Xiaomi Mi Band 5 - Všetko, čo potrebujete vedieť (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Xiaomi Mi Band 5 je nový inteligentný náramok od známej čínskej spoločnosti Xiaomi. Akú výdrž ponúkne a aké nové funkcie ponúka? A čo rôzne verzie pre rôzne trhy? Ponúkne nám Mi Band 5 konečne NFC? Na to sa pozrieme v tejto recenzii.

Xiaomi Mi Band 5
Publikované: 21. júla 2020
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Jakub Zich
Kategória: Inteligentné zariadenia
Verzia
9.3/10
Zobrazenie
9.7/10
Funkcie
8.8/10
Vytrvalosť
9.3/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnotenie
9.2
z 10 bodov

 

Kúpte za najlepšiu cenu

Inteligentné náramky Xiaomi Mi Band sú na trhu od roku 2014. Odvtedy sa stávajú čoraz populárnejšími a sú priekopníkom v segmente nositeľných zariadení.

Videorecenzia Xiaomi Mi Band 5:

Balenie

V balení nájdete všetky potrebné veci na začatie používania náramku. V prvom rade teda samotný Xiaomi Mi Band 5, nabíjacia kolíska a tiež niekoľko príručiek. Samozrejme, k dispozícii je aj silikónový náramok, ktorý môžete kedykoľvek v budúcnosti vymeniť. Všetko je zabalené v čiernej škatuli, ktorá na prvý pohľad vyzerá dobre. Vnútri je potom všetko zabalené prakticky tak, ako sme boli zvyknutí z predchádzajúcich generácií náramku.

Balenie Xiaomi Mi Band 5

Môžete platiť pomocou NFC?

Xiaomi Mi Band 5 existuje prakticky v dvoch verziách. Prvá verzia je, samozrejme, verzia pre miestny trh (t. j. hlavne pre Čínu) a druhá pre globálny trh. Verzia pre miestny trh ponúkne o niečo viac, napríklad mikrofón pre Amazon Alexa, snímač okysličenia krvi a napokon aj NFC. Samotná platba sa potom uskutoční pomocou karty Mastercard, ktorú vložíte do náramku a potom už len zaplatíte. Tieto tri vylepšenia však v globálnej verzii, ktorá je dostupná v Českej republike, neuvidíte.

Aspoň zatiaľ. Na globálnom trhu by sa však mohla objaviť aj vylepšená verzia pod názvom Xiaomi Mi Band 5 Pro. V podstate by malo ísť o rovnakú preplňovanú verziu, aká je k dispozícii pre miestny trh. Túto verziu môžeme určite očakávať. Otázkou je skôr, kedy sa tak stane.

Displej Xiaomi Mi Band 5

Rozdiely medzi Mi Band 4 a Mi Band 5

Prvou zmenou, ktorú si určite všimnete, je rozdielne nabíjanie oboch verzií. Pri Mi Band 4 (rovnako ako pri predchádzajúcich variantoch) ste museli vybrať samotné hodinky zo silikónového remienka a vložiť ich do nabíjačky. S náramkom Mi Band 5 už môžete tento medzikrok preskočiť. Kolíska je magnetická, takže Mi Band 5 na ňu jednoducho položíte a môžete nabíjať.

Z hľadiska veľkosti a hmotnosti tu nedošlo prakticky k žiadnym zmenám a oba modely sú prakticky identické. Čo sa však zmenilo, je displej, ktorý sa zväčšil na 1,1 palca. Veľkou zmenou prešli aj senzory, ktoré boli vylepšené a výsledky boli spresnené. Piata verzia dostala trojosový akcelerometer a tiež trojosový gyroskop. Tieto snímače sa používajú napríklad na meranie prejdenej vzdialenosti. Uvidíte tiež väčší výber športových aktivít, než bol k dispozícii v náramku Mi Band 4.

Ak však máte Mi Band 4, pravdepodobne nie je úplne dôvod uvažovať o prechode na novú verziu. Jediným plusom, ktorý je potrebné zvážiť, je jednoznačne väčší a jasnejší displej, ktorý je nielen lepšie čitateľný, ale aj jednoduchší na používanie. Ak aktualizujete, môžete silikónový náramok z Mi Band 4 používať aj v najnovšej verzii Mi Band 5.

