Jedna hrsť mandlí s hmotnosťou menej ako 30 gramov (odporúčaná denná dávka mandlí) obsahuje až 20 rôznych flavonoidov, látok, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku ochorení srdca ...viac
Jedna hrsť mandlí s hmotnosťou menej ako 30 gramov (odporúčaná denná dávka mandlí) obsahuje až 20 rôznych flavonoidov, látok, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku ochorení srdca a ciev. Dokonca sa uvádza, že ak sú tieto flavonoidy v strave prítomné v dostatočnom množstve, môžu znížiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení až o 22 %.
Rovnaké množstvo mandlí obsahuje aj 9 gramov mononenasýtených tukov a 3,5 gramu polynenasýtených tukov, o ktorých je tiež známe, že pomáhajú chrániť pred vznikom ochorení srdca a ciev a aterosklerózou (kôrnatením tepien) vo všeobecnosti. V jednej hrsti mandlí je tiež 3,5 gramu vlákniny. Je známe, že pri dostatočnom príjme vlákniny je riziko vzniku ochorení srdca a ciev o 40 % nižšie ako u ľudí, ktorí majú vlákniny málo.
Tridsať gramov mandlí obsahuje aj 75 mg vápnika, 200 mg draslíka a 76 mg horčíka. Príjem týchto látok sa spája s nižším krvným tlakom a mandle skutočne pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak a predchádzať vzniku arteriálnej hypertenzie. V neposlednom rade mandle obsahujú rastlinné steroly (tzv. fytosteroly), ktoré zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu z tráviaceho traktu. Dostatočný príjem týchto fytosterolov v strave môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi až o 10 %.
na 100 g | |
Energia | 2698kJ/645kcal |
Proteín | 25,5g |
Sacharidy / z toho cukry | 6,5 g / 4 g |
Tuky / z toho nasýtené | 55,8 / 4,4g |
Vlákno | 7,4g |
Soľ | 0g |
Krajina pôvodu: Kalifornia