Stravovanie

Potraviny s vysokým obsahom histamínu: Úplný zoznam

Potraviny s vysokým obsahom histamínu sú zaujímavé najmä pre ľudí, ktorí majú príznaky histamínovej alergickej reakcie. Čo je histamín? Odkiaľ sa v našom tele berie? Môže nám uškodiť, alebo je tiež dobré vyhľadávať potraviny s vysokým obsahom histamínu a dopĺňať ich? Pozrime sa na túto problematiku podrobnejšie a poukážme na konkrétne potraviny.

Čo je histamín a kde sa berie?

Histamín je hormón, ktorý sa prirodzene vyskytuje v našom tele a uvoľňujú ho bunky imunitného systému, nazývané žírne bunky a bazofily. Práve uvoľňovanie histamínu z buniek imunitného systému môže vyvolať alergickú reakciu. Ak trpíte alergiou, lekár vám pravdepodobne predpíše takzvané antihistaminiká, čo sú lieky, ktoré regulujú produkciu histamínu.
Histamín je pritom dusíkatá látka, ktorá má v našom tele niekoľko dôležitých úloh. Spúšťa žalúdočné šťavy, prenáša informácie do mozgu, reguluje rastale uvoľňuje sa aj pri poškodení tkaniva alebo pri alergickej reakcii, keď sa tzv. súčasť prirodzenej imunitnej reakcie. Histamín sa do nášho tela dostáva dvoma spôsobmi. Prvým je už spomínaná produkcia bunkami imunitného systému. Druhým spôsobom je konzumácia potravín alebo nápojov, ktoré obsahujú histamín alebo spôsobujú jeho uvoľňovanie do tela. Z nich sa potom vstrebáva do tela prostredníctvom tzv. enterocytov.

histamín vo víne
Histamín sa okrem iného nachádza v červenom víne
.

Neznášanlivosť histamínu

U zdravého človeka je histamín v tele normálny, takže nehrozia žiadne zdravotné komplikácie. Najmä alergici však trpia zvýšenou produkciou, ktorú je potom potrebné regulovať, či už užívaním vyššie uvedených antihistaminík alebo sledovaním potravín, ktoré jeme alebo pijeme. Niekedy sa histamínová intolerancia prejavuje podobne ako laktózová intolerancia. Kedy však histamínová intolerancia v tele vzniká? Histamín v tele nielen vzniká, ale je potrebné ho aj zahnať. To majú "na starosti" dva enzýmy - diaminoxidáza - DAO a histamín-N-metyltransferáza - HNMT. Neznášanlivosť vzniká vtedy, keď má DAO zníženú produktivitu, a preto histamín dostatočne nespracúva. Tento enzým pôsobí predovšetkým v črevách a vytvára akúsi bariéru, ktorá zabraňuje tomu, aby sa histamín dostal do nášho tela v nadmernom množstve. Histamínová intolerancia sa najčastejšie prejavuje bolesťami brucha, bolesťami hlavy a celkovou malátnosťou, ktorá vyvolávaa kožné problémy, opuch nosovej alebo dutinovej sliznice, problémydýchacími alebo astmatickými príznakmi, nízkym krvným tlakom a rýchlymsrdcovou frekvenciou, najmä po konzumácii určitých potravín, najmä tých s nadbytkom histamínu. Je preto dôležité vedieť, ktoré potraviny majú vysoký obsah histamínu, a podľa možnosti sa im vyhýbať.

NEPREHLIADNITE
V zdravej a vyváženej strave by nemali chýbať potraviny bohaté na vlákninu. Pozrite si náš článok Potraviny s vysokým obsahom vlákniny a vytvorte si jedálniček, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie.

Potraviny s vysokým obsahom histamínu

Aj keď si možno myslíme, že žijeme zdravým životným štýlom a jeme príliš veľaNiektoré z nich môžu obsahovať potraviny s vysokým obsahom histamínu. Je preto dobré sa im vyhýbať. Pripravili sme pre vás tabuľku potravín s vysokým obsahom histamínu, ktorá vám pomôže vyhnúť sa tým potravinám, ktoré môžu spôsobiť najväčšie problémy. Ako uvidíte, patrí medzi ne zelenina, ovocie a ryby, ktoré sú inak súčasťou zdravej stravy. Ak však trpíte histamínovou intoleranciou, vaše telo vám za ich konzumáciu nepoďakuje, naopak, môže vám rýchlo dať najavo, že niečo nie je v poriadku.

