Kokos je veľmi bohatý na minerály, najmä na horčík, ktorého obsahuje viac ako potraviny živočíšneho pôvodu (napr. mlieko, vajcia a mäso). Horčík prispieva k zdraviu ...viac
Kokos je veľmi bohatý na minerály, najmä na horčík, ktorého obsahuje viac ako potraviny živočíšneho pôvodu (napr. mlieko, vajcia a mäso).
Horčík prispieva k zdraviu chrupaviek, pevnosti kostí a jeho nedostatok môže nielen dráždiť nervový systém, ale aj spôsobovať kŕče.
Obsahuje aj vápnik a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre kosti a svaly.
Konzumácia kokosu je užitočná pri lámavosti vlasov a nechtov, odvápňovaní kostí, osteoporóze (rednutí kostí), slabosti, kožných ochoreniach, strate pamäti a používa sa aj pri liečbe nervových ochorení.
Vedci zistili, že hoci väčšina mastných kyselín v kokose je nasýtených, jeho konzumácia nepodporuje tvorbu cholesterolu, ako sme sa pôvodne mylne domnievali.
Sušený kokos sa používa najmä ako prísada do koláčov, cukroviniek, ovocných šalátov atď. Kokos sa môže pridávať aj do ovocných šalátov, müsli a veľmi netradične sa používa na obaľovanie mäsa.
100g | |
Energia | 2688kJ/462kcal |
Proteín | 7,8g |
Sacharidy/cukry | 8,2g/4,8g |
Tuky/nasýtené | 62g/53,4g |
Vlákno | 15,3g |
Soľ | 0g |
Krajina pôvodu: Indonézia