Xiaomi Amazfit GTR - Hodinky pre spoločnosť a fitness (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Hoci hodinky Amazfit GTR uviedla spoločnosť Xiaomi na trh len nedávno, vzhľadom na rýchlosť, akou čínska spoločnosť uvádza svoje produkty na trh, sa to môže zdať ako celá večnosť. Ale naozaj som si chcel nájsť čas na preskúmanie a spoznať hodinky do hĺbky, čo je dôvod, prečo som čakal až do teraz, aby som ich preskúmal.

Akohodnotím hodinky s odstupom času? Oplatí sa do nich investovať, alebo už Xiaomi vydalo opäť o niečo lepšie modely? To a ešte oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Xiaomi Amazfit GTR
Publikované: 27. januára 2020
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Inteligentné zariadenia
Dizajn
9.4/10
Funkcie
8.5/10
Vytrvalosť
9.1/10
Zobrazenie
8.9/10
Cena
8.3/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov

 

Porovnanie cien

Keď som hodinky rozbalil, balenie obsahovalo nabíjací kábel a návod, ale vďaka pokynom na telefóne a hodinkách to nebolo takmer vôbec potrebné.

Dizajn a displej hodiniek je naozaj všestranný

Osobne musím priznať, že som vždy uprednostňoval skôr okrúhly ciferník, ktorý je predsa len o niečo bližší starším "hlúpym" hodinkám, a preto vyzerá o niečo elegantnejšie. Xiaomi Amazfit GTR bol teda pre mňa úplne ideálny. Hoci výrobca uvádza, že ide o unisex hodinky, neviem si celkom predstaviť 47 mm displej na ženskej ruke. Musím oceniť, že na hodinkách sú dve tlačidlá, čo je o jedno viac v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi, ktoré má Xiaomi vo svojom repertoári. Prvý slúži na aktiváciu displeja, funkciu druhého si môžete vybrať sami . Sám som si vybral upozornenie, pretože vďaka nemu môžem jedným kliknutím skontrolovať správy z e-mailu, Messengera a Instagramu a nemusím vyťahovať telefón.

Musím oceniť aj široký výber ciferníkov, ktoré vám tieto hodinky ponúknu vďaka aplikácii Amazfit. Ja sám mám rád len minimalistický dizajn, ktorý je ideálne jednofarebný, a napriek tomu mi hodinky ponúkajú niekoľko možností, ktoré sú prijateľné, takže si myslím, že ani vy nebudete mať problém. Zároveň na okrúhlom displeji vyzerajú všetky ciferníkyveľmi slušne.

Displej Xiaomi Amazfit GTR
Ženám by som určite odporučil menší 42 mm displej.

Dôležité parametre hodiniek v bodoch

  • Hmotnosťhodiniek je len 37 g, preto keď si na ne zvyknete, absolútne si nevšimnete, že máte niečo na zápästí.
  • Pripojenie Bluetooth
  • Kompatibilita so systémami Android aj iOS
  • Životnosť batérie menej ako mesiac pri štandardnom používaní , až dva mesiace v úspornom režime.

Všetky funkcie potrebné pre život na jednom mieste

Amazfit GTR má takú širokú škálu funkcií, že by bolo ťažké vtesnať ich do jednej recenzie. Preto by som rád vyzdvihol len tie, ktoré som používal a ktoré sa mi najviac páčili. V záujme prehľadnosti by som ich zvýraznil v poradí, v akom som ich počas dňa použil:

Budík/budík

Určite poznáte ten pocit, keď si ráno nastavíte obľúbenú melódiu alebo pieseň na prebudenie, ale čoskoro vás začne otravovať a vy ju vôbec nepočujete. Dlho som mal rovnaký problém, preto som siahol po budíku. Hodinky mierne vibrujú, takže vás spoľahlivo prebudia, ale je to aj oveľa príjemnejšie ako hudba. Nehovoriac o tom, že telefón často nechávam v inej miestnosti ako v spálni.

Monitorovanie spánku

Monitorovanie spánku na hodinkách síce nie je najpresnejšie, ale aj tak je pre mňa akási rutina skontrolovať, ako som sa vyspal po prebudení v aplikácii Amazfit. Okrem klasického rozdelenia hlbokého a ľahkého spánku sa dozviete aj to, ako ste na tom v porovnaní s ostatnými používateľmi hodiniek Xiaomi a ako môžete svoj spánok prípadne zlepšiť.

