Stravovanie

Paleo strava: výhody, nevýhody a zoznam odporúčaných potravín!

Počuli ste už pojem paleo strava, paleolitická strava alebo strava lovcov a zberačov? Chceli by ste vedieť, čo sa pri takejto diéte konzumuje, ako funguje a pre koho je vhodná? Pripravili sme pre vás nielen potraviny, ktoré sa pri paleo diéte jedia, ale aj všetko, čo vás o nej môže zaujímať alebo čo budete potrebovať, ak sa rozhodnete ju vyskúšať.

Čo je to paleo diéta?

Už samotný názov paleo diéta nám napovedá, čo si máme pod týmto typom stravovania predstaviť. Ide o stravu, ktorá sa má čo najviac priblížiť tomu, čo jedli pravekí ľudia zhruba pred 10 000 rokmi, teda pred tým, ako sa začalo rozvíjať prvé poľnohospodárstvo. Môžete teda jesť mäso, ideálne chudé, ryby, zeleninu a ovocie, orechy a rôzne semená. Čo v tejto diéte v porovnaní s inými nenájdete, sú celozrnné obilniny, strukoviny alebo mliečne výrobky.
Pri paleo diéte sa môžete stretnúť s pojmom hypotetický nesúlad. Znamená to , že naše telo nie je prirodzene zvyknuté a schopné konzumovať moderné, priemyselne spracované potraviny. Ide o takzvanú genetickú disharmoniu. Preto je založená výlučne na potravinách, ktoré boli v minulosti dostupné lovcom a zberačom voľne žijúcej zveri z dostupných druhov zeleniny, ovocia, semien alebo orechov.
Až s rozvojom poľnohospodárstva došlo ku konzumácii mliečnych výrobkov, strukovín alebo obilnín. Tie boli predtým pre ľudí neznáme. Hovorí sa však, že tento vývoj bol rýchlejší ako adaptácia nášho organizmu. To je teda dôvod, prečo máme dnes rôzne choroby, či už srdcové choroby, obezitu alebo cukrovku. V súčasnosti sú však priemyselne spracované potraviny oveľa väčším problémom. Vo chvíli, keď sa rozhodnete pre paleo stravu, budete myslieť aj na to, aby ste jedli naozaj zdravé potraviny, ideálne od farmárov a z domova.s minimom "éčok" a iných pridaných zložiek, ktoré naše telo nie vždy dobre prijíma.

paleo diéta hamburger V
rámci paleo diéty budete musieť zabudnúť na priemyselne spracované potraviny a rýchle občerstvenie
.

Pre koho je paleo strava vhodná?

Paleo diéta je skvelá najmä pre tých z nás, ktorí nemajú veľa času na vareniea uprednostňujú pestrú stravu. Je vhodná nielen ako možnosť zdravého stravovania, ale samozrejme aj pre tých, ktorí chcú schudnúť. Ak sa však chcete stravovať naozaj dobre, tento typ stravovania sa môže trochu predražiť.
Paleo diéta je vhodná nielen pre tých, ktorí sa chcú stravovať naozaj zdravo a znížiť príjemale najmä pre tých z nás, ktorí chcú schudnúť. Nižšie sa dozviete, ako paleo diéta funguje a prečo je skvelá, ak sa rozhodnete schudnúť.
Paleo diéta má svojich priaznivcov, ale aj odporcov. Tak je to s väčšinou diét a stravovacích programov. Pri tejto diéte je to najmä nedostatok dlhodobých výskumov a prognóz, ako nás tento typ stravovania ovplyvní. Nie sú potvrdené nielen dlhodobé výhody, ale ani potenciálne negatíva. A pretože aj paleo diéta nás obmedzuje v konzumácii niektorých potravín, ktoré sú pre naše telo prospešné - napr. mliečne výrobky, strukoviny atď, môžu sa v budúcnosti objaviť negatívne výsledky.

Pozitíva paleo stravy

  • Každý deň zjete menej - stačí jedno alebo dve jedlá denne a cítite sa sýti
  • Rýchle a účinné chudnutie vďaka vysokému príjmu bielkovín a minimálnemu množstvu sacharidov
  • Menej chuti na sladké
  • Nejete takmer žiadne polotovary, iba čerstvé potraviny
  • Vysoký príjem bielkovín má pozitívny vplyv na budovanie svalov
  • Stravovací štýl je veľmi jednoduchý
  • Jednoduché stravovanie bez väčšej prípravy mimo domova
paleo strava
Pri paleo diéte môžete siahnuť po rôznych druhoch mäsa a rýb
.