Xiaomi Mi Band 5 vs. Mi Band 4

Dizajn a displej Mi Band 5

Ako to už pri fitness náramkoch býva, sú veľmi ľahké a pohodlne sa nosia. Na zadnej strane modelu 5 sa nachádzajú klasické nabíjacie kolíky a snímač srdcového tepu. Výhodou je aj sľubovaná vodotesnosť do 50 metrov. Hoci potápanie s Mi Band 5 úplne neodporúčam, plávať môžete pokojne.

Ako som napísal vyššie, Mi Band 5 má 1,1-palcový displej AMOLED, ktorý sám o sebe vyzerá dobre. Väčší dizajn uľahčuje používanie a čítanie. K dispozícii je aj klasická funkcia spodného mäkkého tlačidla "späť", ktorú poznáme aj z predchádzajúcich generácií pásma. V interiéri postačí nastavenie jasu približne na 50 %, ale ak sa chystáte do exteriéru, odporúčam zvýšiť jas na maximum. Displej bude potom krásne čitateľný, ale budete viac žmýkať batériu. Mi Band 5 nemá možnosť automatického nastavenia jasu, takže tieto úlohy musíte vykonať sami.

Xiaomi Mi Band 5

Asi nikoho neprekvapí, že nedostali funkciu Always On. Ale to nevadí, displej môžete nastaviť tak, aby sa rozjasnil, keď otočíte zápästím telefónu. Treba poznamenať, že táto funkcia funguje veľmi spoľahlivo. Okrem toho môžete nastaviť tzv. nočný režim, keď bude displej od určitej hodiny do určitej hodiny úplne vypnutý. Tým sa zabráni rozsvieteniu displeja v noci, čo nielen vybíja batériu, ale aj ruší váš spánok.

Ak ste fanúšikom zmeny ciferníkov, Mi Band 5 vás určite poteší. Niektoré ciferníky máte uložené nielen v pamäti samotného náramku Mi Band 5, ale veľkú časť z nich nájdete aj v samotnej mobilnej aplikácii. Tu si už každý môže vybrať ciferník, ktorý mu najviac vyhovuje. Veľkou výhodou je možnosť prispôsobenia ciferníkov. Môžete nastaviť, aké informácie a hodnoty má číselník zobrazovať, a nie ste odkázaní na predvolené nastavenia.

Xiaomi Mi Band 5

Aplikácia Mi Fit

V recenzii sa neustále objavujú zmienky o aplikácii. Ako zvyčajne je to aplikácia Mi Fit, pomocou ktorej spárujete náramok a telefón. Potom môžete tiež vykonávať rôzne zmeny nastavení atď. Aplikácia je veľmi prepracovaná vďaka tvrdej práci a skúsenostiam spoločnosti Xiaomi.

V aplikácii Mi Fit môžete sledovať napríklad aj trasu, ktorú ste prebehli. Samotný náramok samozrejme nemá GPS, takže na mapovanie trasy budete potrebovať telefón. Keď dokončíte aktivitu, údaje z náramku a telefónu sa spárujú. Získate úplný prehľad o svojej srdcovej frekvencii, prejdenej vzdialenosti a tiež obrázok trasy, ktorú ste prebehli.

Pomocou aplikácie si môžete prispôsobiť aj skratky. Ak teda potiahnete prstom po náramku, môžete definovať, čo sa bude zobrazovať na akej pozícii. Či už ide o údaje o počasí alebo možnosti ovládania hudby. Xiaomi Mi Band 5 sa môže stať vašou spúšťačkou. Stačí nastaviť túto funkciu, keď stlačíte tlačidlo spúšte na náramku, spustí sa odpočítavanie a do troch sekúnd vás telefón odfotografuje. Hodí sa nielen na skupinové selfie.

Xiaomi Mi Band 5

Oznámenia a volania

V aplikácii potom môžete tiež jednoducho nastaviť všetky oznámenia, ktoré sa majú zobrazovať. Je potrebné si s tým trochu pohrať, ale výsledok stojí za to a Mi Band 5 vždy zobrazí to, čo chcete. Určite vás tiež poteší, že si môžete prečítať oznámenia vrátane diakritiky. Písmeno s diakritikou môže byť menšie, ale na jeho mieste sa nezobrazí otáznik ani iný znak. Žiaľ, nemáte možnosť odpovedať na oznámenia alebo správy, takže v prípade potreby budete musieť siahnuť po telefóne. Hoci je v texte podporovaná angličtina, menu náramku zatiaľ slovenčinu nepodporuje.

