VAYU Final Protein: absolútny líder na trhu proteínov alebo marketingové reči?

Posledná úprava: 14. apríla 2022

Recenzií o proteínoch nie je nikdy dosť, alebo áno? Podľa mojich vlastných skúseností sú proteíny najvyhľadávanejšou témou na našich webových stránkach a ja som veľmi šťastná, pretože som mohl otestovať naozaj jedinečný produkt, ktorý som si už veľmi dlho vyhliadala, ale až do dnešného dňa som ho nemohla zohnať. Ide o srvátkový proteín, ktorý na českom trhu nebol veľmi dlho a väčšina ľudí si ho pravdepodobne ešte nevšimla. Je to Final Protein od nemeckej spoločnosti Vayu a podľa toho, čo som počul, by to mala byť absolútna špička, ktorú dnes môžete nájsť na trhu. Ako obstál počas nášho testovania? Čo som kritizoval a čo sa mi páčilo? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

VAYU Final Protein
Publikované: 14. apríla 2022
Upravené: 14. apríla 2022
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
7.0/10
Rozpustnosť
10.0/10
Stravitelnosť
10.0/10
Zloženie
10.0/10
Cena
3.0/10
Celkové hodnotenie
8.0
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre VAYU Final Protein
Obchod
Cena
Odkaz

Nemecká značka Vayu je na českom trhu už nejaký čas a musím povedať, že za ten čas som sa stal jej veľkým fanúšikom. Za ten čas som od nich otestoval veľa výrobkov (recenzie mnohých z nich tu v budúcnosti nájdete) a z hľadiska funkčnosti, kvality, chuti, skrátka všetkých dôležitých aspektov, som bol vždy prekvapený, aký kvalitný výrobca to vlastne je. Na druhej strane sa to odráža aj na cene ich výrobkov, ktorá je často vyššia, než sme zvyknutí. Jediné, čo môžem povedať, je, že za kvalitu sa jednoducho musí platiť. Poďme sa teraz pozrieť na skutočný prehľad najlepších proteínov, ktoré ponúkajú.

Čisté zloženie bez jedinej chyby

 Keďže ide o čistý srvátkový proteín, na prvom mieste v zložení je prirodzene zdroj srvátkového proteínu, ktorý v tomto prípade predstavuje značkový, mimoriadne kvalitný srvátkový izolát s názvom Isolac. Vyrába sa až v Írsku a vďaka svojej čistote a výnimočnej kvalite je skutočne výnimočná. Tento srvátkový izolát sa samozrejme spracováva najšetrnejšou metódou CFM, vďaka čomu si zachováva všetky zdraviu prospešné látky a bioaktívne frakcie. Zároveň takmer neobsahuje laktózu.

Výrobok obsahuje 50 % Isolacu a druhých 50 % tvorí iný, rovnako kvalitný srvátkový proteín Optipep90. Aj v tomto prípade ide o značkovú, patentovanú surovinu od írskeho výrobcu a v tomto prípade ide o najčistejší hydrolyzovaný srvátkový izolát, ktorý sa začína vstrebávať do svalov takmer okamžite, čím zabezpečuje okamžitý prísun aminokyselín a urýchľuje regeneráciu svalov. Je úplne bez laktózy a vďaka hydrolýze bielkovín sa po jeho konzumácii nevyskytujú ani minimálne tráviace problémy.

S cieľom vytvoriť jeden z najčistejších proteínov na trhu sa výrobca Vay rozhodol nepoužiť žiadne farbivá, čo je v dnešnej dobe veľká vzácnosť. Tento odvážny krok mu u mňa určite priniesol plusové body.
Je však pochopiteľné, že súčasťou proteínu sú aj arómy. Či chceme alebo nie, chuť je jedným z najdôležitejších parametrov, podľa ktorých si zákazníci vyberajú proteíny. Každý si predsa chce na konci tvrdej diéty vychutnať chuť, nie? Výrobca neuvádza, či sú použité príchute umelé alebo prírodné, takže predpokladám, že boli použité umelé príchute. Pre ešte lepšie využitie a rozklad bielkovín obsahuje prípravok malé množstvo tráviaceho enzýmu bromelaínu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v prírode, najmä v ananáse, a pomáha nášmu telu účinne tráviť bielkoviny a lepšie ich využívať.

Napokon, proteín je sladený sukralózou, čo je v dnešnej dobe absolútny štandard. Určite by som ocenila použitie stévie, aj keď len na čiastočné sladenie, ale čo sa týka sukralózy, nemôžem jej nič vyčítať. Počas mnohých rokov testovania som s tým nemal najmenší problém a neberiem to ako negatívum.

 Je úplne bez laktózy a vďaka hydrolýze bielkovín sa po jeho konzumácii nevyskytujú ani minimálne tráviace problémy.

Bezprecedentná výživová hodnota bielkovín

Dokonalé nutričné hodnoty proteínu sú hlavným dôvodom, prečo je podľa môjho názoru tento proteín najvhodnejší pre diétu. Keď sa pozrieme na celkovú kalorickú hodnotu proteínu, tá nepresahuje 350 kcal pre všetky príchute, čo je samo o sebe veľmi jedinečné. Máloktorý (prakticky žiadny) proteín dosahuje takú malú kalorickú hodnotu na 100 g výrobku. Ak si vezmeme napríklad mnou testovanú brusnicovú príchuť, obsahuje krásnych 83 g bielkovín na 100 g výrobku, čo je veľmi vysoká hodnota, ktorá poteší každého cvičenca. Zároveň na 100 g bielkovín pripadá len 1 g tuku a 1 g sacharidov, čo je úplne zanedbateľné množstvo. Dá sa povedať, že keď ho konzumujete, dostávate do seba len čisté, vysokokvalitné bielkoviny. 

