Suplementy

Kurkuma pod drobnohladom: veľmi užitočný antioxidant

V súčasnosti môžete nájsť veľké množstvo byliniek a korenín, ktoré pochádzajú z tradičnej č.čínskej alebo indickej medicíny a sú dodnes veľmi obľúbené pre svoje pozitívne účinky na zdravie. Jedným z nich je kurkuma, ktorá sa často nazýva indický šafran. Túto látku však nájdete aj v kuchyni, pretože ide o pomerne bežné korenie. V dnešnom článku sa pozrieme na výhody kurkumy, jej účinky na zdravie a športový výkon.výkon, ale aj to, či má nejaké vedľajšie účinky na fungovanie organizmu.

Kurkuma alebo kurkumín? Čo sú zač?

Kurkuma sa získava zo stromu Curcuma longa spracovaním napučaného odnože na prášok. Práve tento prášok sa používa na varenie aj ako veľmi účinný antioxidant. Priaznivé účinky kurkumy sú spôsobené mnohými látkami, ktoré sa v kurkume nachádzajú, pričom najdôležitejšou z nich je kurkumín. Ten slúži ako prírodné žlté až oranžové farbivo, ale je to aj polyfenol, ktorý má nespočetné množstvo zdravotných účinkov. Keďže kurkumín je zodpovedný za väčšinu výhod, vďaka ktorým sa kurkumakurkuma používa, často sa môžete stretnúť s doplnkami stravy, ktoré obsahujú len kurkumínový extrakt. Je to preto, že sa v kurkume prirodzene nenachádza v takom veľkom množstve, aby sa vKeď sa používa tak, ako je, naplno sa prejavia všetky jej priaznivé účinky. V praxi sa tieto dve látky často zamieňajú.

Ako už bolo uvedené, kurkuma je dôležitým antioxidantom. Látky s týmto označením dokážu eliminovať škodlivé účinky tzv. voľných radikálov. Voľné radikály sú vysoko reaktívne metabolity nachádzajúce sa v ľudskom tele, ktoré spôsobujú oxidačný stres. Ten je príčinou mnohých nežiaducich procesov v organizme, vrátane napr. urýchlenia procesu starnutia, zhoršenia kvality pokožky alebo zvýšeného rizika niektorých ochorení. Dostatočný príjem antioxidantov však môže tieto procesy zastaviť alebo spomaliť.

Neprehliadajte
Ak hľadáte kvalitný antioxidant, naše porovnanie najlepších antioxidantov na trhu vám pomôže pri výbere.

Aké sú zdravotné prínosy kurkumínu?

Podobne ako iné antioxidanty, aj kurkuma má mnoho zdravotných prínosov. Pozrime sa na tie najdôležitejšie.

Pomáha normálnemu tráveniu

Jednou z výhod kurkumy, o ktorej sa často nehovorí, je, že pomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému. To sa následne pozitívne premieta do zdravého črevného mikrobiómu, ktorý je mimoriadne dôležitý pre celkové zdravie.

Prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému

Kurkuma je veľmi cenným pomocníkom v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Tentoprínos zdieľa s mnohými inými antioxidantmi, ale účinok kurkumy rozhodne nie je zanedbateľný. Ochrana srdca pred chorobami je dôležitá najmä s pribúdajúcim vekomveku, a preto možno užívanie kurkumínu odporučiť všetkým vekovým skupinám.

Použitie kurkumy
Kurkumín je zodpovedný za typickú žltú farbu kurkumy
.

Môže prispieť k liečbe rakoviny a iných ochorení

Vplyv kurkumy na liečbu rakoviny a závažných zápalových ochorení sa v súčasnosti intenzívne skúma. Hoci je potrebné vykonať ešte mnoho štúdií, kým sa jednotlivé závery spoľahlivo potvrdia alebo vyvrátia, je to určite dobré znamenie.

Zmierňuje príznaky starnutia

Ako už bolo spomenuté, antioxidanty dokážu veľmi účinne bojovať proti oxidačnému stresu. V dôsledku toho spomaľujú niektoré príznaky starnutia, ktoré sú spôsobené voľnými radikálmi. Treba však poznamenať, že vďaka používaniu kurkumy určite nebudete vyzerať o dvadsať rokov mladšie, ale môže sa zlepšiť napríklad kvalita a pružnosť pokožky.

Uľavuje od bolesti svalov

Pre silových športovcov je ďalším veľmi cenným prínosom to, že podľa niektorých štúdií môže suplementácia kurkumou pomôcť pri znižovaní bolesti svalov. To je cenné najmä po tréningu a prejavuje sa to na lepšej celkovej regenerácii.

Neprehliadnite
Zotavenie netreba brať na ľahkú váhu. Preto sme pre vás pripravili 9 tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť maximálnu regeneráciu svalov.

