Nie je žiadnou novinkou, že srvátkový proteín sa dá použiť aj na pečenie. Ľahko sa nimi dá zvýšiť obsah bielkovín v palacinkách, muffinoch alebo dokonca v domácom chlebe. Značka Vilgain prišla na tento účel so špeciálnym proteínom na pečenie, ktorý ktorý je vyrobený tak, aby sa dal použiť vo všetkých druhoch receptov. V dnešnej recenzii sa pozrieme na jeho zloženie, ale zameriame sa aj na to, ako dobre sa v ňom pečie a či vôbec potrebujete kupovať špeciálny proteín na pečenie.
Obsah recenzie
Sľubné zloženie, o ktorom nemáme dostatok informácií
Bielkoviny na pečenie sú neochutené a neobsahujú žiadne bielkovinové frakcie, pretože tie by sa vplyvom vysokej teploty aj tak stratili. Máme preto do činenia len s čistým proteínom. Skladá sa však z viacerých zložiek. Prvou je srvátkový izolát. Izoláty majú zvyčajne vyšší obsah bielkovín a sú lepšie stráviteľné ako srvátkové koncentráty. Majú tiež nižší obsah laktózy, čo pre mnohých znamená výrazne lepšiu stráviteľnosť. V tomto ohľade teda nemáme výrobcovi čo vytknúť. S ostatnými zložkami je to už o niečo horšie. O nich toho veľa nevieme. Výrobca len uvádza, že okrem srvátkového izolátu obsahuje zloženie aj zmes mliečnych bielkovín. Neuvádza však žiadne bližšie informácie o tom, o aké bielkoviny ide.
Na tento problém sme upozornili už v našej recenzii proteínovej tyčinky Vilgain. Aj značka Vilgain pri svojich proteínových tyčinkách uvádza ako zdroj bielkovín len nešpecifikované mliečne bielkoviny. Za mliečnou bielkovinou sa však môže skrývať kvalitný micelárny kazeín, ale rovnako dobre to môže byť ajrovnako dobre môže ísť o nekvalitný kazeinát vápenatý, ktorý je v ľudskom tele zle využiteľný. Z tohto dôvodu je ťažké podrobne zhodnotiť zloženie, pretože výrobca nám jednoducho neposkytuje dostatok informácií.
Všestranné použitie
Vilgain Baking Protein možno použiť ako súčasť sladkých aj slaných receptov. Výrobca uvádza, že proteín môže v receptoch nahradiť až 30 % múky. Je teda na vašej fantázii, ako sa ho rozhodnete použiť. Proteín je bez príchute, takže sa nemusíte obávať, že by akokoľvek ovplyvnil chuť receptu, do ktorého ho pridáte. Okrem klasických jedál, ako sú palacinky, muffiny, banánový chlieb a podobne, do ktorých sa bežne pridáva bielkovina, môžeteVilgain Baking Protein použiť napríklad aj do pizze, domáceho chleba alebo vianočného pečiva.
Aké sú s ním naše skúsenosti?
Ak ste už niekedy použili proteín pri pečení, pravdepodobne ste si všimli, že bežíBielkoviny majú tendenciu sa zhlukovať a výsledné cesto môže byť dosť suché. Našťastie, s proteínom na pečenie Vilgain sa ničoho podobného obávať nemusíte. Ako prísada do cesta funguje pri pečení úplne skvele a bez problémov. Výsledné cesto je krásne nadýchané a rozhodne nie príliš suché (to samozrejme nie je len zásluhou proteínu na pečenie). Rozdiel v porovnaní s bežným proteínom z hľadiska vlastností pečiva je teda zrejmý. Za zmienku stojí aj stráviteľnosť proteínu. Keďže je z veľkej časti tvorený srvátkovým izolátom, obsahuje minimum laktózy, takže s ním nemajú problém ani ľudia s intoleranciou laktózy.
Vysoká cena je veľkým negatívom
Ak má Vilgain Baking Protein nejakú nevýhodu, je to určite cena. Z hľadiska ceny za gram je dokonca drahší ako najlepšie produkty na našom zozname najlepších srvátkových proteínov. Tie však na rozdiel od neho obsahujú aj rôzne bielkovinové frakcie, tráviace enzýmy a sú aj ochutené. Z čisto finančného hľadiska sa preto viac oplatí používať kvalitný bežný proteín na pečenie ako kupovať špeciálny proteín na pečenie. Samozrejme, možno tvrdiť, že Vilgain Baking Protein má z hľadiska pečenia lepšie vlastnosti, ale otázkou je, či je tak skvelý výhoda, že sa oplatí kúpiť špeciálny proteín za vyššiu cenu ako najlepšie proteíny na trhu.
Potrebujete špeciálny proteín na pečenie?
Tejto otázky sme sa už dotkli v predchádzajúcich odsekoch. A odpoveď je vo svojej podstate veľmi jednoduchá. Naozaj nepotrebujete špeciálny proteín na pečenie. V našom článku Rozkladá sa proteín pri varení a pečení? sa dozviete, prečo sa nemusíte obávať, že by sa bielkoviny pri pečení znehodnotili do takej miery, že by prestali byť plnohodnotným zdrojom bielkovín. Jediným negatívom je, že všetky bielkovinové frakcie a ďalšie látky stratia svoj účinok. Ak vám však ide len o pridanie bielkovín do receptu, postačí vám akákoľvek srvátková bielkovina.
Na druhej strane sa nedá povedať, že by špeciálny proteín na pečenie nemal niektoré výhody. Ako už bolo napísané vyššie, z hľadiska konzistencie je v porovnaní s bežnými proteínmi oveľa lepšou voľbou. Zároveň je však potrebné opäť poukázať na jeho vysokú cenu. V konečnom dôsledku teda záleží predovšetkým na vašich finančných možnostiach. Ak vám nevadí minúť nejaké peniaze navyše na špeciálny proteín, určite neurobíte chybu. Rozhodne však nie je nevyhnutnosťou a pokojne sa bez neho zaobídete.
Zhrnutie na záver
V porovnaní s bežnými proteínmi má proteín na pečenie Vilgain ako súčasť cesta oveľa lepšiu konzistenciu a výsledné cesto je tiež oveľa nadýchanejšie. Ako zdroj bielkovín však funguje úplne rovnako ako bežné proteíny. Okrem toho výrobca neuvádza všetky informácie o zdrojoch bielkovín použitých na výrobu proteínu. Z cenového hľadiska rozhodne nejde o najlacnejší výrobok a z hľadiska ceny za gram vychádza dokonca drahšie ako najlepšie srvátkové koncentráty. To, či sa tento proteín oplatí, v konečnom dôsledku závisí od toho, aké sú vaše očakávania od neho. Ak hľadáte zdroj bielkovín pre svoj obľúbený recept, vystačíte si s bežným proteínom. Ak však chcete okrem doplnenia bielkovín dosiahnuť aj čo najlepšiu konzistenciu cesta a nevadí vám si za to priplatiť, Vilgain Baking Protein má pre vás zmysel.
Porovnanie s konkurenciou
Ďalšie odborné recenzie
- GymBeam [recenzia]: nízka kvalita bielkovín True Whey, Just Whey
- Protein&Co [recenzia]: nekorunovaný kráľ proteínov?
- Biotech Iso Whey Zero [recenzia]: najlepší izolát na trhu?
- BiotechUSA 100% Pure Whey [recenzia]: najchutnejší bezlepkový proteín na trhu?
- Vilgain Whey Protein - Kvalitné bielkoviny za prijateľnú cenu (Recenzie)