Ostatné

Séria 11 o fitness zlozvykoch: Je žuvací tabak lepší ako cigarety?

Nielen cigarety, ale aj mnohé iné tabakové výrobky sú v súčasnosti veľmi populárne. Zatiaľ čo cigarety ako také už nie sú také trendy ako v minulosti, iné výrobky často zažívajú veľký rozmach. V dnešnom článku sa pozrieme na žuvací tabak, ktorý už tiež nie je najmodernejším tabakom.výrobok a často ho nahrádzajú iné výrobky, ale stále je to veľmi rozšírená forma príjmu nikotínu.

V jedenástom diele nášho seriálu o zlozvykoch sa pozrieme na riziká žuvacieho tabaku a odpovieme naOdpovieme aj na otázku, či je táto forma tabakového výrobku vhodnejšia (alebo skôr menej nezdravá) ako klasické cigarety.

Čo je to žuvací tabak?

Ak nie ste pravidelným užívateľom tabakových výrobkov, môže byť pre vás ťažké rozlíšiť jednotlivé druhy. Žuvací tabak nie je to isté ako nikotínové vrecúška, ktorým sme sa tiež venovali.Ide o tabakové listy, ktoré boli upravené tak, aby sa mohli používať priamo v ústach. Žuvací tabak sa používa vložením medzi hornú peru a ďasná. Všetky látky zo žuvacieho tabaku sa vstrebávajú do tela cez sliznicu v ústach. Zatiaľ čo nikotínové vrecúška obsahujú len nikotín (alebo iné príchute), žuvací tabak obsahuje aj iné látky.ch látok prirodzene prítomných v tabaku (ktorých negatívne účinky na zdravie sa môžu líšiť) a v mnohých prípadoch aj arómy.

Treba však mať na pamäti, že existuje niekoľko druhov žuvacieho tabaku, a preto sa ich vlastnosti môžu líšiť. Rovnako je dobré vedieť, že niektoré formy môžu byť v niektorých krajinách zakázané, zatiaľ čo v iných sú formy, s ktorými sa u nás nestretnete, legálne. Väčšina žuvacích tabakov sa vyznačuje potrebou pľuť, čo ich robí pomerne nepraktickými. To je jeden z dôvodov, prečo ich čoraz viac ľudí nahrádza nikotínovými vrecúškami alebo inými formami žuvacieho tabaku.

škodlivosť žuvacieho tabaku Medzi
zobrazenými nikotínovými vrecúškami a žuvacím tabakom je pomerne výrazný rozdiel.

Zdravotné riziká spojené so žuvacím tabakom

Hlavným argumentom fanúšikov žuvacieho tabaku je, že pokiaľ sa tabak nespaľuje a potomvdychovanie ako pri cigaretách, neuvoľňujú sa do tela najhoršie látky a nehrozí riziko rakoviny pľúc. Je to pravda, pretože pri fajčení sa do tela skutočne dostávajú látky, ktoré sa pri žuvaníale žuvanie tabaku sa tiež spája so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny. Štatistiky sú ešte horšie, ak sa berú do úvahy len rakovinové ochorenia, ktoré sú typické pre fajčiarov. Hoci podľa citovanej štúdie nie je žuvanie také nebezpečné ako fajčenie, zďaleka nie je bezpečným spôsobom užívania tabaku a nesie so sebou vysoké riziko zdravotných komplikácií. Stojí za zmienku, že štúdie ukázali, že zvyčajne ide o rakovinu ústnej dutiny, hltana a hrtana.

Neprehliadajte
Vplyvom fajčenia na športový výkon sme sa zaoberali v našom seriáli Fitness zlozvyky č. 3: Ako ovplyvňuje fajčenie silový tréning?

Pozor na závislosť

To však zďaleka nie je všetko. Nikotín v tabaku je totiž mimoriadne návykový bez ohľadu na to, v akej forme ho do tela dostanete. Z hľadiska návykovosti sa dokonca prirovnáva ku kokaínu alebo heroínu. Bez ohľadu na formu sa spája s veľkým množstvom zdravotných komplikácií a zďaleka nejde o látku, ktorá by mohla byť pre telo prospešná. V súvislosti s návykovosťou nikotínu treba spomenúť jeho vplyv na produkciu niektorých hormónov. Nikotín totiž stimuluje uvoľňovanie dopamínu, čo znamená, že pri častom užívaní má človektendenciu užívať čoraz viac nikotínu, pretože len tak môže dosiahnuť príjemný pocit spôsobený zvýšenou produkciou dopamínu. Okrem toho žuvací tabak často obsahuje viac nikotínu ako cigarety. Zatiaľ čo z bežnej cigarety človek absorbuje približne 1,2-1,4 mg nikotínu, obsah nikotínu v žuvacom tabakuv šnupacom tabaku môže dosiahnuť viac ako 32 mg v jednom balení. Treba však dodať, že nie celé toto množstvo sa vstrebáva cez sliznice.