Ak sa pozrieme na možnosti telefónu, sú s týmto náramkom dosť obmedzené. Prichádzajúci hovor môžete odmietnuť alebo odložiť, ale prijatie hovoru nie je možné z dôvodu chýbajúceho mikrofónu.

Xiaomi Mi Band 5

Nové funkcie náramku

Prvou novou funkciou náramku je takzvaný PAI. Táto funkcia by mala sledovať vašu aktivitu počas dňa a vyhodnocovať ju. Či už ide o stratu krokov, tréningovú aktivitu a podobne. Ideálna hodnota PAI by mala byť na konci dňa 100. Úprimne povedané, ako táto funkcia funguje, je zatiaľ trochu záhadou.

Druhou novou funkciou je funkcia nazvaná dýchanie. Táto funkcia je v inteligentných hodinkách a náramkoch pomerne rozšírená. Vďaka tejto funkcii by ste sa mali naučiť správne dýchať, napríklad ak ste v strese a potrebujete sa upokojiť.

Treťou funkciou, ktorú možno označiť za novú, je meranie úrovne stresu. Na základe aktuálnej srdcovej frekvencie vám hodinky zobrazia úroveň stresu, v ktorej sa práve nachádzate. Ak ste vo väčšom strese, môžete okamžite použiť vyššie uvedenú funkciu dýchania, ktorá by vás mala mierne upokojiť, stačí pokojnejšie dýchať.

Xiaomi Mi Band 5

V náramku Mi Band 5 je k dispozícii aj sledovanie spánku. Náramok meria, ako dlho ste spali alebo ako dlho trvali jednotlivé fázy vášho spánku. Treba však poznamenať, že ide o veľmi orientačné meranie a nemožno ho brať úplne vážne. Táto funkcia však plne postačuje na to, aby ste vedeli, kedy ste približne zaspali a o koľkej ste vstali. Môžete tiež zvoliť funkciu nočného režimu, ktorá už bola opísaná vyššie.

NÁŠ TIP: 21 osvedčených tipov na zlepšenie spánku

-

Trvanlivosť náramku

Aby som zistil konkrétne využitie batérie pri rôznych činnostiach, nastavil som niekoľko scenárov na otestovanie výdrže. Prvý scenár bol nastavený tak, že jas bol nastavený na 100 %, bolo zapnuté nepretržité monitorovanie srdcovej frekvencie a pomocou náramku sa tu a tam merala športová aktivita. Pri takomto používaní sa výdrž náramku odhaduje na približne 7 dní.

V druhom scenári už bol jas znížený a meranie srdcovej frekvencie bolo obmedzené na dlhšie intervaly. V tomto prípade sa batéria vybíjala pomalšie a je možné sa dostať na výdrž okolo 12 až 13 dní, čo je rozhodne pekná výdrž.

Xiaomi Mi Band 5

Cena

Vzhľadom na to, že ide o novinku, Xiaomi Mi Band 5 sa predáva za približne 1 500 Kč. Ak porovnáme vývoj ceny s Mi Band 4, cena bola na začiatku podobná, ale postupne klesala. Preto možno predpokladať, že aj piata generácia náramku bude podobná.

Aktualizácia z Mi Band 4 na Mi Band 5 pravdepodobne nie je úplne nevyhnutná. Jediné, čo by vás k tomu mohlo zvádzať, je väčší displej, ktorý sa o niečo zväčšil, čím sa výrazne zlepšilo ovládanie náramku a čítanie oznámení. Ak však vlastníte niektorý z nižších radov, upgrade sa rozhodne oplatí.

Xiaomi Mi Band 5

Záver

Xiaomi Mi Band 5 je skvelý fitnes náramok, ktorý ponúka množstvo funkcií. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou ma potešil väčší displej a praktickejšia nabíjacia kolíska. Je však veľká škoda, že náramok stále neumožňuje platby NFC, na ktoré sme čakali celý rok.

Ak hľadáte užitočný gadget na sledovanie počtu krokov a meranie športových aktivít, Mi Band 5 je dobrá voľba a radi vám ho odporučíme.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.