Chuť bielkovín neurazí ani nepoteší

Vďaka obchodu kulturistika.com som mal možnosť vyskúšať dve príchute Final Protein, mliečnu čokoládu a brusnicu. Na to, že ide o čistý proteín s minimom tukov a sacharidov, ma zaujala príjemná mliečna chuť oboch variantov. Tento proteín si môžete bez výčitiek vychutnať až do konca tvrdej diéty a verte mi, že vám bude chutiť každým dňom viac a viac.

  • Mliečna čokoláda (8/10) - chuťovo bola naozaj dobrá. Bohužiaľ, ja osobne nie som fanúšikom mliečnej čokolády. Mám oveľa radšej horkú čokoládu, takže táto príchuť ma príliš nenadchla a dávam jej len 8 bodov, ale prirovnala by som ju k granole, ktorú si bežne kúpite v obchode. Preto si myslím, že väčšina bežných ľudí si túto príchuť absolútne zamiluje a bude ju doslova zbožňovať bez zaváhania. Ak máte radi granko alebo klasickú mliečnu čokoládu, túto príchuť si zamilujete.
  • Brusnica (6/10) - Už po prvom ochutnaní som bola veľmi sklamaná, pretože som necítila prakticky žiadnu chuť. Jediné, čo som dokázal identifikovať, bol zvláštny, ale príjemný mliečny podtón, ktorý sprevádzala veľmi slabá ovocná príchuť. Čím dlhšie som však proteín konzumoval, tým viac som si zvykal na jeho chuť a po niekoľkých dúškoch som identifikoval jednoznačnú ovocnú príchuť, ktorá pravdepodobne predstavuje brusnice. Táto chuť nie je niečo, čo by si človek vyslovene užíval, ale v konečnom dôsledku nie je vôbec zlá, len pre mňa veľmi nevýrazná. Veľkou výhodou je, že ho určite neprepijete. 

Dokonalá rozpustnosť, ešte lepšia stráviteľnosť a minimálna tvorba peny

Pri miešaní proteínu vo vode som postupovala podľa pokynov výrobcu, 30 g proteínu na 300 ml vody, ktorú som potom 5 sekúnd pretrepávala v šejkri, pričom výsledný nápoj mal perfektnú mliečnu konzistenciu. Nebola tam žiadna pena, žiadne hrudky a nápoj bol pripravený na okamžitú konzumáciu. Ani po konzumácii som nepociťoval žiadne tráviace ťažkosti, čo som nečakal. V tejto fáze som bola presvedčená, že ide skutočne o najvyššiu možnú kvalitu, pretože ja osobne som veľmi citlivá na trávenie a dokážem rozpoznať všetky druhy náhrad alebo nekvalitných surovín, takže tu som bol úplne nadšený.

Kedy je najlepší čas na užívanie proteínov?

Final Protein od Vayu obsahuje veľmi ľahko a extrémne rýchlo vstrebateľné bielkoviny, takže je ideálnou voľbou najmä po tréningu. Dá sa však použiť kedykoľvek počas dňa, ale musíte počítať s tým, že vás pravdepodobne príliš nezasýti (ak ho neskombinujete s iným jedlom). Na tento účel by som odporučil iný proteín, ktorý obsahuje napríklad micelárny kazeín. Proteín môžete pohodlne zamiešať do ovsenej kaše, jogurtu, tvarohu alebo ho môžete jednoducho zmiešať s vodou či mliekom v šejkri. Vo všetkých prípadoch si ho dokonale vychutnáte.

Proteín môžete pohodlne zamiešať do ovsenej kaše, jogurtu, tvarohu alebo ho môžete jednoducho zmiešať s vodou

Oveľa vyššia cena, ako som očakával

Som si takmer istý, že veľkou nevýhodou pre mnohých ľudí bude oveľa vyššia cena bielkovín, než na akú sme zvyknutí. Proteín v 800g balení a za neuveriteľných 38 euro dostanete len na e-shope kulturistika.com. Na druhej strane chápem vysokú cenu Final Proteinu. Keď vidím také kvalitné zloženie bielkovín, kde sú suroviny dovážané zo samotného Írska, cena je veľmi vysoká.  Zároveň za túto rapídne vysokú cenu môže aj súčasná kovidná doba, pretože si pamätám, že pred rokom som si mohol kúpiť Final Protein asi o 10 euro lacnejšie.

Cenová tabuľka pre VAYU Final Protein
Obchod
Cena
Odkaz

Záverečné hodnotenie

Oplatí sa teda investovať do Final Protein od spoločnosti Vayu? Naozaj chcem povedať áno, pretože je to jeden z najkvalitnejších proteínov, aké som za dlhú dobu vyskúšala. Bohužiaľ, vzhľadom na jeho obrovskú cenu musím povedať nie. Hoci som si testovanie proteínu užila, aj keď chuť bola skvelá, spoľahlivo ma odradila cena a s ľútosťou musím povedať, že kvôli tomuto faktoru si už nikdy v budúcnosti proteín nekúpim.

Ak nemáte najmenší problém priplatiť si za kvalitu, s týmto proteínom určite neurobíte chybu, ale bohužiaľ viem, že pre drvivú väčšinu ľudí je táto cena príliš vysoká. Môj celkový pocit z výrobku je veľmi zmiešaný. Stal som sa jeho veľkým fanúšikom a osobne mám rád nemeckú značku Vaya, takže sa musím s poľutovaním prikloniť k názoru, že na českom trhu je veľa oveľa lepších možností v pomere cena/výkon a je asi najlepšie siahnuť po alternatíve. 

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.