Stravovanie

Bezlepkové potraviny: Máme pre vás kompletný zoznam!

Bezlepkové potraviny najčastejšie vyhľadávajú ľudia trpiaci celiakiou. Strava obsahujúca lepok pre nich nie je vhodná a často je pre nich otázkou zdravia, aby si dávali pozor na to, čo konzumujú. V súčasnosti však aj mnohí iní ľudia, ktorí netrpia celiakiou, zisťujú, že je pre nich lepšie vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú lepok. Pozrime sa teda na to, čo je lepok, ako môže poškodiť naše zdravie a ktoré potraviny ho obsahujú. Len tak môžeme následne prejsť k bezlepkovým potravinám a zistiť, ktoré z nich môžeme zaradiť do svojho jedálnička.

Čo je lepok a celiakia?

Lepok je zmes rastlinných bielkovín, ktoré sú nestráviteľné a nachádzajú sa v obilninách, ako je jačmeň, raž, pšenica, ovos, tritikale, kamut alebo bulgur. Ak trpíme celiakiou, naše telo nedokáže lepok správne spracovať. Telo potom na lepok reaguje nadmernou reakciou, ktorá sa však môže zakaždým prejaviť inak. Rovnako aj reakcia každého jednotlivca na lepok môže byť iná.
Medzi najčastejšie prejavy alergickej reakcie na lepok patria bolesti brucha, niekedy aj kŕče, pochod črevného obsahuNajčastejšie príznaky gastrointestinálnych ťažkostí sú: nafúknuté brucho, chronická únava, hnačka alebo zápcha, úbytok hmotnosti a strata svalovej hmoty.Medzi ďalšie príznaky môžu patriť bolesti hlavy, bolesti kostí, anémia a neplodnosť. Rýchle zmeny nálad, kožné reakcie a problémy alebo zvýšená kazivosť zubov. Telo najsilnejšie reaguje na lepok v sliznici tenkého čreva, kde sa chronickym zápalom spojeným s degeneráciou sliznice a ďalších vrstiev črevnej steny. To má následky. Osoba, u ktorej došlo k tejto degenerácii, môže mať horšie vstrebávanie rôznychvitamínov, minerálov a iných prvkov, bez ktorých sa naše telo nezaobíde. To potom logicky vedie k ďalším zdravotným problémom.

Aké potraviny obsahujú lepok?

Ak sa chceme vyhýbať potravinám a potravinám všeobecne, ktoré obsahujú lepok, musíme najprv vedieť, čo všetko lepok obsahuje, kde sa nachádza a na čo si treba dávať pozor. Vyššie sme už spomenuli konkrétne obilniny, ako sú pšenica, jačmeň, raž, ovos, kamut alebo bulgur. Z toho vyplýva, že sa musíme vyhýbať aj iným potravinám, ktoré sú vyrobené z týchto obilnín.múky, vločiek a otrúb a samozrejme pečiva, oblátok, sušienok, tyčiniek a iných pochutín. Pozor si musíme dávať aj na potraviny, v ktorých by sme tieto potraviny primárne nehľadali, ale ktoré ich napriek tomu obsahujú. Patria sem rôzne rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, niektoré šalátové dresingy, sójasójová omáčka a samozrejme rôzne polievky a omáčky v prášku a iné polotovary.
Pozor - lepok môže byť prítomný aj v čokoláde, cukrovinkách atď. Odporúčame preto vždy pozorne čítať príbalové letáky. Aj keď sa v potravine nachádza len malé množstvo lepku a vaše telo naň nemusí okamžite reagovať, vaše telo si ho všetok ukladá, aby vám dalo vedieť, keď ste urobili niečo zlé.
Lepok sa však nachádza aj v rôznych nápojoch. Pozor na nápoje, ktoré sú sladené jačmenným sladom, najmä na rôzne instantné kávy. A určite si dvakrát rozmyslite, či si dáte pivo, pretože aj to samozrejme obsahuje lepok.
Ak si kupujete hotové jedlá, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť ako bezlepkové, prečítajte si aj príbalový leták. Ten sa nachádza v dextríne, dochucovadlách, škrobe, rôznych príchutiach, spomínanom slade atď.

chlieb a lepok
Medzi typické potraviny obsahujúce lepok patrí pečivo.

Prečo (ne)jesť bezlepkové potraviny?

Niet pochýb o tom, že ľudia s celiakiou by sa mali vyhýbať potravinám obsahujúcim lepok. V posledných rokoch sa na bezlepkové potraviny zameriavajú aj mnohí zdraví ľudia, ktorí si nemusia dávať pozor na diétne chyby. Často je to v dôsledku klasickej redukčnej diéty. Hovorí sa, že ak zo stravy vylúčime pečivo, ktoré samozrejme obsahuje lepok, budeme menej tučnieť a ak schudneme, bude sa nám dariť lepšie. Nebudeme teraz rozoberať, nakoľko je toto tvrdenie pravdivé. Výhodou diéty s bezlepkovými potravinami môže byť pre zdravých jedincov najmä to, že si dávajú väčší pozor na to, čo jedia, ich strava nie je taká monotónna, ako keď si na raňajky dáte rožok, na desiatu a večeru chlieb a medzi tým si dáte sladkú pochúťku, ktorou je opäť pečivo. To má, samozrejme, svoje veľké výhody. Ak pravidelne dodržiavate pestrú stravu tým, že vylúčite lepok, a skutočnemôžete cítiť lepšie a možno aj schudnúť v dôsledku zdravého stravovania. Na druhej strane sú tu aj nevýhody.