Monitorovanie športovej aktivity

Rozhodne musím oceniť, že pri hodinkách Xiaomi si môžete vybrať z celého spektra športových aktivít - od chôdze cez plávanie až po tréning v posilňovni, čo napríklad v aplikáciách spojených s náramkami Xiaomi vôbec nemáte. Zatiaľ čo pri chôdzi hodinky monitorujú aktuálnu rýchlosť, priemernú rýchlosť, srdcovú frekvenciu a spálené kalórie, pri silovom tréningu a iných aktivitách je to len srdcová frekvencia a kalórie. Môžete si však nastaviť nepretržité monitorovanie srdcovej frekvencie, pri ktorom vám hodinky poskytnú jasný trend vašej srdcovej frekvencie počas danej športovej aktivity. Samozrejme, môžete si stanoviť aj cieľ pre svoju športovú aktivitu - buď z hľadiska spálených kalórií, alebo času stráveného tréningom.

V prípade monitorovania športovej aktivity som však zistil niečo, čo mi na hodinkách vadí. Keď máte zapnutý program aktivity, nemôžete sa vrátiť napríklad k prepínaniu hudby alebo oznámení. Keď cvičím, zvyčajne si napríklad púšťam hudbu z telefónu, ale už ju nemôžem prepínať cez hodinky, ako keď necvičím.

Dizajn Xiaomi Amazfit GTR
Skvelý elegantný dizajn a dobré monitorovanie športových aktivít robia z týchto hodiniek jasnú voľbu pre každého športovca.

 

Kde kúpiť najlacnejšie

 

Časovač a stopky

Keďže ma tento rok čaká maturita a prijímacie skúšky na vysokú školu, veľmi často robím rôzne časové testy. Preto je pre mňa veľmi užitočné nastaviť odpočítavanie času a najmenším pohybom ruky okamžite zistiť, koľko času mi zostáva.

Upozornenia z aplikácie Messenger a Instagram

Keď pracujem alebo študujem, zvyčajne sa nechcem rozptyľovať telefónom, takže ho často nemám vôbec pri sebe. Ale keď čakám na dôležitý e-mail alebo len na správu v Messengeri, všetko vidím stlačením tlačidla na hodinkách, čo mi naozaj šetrí veľa času. Podobne môžete použiť aj zobrazenie oznámení na prípadné vytiahnutie školských oznámení, pretože hodinky dokážu zobraziť naozaj veľké množstvo textu.

Bohužiaľ, na tento účelnemôžete použiť oznámenia, pretože môžete zadať maximálne jedno slovo, ale ak vám niekto pošle upozornenie z Messengeru, budete si ho môcť bez problémov prečítať pri teste.

Oznámenia Xiaomi Amazfit GTR Slovenčina
Upozornenia na správy z aplikácie Messenger, Twitter alebo iných sociálnych sietí vám ušetria veľa času.

Životnosť batérie je naozaj extrémna

Ak používate iné hodinky ako Xiaomi, pravdepodobne nie ste zvyknutí na to, že výdrž batérie je ktovieako extrémna. Úprimne by som naozaj nerád nabíjal hodinky každý deň, a preto mi maximálne vyhovuje, ak hodinky vydržia na mojom zápästí aspoň dva týždne

Treba však poznamenať, že veľmi často zapínam rôzne športové aktivity, monitorovanie spánku, budík a ďalšie funkcie, ktoré samozrejme znižujú výdrž batérie. Ak by ste tieto funkcie toľko nevyužívali, hodinky by vám bez problémov vydržali mesiac na jedno nabitie, čo je naozaj bezkonkurenčná výdrž.

Xiaomi Amazfit GTS vs. GTR
Ak vás lákajú skôr hranaté hodinky, Xiaomi GTS sú úplne identickou voľbou.

Cenovo je to o niečo drahšia záležitosť, ale rozhodne stojí za to

Ak hľadáte hodinky s ideálnym pomerom ceny a výkonu, myslím, že lepšie urobíte napríklad s hodinkami Xiaomi Amazfit Bip, ktoré sú podstatne lacnejšie a my sme ich s nadšením testovali. Ak sa rozhodnete pre Xiaomi Amazfit GTR, zaplatíte zaň približne 3 500 Sk, čo je pomerne veľa. Samozrejme však záleží na tom, čo od hodiniek očakávate a aký je váš rozpočet.

Záverečné hodnotenie

Xiaomi Amazfit GTR používam denne už pol roka a musím povedať, že je to jedna z najlepších investícií, aké som za posledné obdobie urobil. Hodinky mi uľahčujú veľa vecí v každodennom živote, od školských testov až po spánok a súvislú rekapituláciu mojich športových výkonov za posledný týždeň. Navyše ani po takej dlhej dobe si nevšimnete žiadne problémy pri používaní, takže si dovolím tvrdiť, že ak sa rozhodnete pre Amazfit GTR, budete mať čo nosiť ešte dlhé roky.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.