Veľký test GymBeam True Whey, Just Whey a ďalších (recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

V tomto článku otestujeme a zanalyzujeme niekoľko druhov proteínov (srvátkové koncentráty a izoláty, micelárny kazeín, sójový izolát a vegánsky proteín na rastlinnej báze) od populárnej značky GymBeam, ktorá je obľúbená najmä preto, že svoje produkty ponúka v niektorých prípadoch za zlomok ceny v porovnaní s konkurenciou.

Má však zmysel kupovať tieto produkty? Sú ich zložky porovnateľné s tými, ktoré sú výrazne drahšie? Na túto otázku odpovieme v nasledujúcich riadkoch.

GymBeam Proteiny
Publikované: 29. marca 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Roman Grigar
Kategória: Proteíny
Chuť
6.5/10
Rozpustnosť
7.6/10
Stráviteľnosť
5.7/10
Zložky
3.2/10
Cena
9.1/10
Celkové hodnotenie
6.4
z 10 bodov

Keďže budeme hodnotiť proteíny rôznych kategórií, musíme ich nejako rozdeliť. Najprv sa pozrieme na obľúbené srvátkové proteíny, ktoré sú z hľadiska využiteľnosti najlepšou voľbou spomedzi všetkých proteínových výrobkov (samozrejme, v závislosti od spôsobu získavania srvátky).

Zo srvátkových proteínov budeme testovať a hodnotiť najmä True Whey, Pure Iso Whey, Just Whey. Potom zhodnotíme tzv. nočný proteín(micelárny kazeín) a nakoniec sa pozrieme na 2 vegánske proteíny: sójový proteínový izolát a vegánsky bio proteín.

1. GymBeam True Whey Protein

GymBeam True Whey Review

základné informácie:
  • Názov: GymBeam True Whey Protein
  • Hmotnosť: 1000 g, 2500 g
  • Počet príchutí : 15
  • Cena: 319 Kč, 649 Kč
  • Naše hodnotenie: 5/10

Ako hodnotíme zložky?

Hlavný problém vidíme v tom, že spoločnosť GymBeam v popise na webovej stránke uvádza, že proteín je spracovaný procesom CFM, zatiaľ čo na výrobku sa uvádza, že ide o sušený srvátkový koncentrát. Je ťažké posúdiť, aký proces GymBeam používa, ale ak je to CFM, čo je nákladný proces, proteín bude drahší. Keď sme sa na túto informáciu opýtali priamo značky GymBeam, dostali sme veľmi všeobecnú a nejasnú odpoveď, počas ktorej nám bolo povedané, že takmer všetky proteíny sú dnes CFM a že nie je potrebné spoliehať sa na tieto skratky. Samozrejme, že s tým nesúhlasíme, pretože CFM sa v skutočnosti nepoužíva vo všetkých proteínoch a každý výrobca CFM proteínov sa rád chváli týmito tromi písmenami na svojom výrobku.

Ide o srvátkový koncentrát, ktorý obsahuje 82,6 g bielkovín na 100 g, ak si kúpite proteín bez príchute. Do sladeného proteínu sa pridáva aróma a farbivo, takže obsahuje o 7,6 g menej bielkovín. Toto číslo nemôžeme brať tak presne, pretože pri každej príchuti sa na sladenie používajú rôzne látky v rôznom množstve. Nejde však o bielkovinu, ale o spracovanie, ktoré určuje, aká je bielkovina kvalitná, aký podiel bioaktívnych frakcií obsahuje atď. Bohužiaľ, výrobca to na svojej webovej stránke neuvádza.

Vo všetkých príchutiach je emulgátorom sójový lecitín, pomocnými látkami sú arómy a farbivá, sladidlom je sukralóza alebo stévia. Niektoré príchute obsahujú odtučnený kakaový prášok, kúsky bielej čokolády. Pravdepodobne sa nie je na čo sťažovať, pretože ide o látky, ktoré sa bežne nachádzajú v proteínoch. V prípade silnejšej chuti sa môžu v tomto proteíne nachádzať v zbytočne vysokom množstve.

Ako hodnotíme chuť?

Testovali sme príchuť čokoláda s kokosom. V prípade proteínov GymBeam zvyčajne dostanete chuť na chuť. Je to určite individuálny faktor, ale túto chuť hodnotíme pozitívne. Keďže chuť je výraznejšia, hrozí riziko prepitia. Preto sa odporúča striedať príchute. Piť jeden druh každý deň by pravdepodobne nebolo rozumné.