Negatíva paleo stravy

  • Prechod na paleo stravu nemusí byť jednoduchý - telu môže trvať dlhšie, kým sa prispôsobí
  • Budete jesť prevažne živočíšne potraviny, čo nemusí byť pre vaše telo vždy dobré
  • Vaše telo si bude ťažšie zvykať na vysoký príjem bielkovín
  • Nemôžete jesť mliečne výrobky, obilniny alebo strukoviny
  • Musíte dopĺňať vápnik z iných zdrojov - napr. z výživových doplnkov
  • Ľudia sa na vás môžu v spoločnosti pozerať zvrchu a na spoločenských podujatiach nemusíte nájsť jedlo

Ako funguje paleo diéta?

Podľa prieskumov sa paleo stravuje približne 1 % našej populácie. To nie je veľa, ale čím je známejšia, tým väčší záujem o ňu bude. Najmä ľudí, ktorí sa zameriavajú na biopotraviny a ktorí naozaj hľadajú zdravú stravu, určite osloví. Navyše paleo strava je jedným z najúčinnejších spôsobov chudnutia. Rovnako ako keto diéta znižuje príjem sacharidov, cukrov, zvyšuje príjem bielkovín a navyše, ak si vyberiete správne potraviny, budete sa cítiť sýti bez toho, aby ste toho zjedli veľa. Tým sa zníži príjem kalórií a ďalšie chudnutie je zaručené.
Táto diéta je založená najmä na potravinách, ktoré nášmu telu poskytujú dostatok bielkovín. Tie sú najdôležitejšou zložkou pri chudnutí, pretože znižujú chuť do jedla, zrýchľujú metabolizmus a dokonca pomáhajú kontrolovať hormóny, ktoré ovplyvňujú našu hmotnosť. Pri paleo diéte budete denne konzumovať približne 25 až 35 % kalórií z bielkovín.
Keďže paleo strava neobsahuje potraviny s vysokým obsahom sacharidov (napr. zemiaky, chlieb alebo ryža), je jasné, že budete prijímať minimálne množstvo sacharidov. A znížením množstva sacharidov opäť výrazne podporíte svoj úbytok hmotnosti. Aj z tohto dôvodu je úspech z hľadiska úbytku hmotnosti do istej miery vopred daný.
Veľkou výhodou paleo diéty je, že jete potraviny, ktoré vás dobre zasýtia. Preto každý deň skonzumujete menej a stále sa cítite sýti. S menším množstvom jedla prijímate do tela aj menej kalórií. A to je ďalší dôvod, prečo je táto diéta vhodná na chudnutie. Ďalším pozitívom je vylúčenie sladkostí, sladkých nápojov a s nimi aj rýchlych cukrov a nezdravých sacharidov. Aj to potom vo výsledku zlepší váš zdravotný stav a, samozrejme, pomôže redukcii hmotnosti a objemu.

ovocie a zelenina v paleo diéte
Pri paleo diéte je samozrejme povolené aj ovocie a zelenina.

Aké potraviny sú pri paleo diéte povolené?

Paleo strava je založená predovšetkým na potravinách, ktoré paleolitickí ľudia dokázali uloviť alebo nazbierať. Sem jednoznačne patrí mäso a ryby, orechy, zelenina a ovocie, ale aj niektoré oleje alebo bylinky. Teraz sa bližšie pozrieme na potraviny povolené v paleo diéte. Zároveň sa pozrieme aj na to, čo by sme nemali jesť. Aby sme vám pomohli zorientovať sa, opäť sme pre vás pripravili tabuľku, v ktorej sú uvedené základné potraviny.

Čo jesť

Čo nejesť

Ovocie

Obilniny - pšenica, ovos a jačmeň

Zelenina

Strukoviny - fazuľa, šošovica, arašidy a hrach

Orechy a semená

Mliečne výrobky

Chudé mäso, najmä mäso zvierat kŕmených trávou a divina

Rafinovaný cukor

Ryby, najmä tie bohaté na omega-3 mastné kyseliny - losos, makrela a tuniak

Soľ

Oleje - olivový olej, olej z vlašských orechov atď.

Zemiaky

Bylinky a korenie - rasca, oregano, bazalka, korenie, rozmarín, tymián, kurkuma, zázvor atď.