Potraviny s vysokým obsahom histamínu

Špecifické potraviny

Rybie konzervy

sardinky, tuniak, makrela

Tvrdé, dlho zrejúce syry

Grana Padano, parmezán

Údené mäsové výrobky, údené šunky

Mäsové konzervy, prosciutto, klobásy

Polotvrdé zrejúce syry

Gouda, ementál

Niektoré ryby a morské plody

losos, mušle, lastúry, makrely

Niektoré druhy zeleniny

kapusta, paradajky, špenát, kvasené uhorky, baklažány

Citrusové plody

pomaranče, kivi, avokádo

Fermentované potraviny

natto, sójová omáčka, kombucha, tofu

Alkohol

červené víno, šumivé víno, pivo

Kvasnice a kvasnicový chlieb

 

Huby

Huby

Mäso

kuracie mäso

Samozrejme, môžete jesť ryby, ale pozor na konzervované ryby, ako je tuniak, makrela alebo losos. Lososom a makrelám by ste sa mali vyhýbať, rovnako ako mušliam a lastúram. Nevhodné sú aj údené výrobky. Vysoký obsah histamínu majú aj mäsové konzervy, údené salámy, klobásy alebo prosciutto. Nevhodné sú aj dlho zrejúce tvrdé syry, ako sú parmezán alebo grana padano, ako aj gouda a ementál. Medzi potraviny s vysokým obsahom histamínu patria fermentované potraviny, napr. Medzi fermentované potraviny patria fermentované potraviny, ako je sójová omáčka, obľúbené tofu, ktoré je inak veľmi zdravé, ale mali by ste sa mu vyhýbať, ak máte histamínovú intoleranciu, natto a kombucha. A opatrní by ste mali byť aj pri niektorých druhoch ovocia - najmä pri citrusových plodoch, ako je pomaranč alebo kivi. V prípade zeleniny sa vyhýbajte paradajkám, špenátu a kapuste.

histamín z lososa
Histamín nájdete aj v niektorých rybách, napríklad v lososovi.

Potraviny produkujúce histamín

Ľuďom s histamínovou intoleranciou neprekážajú len potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale aj potraviny, ktoré spúšťajú produkciu histamínu. Niektoré z nich môžu byť rovnaké ako potraviny v našej tabuľke vyššie, napríklad paradajky. Medzi iné patria akékoľvek alkoholické nápoje, prezreté banány, pšeničné klíčky, fazuľa, čokoláda a kakao, papája, divoké ovocie, nadmerné množstvo korenia, ocot, orechy, najmä arašidy. arašidy a kešu oriešky, ako aj potravinárske farbivá a rôzne pridané látky, konzervanty atď. Ľudia s intoleranciou by sa preto mali vyhýbať hotovým jedlám a variť z čerstvých potravín bez prílišného množstva korenín a umelých dochucovadiel.

NEPREHLIADNITE
Zaujíma vás, ktoré potraviny sú bohaté na bielkoviny? Pozrite si náš článok Potraviny s vysokým obsahom bielkovín, kde sa dozviete viac.

Čo jesť namiesto toho?

Aby sme neuvádzali len zoznam potravín, ktorým sa treba vyhýbať, máme pre vás aj tipktoré sú pre vás prospešné a mali by ste ich zaradiť do svojho jedálnička. Ide najmä o čerstvé - tepelne neupravené a nespracované mäso, vajcia, pečivo (pozor - nesmie byť kysnuté, pretožekvasnice môžu byť problémom), čerstvé syry a jogurty, vhodné sú aj cestoviny a ovsené vločky a ako prílohu môžete zvoliť aj zemiaky. Okrem spomínanej zeleniny a ovocia môžete jesť všetko, ideálne v čerstvej forme. Zelenina a ovocie sú pre telo prospešné, a ak sa vyhnete tým, ktoré vám neprospievajú, vaše telo sa vám za ich konzumáciu poďakuje.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.