Druhou testovanou chuťou bola "nechuť". Nesladený srvátkový koncentrát asi veľa ľudí neuspokojí, ale ja osobne som s jeho pitím nemal problém. Nie je to niečo, kvôli čomu by ste si museli zapchať nos, strčiť si do nosa šejk a potom robiť všetko pre to, aby sa vám nevrátil späť. Jednoducho povedané, dá sa piť a zároveň zanecháva skôr neutrálny pocit z chuti.

Záver

Za málo peňazí, bohužiaľ, málo hudby. Ide o chutný proteín, ktorý však nemá jasne špecifikovaný spôsob získavania srvátky. Podľa nízkej ceny možno usudzovať, že pôjde o proces nízkej kvality, pri ktorom sa vyrábajú napríklad denaturované bielkoviny, kde bielkovina neobsahuje toľko rastových faktorov a bioaktívnych frakcií.

náš tip
Ak hľadáte naozaj lacný proteín, ktorý zaručene využíva metódu CFM a nie proces sušenia, pozrite si našu recenziu proteínu Namaximum. Za 249 libier získate kvalitnejší proteín s osvedčeným zložením.

2. GymBeam Pure Iso Whey

GymBeam Pure Iso Whey Review

základné informácie:
  • Názov: GymBeam Pure Iso Whey
  • Hmotnosť: 1000 g, 2500 g
  • Počet príchutí : 4
  • Cena: 549 Kč, 989 Kč
  • Naše hodnotenie: 6/10

Ako hodnotíme zložky ?

Budem sa opakovať. Aj v prípade tohto proteínu je veľa otáznikov, aký proces sa použil na extrakciu srvátky. Základnou výhodou srvátkového izolátu je, že obsahuje minimum tukov, cukrov a neobsahuje laktózu. Je teda lepšie a rýchlejšie stráviteľný ako klasický koncentrát.

Do tohto výrobku je pridaných 6 g BCAA, čo zlepšuje aminokyselinový profil na 10,3 g leucínu, 4,9 g izoleucínu a 5,8 g valínu na 100 g. Tým sa zvýši celkový obsah bielkovín, ktorý je v sladenom variante 86 g na 100 g. V pridaní BCAA do výrobku nevidíme významnú výhodu. Vyšší obsah BCAA spôsobuje horkú chuť výrobku, ktorá sa potom musí kompenzovať sladidlami.

Sukralóza sa používa ako sladidlo. Emulgátorom v tomto prípade nie je sójový lecitín, ale karboxymetylcelulóza, ktorá nie je zdraviu nebezpečná. Prítomnosť MCT tuku z kokosového oleja nás dosť prekvapila, ale nie je to niečo, čo by nejako zásadne ovplyvnilo funkčnosť proteínu, pretože MCT je rýchly zdroj energie, čo nie je na škodu izolátu. Nakoniec sú tu samozrejme arómy a farbivá. Žiaľ, percentuálny podiel týchto látok nevieme odhadnúť.

Ako hodnotíme chuť?

Prvou testovanou príchuťou bol jahodový krém. Chuť nesklame, ale riziko prepitia je pri týchto ovocných príchutiach oveľa vyššie ako pri neovocných, ako je čokoláda alebo vanilka. Z tejto jahodovej príchute mám neutrálny pocit. Nesklamala, ale ani nijako výrazne.

Testovali sme aj izolát bez príchute. Keďže proteín je zbavený tuku a cukru na minimum, bolo zrejmé, že chuť bude horšia ako u True Whey, a aj bola. Svoju úlohu zohral aj vyšší obsah BCAA. Rovnako ako pri vyššie spomenutom neochutenom proteíne True Whey - nič, čo by sa nedalo zvládnuť.

Záver

Ide o lepšie stráviteľný proteín ako pravá srvátka. Veľkou nevýhodou je, že si nie sme istí, ako sa srvátka spracúva. Nízka cena nenaznačuje, že ide o metódu CFM. Vzhľadom na skutočnosť, že ani True Whey, ani Iso Whey nevykazujú žiadne významné zdravotné výhody, ako lepšiu voľbu sme zvolili Iso Whey.

3. GymBeam Just Whey

GymBeam Just Whey Review

základné informácie:
  • Názov: GymBeam Just Whey
  • Hmotnosť: 1000 g, 2000 g
  • Počet príchutí : 4
  • Cena: 499 Kč, 839 Kč
  • Naše hodnotenie: 7/10

Ako hodnotíme zložky?