Všetky vysoko spracované potraviny

Cieľom paleo stravy je konzumovať len minimálne spracované potraviny, ktoré sú predovšetkým čerstvé, chudé a zdravé. Je založená na deviatich základných potravinách, ktorým sa teraz budeme venovať podrobnejšie.

Povolené potraviny v paleo diéte

Základom paleo stravy, podobne ako mnohých iných, je mäso. V tomto prípade predovšetkým čerstvé mäso, najlepšie z domácich zvierat. V minulosti to bola, samozrejme, zverina, ktorú mohli ľudia loviť. Dnes sem patrí jahňacie, hovädzie alebo kozie mäso, zverina, hydina ako kurča, kačka, hus atď.
Okrem mäsa sú základom aj ryby, či už losos, tuniak, makrela, pstruh, treska, sumec alebo rôzne morské plody. Tie sú nielen veľmi zdravé, ale aj bohaté na omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo a organizmus veľmi dôležité a okrem iného podporujú našu imunitu.Do paleo stravy môžete zaradiť aj vajcia, z ktorých sú povolené žĺtky aj bielky. Medzi ovocie patria najmä jablká, slivky, pomaranče a mandarínky, hrozno a bobule. ale aj melóny, broskyne a rôzne druhy ovocia, ktoré sa dajú vypestovať v záhrade alebo nazbierať v lese, napríklad čučoriedky alebo maliny.
V prípade zeleniny si môžete vybrať klasickú papriku, paradajky, uhorky, ale aj karfiol, brokolicu, kel., cukety, špenát a šalát, cibuľu, cesnak a inú zeleninu. V tomto prípade neexistujú žiadne obmedzenia. Medzi deväť základných potravín patria aj semená a orechy, najmä kešu, para orechy, pistácie, makadamové orechy, ale aj vlašské orechy a mandle. Semienka asi nemusíme menovať, ale prakticky môžete siahnuť po tých, ktoré majúmáte radi, alebo ich kombinujte - tekvicové semienka, sezamové semienka, slnečnicové semienka, chia semienka atď.
Aj keď tuky v praveku pravdepodobne neboli až také bežné a ľudia ich pravdepodobne zakrývali konzumáciou určitých potravín - napr. V paleo diéte môžete používať panenské oleje, napr. olivový, tekvicový, ľanový, kokosový, palmový a iné. A nemusíte sa zaobísť ani bez byliniek. Ani pravekí ľudia sa ich určite nevzdali, keď zistili, že sú chutné a neškodné. Jedlo si môžete ochutiť oreganom, bazalkou, korením, rascou, rozmarínom, kurkumou, zázvorom a ďalšími koreninami. Ak sú vaše koreniny a bylinky čerstvé, či už v kvetináči na okne alebo v záhrade, je to ešte lepšie.

NEPREHLIADNITE
Paleo diéta patrí do skupiny nízkosacharidových diét, hoci sa od nej v niektorých ohľadoch líši. Ak chcete vedieť, aké potraviny patria do nízkosacharidovej diéty a na čom je založená, pozrite si náš ďalší článok 16 najlepších potravín s nízkym obsahom sacharidov.

Potraviny, ktoré nie sú povolené v paleo diéte

Aby ste sa pri paleo diéte vyhli chybám, pripravili sme aj zoznam potravín, ktoré nie sú povolené alebo na túto diétu rozhodne nepatria. Teraz nemáme na mysli priemyselne spracované potraviny a jedlá, sladkosti, sladké limonády, fast food a podobne. To sem naozaj nepatrí. Ale nemali by ste jesť ani strukoviny, medzi ktoré patrí fazuľa, šošovica, cícer a pozor - aj arašidy! Ani mliečne výrobky, ktoré môžu v tomto type stravy dosť chýbať, najmä ak ste na ne zvyknutí. Zabudnite teda na jogurty, syry, smotanu, mlieko a iné mliečne výrobky.
Vyhýbať by ste sa mali aj obilninám, t. j. jačmeňu, raži, pohánke, quinoi, ale nie výrobkom z nich, t. j. chlebu, cestovinám atď. Zemiaky a potraviny z nich vyrobené tiež nie sú súčasťou paleo stravy.
Oleje môžu byť súčasťou paleo stravy, ale vyhýbajte sa rafinovaným olejom, ako sú repkový, sójový, bavlníkový, hroznový atď. A hoci niektoré typy diét umožňujú konzumáciu umelých sladidiel, v tomto prípade na ne zabudnite. Opäť ide, samozrejme, o priemyselne spracované potraviny, ktoré do paleo stravy nepatria.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.