka kvality bielkovín, nie je sa na čo sťažovať.

Chuť je veľmi špecifická, horká. Ak ste hydrolyzát ešte nikdy nejedli, pripravte sa na úplne inú chuť, než na akú ste boli doteraz zvyknutí. Niekomu sa proteín môže páčiť, niekomu nie, nezostáva nič iné, len to vyskúšať na vlastnej koži.

Celkový pocit z proteínu je určite veľmi pozitívny a môžem ho len odporučiť. Jediná vec, ktorá mi kazí dojem, je spôsob, akým bol proteín zabalený, Smartlabs by na tom mal pracovať.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.