Ide o kombináciu srvátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu. Opäť si nie sme istí technologickým postupom výroby a nevieme, v akom pomere sú koncentrát, izolát a hydrolyzát. Vzhľadom na to, že proteín má 75 g bielkovín, 7 g sacharidov a 5,1 g tuku na 100 g, predpokladáme, že kvôli vyššiemu obsahu sacharidov a tuku bude obsahovať skôr 60-70 % koncentrátu.

Pri tomto proteíne je už teraz vidieť viditeľnú snahu o jeho zlepšenie. Do bielkovín boli pridané tráviace enzýmy DigeZyme®, ktoré zlepšujú stráviteľnosť a využiteľnosť samotných bielkovín

Proteín obsahuje aj pridané vitamíny a minerály. V prípade minerálov, žiaľ, nejde vždy o organické zlúčeniny, takže ich využiteľnosť je v niektorých prípadoch slabá. Vitamíny a minerály sa do bielkovín zvyčajne nepridávajú. Ich uvedením sa však môže značka stať atraktívnejšou, najmä pre nezasvätených

Pokiaľ ide o pomocné látky, je to opäť v poriadku. Nie je to nič zdraviu škodlivé. Existujú arómy a sladidlá vo forme sukralózy a glykozidov steviolu.

Ako hodnotíme chuť?

Testovaná príchuť Chocolate Milkshake sa nám zdala jednoznačne najlepšia zo všetkých predchádzajúcich a nasledujúcich proteínov. Zmiešaním vznikol dobre rozpustný, lahodný nápoj. V tomto prípade sa chuti nedá nič vytknúť. Nemáme žiadne skúsenosti s dlhodobejším pitím, takže ťažko povedať, ako by proteín chutil po čase.

Záver

Zo všetkých testovaných srvátkových proteínov je to najlepšia voľba. V porovnaní s kvalitnými konkurenčnými značkami je však bohužiaľ priemerný až podpriemerný. Pri tomto proteíne, rovnako ako pri vyššie testovaných, je cena skvelá, ale na úkor kvality.

Ako sme povedali. Skutočnosť, že si nie sme istí technologickým postupom, je celkom zásadná. Je to základný aspekt každého proteínu. Cena určite nenaznačuje, že by malo ísť o proteín CFM

ZÁVER O SRVÁTKOVOM PROTEÍNE
Celkovo sme srvátkovým proteínom skôr sklamaní. Tieto bielkoviny je vhodné používať napríklad na pečenie, pretože ich kvalita nie je taká vysoká, a preto pečenie neuberá bielkovinám na ich zdravotných účinkoch.
Cena je v tomto prípade úžasná, ale aj tak odporúčame priplatiť si a investovať do kvalitnejšieho proteínu, kde je jasne uvedené, akým technologickým postupom sa srvátkový proteín získava. Tu si môžete pozrieť náš rebríček bielkovín a inšpirovať sa.

4. GymBeam Micellar Kasein

GymBeam Micellar Kasein Review

základné informácie:

Micelárny kazeín je skvelou voľbou, ak chcete telu dodať bielkoviny na dlhú dobu (až 7 hodín). Existujú rôzne názory na používanie micelárneho kazeínu a mnohí z vás budú tvrdiť, že ho môžeme nahradiť tvarohom. V podstate je to tak. Sú však jedinci, ktorým väčšie množstvo tvarohu nevyhovuje - spôsobuje im tráviace ťažkosti a nadúvanie. V tomto prípade môže pomôcť micelárny kazeín.

Ako hodnotíme zložky?

Micelárne kazeíny sa zvyčajne získavajú mikrofiltráciou a ultrafiltráciou mliečnej bielkoviny. Keďže sme nikdy nepočuli o žiadnom inom technologickom postupe získavania micelárneho kazeínu, predpokladám, že v tomto prípade to nebude inak. Ide teda o micelárny kazeín, do ktorého sa pridávajú netoxické sladidlá a arómy, aby výrobok získal chuť.

V prípade tohto proteínu nemáme veľa informácií. Má 75 g bielkovín na 100 g, čo je bežné takmer u všetkých konkurenčných micelárnych kazeínov.

Ako hodnotíme chuť?

Testovaná príchuť bola vanilková. Micelárne kazeíny majú špecifickú chuť, ktorá sa v týchto proteínoch prejavuje. Ani tu to nebolo inak. Srvátkové bielkoviny majú rozhodne inú chuť a chuť micelárneho kazeínu sa s nimi nedá porovnať. Napriek tomu má v tomto prípade veselú príchuť.