Vo vymenúvaní rôznych zdravotných výhod by sme mohli pokračovať ešte dlho.Ale nepochybne už máte dobrú predstavu o výhodách kurkumy. Určite to nie je nejaký zázračný liek, ktorý zázračne vyrieši všetky vaše problémy.ale určite má čo ponúknuť a určite môže byť prospešná tak pre športovcov, ako aj pre nešportujúcich ľudí.

Na čo si dať pozor pri užívaní kurkumy?

Kurkuma sa vo všeobecnosti považuje za úplne bezpečnú látku, napriek tomu je potrebné poznamenať, že dlhodobé nadmerné užívanieSamozrejme, ako pri každej inej látke, môže spôsobiť nežiaduce zdravotné problémy. Preto kurkumu neužívajte nadmerne a držte sa dávkovania odporúčaného výrobcom.

Aké sú problémy, ak kurkumu nadmerne užívam? Spravidla sa dostaví nevoľnosť alebo hnačka, v extrémnych prípadoch aj problémy s pečeňou alebo riziko vzniku vredov. Opäť sa to však týka naozaj nadmerného a najmä dlhodobého užívania kurkumy.

Ľudia trpiaci rôznymi tráviacimi problémami by mali byť pri kurkume mimoriadne opatrní. To platí aj pre tehotné a dojčiace ženy. Hoci niektoré štúdie naznačujú, že kurkuma môže mať priaznivé účinky na niektoré problémy spojené s tehotenstvomm, k užívaniu akýchkoľvek výživových doplnkov počas tehotenstva treba pristupovať s maximálnou opatrnosťou a vopred sa poradiť s lekárom.

Koreň kurkumy
Kurkuma je dostupná vo forme prášku aj rastlinných kapsúl. Niekde sa dá zohnať aj celý koreň
.

Aké výrobky odporúčame?

Ak sa rozhodnete, že chcete začať kurkumu používať, musíte si najprv vybrať pre vás ideálny výrobok. Aby bol výber o niečo jednoduchší, prinášame vám niekoľko tipov. Kvalitné a predovšetkým čisté zloženie ponúka napríklad BrainMax Pure Turmeric Powder, ktorý obsahuje až pol kilogramu kurkumy. Ak však dávate prednosť doplnkom vo forme kapsúl, môžeme vám odporučiť Revix Turmeric alebo Swanson Ginger & Turmeric. Oba ponúkajú skvelý pomer ceny a kvality a tiež vynikajúcu kvalitu. Druhý menovaný obsahuje okrem kurkumy aj zázvor, ktorý spolu s ňou funguje úplne skvele. Z tohto dôvodu môžeme vrelo odporučiť aj Ginger Shot s kurkumou od spoločnosti GymBeam, ktorý vás vďaka svojej forme dokáže ráno poriadne prebudiť. Nech už sa rozhodnete siahnuť po ktoromkoľvek výrobku na trhu, nezabudnite, že najdôležitejšia je kvalita zložiek a absencia akýchkoľvek zbytočných prísad.

Keďže väčšinu pozitívnych účinkov kurkumy má na svedomí látka kurkumín, je tiežvhodné hľadať aj výrobky, ktoré obsahujú jej extrakt namiesto obyčajnej kurkumy. Takto bude jej obsah vyšší, čo bude mať pozitívny vplyv na výsledný účinok.

Ako používať kurkumu?

Kurkumu nájdete vo forme prášku aj vo forme rastlinných kapsúl. Je na vás, ktorej forme dáte prednosť, aj keď je pravda, že prášková forma ponúka širšie spektrum využitia a ľahšie sa pridáva do jedál. Pri jeho užívaní však nezabudnite, že odporúčaná denná dávka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie do 3 mg na kg hmotnosti. Takže pre 80 kg osobu je horná hranica odporúčanej dennej dávky 240 mg denne.

Neprehliadajte
Vzhľadom na jej priaznivý vplyv na zdravie kĺbov sme sa účinkom kurkumy venovali aj v našom článku 5 dôležitých potravín pre zdravé kĺby.

Záver

Kurkuma je súčasťou tradičnej indickej medicíny už mnoho rokov a pre svoje zdravotné účinky je veľmi obľúbená aj dnes. Je to veľmi silný antioxidant, ktorý ponúka širokú škálu zdravotných výhod. Nezanedbateľný je aj prínos kurkumy na športový výkon a regeneráciu. Okrem toho sa kurkuma považuje za úplne bezpečnú pri bežnom používaní, takže nie je dôvod obávať sa jej používania. Vďaka svojim priaznivým účinkom na zdravie je kurkuma vhodná nielen pre športovcov, ale aj pre ľudí, ktorí vôbec nešportujú.

To je pre dnešok všetko. Ak však máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.