Potraviny s lepkom, najmä chlieb - najmä celozrnný - sú bohatým zdrojom vlákniny. Ak chlieb úplne vylúčime zo svojho jedálnička a nemáme na to žiadny zdravotný dôvodako celiatici, môže dôjsť k úbytku vlákniny a následným zdravotným problémom. Chlieb môže obsahovať aj vitamíny skupiny B, ktoré naše telo tiež potrebuje. Ak teda nemáte zdravotné dôvody na konzumáciu bezlepkových potravín, skúste len obmedziť ich množstvo, menejNamiesto bieleho chleba siahnite po celozrnnom a predovšetkým si spestrite stravu.

Dávajte si pozor na!
Ešte jedno dôležité upozornenie pre tých, ktorí jedia bezlepkové potraviny bez akéhokoľvek dôvodu. Celiakia sa totiž môže prejaviť kedykoľvek počas vášho života, aj keď jete bezlepkové potraviny. Ak sa tak stane, bude oveľa zložitejšie diagnostikovať a liečiť ju. Je to preto, že vaše telo nebude schopné vytvárať protilátky bez prítomnosti lepku. Preto je naozaj lepšie potraviny s lepkom úplne nevylučovať, ale radšej ich nahradiť zdravším variantom - pozri spomínaný celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny atď.

Bezlepkové potraviny

Aby sme vám uľahčili rozhodovanie, či naozaj potrebujete konzumovať len bezlepkové potraviny, opäť sme pre vás zostavili prehľadnú tabuľku. Nájdete v nej základné potraviny, ktoré sú bezlepkové, a teda vhodné pre vašu diétu. Buďte však opatrní, keď si kupujete hotové jedlo, siahnete po jedle v reštaurácii rýchleho občerstvenia alebo v reštaurácii. Vo väčšine prípadov sú dnes uvedené alergény, ktoré sa môžu v potravinách nachádzať, teda aj lepok. Toto by malo byť pre vás jednoduché vodítko. Ak však reštaurácia neuvádza tieto informácie v jedálnom lístku, je lepšie sa opýtať čašníka alebo kuchára. Ide predsa o vaše zdravie.

Bezlepkové obilniny

Pohánka, pohánka, kukurica, ryža, amarant

Strukoviny

Šošovica, fazuľa, hrach, cícer, sója - pozor, nepoužívajte sójovú omáčku

Ovocie a zelenina

Všetky

Semená a orechy

Mandle, vlašské a lieskové orechy, ľanové, slnečnicové, tekvicové a chia semená, brazílske a kešu orechy, kokos atď.

Nápoje

voda, minerálna voda, káva, čaj, liehoviny, víno, ovocné a zeleninové šťavy

Koreniny a dochucovadlá

horčica, kečup, čokoláda, kakao

Sladidlá a cukry

trstinová melasa, trstinový cukor, med, javorový, slivkový, datľový alebo agávový sirup

Bezlepkové obilniny sme už uviedli vyššie. Ak máte alergiu na lepok, niektorým obilninám by ste sa mali vyhýbať, ale nie všetky by ste mali nevyhnutne vylúčiť zo svojho jedálnička. Napríklad kukurica, pohánka, ryža alebo amarant môžu zostať vo vašej strave, rovnako ako potraviny alebo pochutiny z nich vyrobené.
Samozrejme, môžete jesť aj čerstvé mäso, mliečne výrobky, vajcia a všetko ovocie a zeleninu. Je to dôležité nielen preto, aby ste ako celiatici mali čo jesť, ale aj ako zdroj dôležitých živín, ktoré vaše telo potrebuje na svoje fungovanie. Ak si v supermarkete stále dokola kupujete bezlepkovú zmes na chlieb a nejete k nej nič poriadne, čoskoro sa u vás objavia ďalšie zdravotné problémy. Dbajte preto na to, aby bola vaša strava naozaj vyvážená a nestrácala napríklad vlákninu alebo niektoré vitamíny. Ak kupujete mäso a údeniny, uistite sa, že pri ich spracovaní nebol použitý lepok.

NEPREHLIADNITE
Ak potrebujete doplniť vlákninu v tele, ideálne je zostaviť si jedálniček tak, aby obsahoval potraviny bohaté na vlákninu. Pripravili sme pre vás prehľadnú tabuľku a napísali článok Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktorý vám môže byť užitočný.

Ako celiatik nemusíte zo svojho jedálnička vylúčiť strukoviny. Aj ony sú pre náš organizmus prospešné, zdravé a plné dôležitých látok, vitamínov a ďalších prvkov, ktoré je dobré pravidelne dopĺňať.

Nezabudnite do svojho jedálnička zaradiť rôzne druhy orechov a semien. To, že si ráno nemôžete dať do jogurtu ovsené vločky, neznamená, že si ho nemôžete pekne ochutiť, napr. Do jogurtu môžete pridať ľanové, tekvicové alebo chia semienka, orechy a mandle a môžete pridať aj čerstvé alebo sušené ovocie. Ak potrebujete niečo, čo vás lepšie zasýti, vyberte si banán.

bezlepkové potraviny
Strukoviny sú často bezlepkové.

Ako celiatik budete ochudobnení o pitie instantnej kávy alebo obľúbeného nápoja mnohých mužov, piva, ale môžete siahnuť po víne alebo kvalitnom destiláte. Samozrejme, môžete piť vodu, dokonca aj minerálnu vodu, a rôzne šťavy z oviec a zeleniny.
Nemusíte si odopierať ani niektoré koreniny, ako napríklad kečup alebo horčicu. Pozor však na sójovú omáčku, ktorá môže obsahovať lepok.

Samozrejme, môžete používať aj soľ, korenie a iné koreniny. a sladiť cukrom, ideálne trstinovým a rôznymi sirupmi, ktoré nie sú vyrobené z obilnín. Vhodné sirupy a sladidlá opäť nájdete v našej tabuľke.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.