Záver

Na trhu nie je veľa výrobcov, ktorí by ponúkali micelárny kazeín. Mnoho ľudí si naozaj vystačí s tvarohom, ktorý je cenovo porovnateľný s micelárnym kazeínom. Záleží teda skôr na vašej tolerancii väčšieho množstva tvarohu. Ak vám nevyhovuje, určite môžete vyskúšať alternatívu micelárneho kazeínu.

Náš tip
Nedávno sme porovnali najlepšie micelárne kazeíny na trhu. Ak si teda chcete prečítať podrobnejšie recenzie proteínov na noc rôznych značiek, pozrite si náš rebríček.

5. GymBeam Protein Soy Isolate

GymBeam Protein Soy Isolate Recenzia

pozadie:

Ako hodnotíme zložky?

Nevidíme žiadny významný prínos sójového proteínu. Sója je síce bohatá na (nebieľkovinové) bielkoviny, ale to je všetko. Už viackrát bolo opísané, že sója je riziková surovina a pri opakovanom používaní môže spôsobiť mnohé problémy

Ako hodnotíme chuť?

Testovali sme vanilku. Chuť nie je veľmi výrazná, sója sa v proteíne prejavuje pomerne málo, ale tým, ktorí nemajú problém s chuťou sóje, nebude vadiť ani chuť tohto proteínu. V tomto prípade sme ocenili najmä to, že proteín nie je presladený a hrozí menšie riziko jeho prepitia.

Záver

Sójový proteín neprináša žiadne výhody a vzhľadom na jeho veľmi chudobné aminokyselinové spektrum by sme ho označili za "mŕtvy proteín"

6. Vanavita Organic Vegan Protein

Vanavita Bio Vegan Protein Review

základné informácie:

Ako hodnotíme zložky?

Nikdy som neveril, že budem propagovať vegánsky proteín, ale je to tak. Musím povedať, že toto je presne to, čo vegán hľadá. Aj my, ktorí sme fanúšikmi klasickej srvátky, sme so zložením tohto výrobku spokojní a nemáme problém zaradiť tento proteín na spestrenie nášho jedálnička.

Ide o rastlinný komplex, ktorý sa skladá z kombinácie hrachového, ryžového a konopného proteínu. Toto sú najlepšie možné ingrediencie, ktoré môžete vegánovi ponúknuť. Nevieme, v akom pomere sa tu nachádzajú, ale pozitívne pre nás je, že najlepšia surovina (hrášok) je uvedená na prvom mieste, čo znamená, že vieme, že je v bielkovinách zastúpená v najvyššom množstve.

Pridaná je zmes ovocných práškov, organického kokosového cukru a prírodných aróm. Tie rozhodne nie sú na škodu, naopak, majú v tomto produkte svoje miesto.

Ako hodnotíme chuť?

Chuť nie je úžasná, ale to je pri kvalitných vegánskych proteínoch bežné. Pravdepodobne sa vám to nebude páčiť, ale zvyknete si na to. Myslíme si, že riziko nadmerného pitia je v tomto prípade minimálne. Určite by som odpustil chuť za kvalitné ingrediencie.

Záver

Určite odporúčame všetkým vegánom. Ak nie ste vegán, pravdepodobne si ho ani nekúpite. Ak sa vám však dostane do rúk, určite ju vyskúšajte.

Záver k GymBeam Protein

Bohužiaľ, je to pre nás veľké sklamanie. V konečnom dôsledku je GymBeam značka, ktorá uprednostňuje cenu pred kvalitou, a to sa skutočne prejavuje v produktoch. Je zrejmé, že každý produkt si nájde svojho zákazníka, ale my osobne by sme do neistého prípravku neinvestovali. Ak plánujete investovať do lacného proteínu, vyhľadajte radšej značku Protein&Co, ktorú sme nedávno testovali a ktorá nás absolútne ohromila svojím zložením, príchuťami a prijateľnou cenou.

To je pre dnešnú recenziu všetko. Aké sú vaše skúsenosti s proteínmi GymBeam? Dávate prednosť kvalitným surovinám alebo nízkej cene? Napíšte nám to do komentárov.

O našom časopise
SvetFitness.sk bol, je a vždy bude nezávislým portálom. Odporúčame len produkty, ktoré by sme sami používali a investovali do nich. Preto neprijímame žiadne sponzorské dary a nenecháme sa podplácať jednotlivými výrobcami.
Ak si ceníte tieto hodnoty, môžete o našom časopise povedať svojim športovým kamarátom. V našich článkoch a recenziách sa snažíme pokryť všetky oblasti (silový tréning, suplementácia, výživa), takže by si v nich mal nájsť niečo pre seba každý.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.