Žuvací tabak a zdravý úsmev

V neposlednom rade musíme spomenúť aj negatívne účinky žuvacieho tabaku na zuby. Asi nikoho neprekvapí, že vkladanie tabaku priamo do úst zubom nijako zvlášť neprospieva. V citovanej štúdii sa uvádza, že ľudia, ktorí žuvajú tabak, majú zvýšenýzvýšené riziko vzniku zubného kazu, a to povrchového aj korunkového. Okrem toho tabak nepomáha pri zmene farby zubov, na ktorých sa negatívne odráža a spôsobuje nie príliš pekné žlté zafarbenie.

Celkovo je žuvanie tabaku spojené s veľkým množstvom negatívnych účinkov na zdravieaj keď na prvý pohľad môže vyzerať ako oveľa zdravšia možnosť v porovnaní s cigaretami. Z tohto dôvodu rozhodne nemôžeme odporúčat' používanie žuvacieho tabaku.

škodlivosť žuvacieho tabaku
Žuvací tabak je spojený s veľkým množstvom negatívnych účinkov na zdravie.

Účinky žuvacieho tabaku na výkonnosť

Žuvací tabak je obľúbený medzi určitými skupinami športovcov (za zmienku stojí najmähráči bejzbalu), pretože údajne pomáha zvyšovať ich výkon alebo koncentráciu. Aby sme boli úplne objektívni, musíme spomenúť, že niektoré štúdie skutočne uvádzajú možnú súvislosť medzi konzumáciou nikotínu a zlepšením niektorých faktorov fyzickej výkonnosti. Môže ísť napríklad o motorické schopnosti, reakčný čas alebo iné faktory. Spolu s tým však musíme dodať, že niektoré iné faktory sa naopak zhoršujú - príkladom môže byť sila alebo anaeróbny prah. Zároveň je dôležité mať na pamäti všetky vyššie uvedené zdravotné riziká.

Neprehliadajte
Pitie alkoholu sa u nás nepovažuje za nič zlé a športovci sa alkoholu často vyhýbajú. V ďalšej časti nášho seriálu o zlozvykoch sa dozviete, aký vplyv má alkohol na silový tréning.

Je teda pravda, že v určitých situáciách sa môže zdať príjem nikotínu pred športovým výkonom ako dobrý nápad. Koniec koncov, stále nejde o zakázanú látku, takže jeho užívanie je v tomto smere úplne v poriadku. Zo zdravotného hľadiska ho však nemôžeme odporúčať. Treba mať tiež na pamäti, že zatiaľ čo konzumácia tabaku môže napríklad spôsobiť, že váš motor dočasne zlepšiť vaše schopnosti, časom sa v prípade absencie nikotínu výrazne zhoršia. Podmieňovať svoju výkonnosť príjmom nikotínu rozhodne nie je z dlhodobého hľadiska rozumné riešenie.

nevýhody žuvacieho tabaku
Riziká spojené s užívaním žuvacieho tabaku ďaleko prevyšujú potenciálne výhody.

Ako je na tom žuvací tabak v porovnaní s inými nikotínovými výrobkami?

Porovnania žuvacieho tabaku s cigaretami sme sa už dotkli v predchádzajúcich odsekoch. Je pravda, že keďže fajčením sa do tela dostáva nespočetné množstvo veľmi škodlivých látok, riziko vzniku rakoviny je u fajčiarov oveľa vyššie. V porovnaní s cigaretami je na tom teda žuvací tabak skutočne lepšie, hoci treba povedať, že latka v tomto prípade nie je veľmi vysoko.

Porovnanie žuvacieho tabaku a nikotínových vrecúšok, ktoré sú si najviac podobné, je tiež pomerne jednoduché. Vzhľadom na to, že nikotínové vrecúška neobsahujú nič, čo by sa nenachádzalo aj v žuvacom tabakutabaku, je ťažké si predstaviť, že by mohli byť škodlivejšie ako žuvací tabak. Takáto situácia by mohla nastať len vtedy, ak by príslušné nikotínové vrecúško obsahovalo podstatne viac nikotínu ako žuvací tabak. To je samozrejme možné, ale v drvivej väčšine prípadov bude žuvací tabak škodlivejší.

Toto porovnanie v žiadnom prípade nemá za cieľ odporúčať niektorý z týchto výrobkov. Všetky tri predstavujú veľké zdravotné riziká a ak ich nepoužívate, určite vám neodporúčame, aby ste s tým začali.

Zhrnutie na záver

Hoci pri používaní žuvacieho tabaku nedochádza k vdychovaniu výparov ako v prípade cigariet, ježuvací tabak predstavuje veľké zdravotné riziko, pretože sa spája so zvýšeným výskytom rakoviny a iných ochorení. Má tiež negatívny vplyv na zdravie zubov a obsahuje vysoko návykový nikotín. V porovnaní s cigaretami môže byť menej zdraviu škodlivou možnosťou, napr.Treba sa jej však vyhýbať, a ak ju nepoužívate, nezačínajte ju používať.

Ak hľadáte látky, ktoré vám pomôžu so sústredením, ale nenesú so sebou zvýšené riziko vzniku rakoviny a inýchPrečítajte si náš článok o 5 najlepších inteligentných drogách, ktoré pomáhajú pri koncentrácii.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.